Επιστολή προς τον Νίκο Χαρδαλιά με θέμα: Άμεση επαναλειτουργία του Τελωνείου Κρυσταλλοπηγής

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Φλώρινα, 18/05/2021

ΠΡΟΣ:
τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά

ΘΕΜΑ: Άμεση επαναλειτουργία του Τελωνείου Κρυσταλλοπηγής

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

Οι Νομοί Φλωρίνης, Πιερίας και Καστοριάς απασχολούν εποχικά πολλούς εργάτες γης από την γειτονική Αλβανία οι οποίοι έχουν γίνει απαραίτητοι στο σύνολο σχεδόν της γεωργικής παραγωγής (κεράσια, ακτινίδια, καπνά) και της κτηνοτροφίας.
Η συνοριακή διάβαση – τελωνείο Κρυσταλλοπηγής είναι κλειστή από 20 Νοεμβρίου 2020 λόγω των μέτρων προστασίας για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19. Σε λειτουργία παρέμεινε το Τελωνείο στην Κακαβιά.
Όμως, η μεγάλη απόσταση της Κεντρικής και Βόρειας Αλβανίας από την Κακαβιά επιβάρυνε σημαντικά το κόστος, σε χρήμα και χρόνο, των μετακινήσεων εργατών γης προς την Ελλάδα. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η πλειοψηφία των εργατών γης που έρχονται να δουλέψουν στην Μακεδονία, είναι από τα Τίρανα, το Ελμπασάν και την Κορυτσά. Ήδη έχει αρχίσει η προσέλευση των εποχικών εργατών και σύντομα θα πολλαπλασιαστεί.
Το εν λόγω τελωνείο αποτελεί μια εκ των βασικών πυλών εισόδου στη χώρα μας από την Ευρώπη για τις εμπορευματικές μεταφορές, την εφοδιαστική αλυσίδα και από την Αλβανία για τους εργάτες γης, απαραίτητους για την συγκομιδή της αγροτικής παραγωγής.

Να σημειωθεί ότι στην Φλώρινα υπάρχει ήδη τριμελές κλιμάκιο του Ε.Ο.Δ.Υ. που πρόκειται να στελεχώσει το Τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής.
Είναι πρόδηλο ότι πρέπει να εξετασθεί άμεσα και με την προσήκουσα προσοχή:
• η άμεση επαναλειτουργία του Τελωνείου στην Κρυσταλλοπηγή
• η ανάγκη λειτουργίας του σε 24ωρη βάση για την αποφυγή σχηματισμού ουρών χιλιομέτρων αυτοκινήτων και φορτηγών, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός από την πολύωρη αναμονή ταξιδιωτών και επαγγελματιών οδηγών φορτηγών.
Εν μέσω της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης που διανύουμε καλούμαστε όλοι να φροντίσουμε και να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας και συνεπακόλουθα την Πατρίδα μας.

Με εκτίμηση,
Αντωνιάδης Γιάννης, Βουλευτής Φλώρινας
Μπαραλιάκος Ξενοφών, Βουλευτής Πιερίας
Τζηκαλάγιας Ζήση, Βουλευτής Καστοριάς

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Π.Ε ΦΛΩΡΙΝΑΣ