Ερώτηση για τη συνέχιση της εν κρυπτώ στρατιωτικής βοήθειας με όπλα και πυρομαχικά της Ελλάδας στην Ουκρανία

Ερώτηση για τη συνέχιση της εν κρυπτώ στρατιωτικής βοήθειας με όπλα και πυρομαχικά της Ελλάδας στην Ουκρανία παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού

Σε συνέχεια της πρωϊνης ανακοίνωσης της Νέας Αριστεράς για την «εν κρυπτώ στρατιωτική βοήθεια με όπλα και πυρομαχικά της Ελλάδας στην Ουκρανία παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού», διαπιστώνουμε σιγή από τα άλλα κόμματα και αναρωτιόμαστε γιατί. Πρέπει να τεθούμε όλοι προ των ευθυνών μας.

Ακολουθεί η ερώτηση που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, η Γραμματέας της Κ.Ο. Πέτη Πέρκα και η αρμόδια Βουλευτής για θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας Σία Αναγνωστοπούλου προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας:

Μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ουκρανία, τον περασμένο Μάρτη, και τη συνάντησή του με τον Β. Ζελένσκι, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (21.3.2024) ανέφερε επί λέξει τα εξής: «Μίλησα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εφαρμογή των συμφωνιών μας που επιτεύχθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουκρανία, καθώς και για τη συνεχιζόμενη αμυντική μας συνεργασία, ιδιαίτερα όσον αφορά την ενίσχυση της αεράμυνάς μας…».

Καλέσαμε τότε τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών προκειμένου να ενημερωθούν τα κοινοβουλευτικά κόμματα για αυτές τις μείζονος σημασίας αποφάσεις και να διατυπώσουν τις θέσεις τους με βάση τις εξελίξεις και τις κινήσεις του Πρωθυπουργού στο μέτωπο του πολέμου Ρωσίας και Ουκρανίας (δήλωση Προέδρου Κ.Ο Αλ. Χαρίτση, 22.3.2024).

Ο κ. Μητσοτάκης, από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν για τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία συμφωνία  και ότι «δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά». Συμπλήρωσε, όμως, ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να στηρίζει σταθερά τη δυνατότητα της Ουκρανίας να αμύνεται «χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να θέτει εν αμφιβόλω την επιχειρησιακή δυνατότητα των ενόπλων δυνάμεών μας».

Σήμερα, η Εφημερίδα των Συντακτών έχει στο πρωτοσέλιδό της άρθρο με τίτλο «Τρένα τρόμου με πολεμικό υλικό προς Ουκρανία», με το οποίο επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που υπήρχαν τις προηγούμενες ημέρες, σχετικά με έντονη αναστάτωση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), με αφορμή την μεταφόρτωση όπλων και πυρομαχικών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι σχετικές συζητήσεις είχαν ξεκινήσει πριν το Πάσχα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διατεθεί χώρος για τη μεταφόρτωση αλλά προσέκρουσαν στις αντιδράσεις των εργαζομένων που διαφώνησαν και έθεσαν επιτακτικά και θέματα επικινδυνότητας, αφού μάλιστα στη συνέχεια το φορτίο θα πέρναγε από την πόλη. Παρά, όμως, την επιτυχή αντίδραση των εργαζομένων και την αποτροπή της μεταφοράς του υλικού από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και αφού είχε ήδη αρνηθεί τη μεταφορά επικίνδυνου και εύφλεκτου υλικού και η  Hellenic Train – πιθανότατα για λόγους που συνδέονται με το τραγικό γεγονός στα Τέμπη – η κυβέρνηση βρήκε άλλη λύση.

Η φόρτωση, σύμφωνα με το δημοσίευμα της ΕφΣυν, γίνεται στην Κάτω Γέφυρα, ένα χωριό έξω από την Θεσσαλονίκη, στον Αγ.Αθανάσιο, πλησίον στρατοπέδου και σιδηροδρομικής γραμμής.  Τα πυρομαχικά και τα όπλα μεταφέρονται σε μικρά κομβόι φορτηγών που συνοδεύονται πάντα από αστυνομικές δυνάμεις, παραδίδονται σε αμερικανικές δυνάμεις, οι οποίες τα μεταφορτώνουν σε ρουμανικά βαγόνια και από εκεί φτάνουν στην Ουκρανία.

Οι ενέργειες αυτές έχουν προκαλέσει, όπως είναι απολύτως λογικό, ανησυχίες στους κατοίκους της περιοχής που τις τελευταίες μέρες βλέπουν μετακινήσεις μεγάλων οχημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας η στρατιωτική βοήθεια αφορά 250 κοντέινερ.

Ενώ, λοιπόν, ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωνε ότι δεν υπήρξαν συμφωνίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για εν κρυπτώ βοήθεια της Ελλάδας προς την Ουκρανία, με το σημερινό δημοσίευμα και τις πληροφορίες που κατέφταναν τις προηγούμενες μέρες από τη Θεσσαλονίκη, δημιουργείται η πεποίθηση ότι τελικά, για ακόμα μια φορά, διαψεύδεται. Δεν είναι βέβαια καινούριο ότι ακόμα και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί μια επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα στάση – όπως έκανε άλλωστε και ως αντιπολίτευση για τη Συμφωνία των Πρεσπών – χωρίς καμία ενημέρωση του ελληνικού κοινοβουλίου και των Ελλήνων πολιτών.

Οι σημερινές αποκαλύψεις εκθέτουν πλήρως τον Πρωθυπουργό και αλλάζουν τη στάση τη χώρας μας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Η Ελλάδα από μία χώρα που είναι υπέρ της ειρήνης, της  διπλωματίας και του σεβασμού των διεθνών συνθηκών μετατρέπεται σε μια χώρα που υποστηρίζει τον πόλεμο. Αντί να στέλνουμε  ανθρωπιστικό υλικό στην Ουκρανία, στέλνουμε στρατιωτικό εξοπλισμό και μάλιστα χωρίς την ενημέρωση της Βουλής. Ο κ. Μητσοτάκης έχει μετατρέψει την Ελλάδα στον πρόθυμο σύμμαχο των ΗΠΑ. Άγνωστο δε, παραμένει αν  οι σημερινές αποκαλύψεις συνδέονται και με τις χτεσινές δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με τον οποίο μεταφέρονται εσπευσμένα πυρομαχικά και όπλα στις πρώτες γραμμές στην Ουκρανία.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Ισχύει ή δεν ισχύει το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών;
  • Tι είδους όπλα ή πυρομαχικά ή λοιπά είδη πολεμικού υλικού και σε τι ποσότητα έφυγαν από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και με ποιον προορισμό;
  • Υπάρχει ή όχι μυστική συμφωνία με την Ουκρανία και τις ΗΠΑ για μεταφορά πολεμικού υλικού από την Ελλάδα;
  • Ποια μέτρα προστασίας έχουν ληφθεί και τι απαντάει η ελληνική κυβέρνηση στις ανησυχίες των εργαζομένων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και στους κατοίκους των περιοχών που γίνεται η μεταφόρτωση και η μεταφορά επικίνδυνων και εύφλεκτων υλικών;
  • Έχει ζητηθεί από την Hellenic Train η μεταφορά επικίνδυνου και εύφλεκτου υλικού εν κρυπτώ;
  • Ισχύει ότι η στρατιωτική βοήθεια ανέρχεται σε 250 κοντέινερ; Είναι τυχαία η χρονική συσχέτιση της μεταφόρτωσης του πολεμικού υλικού από τη Θεσσαλονίκη με τις δηλώσεις περί επίσπευσης της βοήθειας που δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ;

Οι ερωτώντες βουλευτές 

Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)

Πέρκα θεοπίστη (Πέτη)

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)