Αναφορά της Π. Πέρκα για την ολική καταστροφή της αγροτικής παραγωγής της λεκάνης Αμυνταίου μετά από χαλαζόπτωση

Η Βουλευτής Φλώρινας και Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Π. Πέρκα, κατέθεσε ως Αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την επιστολή του Προέδρου της ΤΚ Μανιακίου Αμυνταίου και των Αγροτικών Συνεταιρισμών «Φρούτα Βεγορίτιδας» και «Βοκερίας 551», αλλά και το ψήφισμα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγ. Παντελεήμονα Αμυνταίου, με τα οποία αναδεικνύουν την ολική καταστροφή που υπέστησαν οι παραγωγές τους λόγω της σφοδρής χαλαζόπτωσης που έπληξε τον Δήμο Αμυνταίου στις 06/06/2022.

Η κ. Πέρκα στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα των παραγωγών της λεκάνης του Αμυνταίου ζητά την εξέτασή τους και τις άμεσες ενέργειες για ανάληψη πρωτοβουλιών από πλευράς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

 

Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

ΑΝΑΦΟΡΑ

προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων 

Θέμα: «Ολική καταστροφή της αγροτικής παραγωγής της λεκάνης του Αμυνταίου μετά από χαλαζόπτωση»

Η Βουλευτής Φλώρινας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεοπίστη Πέρκα, καταθέτει ως αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, την από 07/06/2022 κοινή επιστολή του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Μανιακίου του Δήμου Αμυνταίου, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μανιακίου «Φρούτα Βεγορίτιδας» και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μανιακίου «Βοκερίας 551» και τo με αριθ. Πρωτ. 26/08-06-22 Ψήφισμα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγ. Παντελεήμονα Αμυνταίου, με τα οποία αναδεικνύουν την ολική καταστροφή που υπέστησαν οι παραγωγές τους λόγω της σφοδρής χαλαζόπτωσης που έπληξε τον Δήμο Αμυνταίου κατά τις μεσημβρινές ώρες της 06/06/2022.

Στην εν λόγω επιστολή και Ψήφισμα σημειώνεται ότι κατά την 07/06/2022 επισκέφθηκε την περιοχή κλιμάκιο του Υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Κοζάνης και διαπίστωσε το μέγεθος της καταστροφής, η οποία είναι στο 100%.

Ο Πρόεδρος της ΤΚ Μανιακίου και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί ζητούν, αναλυτικά:

  1. Την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διενέργεια όλων των σύννομων απαιτούμενων ενεργειών του ΕΛΓΑ για την οικονομική τους αποζημίωση
  2. Να ληφθεί υπόψη ότι εκκρεμεί η πληρωμή του παγετού της άνοιξης του 2021
  3. Να ληφθεί υπόψη ότι το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί δραματικά λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων, της ηλεκτρικής ενέργειας, των αγροεφοδίων και των ημερομισθίων
  4. Να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποζημίωσης με διαδικασίες «εξπρές» δεδομένου ότι η υποστελέχωση του Υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Κοζάνης μπορεί να οδηγήσει σε αργοπορία της εκτίμησης και να γίνει άμεση οριζόντια πληρωμή των καλλιεργειών που επλήγησαν

 

Επισυνάπτεται η σχετική επιστολή.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις σχετικές ενέργειες για την  εξέταση της επιστολής του Προέδρου της ΤΚ Μανιακίου Δήμου Αμυνταίου, του Α/Σ Μανιακίου «Φρούτα Βεγορίτιδας» και του Α/Σ Μανιακίου «Βοκερίας 551» και του Ψηφίσματος του Α/Σ Αγ. Παντελεήμονα Αμυνταίου, ώστε να ικανοποιηθούν άμεσα τα εύλογα αιτήματα των παραγωγών του Δήμου Αμυνταίου.

 

Η καταθέτουσα Βουλευτής

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)