Ενημέρωση για τις σεισμικές δονήσεις

Ενημέρωση για τις σεισμικές δονήσεις στη Φλώρινα

 

Μετά τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις που καταγράφηκαν την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου στην Π.Ε. Φλώρινας, ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Δημήτριος Ηλιάδης επικοινώνησε με τον καθηγητή Σεισμολογίας του Α.Π.Θ. Θεόδωρο Τσάπανο, προκειμένου να ενημερωθεί για το φαινόμενο.

Σύμφωνα με τον κ. Τσάπανο, το φαινόμενο παρακολουθείται μέχρι και αυτή την ώρα, δε μπορούν ωστόσο να εξαχθούν συμπεράσματα πριν περάσει ένα 24ωρο.

Αναφορικά με την τελευταία σεισμική δόνηση, πάντα σύμφωνα με τον κ. Τσάπανο, το επίκεντρο βρίσκεται κοντά στον οικισμό του Σ. Ιωαννίδη και ήταν επιφανειακός και γι’ αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητός.

Πριν υπάρξει οποιαδήποτε νεότερη ενημέρωση, συστήνεται στους πολίτες της Φλώρινας ψυχραιμία, που αποτελεί και τον καλύτερο σύμβουλο σε τέτοιες στιγμές.

 

 ——————————————————————————————————————————-

 

Η ΦΛΩΡΙΝΑ «ΧΟΡΕΨΕ» ΣΤΟΝ ΡΥΘΜΟ ΤΩΝ ΡΙΧΤΕΡ!

Το μέγεθος των σεισμών και η σεισμικότητα της περιοχής

 

Πραγματικά ο Εγκέλαδος «χόρευε» τη Φλώρινα την Κυριακή, με τέσσερις διαφορετικές μετρίου μεγέθους επιφανειακές σεισμικές δονήσεις, που όπως ήταν φυσικό «ανησύχησε» τους κατοίκους (κυρίως) της γύρω περιοχής, όπου και έγιναν πιο αισθητές. Τρεις το μεσημέρι της Κυριακής (3,5 – 3,2 – 3,0 ρίχτερ) σε χρονική απόσταση 35 λεπτών και άλλη μία – η ισχυρότερη – το απόγευμα (4,1 ρίχτερ).

Σήμερα Δευτέρα, σημειώθηκαν αρκετές μετασεισμικές δονήσεις μικρότερης ισχύος (2,8 – 2,7 – 2,4 – 1,7) που θεωρούνται απολύτως «φυσιολογικές». Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί λέγοντας πως πρόκειται για φυσιολογική σεισμική ακολουθία στην περιοχή.

Οι σεισμοί έγιναν ιδιαιτέρως αισθητοί, καθώς είχαν μικρό εστιακό βάθος (περίπου 10 χιλιόμετρα) και το επίκεντρο τους ήταν κάτω από την ευρύτερη περιοχή (υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις), πολύ κοντά στην πόλη της Φλώρινας. Στο μικρό εστιακό βάθος αλλά και στο επίκεντρο των σεισμών (ουσιαστικά κάτω από τη Φλώρινα) οφείλεται και το έντονο «βουητό» που ανησύχησε πολλούς πολίτες (αν το επίκεντρο του σεισμού είναι πολλά χιλιόμετρα μακριά, αυτό το «χαρακτηριστικό» βουητό δεν είναι τόσο έντονο).

Πάντως, η δραστηριότητα είναι ομαλή και δεν εμπνέει κάποια ιδιαίτερη ανησυχία μέχρι στιγμής, σύμφωνα με δήλωση της υπεύθυνης του σεισμολογικού κέντρου Θεσσαλονίκης του ΑΠΘ κ. Διαμαντή στην ΕΡΑ Φλώρινας, υπογραμμίζοντας ότι το σεισμολογικό κέντρο παρακολουθεί συνεχώς  τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Όσο αφορά τα μεγέθη και το επίκεντρο των σεισμών που ακούστηκαν ή διοχετεύτηκαν στο διαδίκτυο, διαφέρουν μεταξύ τους, καθώς υπάρχουν πολλοί σεισμολογικοί σταθμοί σε όλη την επικράτεια που καταγράφουν τη σεισμική δραστηριότητα, όπου ο καθένας έχει τη δική του εκτίμηση και καταγραφή. Να διευκρινίσουμε ότι το μέγεθος ενός σεισμού, είναι ο μέσος όρος των αποτελεσμάτων που δίνει το σύνολο των σεισμολογικών σταθμών. Γι’ αυτό και διαβάζετε παντού διαφορετικές εκτιμήσεις. Για παράδειγμα, ο μεγαλύτερος σεισμός που καταγράφηκε την Κυριακή το απόγευμα στη Φλώρινα (στις 18.48’), κυμάνθηκε από 4,0 έως 4,5 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ, ανάλογα με τη «δημοσίευση» του εκάστοτε σεισμολογικού σταθμού. Αν κρίνουμε από την επικρατέστερη εκτίμηση (3 σταθμοί δίνουν το ίδιο μέγεθος) αλλά και την «μεγαλύτερη αξιοπιστία» αυτών των σταθμών, το μέγεθος του κύριου (όπως όλα δείχνουν) σεισμού,  ήταν της τάξης των 4,1 ρίχτερ.

 

 

Αναλυτικά οι τέσσερις σεισμοί της Κυριακής 17/2/2013:

Η πρώτη σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 3,5 R (σύμφωνα με το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών) διάρκειας 2,3 δευτερολέπτων, σημειώθηκε στις 2:06 μ.μ., και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στη Φλώρινα. Το επίκεντρο του σεισμού καταγράφηκε 3 χιλιόμετρα νότια της πόλης της Φλώρινας (προς το Πέρασμα), ενώ το εστιακό βάθος ήταν στα 10 χιλιόμετρα.

Η δεύτερη σεισμική δόνηση, μεγέθους 3,2 R & διάρκειας 1,7 δευτερολέπτων, καταγράφηκε στις 2:19 μ.μ., με επίκεντρο στα 9 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης της Φλώρινας (στο δρόμο ανάμεσα στα χωριά Αρμενοχώρι & Τριπόταμος) και εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα.

Η τρίτη «μεσημεριανή» σεισμική δόνηση σημειώθηκε μέσα σε λίγη ώρα, μεγέθους 3 R & διάρκειας 2,2 δευτερολέπτων, καταγράφηκε στις 2:41 μ.μ., με επίκεντρο στα 12 χιλιόμετρα βόρεια – βορειοανατολικά της πόλης της Φλώρινας (ανάμεσα στα χωριά Καλλινίκη & Καύκασος) με εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα.

Η τέταρτη σεισμική δόνηση ήταν και η ισχυρότερη και έγινε περισσότερο αισθητή από τις υπόλοιπες τρεις. Ήταν μεγέθους 4,1 R (σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών) σημειώθηκε στις 18.48’ το απόγευμα, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους της Φλώρινας, με την έντονη σεισμική δραστηριότητα που είχε προηγηθεί.

Αυτή θα την αναλύσουμε λίγο περισσότερο, για να καταλάβουμε τις διαφορές καταγραφής που υπάρχουν στους διάφορους σεισμολογικούς σταθμούς. Το πιο πιθανό είναι αυτός να ήταν και ο «κύριος» σεισμός (ασφαλή συμπεράσματα μπορούν να βγουν μετά το πρώτο 48ωρο).

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο (Γ.Ι.) Αθηνών, το οποίο είναι ένα από τα τέσσερα Ινστιτούτα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α.), ο σεισμός ήταν 4,1 R και είχε επίκεντρο 4 χλμ βορειοανατολικά της Φλώρινας (στο δρόμο ανάμεσα στα χωριά Αρμενοχώρι και Παπαγιάννης) με εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με το τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τομέας Γεωφυσικής -Γεωθερμίας / Εργαστήριο Σεισμολογίας) ο ίδιος σεισμός ήταν και σε αυτή τη περίπτωση 4,1 R, αλλά το επίκεντρο του σεισμού καταγράφηκε 9 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Φλώρινας (δίπλα στο χωριό Άνω Καλλινίκη προς Κ.Κλεινές) και το εστιακό βάθος ήταν στα 10 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με το European-Mediteranean Seismological Center (EMSC/CSEM) ο σεισμός ήταν μεγέθους και πάλι 4,1 R, αλλά το επίκεντρο του σεισμού καταγράφηκε 3 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Φλώρινας (δίπλα στο χωριό Σίμος Ιωαννίδης προς τις εργατικές του Αγίου Μηνά) ενώ το εστιακό βάθος ήταν στα 3 χιλιόμετρα!

Τώρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που κατέγραψε το site earthquakes.gr, ο σεισμός ήταν μεγαλύτερος, μεγέθους 4,4 R με επίκεντρο το χωριό «Άγιος Βαρθολομαίος» και εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα, όπως επίσης, το site earthquakenet.gr δίνει και αυτό το μέγεθος 4,4 R (ενώ η αρχική του εκτίμηση έλεγε 4,5 R) με επίκεντρο 4 χλμ βορειοανατολικά της Φλώρινας (και αυτό στο δρόμο ανάμεσα στα χωριά Αρμενοχώρι και Παπαγιάννης).

Τέλος, σύμφωνα με το Σεισμολογικό Σταθμό του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο σεισμός είχε μέγεθος 4 R (η μικρότερη εκτίμηση για τον απογευματινό σεισμό) αλλά με εστιακό βάθος μόλις στα 2,7 χιλιόμετρα!

 

Ασφαλή συμπεράσματα για τους σεισμούς είναι πολύ δύσκολο να βγουν πριν τα πρώτα  εικοσιτετράωρα. Μετά από κάθε σεισμό πραγματοποιούνται πλήθος από μετασεισμικές δονήσεις ενώ δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να προηγηθούν πριν από τον κύριο σεισμό κι άλλοι μικρότεροι σεισμοί.

Οι σεισμοί οι οποίοι προηγούνται του κύριου σεισμού ονομάζονται προσεισμοί, ενώ οι σεισμοί οι οποίοι ακολουθούν τον κύριο σεισμό λέγονται μετασεισμοί και το σύνολό τους μετασεισμική ακολουθία. Όταν υπάρχει αυτή η ακολουθία, η σεισμική δραστηριότητα και «ενέργεια» που «συσσωρεύεται» σε μια περιοχή «εκτονώνεται» με αυτό τον τρόπο, κάτι απολύτως φυσιολογικό και γι’ αυτό οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να ανησυχούν, από τους πολλούς μετασεισμούς (ή προσεισμούς), αλλά αντιθέτως θα πρέπει να «ανακουφίζονται». Η χρόνια έλλειψη σεισμικής δραστηριότητας σε μια περιοχή ενέχει μεγαλύτερη ανησυχία, καθώς συσσωρεύεται πολύ ενέργεια, που μπορεί να «εκτονωθεί» με έναν μεγαλύτερης ισχύος σεισμό.

Οπότε, η «έντονη σεισμική δραστηριότητα» που παρουσιάζει τελευταία η περιοχή μας, μπορεί να θεωρηθεί ως κάτι «θετικό», καθώς με αυτό τον τρόπο «εκτονώνεται» η σεισμική ενέργεια που έχει συσσωρευτεί, παρά ως κάτι «αρνητικό» και «ανησυχητικό», δηλαδή το να περιμένουμε κάποιο πολύ μεγάλο σεισμό (χωρίς βέβαια αυτό να είναι απόλυτο) που αποτελεί τον μεγάλο «φόβο» των κατοίκων.

Το φαινόμενο της έντονης σεισμικής δραστηριότητας σε μια περιοχή για κάποιο χρονικό διάστημα(όπως αυτή την περίοδο στη Φλώρινα), είναι συνήθως «φυσιολογικό» και διαρκεί κάμποσο καιρό (από λίγες μέρες έως αρκετούς μήνες – ανάλογα τη συσσώρευση ενέργειας) μέχρι να εκτονωθεί τελείως. Σήμερα συμβαίνει στη Φλώρινα (τους τελευταίους μήνες), πριν κάτι μήνες συνέβαινε στην Ήπειρο, την Κέρκυρα, την Χαλικιδική, μετά μπορεί να συμβεί οπουδήποτε (στην Αλεξανδρούπολη, την Καρδίτσα, την Πάτρα, το Βόλο, σε νησιά κ.ο.κ.) και να διαρκέσει και εκεί αρκετό διάστημα η σεισμική δραστηριότητα Επειδή όμως εμείς δεν είμαστε στο «επίκεντρο» εκείνο το χρονικό διάστημα και δε ζούμε την «ανησυχία» των εκεί κατοίκων, νομίζουμε ότι μόνο τώρα στη Φλώρινα συμβαίνει αυτό (ακριβώς τα ίδια λένε οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν τέτοια σεισμική δραστηριότητα, σε άλλη χρονική περίοδο που δεν έχουμε εμείς  – και όλοι αναρωτιούνται γιατί δεν τους «αναφέρουν» στα κανάλια, καθώς θεωρούν «ιδιαίτερη» την κατάσταση την οποία ζούνε). Οπότε δεν είναι «πρωτοφανές» αυτό που συμβαίνει εδώ (εκτός σπάνιων περιπτώσεων, που συνήθως δεν οφείλονται στο φυσικό φαινόμενο του σεισμού, αλλά πιθανόν σε κάποια άλλα αίτια που χρήζουν ιδιαίτερης επιστημονικής μελέτης) και καλό είναι να μη δίνουμε σημασία σε διάφορες «μυθοπλασίες» των κατοίκων που «σπέρνουν» το φόβο, γιατί τις περισσότερες φορές είναι τελείως ανακριβής και ανυπόστατες. Όπως επίσης να μην δίνουμε σημασία σε φήμες για κάποιο επικείμενο σεισμό, γιατί πολύ απλά οι σεισμοί δεν μπορούν να προβλεφθούν.

Κλείνοντας να σημειώσουμε, πως καθημερινά και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου γίνονται (όπως και στην περιοχή μας) δεκάδες σεισμοί μικρότερης ισχύος (η Ελλάδα είναι η πιο σεισμογενής περιοχή στην Ευρώπη & 6η παγκοσμίως), οι οποίοι δεν γίνονται αντιληπτοί, γιατί είναι μικρότεροι των 2 με 2,5 ρίχτερ (συνήθως ακούγεται ένα μικρό και απόμακρο «βουητό» χωρίς να νιώσουμε «κούνημα»).

Η περιοχή μας όμως (σύμφωνα με τις μέχρι τώρα μελέτες και τα δεδομένα) δεν μπορεί να δώσει πολύ ισχυρούς σεισμούς, σπάνια είναι της τάξεως πάνω από 5 ρίχτερ (αποτελεί εξαίρεση ο σεισμός 6,6 ρίχτερ τον Μάιο του 1995 στην Κοζάνη – 4οςμεγαλύτερος σεισμός του αιώνα στην Ελλάδα – , ο οποίος «ξάφνιασε» ακόμα και τους επιστήμονες), ενώ γενικότερα στον ελλαδικό χώρο (ακόμα και στις πιο «σεισμογενείς» περιοχές  (Δ’ Ζώνη – Η πιο επικίνδυνη – Αργοστόλι, Σάμη, Ζάκυνθος, Ιθάκη, Λευκάδα) δεν μπορεί να γίνει (πολύ σπάνια) σεισμός πάνω από 7 ρίχτερ (εξαίρεση αποτελεί ο σεισμός 7,2 ρίχτερ – ο μεγαλύτερος του αιώνα στην Ελλάδα – τον Αύγουστο του 1953 στην Κεφαλονιά) που θεωρούνται οι «καταστροφικοί».

Η Φλώρινα βρίσκεται στην Α’ Ζώνη, την χαμηλότερη, όπου χαρακτηρίζεται «σχεδόν καθόλου επικίνδυνη», με βάση τον Αντισεισμικό Kανονισμό του 2000, από απόψεως σεισμικής επικινδυνότητας.

Γι’ αυτό δεν πρέπει να συντρέχουν λόγοι έντονης ανησυχίας, ιδίως μετά από τα φαινόμενα που προηγήθηκαν στη Φλώρινα και κυρίως «πανικός», ο οποίος είναι ό,τι χειρότερο σε αυτές τις περιπτώσεις. Χρειάζεται ψυχραιμία και ενημέρωση, γιατί ο «πανικός» μπορεί (όπως πολλές φορές έχει συμβεί) να αποδειχτεί χειρότερος και από τον ίδιο το σεισμό…

 Διαδικτυακή Έρευνα  – Ρεπορτάζ:  Ηλίας Ιωαννίδης