Απάντηση του Υπουργείου σε Ερώτηση της Π. Πέρκα

Απάντηση του Υπουργείου σε Ερώτηση της Π. Πέρκα για την καθυστέρηση απόδοσης της 2ης δόσης της κρατικής αρωγής των πληγέντων από το σεισμό της 9ης Ιανουαρίου 2022 στη Φλώρινα

Η Βουλεύτρια Φλώρινας και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα, έλαβε Απάντηση στην Ερώτηση που είχε καταθέσει προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σχετικά με την μεγάλη καθυστέρηση για την απόδοση και την τελική αποπληρωμή των δικαιούχων της κρατικής αρωγής – στεγαστικής συνδρομής του σεισμού που έπληξε τη Φλώρινα την 9η Γενάρη 2022.

Στην ερώτηση της κας Πέρκα και των συνυπογραφόντων Βουλευτών/Βουλευτριών της Νέας Αριστεράς τονίστηκε η αναγκαιότητα της επίσπευσης της διαδικασίας για την ολοκλήρωση της αποζημίωσης των πληγέντων και ζητήθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει σχετικά με τις ενέργειες για την άμεση κάλυψη του ζητήματος.

Στην απάντηση του αρμόδιου Υφυπουργού σημειώθηκε ότι διενεργήθηκαν αυτοψίες κατά τα χρονικά διαστήματα 27-29 Μαρτίου και 23-25 Απριλίου 2024 από συνολικά 14 μηχανικούς της Δ.Α.Ε.Φ.Κ. Από τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στη Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Β.Ε. για έκδοση Διοικητικής Πράξης στα διάφορα στάδια της αποκατάστασης (παραλαβή βλαβών για έκδοση άδειας επισκευής, βεβαίωση κατεδάφισης για έγκριση ανακατασκευής, δόσεις χορήγησης στεγαστικής συνδρομής), στα οποία -σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις- απαιτείται αυτοψία, και ειδικότερα όσον αφορά στην Π.Ε. Φλώρινας, η διενέργεια αυτοψίας δύναται να πραγματοποιηθεί σε κτήρια που αντιστοιχούν σε 136 αιτήσεις, καθώς οι υπόλοιπες αιτήσεις παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις, για τις οποίες και έχουν ενημερωθεί οι ενδιαφερόμενοι εγγράφως. Από αυτές τις 136 αιτήσεις έχει διενεργηθεί αυτοψία σε κτήρια που αντιστοιχούν σε 74 αιτήσεις, ενώ στο χρονικό διάστημα από 23 έως 25 Απριλίου 2024 έχει προγραμματισθεί να διενεργηθεί αυτοψία σε κτήρια που αντιστοιχούν σε 48 αιτήσεις. Οι υπόλοιπες αυτοψίες θα προγραμματιστούν άμεσα.

Η πολιτική πίεση της Βουλεύτριας της Νέας Αριστεράς Π. Πέρκα μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου φαίνεται πως απέδωσε καρπούς, αφού στην απάντηση του Υφυπουργού, τέλος, σημειώνεται ότι «…κατόπιν της μεταφοράς της Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ. στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για τη μεταφορά όλων των έργων αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, προκειμένου να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους».

Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο της Ερώτησης

Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο της Απάντησης