ΚΑΙ ΝΕΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΑΡΚΟΥΔΑΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ
Πυκνώνουν τα κρούσματα επίθεσης αρκούδων σε ανθρώπους. Μετά το επεισόδιο επίθεσης τεσσάρων αρκούδων σε κοπάδι με πρόβατα στον Αετό Αμυνταίου, όπου τις δύο τις κυνήγησαν τα σκυλιά ενώ οι άλλες δύο επιτέθηκαν στο κοπάδι και τον βοσκό, προκαλώντας του σοβαρά τραύματα στο πόδι του, το νέο κρούσμα αυτή τη φορά εμφανίστηκε στην Πρέσπα.
Συγκεκριμένα ζευγάρι Ιταλών επισκεπτών της Πρέσπας, ξεκίνησαν για να δουν τα αξιοθέατα προς την περιοχή της Δασερής της Πύλης. Όμως δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι στον περίπατο τους τι θα συναντούσαν. Ξαφνικά, σύμφωνα με διηγήσεις, εμφανίστηκε μπροστά τους ένα αρκουδάκι. Το ζευγάρι προσπάθησε να φωτογραφίσει το μικρό. Τη στιγμή εκείνη εμφανίστηκε η μάνα του μικρού, τους επιτέθηκε και με σοβαρά τραύματα ο Ιταλός τουρίστας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
Επειδή ο κίνδυνος να σημειωθούν και θανατηφόρα περιστατικά από επιθέσεις αρκούδων, περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς θα πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, για να μην θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα. Καλές είναι οι παραινέσεις προς τους πολίτες και οι οδηγίες, όμως η αποτελεσματική προστασία των κατοίκων στην ύπαιθρο θα επέλθει μόνο με συγκεκριμένα μέτρα.
Ο Δήμος Πρεσπών σε ανακοίνωση του αναφέρει τα εξής:
«Με αφορμή την αύξηση των περιστατικών εμφάνισης αρκούδων σε σημεία κοντά σε οικισμούς και, λόγω της 24ωρης παρουσίας γεωργών στον κάμπο, αλλά και πολλών επισκεπτών στα μονοπάτια των Πρεσπών, ο Δήμος Πρεσπών θέλει να υπενθυμίσει ότι, μια πιθανή συνάντηση με αρκούδα, μπορεί να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία και να αποφευχθεί ο όποιος κίνδυνος.
Σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι, αυτήν την εποχή του χρόνου, οι αρκούδες αναζητούν τροφή σε θάμνους και δέντρα και αν νιώσουν ότι απειλούνται, ιδιαίτερα όταν έχουν μικρά αρκουδάκια, μπορούν να γίνουν επιθετικές για να τα προστατέψουν.
Ένα μικρό αρκουδάκι μπορεί να είναι μια ωραία εικόνα και να δείχνει χαριτωμένο, σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να το πλησιάσουμε ή να το φωτογραφήσουμε και πρέπει να θυμόμαστε ότι, κάπου κοντά βρίσκεται και η μητέρα του.
Η ύπαρξη αρκούδων στην περιοχή, δείχνει ότι τα δάση μας είναι υγιή και το περιβάλλον μας καθαρό. Ας είμαστε προσεκτικοί για να απολαύσουμε τη φύση με ασφάλεια.
Άλλωστε, η παράδοση λέει ότι η συνάντηση με αρκούδα σημαίνει υγεία και καλοτυχία!
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, σχετικά με τις πιθανές εμφανίσεις αρκούδων συμβουλεύει:
Για να μειωθεί κατά το δυνατόν ο κίνδυνος συνάντησης με ένα μεγάλο ζώο στο δάσος, όπως είναι η αρκούδα, θα πρέπει κάποιος να γνωρίζει ότι:
• η αρκούδα έχει εξαιρετική όσφρηση, πολύ καλή ακοή και όχι τόσο καλή όραση
• έχει εξαιρετική μνήμη και νοημοσύνη
• ο ζωτικός της χώρος είναι 100 – 150 τετραγωνικά χιλιόμετρα για ένα θηλυκό και έως και παραπάνω από 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα για ένα αρσενικό άτομο
• αν δεν ενοχληθεί, ακολουθεί συγκεκριμένη ρουτίνα στις καθημερινές της μετακινήσεις – χρησιμοποιεί την ίδια όχθη ρεματιάς και τον δασικό δρόμο για τις μετακινήσεις της, το ίδιο μονοπάτι για να πάει στη φωλιά της, τους ίδιους οπωρώνες για να βρει φρούτα
• η όρθια στάση της είναι συμπεριφορά ανίχνευσης ή και φόβου και όχι εκδήλωση επίθεσης.
Αυτά σημαίνουν πως αντιλαμβάνεται εύκολα τον γύρω της χώρο και συνήθως καταλαβαίνει πολύ νωρίτερα την παρουσία του ανθρώπου από ό,τι ο άνθρωπος τη δική της παρουσία και απομακρύνεται.
Σε περίπτωση συνάντησης ανθρώπου με αρκούδα υπάρχει ένας βασικός κανόνας:
Η ΑΡΚΟΥΔΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΙΩΣΕΙ ΟΤΙ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ από τον άνθρωπο
Αυτό σημαίνει:
1) κρατάμε την ψυχραιμία μας
2) μένουμε ακίνητοι
3) δεν ενοχλούμε την αρκούδα με «απειλητικά» αντικείμενα, όπως πέτρες, κλαδιά κ.λπ.
4) προσπαθούμε να οπισθοχωρήσουμε σταδιακά, αναγνωρίζοντας την «κυριαρχία» της αρκούδας στον χώρο
5) σε άμεση θέα προς την αρκούδα, προσπαθούμε να φανούμε μεγαλύτεροι
6) δεν τρέχουμε
7) σε περίπτωση στενών χώρων δημιουργούμε χώρο διαφυγής για την αρκούδα και δεν της «κόβουμε» τον δρόμο.
Το πιο πιθανό είναι ότι, μέχρι να σκεφθούμε όλα τα παραπάνω, η αρκούδα θα έχει φύγει.
Εφόσον η αρκούδα επισκέπτεται τακτικά μια κατοικημένη περιοχή:
– φροντίστε να κάνετε συνεχώς θόρυβο, εφόσον βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο ή να μιλάτε διαρκώς
– μαζεύετε τα σκουπίδια από τους εξωτερικούς χώρους, τις πλατείες, τις αυλές των σπιτιών καθώς και ό,τι άλλο μπορεί να αποτελεί πηγή τροφής για την αρκούδα και επομένως να την ελκύει στην περιοχή
– καθαρίστε υπολείμματα από περσινή σοδειά που μπορεί να υπάρχουν σε γειτονικά χωράφια.
Να θυμάστε ότι η αρκούδα κινείται κυρίως από το σούρουπο έως την αυγή καθώς και ότι μπορεί να χρησιμοποιεί την περιοχή ως πέρασμα.
Σε περίπτωση εξοικείωσης της αρκούδας με τον άνθρωπο, απαιτούνται:
• απαγόρευση προσέγγισης των κατοίκων
• απαγόρευση εναπόθεσης τροφής
• αποφυγή ενόχλησης με «απειλητικά» αντικείμενα, όπως πέτρες και κλαδιά
• άμεση απομάκρυνση των παιδιών
• εξάλειψη των αιτίων προσέγγισης της αρκούδας, όπως σκουπίδια, αποφάγια
• καθαρισμός βλάστησης κατάλληλης για φωλεοποίηση της αρκούδας, όπως βάτα και θάμνοι καθώς και άγρια οπωροφόρα δέντρα, που δεν συγκομίζονται από τους κατοίκους.
Ενημερώστε τις τοπικές αρχές: Δήμο, Δασική Υπηρεσία, Αστυνομία
Ενημερώστε τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ στα τηλέφωνα 2310 555920 (Δευτέρα έως Παρασκευή, 09.00 -17.00) και 2386041500 (κάθε μέρα – εκτός Τετάρτης – και τα Σαββατοκύριακα 09.00 – 17.00).
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΠΡΕΣΠΩΝ