Απάντηση του υφυπουργού Γ. Στύλιου στην ερώτηση του Κ. Βελόπουλου με θέμα «Χωρίς εισόδημα παραγωγοί μήλων Φλώρινας»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Του: Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ: Τoν κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΘΕΜΑ: «Χωρίς εισόδημα παραγωγοί μήλων Φλώρινας»

Κύριε Υπουργέ,
Εκατοντάδες παραγωγοί μήλων Φλώρινας έχουν μείνει χωρίς εισόδημα, καθώς υπέστη σοβαρές ζημιές η παραγωγή τους πέρυσι, με συνέπεια να μην μπορούν να τη διαθέσουν στην αγορά. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει εκπρόσωπος του Συνεταιρισμού Βοκερίας 551 Ορεινά Φρούτα με έδρα τη Φλώρινα – ο οποίος ασχολείται με την οργάνωση της παραγωγής, συσκευασίας, μεταποίησης και εμπορίου μήλων -, «…η κατάσταση είναι δραματική για τους περίπου 500 παραγωγούς του νομού, καθώς μια μεγάλη ποσότητα μήλων περσινής εσοδείας, κυρίως ποικιλίας Φούτζι, παραμένει σε ψυκτικούς θαλάμους αδιάθετη και χωρίς τιμή για τον παραγωγό… τα συγκεκριμένα φρούτα είχαν προβληματική γονιμοποίηση πέρσι εξαιτίας των παγετών, με αποτέλεσμα να μην πάρουν ικανό μέγεθος. Όταν όμως είχαν περάσει οι ελεγκτές του ΕΛΓΑ για να καταγράψουν τις ζημιές, επειδή τα μήλα είχαν γίνει καρποί, έγραψαν μηδενική ζημιά και οι παραγωγοί δεν πήραν ούτε ένα ευρώ για αποζημίωση». Επίσης, άνευ εισοδήματος έμειναν και οι παραγωγοί μήλων της περιοχής, των οποίων τα δένδρα στο προανθικό στάδιο επλήγησαν από τους παγετούς.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε όπως μεριμνήσετε δεόντως, προκειμένου οι αποδεδειγμένως πληγέντες παραγωγοί μήλων Φλώρινας όπως, έστω μερικώς, αποζημιωθούν για την παραγωγή την οποία δεν κατόρθωσαν να διαθέσουν στην αγορά;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

 

Απάντηση στην υπ΄ αριθμ. 5004/3-5-2022 Ερώτηση 

Σχετικά με την παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κ. Βελόπουλος, σας πληροφορούμε τα εξής:

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α. Κοζάνης, στην αρμοδιότητα του οποίου είναι και Π.Ε Φλώρινας, από τις επισημάνσεις που διενεργήθηκαν σε δενδρώδεις καλλιέργειες (όπως όψιμες κερασιές καρυδιές, μηλιές κ.λ.π. ) της περιοχής εξαιτίας των παγετών της Άνοιξης 2021 διαπιστώθηκε ότι οι εν λόγω καλλιέργειες βρίσκονταν κατά το ζημιογόνο αίτιο σε προανθικό στάδιο.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής, οι καλλιέργειες καρποφόρων δένδρων καλύπτονται ασφαλιστικά για τον παγετό κατά την περίοδο της άνθισης και όχι όταν βρίσκονται σε προανθικό στάδιο.

Υπενθυμίζεται ωστόσο, ότι για τις ζημιές που προκλήθηκαν το 2021 στην Π.Ε Φλώρινας σε διάφορες καλλιέργειες (συμπεριλαμβανομένων των μηλιών) και καλύπτονται ασφαλιστικά σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισής Φυτικής Παραγωγής, έχουν ήδη καταβληθεί στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς αποζημιώσεις ύψους 11.554.739 ευρώ και αναμένεται η ολοκλήρωσή τους σε επόμενη πληρωμή το προσεχές διάστημα.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ