Ο Θωμάς και η Μάτα, δύο ζαρκάδια που είχαν βρεθεί ορφανά, απολαμβάνουν ξανά την ελεύθερη ζωή στη φύση! Τα δύο νεαρά ζώα έπειτα από φροντίδα ενός έτους στο Κέντρο Επανένταξης Άγριων Ζώων του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ επανεντάχθηκαν στο φυσικό περιβάλλον. Είναι, μάλιστα, η πρώτη φορά που κάποια οργάνωση στην Ελλάδα πραγματοποιεί επανένταξη ζαρκαδιών στη φύση.
Ο Θωμάς είχε βρεθεί με σπασμένο πόδι σε ηλικία μόλις μίας εβδομάδας στο όρος Πάικο όταν δύο κυνηγοί που εκπαίδευαν τα σκυλιά τους τον εντόπισαν σε κοντινό θάμνο με την μητέρα του να βρίσκεται κοντά και να το κοιτάζει ανήμπορη να τον βοηθήσει. Αμέσως τον μετέφεραν σε κτηνιατρείο της περιοχής που του τοποθετήθηκε νάρθηκα. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και με την κατάλληλη φροντίδα ο σοβαρός τραυματισμός του αποκαταστάθηκε πλήρως και περπατάει πλέον χωρίς κανένα πρόβλημα. Η Μάτα είχε βρεθεί κι εκείνη σε ηλικία μόλις λίγων εβδομάδων χωρίς τη μητέρα της μέσα σε θάμνο σε αγρόκτημα στο Κομπότι Άρτας.
Στην επιχείρηση επανένταξης συμμετείχαν ενεργά και πέντε μαθητές Δημοτικού στο πλαίσιο του προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ! Τρεις Γιώργηδες, η Κωνσταντίνα και η Θεανώ πήραν μέρος στην επιχείρηση βοηθώντας από την προετοιμασία μέχρι και την τελική επανένταξη. Αρχικά ενημερώθηκαν από την Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Χαρούλα Κρομμυάδου, για τη βιολογία και τη σημασία του είδους στη φύση και στη βιοποικιλότητα ενώ στη συνέχεια ο Γενικός Διευθυντής του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, Δρ. Αλέξανδρος Καραμανλίδης περιέγραψε αναλυτικά την επιχείρηση και τα στάδιά της. Τα παιδιά ανυπομονούσαν να ζήσουν από κοντά την πρωτόγνωρη αυτή εμπειρία.
Σύντομα μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Επανένταξης Άγριων Ζώων όπου οι φροντιστές του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ αρχικά αναισθητοποίησαν τα ζώα προκειμένου να μεταφερθούν με ασφάλεια στον εξωτερικό χώρο. Εκεί ελήφθη δείγμα DNA, τους έγιναν οι απαραίτητες κτηνιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια τοποθετήθηκε ειδικό κολάρο-πομπός με το οποίο η Επιστημονική Ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ παρακολουθεί το στίγμα τους ολόκληρο το 24ωρο. Λίγο πριν ξυπνήσουν, τα ζαρκάδια τοποθετήθηκαν σε κλουβιά μεταφοράς και οδηγήθηκαν στο σημείο της επανένταξης. Όταν άνοιξαν οι πόρτες τα ζαρκάδια έκαναν δειλά δειλά τα πρώτα τους βήματα στο σημείο επανένταξης και άμεσα απομακρύνθηκαν.
Από τις κινήσεις τους όλες αυτές τις ημέρες φαίνεται να κινούνται με ασφάλεια σε δασική κυρίως περιοχή. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα ζαρκάδια μέσω του κολάρου.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Περιβαλλοντικού Κέντρου που δημιουργεί ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ η περίθαλψη και επανένταξη των ζαρκαδιών, η δημιουργία ειδικού χώρου φιλοξενίας τους και η αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού εντάχθηκε στο έργο «Ενίσχυση επιχειρησιακής ετοιμότητας της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και του προγράμματος περίθαλψης και επανένταξης μεγάλων σαρκοφάγων» στο πλαίσιο του προγράμματος «Καινοτόμες δράσεις για τους πολίτες» που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο. Τέλος, η παρακολούθηση της επανένταξης των ζαρκαδιών υποστηρίζεται από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).