Η αποκατάσταση του εγκαταλελειμμένου ορυχείου της Βεγόρας στο επίκεντρο συνάντησης του Συντονιστή του ΣΔΑΜ, κ. Κωστή Μουσουρούλη με τον Δήμαρχο Αμυνταίου Άνθιμο Μπιτάκη

Το μεγάλο έργο της αποκατάστασης του εγκαταλελειμμένου ορυχείου της Βεγόρας ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ του κ. Κωστή Μουσουρούλη και του Δημάρχου Αμύνταιου, Άνθιμου Μπιτάκη. Ο κ. Μουσουρούλης είναι συντονιστής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών (ΣΔΑΜ), δηλαδή της κυβερνητικής επιτροπής που συγκεντρώνει εφτά υπουργεία για την Ενέργεια και το Κλίμα στην Ελλάδα.

Κύριος του έργου για την αποκατάσταση θα είναι ο Δήμος Αμύνταιου, φορέας υλοποίησης θα είναι η ΔΕΗ ενώ ο κ. Μουσουρούλης πρότεινε τη δημιουργία και ενός φορέα διαχείρισης.

Εξαιρετικά σημαντική για ολόκληρη την περιοχή είναι η επέκταση της παραδοτέας μελέτης για επιπλέον 450 στρέμματα (χώρος αποθέσεων), η οποία συζητήθηκε στη συνάντηση. Ο στόχος του Δημάρχου Αμυνταίου, Άνθιμου Μπιτάκη είναι ο διπλασιασμός της έκτασης που θα παραχωρηθεί σε αγρότες και πληττόμενους από την απολιγνιτοποίηση σε συνολικά 900 στρέμματα.

Σχολιάζοντας τη συνάντηση ο Άνθιμος Μπιτάκης σημείωσε ότι «Θέλουμε πριν το τέλος του 2021 να έχουν ξεκινήσει οι εργασίες. Πραγματοποιήθηκε γόνιμος διάλογος με τον κ. Μουσουρούλη για την αποκατάσταση του εγκαταλελειμμένου ορυχείου της Βεγόρας. Το έργο θα δώσει θέσεις εργασίας και οικονομική ώθηση στον τόπο μας, και όσο εκτελείται αλλά και αφού ολοκληρωθεί. Είναι ένα έργο που θα αλλάξει την εικόνα της περιοχής και θα αφήσουμε κάτι καλύτερο για τα παιδιά μας».