Κάλεσμα σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για απεργιακή απάντηση στις 6 Μάη

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για την πρωτομαγιά του 2021

Μετά από πολύ καιρό αφωνίας και απραξίας για τα ζητήματα που καίνε τους εργαζόμενους και τον λαό μας, η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ εμφανίστηκε, καλώντας σε διαδικτυακή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, για τον “εορτασμό της Πρωτομαγιάς”!

Ας μην τους “αδικούμε”, όμως. Όλο αυτό το διάστημα, που οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους παλεύουν για την υπεράσπιση της ζωής και της υγείας τους μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς, παλεύουν απέναντι σε εργοδοσία και την κυβέρνηση για τη λήψη μέτρων προστασίας, για να μη γίνονται οι χώροι δουλειάς χώροι διασποράς του κορονοϊού, που αγωνίζονται για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των ορών εργασίας ενάντια στην εργοδοτική και κυβερνητική επέλαση και την καταστολή, αυτή η ηγετική ομάδα είναι πολύ απασχολημένη και δραστήρια στο διάλογο με τα κυβερνητικά και εργοδοτικά επιτελεία. Ένας διάλογος που σκοπό έχει τη συνδιαμόρφωση των όρων με τους οποίους θα τσακιστούν παραπέρα τα δικαιώματα των εργαζομένων για να ενταθεί η εκμετάλλευσή τους, αλλά και του τρόπου με τον οποίο θα ελέγχονται τα εργατικά σωματεία από τους εργοδότες και το κράτος τους. Είναι γεγονός ότι αυτή η ηγετική ομάδα έχει συμβάλει “εποικοδομητικά” με τις μελέτες και τις “ρυθμιστικές” προτάσεις της, στη στήριξη των εργοδοτικών και κυβερνητικών σχεδίων για την ενίσχυση της κερδοφορίας και ανάπτυξης των επιχειρήσεων, της καπιταλιστικής οικονομίας, για την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Δηλαδή, όλα αυτά που συνιστούν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου – κόλαφο για τις εργασιακές σχέσεις και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση.

Κυβέρνηση και ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ συνδιαμορφώνουν τη νέα επίθεση στα εργατικά δικαιώματα.

Δεν μας κάνει εντύπωση, λοιπόν, το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ χαρακτήρισε την απεργιακή κινητοποίηση στις 26 Νοέμβρη ως “γελοιότητα” και τα εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία, τις δεκάδες δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που την προκήρυξαν “γελοία”, υπερασπιζόμενος το υπουργείο Εργασίας και την κυβέρνηση με το επιχείρημα ότι “δεν είναι γνωστό το περιεχόμενο του νομοσχεδίου”! Την ίδια ακριβώς στιγμή που ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Χατζηδάκης ήταν σε τηλεοπτική εκπομπή παρουσιάζοντας το έκτρωμά του και ενώ όλες αυτές τις μέρες φιλοξενείται σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια και στις εφημερίδες, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δεν ξέρει, δεν είδε, δεν άκουσε! Κυβέρνηση και η γνωστή πλέον σε όλους ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ είναι ένα σώμα και μια ψυχή, συνδιαμορφώνουν από κοινού τη νέα επίθεση στα εργατικά δικαιώματα. Γι’ αυτό και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ προσπάθησε να εφησυχάσει, ότι τάχα το νομοσχέδιο αργεί, αλλά και όταν έρθει “θα αξιολογήσουν… αν και εφόσον… χρειάζεται αγωνιστική απεργιακή απάντηση”. Τα λόγια στερεύουν και για τη ΔΑΚΕ, που επί λέξει μέσω του εκπροσώπου της ανέφερε πως “είμαστε υπέρ του διαλόγου. Μπορεί και να πείσουμε την κυβέρνηση”. Η δήλωση όμως του Παναγόπουλου πως “οι αγώνες και οι διαδηλώσεις παίζουν με τις ζωές των εργαζομένων” ξεπέρασε σε συκοφαντία και αθλιότητα ακόμα και τις πιο ακραίες και αντιδραστικές φωνές της κυβέρνησης.

Συντασσόμενοι πλήρως με το υπουργείο Εργασίας αρνήθηκαν επιδεικτικά την πρόταση εκατοντάδων σωματείων και συνδικαλιστών όλων των παρατάξεων για να γιορταστεί η Πρωτομαγιά αγωνιστικά, απεργιακά στις 6 Μάη και επικύρωσαν την πρόταση του “υπουργού του δεκάωρου” για την Τρίτη του Πάσχα!

Είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από αυτές τις δυνάμεις που είναι ταγμένες με τα συμφέροντα της εργοδοσίας και των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Η Πρωτομαγιά είναι υπόθεση των συνδικάτων και όχι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών.

     Η 1η Μάη είναι μέρα – σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και γιορτάζεται με απόφαση των εργαζομένων, των συνδικάτων τους και όχι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που πέρσι τέτοιες μέρες έδωσαν με την οργάνωσή τους και την πειθαρχία τους το μήνυμα της ελπίδας σε ολόκληρο τον κόσμο, που έσπασαν στην πράξη τις κυβερνητικές απαράδεκτες απαγορεύσεις δίνοντας εικόνες λάμψης για το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς στις άγριες συνθήκες της πανδημίας, πρέπει να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Το ΠΑΜΕ καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε κάθε κλάδο και κάθε πόλη, συνολικά τους εργαζόμενους να προσπεράσουν τα παιχνίδια της ήδη απαξιωμένης ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, που θέλει να γιορτάσει μαζί με την κυβέρνηση την κατάργηση του 8ωρου, 101 χρόνια μετά την κατάκτησή του στη χώρα μας, το 1920. Να οργανώσουμε την απεργιακή μας απάντηση την Πέμπτη 6 Μάη, τιμώντας τους νεκρούς της τάξης μας και απαντώντας αγωνιστικά στο αντεργατικό νομοσχέδιο – έκτρωμα της κυβέρνησης που φέρνει τις ανατροπές του αιώνα.

Είναι ιστορική πρόκληση για όλους τους εργαζόμενους της πατρίδας μας, 135 χρόνια από την απεργία στο Σικάγο για το αιματοβαμμένο 8ωρο, η κυβέρνηση να νομοθετεί το 10ωρο, να βάζει τα συνδικάτα στο γύψο και να επιβάλει σιγή νεκροταφείου. Είναι ώρα ευθύνης και αγώνα για όλους!

     Απευθύνουμε κάλεσμα να οργανώσουμε την απεργία στις 6 Μάη με το περιεχόμενο και τα χαρακτηριστικά της 1ης Μάη, του ταξικού αγώνα των εργατών, που γράφτηκε με αίμα στις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας του εργατικού κινήματος και φώτισε το δρόμο και την προοπτική για τους εργάτες όλου του κόσμου.

Υ.Γ.: Η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ ανέλαβε τον ρόλο του «λαγού» στην προσπάθεια να εκφυλιστεί ο γιορτασμός της φετινής Πρωτομαγιάς, προτείνοντας να μεταφερθεί από το Μεγάλο Σάββατο στις 4 Μάη, την επομένη δηλαδή των αργιών του Πάσχα! Το υπουργείο Εργασίας ήρθε να επιβεβαιώσει τη συμπαιγνία που στήθηκε πίσω από την πλάτη εργαζομένων. Έτσι, η «πρόταση» της ΓΣΕΕ δημοσιεύτηκε και ως κυβερνητική απόφαση: «Η υποχρεωτική αργία της 1ης Μαΐου 2021 μετατίθεται για την Τρίτη 4 Μαΐου 2021». Το ‘να χέρι νίβει τ’ άλλο στην προσπάθεια να περάσει άβρεχτο το αντεργατικό νομοσχέδιο, αλλά και να θαφτούν βαθιά οι πολιτικές ευθύνες για το χάλι στο δημόσιο σύστημα Υγείας και στους χώρους δουλειάς, όπου η πανδημία συνεχίζει να θερίζει ζωές. Η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ απέρριψε την πρόταση για κοινή μέρα εορτασμού της Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Πριν αλέκτωρ λαλήσει, – πριν προλάβει καλά-καλά να δημοσιευτεί η απόφαση της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, – το Εργατικό Κέντρο Φλώρινας έβγαλε ανακοίνωση-κάλεσμα για την Πρωτομαγιά για τη Τρίτη μέρα του Πάσχα, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά την πλήρη ταύτισή του με την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ. Αποδεικνύοντας ότι αποτελεί «σάρκα από τη σάρκα» του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού. Από τη μία, λοιπόν, είναι τα Συνδικάτα, οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που πρωτοστάτησαν όλους τους προηγούμενους μήνες στην οργάνωση της πάλης για την υγεία, τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων και τώρα παίρνουν πάνω τους τον απεργιακό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη, καλώντας όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής. Και από την άλλη, είναι οι εργατοπατέρες, στήριγμα της εργοδοσίας και των κυβερνήσεών της, που έφτασαν να αποκαλούν «γελοίες» τις διεκδικήσεις και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Ο απεργιακός, αγωνιστικός γιορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς είναι υπόθεση των συνδικάτων και όχι των κυβερνήσεων, της εργοδοσίας και των εργατοπατέρων. Κι αυτό θα αποδειχθεί και φέτος, με την απεργία στις 6 Μάη.