Αναφορά της Π. Πέρκα για την ολική καταστροφή της δενδροκαλλιέργειας στην ΠΕ Φλώρινας με ανοιξιάτικο παγετό

Αναφορά της Π. Πέρκα προς τον Υπ. Αγροτ. Ανάπτυξης & Τροφίμων για την ολική καταστροφή της δενδροκαλλιέργειας στην ΠΕ Φλώρινας με ανοιξιάτικο παγετό

Η Βουλευτής Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα, κατέθεσε ως αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, τις επιστολές των Αγροτικών Συνεταιρισμών της περιοχής Αμυνταίου ΑΣ Ένωση Παραγωγών Βεγόρας και ΑΣ Βοκερίας 551, με τις οποίες αναδεικνύουν την ολική καταστροφή λόγω παγετού στις δενδροκαλλιέργειες της περιοχής.

Η κ. Πέρκα, ενστερνιζόμενη το μέγεθος της καταστροφής, μεταφέρει τα αιτήματα των παραγωγών και ζητά την άμεση εξέταση τους από τον αρμόδιο Υπουργό προκειμένου να προστατευτεί η αγροτική παραγωγή της ΠΕ Φλώρινας και να καταστεί βιώσιμη.

 

Το πλήρες κείμενο της αναφοράς:

 

ΑΝΑΦΟΡΑ

προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων 

Θέμα: «Ολική καταστροφή της δενδροκαλλιέργειας στην ΠΕ Φλώρινας με ανοιξιάτικο παγετό»

Η Βουλευτής Φλώρινας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεοπίστη Πέρκα, καταθέτει ως αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων,  την από 11/04/2021 επιστολή του Αγροτικού Συνεταιρισμού – Ένωση Παραγωγών Βεγόρας Φλώρινας και την από 10/04/2021 επιστολή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βοκερίας 551 Μανιακίου Φλώρινας, με τις οποίες αναδεικνύουν την ολική καταστροφή λόγω παγετού στις δενδροκαλλιέργειες της περιοχής Αμυνταίου (25-26-27 Μαρτίου με θερμοκρασίες από -4.1 έως -7.7 και 9-10 Απριλίου από -3.8 έως -8.3) ζητώντας συγκεκριμένα:

α. την καταβολή άμεσης προκαταβολής έναντι αποζημίωσης πριν την έκδοση των πορισμάτων, ήτοι το καλοκαίρι του 2021,

β.  αύξηση του ορίου αποζημίωσης της ασφαλιζόμενης αξίας της φυτικής παραγωγής σε σχέση με το υφιστάμενο ποσοστό που ορίζεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ,

γ. συμψηφισμό οφειλών και αναστολή πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών, των εισφορών υπέρ ΕΛΓΑ και των φορολογικών υποχρεώσεων.

Τα μέλη της Ένωσης Παραγωγών Βεγόρας Ομ. Π και ο ΑΣ Βοκερίας 551, ζητούν την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ώστε να ληφθεί μέριμνα για αποζημίωση δίχως καθυστερήσεις, διότι η αναμονή καταβολής αποζημιώσεων σε συνδυασμό με τις ανοιχτές υποχρεώσεις των παραγωγών απειλεί τον βιοπορισμό τους, αλλά και θεωρείται αναγκαία η οικονομική στήριξη των συνεταιρισμών και των οργανώσεων για τα λειτουργικά τους έξοδα και τα επενδυτικά τους πλάνα, τα οποία βρίσκονται στον αέρα.

 

Επισυνάπτονται οι σχετικές επιστολές.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις σχετικές ενέργειες για άμεση εξέταση της επιστολής του Α/Σ Ένωση Παραγωγών Βεγόρας και του Α/Σ Βοκερίας 551.

 

Η καταθέτουσα Βουλευτής

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)