Κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου σε άλογο στο Αμμοχώρι του Δήμου Φλώρινας

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: Κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου σε άλογο στο Αμμοχώρι του Δήμου Φλώρινας

Κύριε Υπουργέ,
Ο επικίνδυνος για ζώα και ανθρώπους ιός του Δυτικού Νείλου ανιχνεύτηκε πρόσφατα σε άλογο στο Δ.Δ Αμμοχωρίου του Δήμου Φλώρινας. Το Κεφάλαιο 2 του Παραρτήματος Β’ της Υπουργικής Απόφασης 11/754 (ΦΕΚ 43/Β/18.1.2018) για το «Πρόγραμμα επιτήρησης του Πυρετού του Δυτικού Νείλου στα ιπποειδή και τα άγρια πτηνά», προβλέπει για την ΠΕ Φλώρινας, όπου επιβεβαιώθηκε το νόσημα, την κλινική επιτήρηση όλων των εκτροφών που διατηρούν ιπποειδή και οι οποίες βρίσκονται εντός ζώνης ακτίνας 20 χιλιομέτρων από το επιβεβαιωμένο κρούσμα. Το ίδιο ισχύει και για τις περιοχές της ΠΕ Καστοριάς, και της Π.Ε. Κοζάνης, Ημαθίας, Πέλλας, οι οποίες συνορεύουν με την ΠΕ Φλώρινας σε βάθος 20 χλμ. από τα σύνορα.
Επιπροσθέτως, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η καταγραφή των ιπποειδών και να αποσταλεί, σε ηλεκτρονική μορφή, το Μητρώο όλων των εκτροφών ιπποειδών (οργανωμένων ή μη) στην Κεντρική Υπηρεσία (Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων), όπως ορίζεται στην προαναφερθείσα Υπουργική Απόφαση.
Επίσης, θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η παθητική επιτήρηση του νοσήματος στα άγρια πτηνά, με αποστολή νεκρών άγριων πτηνών στο Τμήμα Παθολογίας Πτηνών και Μελισσών, Μικροβιολογίας, Λοιμωδών Νοσημάτων και Βρουκελλώσεων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
Επιπλέον της ενεργοποίησης της κλινικής επιτήρησης των ιπποειδών, καθώς και της ορολογικής με τη χρήση ίππων-μαρτύρων στις προαναφερόμενες περιοχές, θα πρέπει  σε τοπικό επίπεδο να γίνει δειγματοληψία και σε ιπποειδή που δεν προορίζονται για μάρτυρες, τα οποία όμως βρίσκονται εντός της ζώνης των 20 χιλιομέτρων από το σημείο όπου εντοπίστηκε το κρούσμα της νόσου.
Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το υπουργείο σας προκειμένου να προστατευτεί το ζωικό κεφάλαιο της Π.Ε. Φλωρινας από τη μετάδοση του φονικού ιού του Δυτικού Νείλου, αλλά και να αποτραπεί η μετάδοσή του στους ανθρώπους;

 
Ο ερωτών βουλευτής
  
Γιάννης Αντωνιάδης