Ανακοίνωση του Συλλόγου Γυναικών Φλώρινας, μέλους ΟΓΕ για τη μειωμένη χρηματοδότηση των σχολείων

«Λεφτά υπάρχουν, αλλά όχι για τη μόρφωση των παιδιών μας»

Με την αριθμ. 4665/15.01.2024 απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών κατανεμήθηκε στους Δήμους της χώρας η Α΄ δόση της κρατικής χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών έτους 2024, η οποία ήταν μειωμένη κατά 14.000.000€ σε σχέση με την αντίστοιχη του 2023. Ως αποτέλεσμα στα σχολεία του Δήμου μας κατανεμήθηκαν 158.280 €, ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι κατανεμήθηκαν 243.000 €.

Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας, γιατί όσες έχουμε παιδιά που πηγαίνουν σχολείο, αναγκαζόμαστε πολλές φορές να πληρώνουμε μέχρι και για το χαρτί Α4… Επιπλέον  βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για τα φροντιστήρια, την εκμάθηση ξένων γλωσσών, τη θερινή δημιουργική απασχόληση των παιδιών μας, την λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, παράλληλη στήριξη, την μεταφορά προς το σχολείο όταν δεν υπάρχει η σχολική μεταφορά, την επαφή τους με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, στο πλαίσιο της γύμνιας των κρατικών δωρεάν υποδομών… Οι γονείς πληρώνουμε από την τσέπη μας ακόμη και τις σχολικές δράσεις και τις εκδρομές, που πραγματοποιούνται στο ωράριο λειτουργίας του Σχολείου…

Τα παραπάνω αποτελούν πρόκληση, την ώρα που:

  • Το 2023 έκλεισε με το θηριώδες πρωτογενές πλεόνασμα των 4,01 δις ευρώ, το οποίο προήλθε από τους άμεσους φόρους που πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά και από τις υψηλές εισπράξεις του ΦΠΑ πάνω στις απογειωμένες τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης, που κατατρώνε το λαϊκό εισόδημα
  • Η φρεγάτα ΥΔΡΑ που στάλθηκε στην Ερυθρά θάλασσα για προστατέψει τα συμφέροντα των εφοπλιστών κοστίζει 500.000€ την ημέρα (15.000.000€ τον μήνα), τα οποία φυσικά αντλούνται από τις τσέπες του ελληνικού λαού, που αφαιμάσσεται.

Όπως φαίνεται, λεφτόδεντρα υπάρχουν, τα οποία ποτίζονται από το αίμα του ελληνικού λαού. Ωστόσο, όμως με ευθύνη της κυβέρνησης και των υπολοίπων κομμάτων που πίνουν νερό στο όνομα της επιχειρηματικότητας, δεν προορίζονται για τις ανάγκες του λαού και των παιδιών του, αλλά για μπουκώσουν με ακόμη περισσότερα κέρδη τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, και να εξυπηρετήσουν τις νατοϊκές αποστολές που καμία σχέση φυσικά δεν έχουν με την άμυνα της χώρας και μακελεύουν άλλους λαούς.

Περαιτέρω, για τη μείωση της χρηματοδότησης των σχολείων δεν ακούσαμε άχνα από τους εκλεγμένους στην Τοπική Διοίκηση, χρωματισμένους και «αχρωμάτιστους».

Σε συνθήκες εκρηκτικής ανόδου των τιμών, που τινάζουν στον αέρα τους οικογενειακούς μας προϋπολογισμούς, καλούμε τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, να συσπειρωθούμε και να διεκδικήσουμε:

  • Να λειτουργήσουν προγράμματα καλοκαιρινών δραστηριοτήτων στα σχολεία, με ενιαίο,  επιστημονικά  καταρτισμένο  πρόγραμμα  ανάλογα με τις ηλικιακές  ανάγκες των  παιδιών,  με  δωρεάν  πρόσβαση  για όλους τους μαθητές και με αποκλειστική ευθύνη των δήμων και του κράτους.
  • Να εκπονηθούν αντίστοιχα απογευματινά προγράμματα για την χειμερινή περίοδο, με τους ίδιους όρους που περιγράφουμε παραπάνω, χωρίς κόστος συμμετοχής, για να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών μας για αθλητικές & πολιτιστικές δραστηριότητες.
  • Ουσιαστική επέκταση του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα», με προοπτική καθολικής εφαρμογής του, ξεκινώντας από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση/ Ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων γευμάτων.
  • Προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας σε όλα τα Σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στελεχωμένα με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και εξασφαλισμένη λειτουργία από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, με τους αναγκαίους εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης για κάθε μαθητή. Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο (για τα Γυμνάσια/πλήρης έλλειψη στα Λύκεια) δεν καλύπτει τις ανάγκες και ωθεί τους μαθητές στα φροντιστήρια. Κατάργηση τράπεζας θεμάτων/Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
  • Ενίσχυση/επέκταση των μαθημάτων ξένων γλωσσών στο πλαίσιο του Δημόσιου Σχολείου, γενναίες μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών, αύξηση ωρών διδασκαλίας από τις μεγάλες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου, προκειμένου οι μαθητές τελειώνοντας τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση να αποκτούν κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας, με ευθύνη και χρηματοδότηση του Υπουργείου Παιδείας. Αντίστοιχη πιστοποίηση να λαμβάνουν οι μαθητές στην Πληροφορική/Γνώση Χρήσης Υπολογιστών.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα σχολικά είδη, χρηματοδότηση σχολικών επιτροπών για αγορά αναλώσιμων, γραφικής ύλης, υλικών χειροτεχνίας, μαρκαδόρους κλπ, προκειμένου να εφοδιαστούν όλα τα Σχολεία με τα απαραίτητα είδη για να ασκήσουν οι εκπαιδευτικοί το παιδαγωγικό τους έργο, χωρίς να επιβαρύνονται οι γονείς.
  • Χρηματοδότηση Σχολικών Δράσεων & Σχολικών Εκδρομών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δημιουργία Ενιαίου Δημόσιου Φορέα Μεταφοράς Μαθητών, προκειμένου να διεκπεραιώνει ολοκληρωμένα και με ασφάλεια κάθε είδους μεταφορά μαθητών, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των γονέων.

Η χρηματοδότηση των μέτρων αυτών, πέραν της ανακούφισης που θα προσφέρει στον προϋπολογισμό της κάθε οικογένειας, θα συμβάλλει συνολικότερα στην αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου, στο μορφωτικό αποτέλεσμα της παιδαγωγικής διαδικασίας, καθώς και στην κοινωνικοποίηση και ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών μας, δίνοντας διεξόδους σε χιλιάδες νέους που βλέπουν τα όνειρα τους να ματαιώνονται, θα προσφέρει εναλλακτικές δημιουργικές μορφές έκφρασης απέναντι σε αντικοινωνικές συμπεριφορές…