Η Πέτη Πέρκα στο ΣΚΑΪ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε υπό δημοσιονομικές πιέσεις την προστασία της πρώτης κατοικίας, δεν άφησε τους πολίτες στους Πάτσηδες» (video)

Η κα Πέρκα τοποθετήθηκε αρχικά για το επίμαχο ζήτημα των πλειστηριασμών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Από τότε που ψηφίστηκε ο πτωχευτικός νόμος της ΝΔ, προφανώς και δεν υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας – άλλωστε τελευταία είδαμε και σπασμένες πόρτες. Το ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η πρώτη κατοικία προστατευόταν πλήρως, αποδεικνύεται και από σχετική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, ο οποίος τον Απρίλιο του 2020 είπε ότι την παρατείνει για  τρεις μήνες, για να μη χάσει κανείς άνθρωπος το σπίτι του.

Η απόλυτη προστασία για την πρώτη κατοικία είχε διασφαλιστεί έπειτα από διαπραγμάτευση με τους θεσμούς μέχρι το τέλος του 2019, οπότε και θα τίθετο σε εφαρμογή ένα ολιστικό σχέδιο για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους.

Όλα τα παραπάνω καταργήθηκαν επί ΝΔ, πρώτον με τον πτωχευτικό νόμο, δεύτερον με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ο οποίος δεν λειτούργησε καθόλου – επειδή ακριβώς δεν ήταν αναγκαστικός για τους πιστωτές, αφού δεν ήταν υποχρεωτικό να καθήσουν στο τραπέζι για διαπραγμάτευση – και τρίτον με τη σύνδεση του «ΗΡΑΚΛΗ» – με τον οποίο γίνονται οι μεταβιβάσεις των δανείων από τις τράπεζες στα funds – με το νόμο του 2003. Ο νόμος αυτός δεν προέβλεπε funds-sericers, ούτε αναγκαστική διαπραγμάτευση και ρύθμιση ούτε φορολόγηση. Αυτό το κενό είναι που κρίθηκε με την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου. Η σύνδεση με το συγκεκριμένο νόμο, όχι μόνο οδηγεί σε γενικευμένους πλειστηριασμούς, αλλά όπως έχει αναλύσει διεξοδικά και η κα Κατσέλη, στερεί και πάνω από 50 δισ. ευρώ φορολογικά έσοδα από το ελληνικό δημόσιο».

Ο Βουλευτής της ΝΔ, κ. Μπάμπης Παπαδημητρίου, που συμμετείχε στη συζήτηση, αμφισβήτησε το παραπάνω νούμερο, με την κα Πέρκα να σχολιάζει δηκτικά: «κ. Παπαδημητρίου, ακόμα κι αν δεν είναι 50 τα δισεκατομμύρια και είναι 10, εσείς είστε εντάξει; Αυτό που έχει σημασία είναι ότι γίνονται μεταβιβάσεις ακινήτων, οι οποίες δε φορολογούνται και χάνει έσοδα το ελληνικό δημόσιο».

Σε σχόλιο του δημοσιογράφου ότι και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, γίνονταν πλειστηριασμοί, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκαθάρισε τα εξής: «Δεν πρέπει να μπερδεύουμε συνεχώς τους πλειστηριασμούς γενικώς – γιατί εγώ θα παραδεχτώ ότι υπάρχουν και στρατηγικοί κακοπληρωτές – με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Επαναλαμβάνω λοιπόν, επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία έληξε με τον πτωχευτικό νόμο της ΝΔ, επί του οποίου κάναμε και πρόταση μομφής στον κ. Σταϊκούρα. Αν ο «ΗΡΑΚΛΗΣ» συνδεόταν με το νόμο του 2015 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τα funds υποχρεούνταν να καθήσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για ρύθμιση του εκάστοτε δανείου και αν ο δανειολήπτης δε δεχόταν τη ρύθμιση, μπορούσε να πάει στα δικαστήρια, ενώ βεβαίως υπήρχε και φορολόγηση. Εμείς νομοθετήσαμε υπό δημοσιονομικές πιέσεις και θεσμούς την προστασία της πρώτης κατοικίας και δεσμευόμαστε ότι το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε, θα επαναφέρουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Αυτή τη στιγμή δεν πάμε να καταργήσουμε τον τρόπο και το εργαλείο που λειτουργεί ο καπιταλισμός, παρεμβαίνουμε όμως, βάζουμε όρια, κανόνες, ρυθμίσεις. Το κράτος, το δημόσιο, ελέγχει, δεν αφήνει τους πολίτες στους Πάτσηδες».

Σε ερώτημα του δημοσιογράφου, για ποιο λόγο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όταν η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, δεν έβαλε περαιτέρω φραγή στα funds, η κα Πέρκα ήταν σαφής: «Δεν υπήρχε τέτοια ανάγκη, διότι ο δικός μας νόμος μας κάλυπτε απόλυτα απέναντι στα funds. Στην τελική, δεν έχει σημασία ποιος θα σου πάρει το σπίτι, οι τράπεζες ή τα funds, το θέμα είναι να μην το χάσεις. Αξίζει να σημειώσουμε ότι με το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ του 2019 δινόταν και κρατική επιδότηση στους ευάλωτους για να στηρίξουν τα δάνειά τους».

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με αναφορά στους συνταξιούχους και το πρόσφατο επίδομα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Η κυβέρνηση της ΝΔ στέρησε από τους συνταξιούχους 7 δισ. ευρώ – 1 δισ. και κάτι παραπάνω κάθε χρόνο είναι η 13η σύνταξη που έκοψε η ΝΔ και 2.5 δισ. είναι τα αναδρομικά που δεν τους έδωσε. Για να τους δώσει τώρα ένα εφάπαξ επίδομα 300 εκ. ευρώ.

Οι συνταξιούχοι μπορούν να κρίνουν, μη νομίζετε ότι ο κόσμος τρώει κουτόχορτο. Βεβαίως ο κόσμος έχει ανάγκη, ακόμα και ένα ευρώ. Το θέμα είναι όμως ποιος τους έκοψε τη 13η σύνταξη, ποιος τους είπε να μην προσφύγουν, με αποτέλεσμα τώρα να μην παίρνουν ούτε τα αναδρομικά τους; Αυτά είναι συνολικά 7 δισ. και δεν αναπληρώνονται με ένα μικρό επίδομα εφάπαξ. Φυσικά και θα είμαστε εκεί στη Βουλή για να τα αναδείξουμε όλα αυτά, απέχουμε μόνο από τις ψηφοφορίες, όχι από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Γεγονός παραμένει ότι η χώρα πτώχευσε και τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν έχουν μεγάλη ευθύνη. Σήμερα όλη η κοινωνία πτωχεύει και δεν μπορεί να επιβιώσει. Ό,τι και να λέτε, η ιστορία δεν ξεκίνησε το 2015 και δεν τελειώνει τώρα. Όλοι θα κριθούμε από τους πολίτες και τις επόμενες γενιές».

Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/IGaP5RfUKqY