Εγκληματική ενέργεια το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πιστή στην πολιτική προστασίας των μεγάλων ντόπιων και ξένων συμφερόντων επισπεύδει το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων αδιαφορώντας προκλητικά για τα προβλήματα που δημιουργούνται στη Δυτική Μακεδονία και στη Χώρα ολόκληρη.

Έτσι μέσα από τον ξανα-αναθεωρημένο ΕΣΕΚ που έστειλαν πρόσφατα για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπεται να κλείσουν οι πρώτες τέσσερις μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου έως το τέλος του 2023 παραβλέποντας ότι οι μονάδες 3 και 4 τροφοδοτούν την τηλεθέρμανση της Κοζάνης! Στοιχείο της «Δημοκρατίας τους» είναι ότι ενώ προβλέπουν κλείσιμο των τεσσάρων μονάδων το τέλος του 2023, το ίδιο το ΕΣΕΚ αναφέρει ότι θα δοθεί για διαβούλευση τον Ιούνιο του 2024…..    Για τις άλλες μονάδες προβλέπεται να κλείσουν στο τέλος του 2025, η 5η μονάδα τους ΑΗΣ αγίου Δημητρίου και ο ΑΗΣ Μελίτης ενώ η καινούργια μονάδα Πτολεμαΐδα 5 θα κλείσει στα τέλη του 2028.

Ξέχασε όπως φαίνεται, η κυβέρνηση της ΝΔ, πως πριν 1,5 χρόνο, υπό το βάρος της ενεργειακής κρίσης που επέτεινε ο πόλεμος στην Ουκρανία, έσπευδε πανικόβλητη να ακυρώσει την προηγούμενη δική της απόφαση για το κλείσιμο της λιγνιτικής παραγωγής. Παρήγγειλε μάλιστα τότε να αυξηθεί κατά 50% η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη ξεχνώντας ότι, πάλι με δική της απόφαση, είχε αποχωρήσει οικειοθελώς ή είχε απολυθεί το 60% του Προσωπικού.

Όμως κύριε Μητσοτάκη και κύριοι της ΝΔ η λιγνιτική παραγωγή δεν είναι ποδήλατο να το καβαλάτε όποτε θέλετε! Άλλωστε οι άλλες χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Βουλγαρία) που όχι μόνο δεν κλείνουν τη λιγνιτική τους παραγωγή αλλά την αναπτύσσουν κάτι περισσότερα γνωρίζουν.

Βέβαια και η Κυβέρνηση της ΝΔ γνωρίζει αλλά:

  1. Η εξάρτησή της από το Αμερικανικό κεφάλαιο επιτάσσει να καταργήσει το εθνικό καύσιμο για να εισάγει υγροποιημένο, σχιστολιθικό αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ κι ας το πληρώνει πανάκριβα (7 δις πλήρωσε η Χώρα μας μόνο το 2022 για εισαγωγή αερίου, σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου ΕΣΕΚ). Ταυτόχρονα με την επιλογή τους αυτή αυξάνουν την Ενεργειακή εξάρτηση που πλέον ξεπερνάει το 80%, αυξάνουν το εμπορικό έλλειμμα, το εξωτερικό χρέος, την ενεργειακή φτώχεια και τον πληθωρισμό αφού έχουμε τις ακριβότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη.
  2. Η υποτέλεια προς τη Γερμανία και τις άλλες βιομηχανικές χώρες της ΕΕ δεν της επιτρέπει να αρνηθεί την αθρόα εισαγωγή τεχνολογιών ΑΠΕ κι ας μην εξυπηρετούν ούτε κατ` ελάχιστο τις πραγματικές ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια του Λαού και της Χώρας.
  3. Η δουλικότητα και η διαπλοκή της Κυβέρνησης με το Ελληνικό και ξένο κεφάλαιο την αναγκάζει να μεταφέρει τεράστιους οικονομικούς πόρους από τις τσέπες του πτωχευμένου Ελληνικού Λαού προς τους Επιχειρηματικούς Ενεργειακούς Ομίλους και τα αρπαχτικά της Ενέργειας.

Εκτός από την υποτελή κυβέρνηση της ΝΔ και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ) συντάσσονται μαζί της αδυνατώντας να αρθρώσουν μια άλλη πρόταση προς το συμφέρον του Λαού και του Τόπου.

Οι επιπτώσεις του πρόωρου κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων και των λιγνιτωρυχείων εκτός από τη διακοπή της  τηλεθέρμανσης μέσα στο καταχείμωνο έχει και άλλες τεράστιες οικονομικές και περιβαλλοντικές Επιπτώσεις στη Δυτική Μακεδονία και στη Χώρα ολόκληρη. Εμείς θα επανέλθουμε με ειδική ανακοίνωση για τις συνολικές επιπτώσεις του «νεο-αναθεωρημένου» ΕΣΕΚ.

Απαιτούμε: Να πάρει πίσω η Κυβέρνηση τις αποφάσεις της για πρόωρο κλείσιμο των μονάδων για να συνεχιστεί και η λειτουργία των Ορυχείων μέχρι τη συνολική αποκατάσταση των εδαφών και επαναπόδοσή τους στην Κοινωνία της Περιοχής μας.

Κοζάνη 13/11/2023

«Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»