Η Π. Πέρκα στο MEGA: «Η ενεργειακή πολιτική της Κυβέρνησης είναι υπεύθυνη για την αβάσταχτη ακρίβεια που βιώνει η ελληνική κοινωνία»

Τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η μείωση κατά 50% των αυξήσεων στα τιμολόγια της ενέργειας  από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης. Πως θα το πετύχουμε αυτό; Να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για την αποσύνδεση της τιμής της ενέργειας από τη τιμή του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η απόφαση αυτή δεν έχει γεωγραφικό προσδιορισμό. Αν θέλει η κυβέρνηση μπορεί να την εφαρμόσει. Μόνο από αυτή την ρύθμιση,  η Ισπανία και η Πορτογαλία πέτυχαν μείωση 30%. Να μειώσουμε τον Ειδικό Φόρο κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, όπως το κάνουν ήδη 18 χώρες. Να φορολογήσουμε τα υπερκέρδη στην ενέργεια, που τα έχουμε υπολογίσει ήδη στο 1,5 δις ευρώ. Nα βάλουμε πλαφόν στη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Να επιταχύνουμε την πράσινη μετάβαση. Επιτάχυνση επενδύσεων ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειας. Επιτάχυνση των ενεργειακών κοινοτήτων με στόχο την αυτοπαραγωγή και την αυτοκατανάλωση. Βραχυπρόθεσμα αύξηση του λιγνίτη στo μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής. Έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας. Να μειώσουμε τον  ΦΠΑ στον κατώτατο συντελεστή στα τρόφιμα και στα βασικά προϊόντα διαβίωσης. Διερεύνηση των πολιτικών, κοινωνικών, τεχνοκρατικών προσεγγίσεων για την αποκατάσταση του «Δ» της ΔΕΗ και επαναφορά του κοινωνικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα της ΔΕΗ. Τα μέτρα που προτείνουμε είναι απόλυτα κοστολογημένα, άμεσα εφαρμόσιμα και εντάσσονται στην εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

 

Η ευθύνη της Κυβέρνησης στην ενεργειακή ακρίβεια

Η ακρίβεια δεν είναι ξενόφερτη, έχει να κάνει με την εσωτερική πολιτική  της Κυβέρνησης. Πολύ πριν το πόλεμο, ήδη από το 2020 παρατηρείται κερδοσκοπία, καρτέλ στην εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και στο χρηματιστήριο ενέργειας. Αυτά τα έχουμε καταγγείλει εγκαίρως και τα έχουμε αναδείξει στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου της κυβέρνησης και με συγκεκριμένα στοιχεία. Η εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και η αρχική του Οκτωβρίου 2021 και η επικαιροποιημένη του Μαρτίου του 2022, προτείνει συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών από την ενεργειακή ακρίβεια. Η μόνη κυβέρνηση που δεν τα εφαρμόζει είναι η δική μας κυβέρνηση. Και βέβαια δημιουργείται το εύλογο ερώτημα, γιατί η κυβέρνηση δεν τα εφαρμόζει. Θέλει να χάσει; Η απάντηση είναι ότι προτεραιοποιεί τα κέρδη των λίγων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, πού είναι μόνο τέσσερις μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ, η οποία και αυτή έχει ιδιωτικοποιηθεί.

 

Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για την φορολόγηση των υπερκερδών.

Να ξεκαθαρίσουμε το θέμα ώστε να ενημερώνονται σωστά οι πολίτες. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει θεσμοθετήσει κανένα μέτρο φορολόγησης των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας. Ανέφερε απλώς ότι έδωσε εντολή διερεύνησης, αν υπάρχουν υπερκέρδη, και εφόσον υπάρχουν θα φορολογηθούν κατά 90%. Μα κοροϊδευόμαστε; Εδώ όλη Ευρώπη μιλάει για ουρανοκατέβατα κέρδη των παραγωγών ενέργειας. Η εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προτείνει φορολόγηση και επιστροφή μέρος αυτών στους καταναλωτές, η Επίτροπος Ενέργειας το τόνισε στην ενημέρωση του Ελληνικού Κοινοβουλίου και η κυβέρνηση 8-9 μήνες τώρα δεν τα έχει ψάξει ακόμα και τώρα ο κ. Μητσοτάκης κάνει τον ανήξερο μπροστά στα ουρανοκατέβατα κέρδη και ο κ. Σκρέκας περιμένει την  σχετική μελέτη. Μα τα στοιχεία τα έχει η ΡΑΕ, τα έχουμε εμείς και τα έχει και η Κυβέρνηση. Έχουμε κάνει συναντήσεις με την ΡΑΕ και παρακολουθούμε το χρηματιστήριο ενέργειας και πως πάνε οι τιμές. 4 φόρες πάνω πουλούσε η ΔΕΗ και οι καθετοποιημένοι παραγωγοί, ήδη από το 2020.

 

Για τα αποτελέσματα της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί τις αποσβέσεις για να κρύψει τα 871 εκατ. ευρώ των λειτουργικών κερδών, για να δείξει τελικά λογιστικές ζημίες για το 2021. Η βελτίωση του περιθωρίου κέρδους της ΔΕΗ  αποκαλύπτει ότι η ΔΕΗ αύξησε εις βάρος των καταναλωτών το ποσοστό κέρδους στην παραγωγή ενέργειας. Ακόμα και οι «εκπτώσεις» αποδεικνύουν ότι είναι τελικά μικρότερες από την αύξηση των εσόδων κατά 1,057 δισ. Ευρώ, λόγω της επιβάρυνσης των καταναλωτών με τη ρήτρα αναπροσαρμογής.  Επομένως η ΔΕΗ και η Κυβέρνηση μέσω της βελτίωσης του περιθωρίου κέρδους, προσπαθούν να αποκρύψουν τα υπερκέρδη διαψεύδοντας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την ελληνική βιομηχανία και τους ίδιους τους πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος.

 

Η τιμωρία της ΝΔ για τις πολιτικές επιλογές και αστοχίες της θα έρθει στις εκλογές.

 

Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/UwgKSpEyJkw