Η Πέτη Πέρκα στο Kontra: «Η επίσκεψη Μητσοτάκη δεν δίνει καμία ελπίδα στους κατοίκους των λιγνιτικών περιοχών» (video)

Η κα Πέρκα ξεκίνησε την τοποθέτησή της, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Δυτική Μακεδονία. Σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη στα εγκαίνια της νέας Πανεπιστημιούπολης στην Κοζάνη, ότι «επιτέλους η Δυτική Μακεδονία αποκτά το Πανεπιστήμιο που της αξίζει», η Βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ενώ σε μια υπο απολιγνιτοποίηση περιοχή, το Πανεπιστήμιο θα έπρεπε να παίζει κεντρικό ρόλο, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχουν καταργηθεί έξι τμήματα. Θα αναφερθώ στα δύο τμήματα της Φλώρινας, αυτά της αγροδιατροφής και του κινηματογράφου. Ειδικά για το δεύτερο, η Φλώρινα έχει και μια παράδοση με τον Αγγελόπουλο, αλλά και σε ό,τι αφορά τη γεωπονική σχολή, σκεφτείτε πόσο ρόλο θα μπορούσε να παίξει στον πρωτογενή τομέα, όταν πάμε να αλλάξουμε το παραγωγικό προφίλ μιας περιοχής.

Καταργήθηκαν επίσης τα διετή ΕΠΑΛ των Πανεπιστημίων, τα οποία κι αυτά ήταν πολύ μελετημένα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα η Οινοποιία στο Αμύνταιο που υπάρχει παράδοση. Και τώρα έρχεται ο Πρωθυπουργός να μας πει για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ενώ στην ουσία είναι η δεύτερη κυβέρνηση της ΝΔ που καταργεί τμήματα, μια άλλη παλιότερα είχε πάρει από τη Φλώρινα τη σχολή Βαλκανικών σπουδών».

Σχετικά με την Πτολεμαϊδα 5, η κα Πέρκα, αφού σχολίασε ότι τα εγκαίνια και η λειτουργία της μονάδας άργησαν πάρα πολύ, τόνισε τα εξής: «Μιλάμε για μια τεράστια επένδυση 1.5 δισ. ευρώ, ένα έργο συμβασιοποιημένο από προηγούμενες κυβερνήσεις που προχώρησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και για το οποίο, το ουσιαστικό από τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη είναι η παραδοχή του ότι δεν ξέρουμε τι θα το κάνουμε. Αλλάζει συνεχώς το χρονοδιάγραμμα που η μονάδα θα δουλέψει ως λιγνιτική, στην αρχή μας είπαν μέχρι το 2025, μετά το 2028, έπειτα πάλι το 2025, τελικά ακόμα αυτό δεν έχει γίνει σαφές. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει ένα σχέδιο τι θα κάνει με τη συγκεκριμένη επένδυση, όταν σε λίγα χρόνια πάψει να λειτουργεί ως λιγνιτική, αλλά ο Πρωθυπουργός είπε «δεν ξέρουμε, θα το εξετάσουμε». Πότε θα γίνει αυτό;

Τα εγκαίνια λοιπόν δεν είχαν κανέναν ουσιαστικό αντίκτυπο και κυρίως δεν δίνουν καμία ελπίδα στους κατοίκους των λιγνιτικών περιοχών, οι οποίες ερημοποιούνται και φτωχοποιούνται. Ο κ. Μητσοτάκης μας είπε ότι η ανεργία είναι περίπου στο μέσο όρο της χώρας. Αυτό που αγνοεί όμως, είναι η μετανάστευση. Οι νέοι άνεργοι, οι οποίοι δε βρίσκουν δουλειά και δεν βλέπουν ελπίδα, φεύγουν, ήδη χάθηκαν βουλευτικές έδρες στη Δυτική Μακεδονία. Αυτό που μετράται λοιπόν τελικά ως ανεργία είναι οι άνεργοι που έμειναν. Έχουμε πάνω από 4.500 – μπορεί και να έχουν φτάσει 5.000 – νέους ανέργους που προστίθενται στους παλιούς και φυσικά οι νεότεροι άνθρωποι φεύγουν. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν καταχρεωθεί να παίρνουν μηχανήματα, είναι αυτές οι επιχειρήσεις που δούλευαν εμμέσως με το λιγνίτη, μεταφορείς κτλ, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, τώρα ειδικά που απελευθερώθηκαν οι πλειστηριασμοί».

Σε σχέση με τους πλειστηριασμούς, η κα Πέρκα σημείωσε δηκτικά: «Έχουμε ‘χορτάσει’ πραγματικά από επικοινωνία με τη ΝΔ, αυτή τη στιγμή όμως έχουμε νομοθετήματα, αποφάσεις του Αρείου Πάγου, αυτά ισχύουν και είναι τραγικά. Πρώτον, με τον πτωχευτικό κώδικα είχε καταλυθεί ούτως ή άλλως η προστασία της πρώτης κατοικίας. Δεν είχε αρχίσει να εφαρμόζεται, διότι το σχέδιο δε συνδέθηκε με το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, αλλά με νόμο του 2003, όπου τότε βέβαια δεν υπήρχαν funds, αλλά δεν υπήρχαν ούτε υποχρέωση ρύθμισης, ούτε φορολόγηση των ενεργειών – φαντάζομαι ότι αυτός είναι και ο λόγος που επιλέχθηκε. Με την απόφαση του Άρειου Πάγου και πλέον οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας είναι ελεύθεροι, ενώ δεν υπάρχει η υποχρεωτικότητα οι πιστωτές να καθήσουν στο τραπέζι να διαπραγματευτούν, για να υπάρξει μια ρύθμιση. Και βεβαίως, υπολογίζεται ότι το δημόσιο θα χάσει έσοδα πάνω από 50 δισ. από τη μη φορολόγηση των μεταβιβάσεων αυτών».

Σε ερώτημα του δημοσιογράφου, για το ότι πλήττεται η τραπεζική πίστη, σε περίπτωση που εφαρμοστεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για ‘πάγωμα’ των πλειστηριασμών μέχρι τις εκλογές, η κα Πέρκα, αφού ανέφερε ότι όσοι δανειολήπτες έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο, το πρόβλημα δεν είναι οι 2-3 μήνες των δόσεων, αλλά τα παλαιότερα χρέη, τόνισε ότι «ζητάμε να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί μέχρι τις εκλογές, έτσι ώστε την επόμενη μέρα που θα είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να τους αναστείλει, ειδικά σε ό,τι αφορά τα ευάλωτα νοικοκυριά και την πρώτη κατοικία. Επίσης, σχετικά με τις ανησυχίες της κυβέρνησης ότι θα δημιουργήσουμε μια κουλτούρα «μπαταχτσήδων», ενώ αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν κι αυτοί, οι οποίοι θα έλεγα ότι συνήθως είναι οι πάρα πολύ πλούσιοι, εκείνοι που έχουν περιουσία και είναι όμως κακοπληρωτές, η πλειοψηφία όμως είναι άνθρωποι φτωχών ή μεσαίων στρωμάτων, των οποίων κινδυνεύει η πρώτη κατοικία, διότι δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους λόγω της οικονομικής κρίσης.

Να σημειώσω όμως ότι τώρα δημιουργείται και μια νέα γενιά κόκκινων δανείων, λόγω αύξησης των επιτοκίων, της ακρίβειας, του πληθωρισμού κι ενώ οι μισθοί παραμένουν παγωμένοι. Για το ΣΥΡΙΖΑ, βασική αρχή είναι ότι σε τέτοιες εποχές, η Πολιτεία πρέπει να παίρνει το ρίσκο από τους πολίτες και να τους προστατεύει. Γι’ αυτό και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω δημοσιονομικών περιορισμών, τρόικας και πιέσεων, είχαμε καταφέρει να επεκτείνουμε το νόμο Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας και μάλιστα μέχρι το τέλος του 2019. Και είχαμε συμφωνήσει με τους θεσμούς ότι αμέσως μετά θα φέρουμε μια ολιστική πρόταση για να εξακολουθήσουμε να προστατεύουμε την πρώτη κατοικία – το λέω, για να ξεκαθαρίσω σε σχέση με τα fake news ότι θα έληγε η προστασία στο τέλος του 2019. Με τη ΝΔ όμως στη κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης έφερε το νέο πτωχευτικό κώδικα, ενώ είχε υποσχεθεί στην ΕΕ απελευθέρωση της πρώτης κατοικίας.

Σε ό,τι αφορά το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος, τις επόμενες μέρες θα παρουσιαστεί ένα ολιστικό πρόγραμμα για το θέμα των πλειστηριασμών. Μπορούμε να τα καταφέρουμε, άλλωστε το έχουμε ξαναπεράσει εν μέσω μεγάλων δυσκολιών και τότε βγήκαμε από τα μνημόνια, αφήσαμε και 37 δισ. ευρώ απόθεμα και καμία πρώτη κατοικία δεν εκπλειστηριάστηκε».

Η κα Πέρκα, αφού αναφέρθηκε στην επώδυνη απώλεια του «πολύ αγαπημένου συντρόφου, φίλου και συναγωνιστή Νεκτάριου Σαντορινιού», συνέχισε σχολιάζοντας τη συζήτηση στην Ευρωβουλή για τις υποκλοπές. «Για ακόμα μια φορά έχουμε γίνει δακτυλοδεικτούμενη χώρα κι αυτό είναι πολύ άσχημο. Θεωρώ ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, πληροφορηθήκαμε από τους Ευρωβουλευτές μας ότι η ΝΔ ήταν ουσιαστικά απομονωμένη από το Εργατικό Λαϊκό Κόμμα, ούτε αυτοί δεν μπορούν να τους στηρίξουν κι ενώ η εισηγήτρια της Επιτροπής είναι από την κεντροδεξιά παράταξη, δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συζήτηση ειπώθηκαν πάρα πολλά, από την ιστορία με την ταινία ‘Τζόκερ’, που έμπαινε στους κινηματογράφους η αστυνομία και έβγαζε έξω γονείς και μαθητές, τη δολοφονία του Καραϊβάζ που ακόμα δεν έχει διαλευκανθεί, για να καταλήξουμε βεβαίως στο θέμα με τις υποκλοπές και ειδικότερα στα πρόσωπα που παρακολουθούνται. Έχουμε σοβαρό πρόβλημα στη χώρα μας και ευτυχώς από τη μία, αλλά δυστυχώς από την άλλη μεριά, η διεθνής κοινότητα το έχει καταλάβει.

Όσον αφορά στους Ευρωβουλευτές της ΝΔ, που υποστηρίζουν ότι δε θα έπρεπε να γίνει η συνεδρίαση την παρούσα συγκυρία, γιατί αυτό αποτελεί πολιτική παρέμβαση στο προεκλογικό σκηνικό, θα ήθελα να πω ότι προφανώς δεν έχουν καταλάβει ότι είναι άλλο να μιλάς στην Ελλάδα και άλλο στην Ευρώπη. Εδώ, κάθε φορά που πάμε να κάνουμε κριτική, εάν πρόκειται για εθνικά θέματα μας λένε ότι είμαστε με τον Ερντογάν ή ότι τα βάζουμε με τους δικαστές κτλ, στην Ευρώπη όμως αυτά δε μετράνε. Εκεί, το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου, τη δικαιοσύνη και την ελευθερία του τύπου είναι πολύ βαθιά ριζωμένα και δεν υπάρχει ανοχή. Επομένως, φαντάζομαι ότι οι δύο Ευρωβουλεύτριες της ΝΔ, θα ακούγονταν κάπως ‘γραφικές’, να υποστηρίζουν ότι για παράδειγμα, όποιος αποκαλύπτει και υπερασπίζεται τη δημοκρατία, παρεμβαίνει στις εκλογές».

Σε συνέχεια των παραπάνω, η συζήτηση ολοκληρώθηκε με αναφορά σε δημοσίευμα του Guardian σχετικά με τη χειραγώγηση του εκλογικού σώματος, την οποία η κα Πέρκα σχολίασε ως «ιδιαίτερα ανησυχητική είδηση».

«Δεν μπορούμε να πάμε πίσω σε σχέση με τη δημοκρατία και με όλα όσα έχουμε κατακτήσει ως λαός και ως Ευρώπη. Πέρασαν πάρα πολλά χρόνια από τότε που η δημοκρατία δε λειτουργούσε και αντί συνεχώς να τη βελτιώνουμε, ως χώρα πηγαίνουμε συνεχώς πίσω. Δε θα πω ακριβώς ότι αυτή η κυβέρνηση ήταν η πιο αντιδημοκρατική – αν και θα έπρεπε. Θα πω όμως ότι δε σέβεται τους θεσμούς και τη δημοκρατία.

Όσον αφορά κυβερνητικά σχόλια ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο Τραμπ, θέτει το θέμα της χειραγώγησης του εκλογικού σώματος, για να ‘στρώσει’ το χαλί διαχείρισης της ήττας μετά τις εκλογές, να πω κατ’ αρχήν ότι δεν μπορεί μια χώρα κι ένας λαός να οδηγείται σε εκλογές, όταν στο πίσω μέρος του μυαλού κάποιων υπάρχει ότι κάτι δε λειτουργεί σωστά – κι έχουμε δει τέτοια φαινόμενα, ενώ τώρα έχουμε και δημοσιεύματα από σοβαρές εφημερίδες. Κατά τη γνώμη μου λοιπόν, η ίδια η ΝΔ θα έπρεπε να ζητήσει να διερευνηθεί το θέμα. Όταν κάποιος δε ζητάει διερεύνηση, σημαίνει ότι έχει μια ενοχή – μένει να το δούμε, αυτή είναι πάντως η πρόκληση. Σε καμιά περίπτωση δεν δεχόμαστε ότι εμείς που λέμε να γίνονται όλα δημοκρατικά και να έρθουν όλα στο φως, αυτό να μας γυρίζει μπούμεραγκ. Κανένα χαλί δε στρώνουμε λοιπόν, εμείς είμαστε με τη δημοκρατία, με τη δικαιοσύνη παντού.

Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/rwpoN133iFc