Ερώτηση Πέτης Πέρκα για τους κινδύνους για το μέλλον των παραλιών της χώρας από τους ακτοκαθαρισμούς με μηχανοκίνητα οχήματα

Επτά (07) Βουλευτές της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, με πρωτοβουλία της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέα της Κ.Ο., Πέτης Πέρκα κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα τους κινδύνους για το μέλλον των παραλιών της χώρας από τους ακτοκαθαρισμούς με μηχανοκίνητα οχήματα.

Οι Βουλευτές αναφέρουν ότι για να προστατευθούν οι παραλίες της χώρας από την καταστροφή και τη διάβρωση, η Βουλή των Ελλήνων έχει νομοθετήσει κατά καιρούς διάφορες διατάξεις, με πιο χαρακτηριστική αυτή που απαγορεύει ρητά την κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων στα ευαίσθητα οικοσυστήματα των αιγιαλών και είναι σε ισχύ πάνω από μία δεκαετία. Περαιτέρω, με Κοινή Υπουργική Απόφαση, απαγορεύεται η οποιαδήποτε επέμβαση που αλλοιώνει τη φυσική μορφολογία και τα βιοτικά στοιχεία των χώρων του αιγιαλού και της παραλίας.

Προκύπτει όμως ότι υπάρχουν δεκάδες Δήμοι που μέσα από σχεδόν πανομοιότυπες διαδικασίες ανάθεσης “παροχής υπηρεσιών για την επίστρωση και τον καθαρισμό παραλιών με μηχανικά μέσα”, πραγματοποιούν ακτοκαθαρισμούς με μηχανοκίνητα οχήματα. Είτε από άγνοια είτε ενδίδοντας σε πιέσεις καταστηματαρχών. Σε κάθε περίπτωση ενεργώντας σε πλήρη σύγκρουση με το πνεύμα και το γράμμα του νόμου.

Σε αντίθεση με τους παράνομους ακτοκαθαρισμούς, υπάρχει η νόμιμη εναλλακτική λύση με χειροκίνητο όχημα που δεν αλλοιώνει τη φυσική μορφολογία και τα βιοτικά και αβιοτικά στοιχεία της παραλίας. Μία λύση που διατηρεί τη Βιοποικιλότητα, προστατεύει τα φυσικά οικοσυστήματα και προλαμβάνει την υποβάθμιση των παραλιών λόγω διάβρωσης.

Επειδή η ανθρωπογενής διάβρωση των παραλιών είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα που απειλεί την ύπαρξη των παραλιών της χώρας μας.

Επειδή είναι εφικτό να πραγματοποιείται καθαρισμός της παραλίας από ανθρώπινα σκουπίδια, χωρίς να απομακρύνονται και να αλλοιώνονται τα βιοτικά και αβιοτικά στοιχεία των παραλιών.

Οι Βουλευτές της Νέας Αριστεράς καταλήγουν σε δυο ερωτήσεις προς τον αρμόδιο Υπουργό.

Διαβάσετε ολόκληρη την ερώτηση ΕΔΩ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ