Με ασύστολα ψέματα για τα vouchers των βρεφονηπιακών εξαπατούν, απαξιώνουν και ευτελίζουν γονείς και παιδιά

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Με ασύστολα ψέματα για τα vouchers των βρεφονηπιακών εξαπατούν, απαξιώνουν και ευτελίζουν γονείς και παιδιά

 

Ψεύδεται η κυβέρνηση δια της κας Μιχαηλίδου ότι θα δοθούν φέτος 20% περισσότερα vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Η αύξηση στον προϋπολογισμό κατά 31 εκ. δεν προέρχεται από τα περισσότερα vouchers που θα δώσουν, αλλά από την αύξηση της τιμής κάθε voucher κατά 10% υποτίθεται για να αντιμετωπίσουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί το αυξημένο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων, αντί να δώσουν ειδική επιδότηση στους σταθμούς όπως σε άλλες επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Όμως, όλες οι έρευνες συγκλίνουν ότι για να αντιμετωπισθεί αυτή η δαπάνη, η αύξηση της αξίας των vouchers έπρεπε να είναι 20%.

Μειωμένος, θα είναι και φέτος ο αριθμός των παιδιών που θα πάρουν vouchers, παρά τα ψέματα που ανακοινώνονται. 105.000 έδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και από τότε ο αριθμός αυτός μειώνεται, φθάνοντας πέρυσι τις 97.000.

Εισάγουν σε ενιαίο πρόγραμμα το θεσμό των μειωμένων vouchers με ενιαία τιμή 2.178 € για όλα τα είδη σταθμών, για οικογένειες με υψηλότερα εισοδήματα κατά 6.000 € (από 27.000 για δύο παιδιά στα 33.000 €). Διαθέτουν γι’ αυτά 40 εκ. από το σύνολο του π/υ. Πέρυσι είχαν δώσει 30 εκ. για 15.000 παιδιά. Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα vouchers για τα παιδιά των χαμηλότερων εισοδημάτων μειώθηκαν πέρυσι περαιτέρω στα 82.000 (θυμίζουμε, έναντι 105.000 που είχαν δοθεί επί ΣΥΡΙΖΑ). Φέτος, με την αύξηση του π/υ για τις ευπορότερες οικογένειες κατά 30% τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα χάσουν vouchers σε όφελος των υψηλών. Άλλο ένα ψέμα για ενίσχυση των ευάλωτων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη!

Οι όροι του φετινού προγράμματος δεν αποτυπώνουν μόνον την ανικανότητα της κυβέρνησης, αλλά και ένα συγκεκριμένο σχέδιο περιορισμού των αιτήσεων.  Στόχος τους είναι, συμπιέζοντας ασφυκτικά τις ημερομηνίες, να μη δώσουν σε όλους τους γονείς που το επιθυμούν την ευκαιρία να υποβάλουν αιτήσεις. Έτσι θα είναι μειωμένος ο αριθμός των vouchers που θα χρειαστεί να χορηγήσουν. Ευτελίζουν με τον τρόπο αυτόν τη συμμετοχή γονιών και παιδιών στο πρόγραμμα και παίζουν με την αγωνία των οικογενειών σε περίοδο ενεργειακής κρίσης, ακρίβειας και πληθωρισμού.

Το 2019, που είχε σχεδιάσει το πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, δόθηκαν 105.000 vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς, με την ΚΥΑ να έχει εκδοθεί στις 6 Ιουνίου 2021, την προθεσμία για αιτήσεις να είναι 20 ημέρες (8/6-28/6), τα αποτελέσματα να εκδίδονται στις 12/7 (μετά τις εκλογές), οι ενστάσεις να έχουν χρόνο 5 ημέρες. Τώρα, έβγαλαν την πρόσκληση το μεσημέρι της 2 Αυγούστου, δίνοντας 9,5 ημέρες προθεσμία για αιτήσεις (από 2/8-12/8). Τα πρώτα αποτελέσματα θα βγουν στις 16/8, θα υπάρχουν 3 ημέρες μόνο για ενστάσεις (17-19/8) και τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 23/8.  Δηλαδή όλη η διαδικασία γίνεται σε ελάχιστο χρόνο και με καθυστέρηση 2 μηνών σε σχέση με το 2019.

Για τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία μέριμνα. Βάζουν ακριβώς τα ίδια χρήματα με πέρυσι γνωρίζοντας ότι θα αφήσουν εκτός vouchers 60.000 παιδιά τουλάχιστον, όπως και τις προηγούμενες χρονιές.

Είναι γεγονός ότι οι δικαιούχοι για βρεφονηπιακούς είναι 200.000 παιδιά ηλικιών προσχολικής αγωγής (έως 4 ετών). Η κοινωνική πλειοψηφία,  δηλαδή  τα παιδιά οικογενειών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα είναι τα ¾ (με στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ), δηλαδή 150.000 περίπου. Αυτός είναι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, με την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση, να αυξήσουμε τα εισοδηματικά κριτήρια για όλους και να περάσουμε από τα 105.000 vouchers που δώσαμε το 2019 στα 150.000 (αύξηση περίπου 50%, ).

Εκεί θα πρέπει να δοθεί το βάρος, αντί η κυβέρνηση να εξαπατά τους γονείς με τεράστια ψέματα που αποδεικνύεται και να επιδοτεί προγράμματα αμφίβολης ποιότητας και προσφοράς, όπως οι νταντάδες της γειτονιάς, με μη πιστοποιημένους παιδαγωγούς, σε μια εποχή που  αναδεικνύονται διαρκώς υποθέσεις παιδοφιλίας και παιδικής κακοποίησης.

 

Θεματική Κοινωνικής Πρόνοιας & Αλληλεγγύης

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φλώρινας