Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας Πέτης Πέρκα προς τον Υπουργό Εσωτερικών «Επίσπευση ενεργειών για τη διάνοιξη διασυνοριακής διάβασης Λαιμού Πρεσπών»

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Μεταφορών κατέθεσε επίκαιρη

ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών με θέμα «Επίσπευση ενεργειών για τη διάνοιξη διασυνοριακής διάβασης Λαιμού Πρεσπών», η οποία θα συζητηθεί την Πέμπτη, 28.11.2019 στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου της Κυβέρνησης. Η έναρξη της συζήτησης των επίκαιρων ερωτήσεων θα ξεκινήσει στις 09:00  και μεταδίδεται από το Κανάλι της Βουλής των Ελλήνων.

Η κα Πέρκα δήλωσε ότι « η διάνοιξη συνοριακής διάβασης είναι ύψιστη προτεραιότητα για την Κοινωνία των Πρεσπών, γιατί εξασφαλίζει την βιώσιμη ανάπτυξη του Τουρισμού τοποθετώντας την διασυνοριακή Πρέσπα ανάμεσα στους σημαντικότερους οικοτουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης».

Το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης είναι το κάτωθι:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών 

Θέμα: «Επίσπευση ενεργειών για τη διάνοιξη διασυνοριακής διάβασης Λαιμού Πρεσπών»

 Η συνοριακή διάβαση Λαιμού μετά από αίτημα των τοπικών αρχών συμφωνήθηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, υπογράφτηκε τον Μάρτιο του 2019 και κυρώθηκε από τα κοινοβούλια των δύο χωρών (νόμος 4614/2019). Παράλληλα η κοινή επιτροπή  παρακολούθησης του προγράμματος Interreg-IPA CBC, στην 4η συνεδρίασή της, που έγινε στο Λαιμό Πρεσπών ανέθεσε στην διαχειριστική αρχή να προετοιμάσει μαζί με τους εταίρους από τις δύο χώρες  την πρόσκληση για τα έργα που απαιτούνται για τη λειτουργία δεσμεύοντας ταυτόχρονα σχεδόν 5 εκατομμύρια ευρώ για την προκήρυξη μιας πρόσκλησης για στρατηγικό έργο προς τους αρμόδιους φορείς των δύο χωρών.

Η διάνοιξη συνοριακής διάβασης είναι ύψιστη προτεραιότητα για την κοινωνία των Πρεσπών γιατί εξασφαλίζει την βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού τοποθετώντας την διασυνοριακή Πρέσπα ανάμεσα στους σημαντικότερους  οικοτουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης. Για το θέμα της τουριστικής ανάπτυξης των Πρεσπών έχουν εκπονήσει σχετική μελέτη τα Ηνωμένα Έθνη για την περίοδο 2012-2016, όπου η δημιουργία σημείου διέλευσης στην περιοχή του Λαιμού θεωρείται απαραίτητη για την ανάπτυξη του τουρισμού στην διασυνοριακή Πρέσπα.

    Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.       Σκοπεύει η κυβέρνηση να ανοίξει και πότε τη συνοριακή διάβαση του Λαιμού εκμεταλλευόμενη και τους Ευρωπαικούς πόρους που έχουν ήδη δεσμευθεί για το λόγο αυτό στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο που λήγει το 2023;

2.       Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβριου 2019 θα συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή παρακολούθησης του διασυνοριακού προγράμματος Interreg-IPA CBC Ελλάδα – Βόρεια Μακεδονία. Θα φροντίσει η κυβέρνηση ώστε να υπάρχει στη συνεδρίαση  συγκεκριμένος φορέας από τη χώρα μας που θα αναλάβει να μελετήσει και να κατασκευάσει τις απαραίτητες υποδομές αποσοβώντας τον κίνδυνο να χαθούν οι πόροι που έχουν δεσμευθεί για το σκοπό αυτό;

 

Η ερωτώσα Βουλευτής

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)