Δήλωση Σ. Φάμελλου – Π. Πέρκα για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Επικίνδυνο μπάχαλο στην ενεργειακή αγορά ενώ η κυβέρνηση βάζει πλάτη σε νέα υπερκέρδη

Όλοι πλέον καταλαβαίνουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη οδηγεί την ενεργειακή αγορά σε απόλυτο μπάχαλο και τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της χώρας σε αχαρτογράφητα νερά. Σκοπός της είναι να κρύψει τις ευθύνες της για την ακρίβεια και για τα υπερκέρδη που σωρεύουν λίγοι στην αγορά ηλεκτρισμού.

Μόλις τέσσερις (4) ημέρες από τη δημοσίευση της πολυδιαφημισμένης διάταξης για κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ο κ. Σκρέκας μεταθέτει την ανακοίνωση των χρεώσεων των νέων κυμαινόμενων τιμολογίων ρεύματος των προμηθευτών για τον Αύγουστο στις 25.07.2022 από τις 10.07.2022 που προέβλεπε αρχικά. Ο πανικός της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι πλέον εμφανής: με όλες τις προβλέψεις να μιλούν για πολύ υψηλές χρεώσεις στα νέα κυμαινόμενα τιμολόγια (όπου πρακτικά ενσωματώνεται η ρήτρα), ο κ. Σκρέκας τρέχει να μαζέψει το επικοινωνιακό του πυροτέχνημα, αδιαφορώντας εντελώς για τους πολίτες, τους επαγγελματίες και τους αγρότες που θα έχουν μόλις έξι (6) ημέρες εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών να ενημερωθούν για τις νέες χρεώσεις και να αλλάξουν προμηθευτή.

Δεν σχολιάζουμε φυσικά ότι η σχετική νομοθετική ρύθμιση για τη μετάθεση δεν έχει καν κατατεθεί στη Βουλή, αυτά είναι πια «ψιλά θεσμικά γράμματα» για τους αρίστους της ΝΔ. Όπως και το ότι, για ακόμη μία φορά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύει ότι η επικοινωνία είναι πολύ πιο σημαντική από την κοινοβουλευτική διαδικασία, τις θεσμικές της υποχρεώσεις και την αξιοπιστία.

Η κυβέρνηση ΝΔ είναι απολύτως αξιόπιστη όμως στην προστασία των υπερκερδών του καρτέλ στην ενέργεια. Ήδη, με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται από την πρώτη ημέρα επιβολής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) του πλαφόν στην αγορά επόμενης ημέρας, προκύπτουν σημαντικά υπερκέρδη. 21,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 4,7 εκατ. ευρώ αφορούν το φυσικό αέριο, 3,9 εκατ. ευρώ το λιγνίτη και 2,8 εκατ. ευρώ τα υδροηλεκτρικά, δικαιώνοντας απόλυτα τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που εδώ και ένα χρόνο τα επισημαίνει και διαψεύδοντας ηχηρά την κυβέρνηση, που τόσο καιρό αρνιόταν την ύπαρξή τους. Τα ποσά αυτά, σε μηνιαία και ετήσια βάση, οδηγούν σε ιλιγγιώδεις υπολογισμούς που αποδεικνύουν ότι εδώ και έναν χρόνο η ελληνική κοινωνία και οικονομία πληρώνουν την ακρίβεια Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα η ΚΥΑ που ορίζει τις τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών, εξακολουθεί να αφήνει περιθώριο μεγάλων υπερκερδών στο καρτέλ ενέργειας συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ, καθώς:

  • Για την τιμή αποζημίωσης στο φυσικό αέριο χρησιμοποιούνται μέσες μηνιαίες τιμές TTF, όταν είναι γνωστό ότι οι εταιρείες του κλάδου έχουν προθεσμιακά συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου με καλύτερες τιμές, όπως αποδεικνύεται από τις ανακοινωμένες τιμές εισαγωγής. Αντίστοιχη υπερεκτίμηση κάνει η ΚΥΑ και για το κόστος φόρου άνθρακα εφόσον πολλές εταιρείες έχουν προαγοράσει δικαιώματα σε χαμηλότερες τιμές.
  • Η τιμή αποζημίωσης για τα μεγάλα υδροηλεκτρικά (112.00€/MWh) είναι ιδιαίτερα υψηλή, έως και πενταπλάσια του κόστους παραγωγής.
  • Ο συντελεστής απόδοσης μονάδων φυσικού αερίου και λιγνίτη υπολογίζεται με βάση τις παλαιότερες μονάδες, αφήνοντας περιθώρια για ιδιαίτερα υψηλή κερδοφορία από τις νεότερες.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, η ΚΥΑ δίνει περιθώρια υπερκερδών στο καρτέλ ενέργειας άνω του ενός (1) δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ακόμα και μετά την επιβολή των διοικητικά καθοριζόμενων τιμών αποζημίωσης.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύεται επίσης εξαιρετικά πρόχειρη και αναξιόπιστη απέναντι και στις ίδιες της τις εξαγγελίες που διαψεύδονται σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Είναι όμως εξοργιστικό σε τόσο κρίσιμες συνθήκες να κυριαρχεί η προχειρότητα και η ανεπάρκεια αλλά, από την πίσω πόρτα, να τακτοποιούνται πάλι τα υπερκέρδη του καρτέλ της ενέργειας.

Η Ελλάδα όμως δεν μπορεί να ρισκάρει άλλο. Απαιτείται τουλάχιστον σοβαρότητα και στοιχειώδη επάρκεια στη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης και για το λόγο αυτό πρέπει να φύγει το συντομότερο αυτή η καταστροφική και επικίνδυνη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος

Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτη Πέρκα