Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Την Τρίτη 5 Ιουνίου 2012 και ώρα 9.30π.μ.-12.00.μ.μ. στο ποτάμι, μαζευτήκαμε όλοι μαζί και δηλώσαμε το σεβασμό μας στο περιβάλλον.

Παιδιά Νηπιαγωγείων & Δημοτικών μαζί με τους δασκάλους τους, πλημμύρισαν την περιοχή του ποταμού, εκθέσανε τις δημιουργίες τους και συμμετείχαν σε πολλές εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Εκτός από τους δασκάλους και τα παιδιά, έδωσαν το παρόν όλοι οι φορείς του τόπου μας, δίνοντας το καλό παράδειγμα της συνεργασίας και στέλνοντας το μήνυμα της αναγκαιότητας για το σεβασμό στο περιβάλλον

Το περιβάλλον δεν είναι μόνο το δάσος, η θάλασσα, τα ζώα ή τα ψάρια. Περιβάλλον είναι και ο ίδιος ο άνθρωπος, ο αέρας που αναπνέουμε…

Περιβάλλον είναι η ίδια η ζωή! Και η ζωή πρέπει να είναι όμορφη!

Τα παιδιά συμφώνησαν ότι οφείλουμε να φροντίζουμε και να προστατεύουμε το περιβάλλον-ζωή μας. Η ευθύνη όμως ανήκει σε εμάς τους ενήλικες, σε όποια θέση κι αν βρισκόμαστε, είτε ως γονείς, είτε ως δάσκαλοι, είτε ως εκπρόσωποι φορέων. Γιατί πρέπει να έχουμε υπόψη μας, ότι τα παιδιά δεν κάνουν αυτό που τους λέμε, αλλά αυτό που κάνουμε! Ας «διδάξουμε» με τις πράξεις μας κι ας αφήσουμε τα λόγια.

Η «καλή» ζωή είναι πολύτιμο αγαθό και δύσκολα αποκτιέται. Χρειάζεται καθημερινό αγώνα, καθημερινή παιδεία και πολιτισμό, καθημερινή κουλτούρα… Η «καλή» ζωή γιορτάζει πάντα, κάθε στιγμή, κάθε ημέρα

Σήμερα, Τρίτη  5 Ιουνίου, το μήνυμα δόθηκε!

Ας ελπίσουμε να ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο, για να γίνει αυτή η μέρα πραγματικά παγκόσμια!

Ευχαριστίες

 Νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου για την άψογη συνεργασία σε όλους τους τομείς της εκδήλωσης:

 • Το Δήμο Φλώρινας που στάθηκε στο πλευρό μας από την αρχή μέχρι το τέλος της εκδήλωσης.
 • Το Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας κ. Παναγιώτη Νώτα, για την ηθική συμπαράσταση και την παρουσία του στα εκπαιδευτικά δρώμενα.
 • Το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης Φλώρινας για την ενεργή συμμετοχή του στις εκδηλώσεις και για την οικονομική του στήριξη.
 • Την Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση (ΕΚΑΤΟ) για την ενημέρωση των παιδιών και για την προσφορά της στο διαγωνισμό ζωγραφικής και φωτογραφίας των σχολικών έργων.
 • Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βεύης με τις πρωτότυπες δημιουργίες και τη δυναμική παρουσία στην εκδήλωση.
 • Το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών,
 • Την Εταιρία Προστασίας των Πρεσπών
 • Και το Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών για το εκθεσιακό ενημερωτικό υλικό που μας πρόσφεραν και τις εκπαιδευτικές δράσεις που πραγματοποίησαν μαζί με τα παιδιά.
 • Τη Στέγη Φιλοτέχνων, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, που μας πρόσφερε έργα Φλωρινιωτών ζωγράφων και άνοιξε την πόρτα του στους μικρούς μαθητές.
 • Τη Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας και τη Φωτογραφική Ομάδα: Ροές, για το μοναδικό φωτογραφικό υλικό που μας παρουσίασαν, καθώς και για τη φιλοξενία των μαθητών στους εκθεσιακούς χώρους της Λέσχης.
 • Το Φ.Σ.Φ. Αριστοτέλης για τη φιλοξενία όλης της εκδήλωσης.
 • Τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας για τη διάθεση και συνεργασία τους σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης και για το Λεξικό της Φύσης που πραγματοποίησαν με τα παιδιά.
 • Τη Δ/νση Δασών για το ενημερωτικό υλικό που μας διέθεσε.
 • Τη ΔΙΑΔΥΜΑ, για το ενημερωτικό υλικό για την Ανακύκλωση που μας διέθεσε.
 • Τους Φοιτητές του Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φλώρινας για τη διαρκή συνεργασία και τις πρωτότυπες κατασκευές τους
 • Δύο Φοιτήτριες των Παιδαγωγικών Τμημάτων (Νηπιαγωγών & Δασκάλων) της Φλώρινας, την Αθηνά Λιάσου και την Ιωάννα Τσολοπάνη για την εθελοντική τους προσφορά στην εκδήλωση.
 • Όλα τα νηπιαγωγεία και Δημοτικά που συμμετείχαν με ποικίλους τρόπους στην εκδήλωση.
 • Το Γυμνάσιο Βεύης και τους πολύ δραστήριους εκπαιδευτικούς & μαθητές του.
 • Όλους τους συναδέρφους, νηπιαγωγούς και δάσκαλους που υπήρξαν πρωτεργάτες στην εκδήλωσή μας.
 • Όλα τα παιδιά της Φλώρινας… τα παιδιά μας!!!

Δόξα Κωτσαλίδου

Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων

Α/θμιας Εκπ/σης Φλώρινας

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

 Στην εκδήλωση για τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος, που πραγματοποιήθηκε από  τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας, με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Φλώρινας, παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος την Τρίτη 05 Ιουνίου 2012 στο ποτάμι στη Φλώρινα.

Ο κ. Δήμαρχος συνομίλησε με τους παρευρισκόμενους και τα παιδιά και αναφέρθηκε στις κινήσεις του Δήμου Φλώρινας που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος.  Ήδη με τις παρεμβάσεις τις οποίες έκανε η Δημοτική Αρχή στην κοίτη του ποταμού, έχει παρατηρηθεί αύξηση της στάθμης του νερού, βοηθώντας και την ανάπτυξη της ζωής του υδροτόπου.

Επίσης, αναφέρθηκε και στις προτάσεις που έχει κάνει ο Δήμος Φλώρινας  στο ΕΣΠΑ και στο Interreq, για το περιβάλλον και την προστασία αυτού.

 

 

 

ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΠΡΕΣΠΩΝ

Σπάνιοι άνθρωποι, αλλά μαζί δυνατοί…

Στο μεγαλύτερο Εθνικό Δρυμό της χώρας γιορτάσαμε για ακόμη μια χρονιά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχοντας μαζί μας μια μεγάλη παρέα σπάνιων ανθρώπων.  Η 5η Ιουνίου αποτελεί αφορμή για να θυμηθούμε πως ο άνθρωπος είναι αναπόσπαστο μέρος τη φύσης απόλυτα εξαρτημένος από αυτήν. Υπάρχουν όμως πολλοί άνθρωποι που παλεύουν καθημερινά για μια πιο ουσιαστική και ποιοτική ζωή.  Δεν έχουν δεδομένο κανένα λεπτό της ώρας μιας και για τους περισσότερους, η πάθησή τους είναι σπάνια και γι αυτό δύσκολα ανιχνεύσιμη κι αντιμετωπίσιμη… Η πρόσβασή τους σε Κέντρα Πληροφόρησης και η ενημέρωσή τους αποτελούν αναμφίβολα αναφαίρετο δικαίωμα.
Έτσι, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μελίτης περιηγήθηκαν στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών μαζί με 80 συνολικά παιδιά, συνοδούς και εκπαιδευτικούς του 4θέσιου Ειδικού Πειραματικού Σχολείου Α’ βάθμιας εκπαίδευσης Φλώρινας και του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) της Β’ βάθμιας εκπαίδευσης Ν. Φλώρινας.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στο Θεματικό Κέντρο Πύλης όπου οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν από την υπεύθυνη των Κέντρων Ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης για τις λίμνες, τα υδρόβια πουλιά και την αλιεία στην Πρέσπα.  Στη συνέχεια τα παιδιά ζωγράφισαν και αποτύπωσαν τα μηνύματά τους για το περιβάλλον σε οικολογικές υφασμάτινες τσάντες που τους παραχώρησε το ΚΠΕ Μελίτης.  Ξεκουράστηκαν για λίγο δοκιμάζοντας τοπικά παραδοσιακά εδέσματα της Πρέσπας και συνέχισαν την ξενάγησή τους στον ιδιαίτερο οικισμό του Αγίου Γερμανού και στο Συνεταιρισμό φασολοπαραγωγών «Πελεκάνος» όπου ενημερώθηκαν για την καλλιέργεια του φασολιού.  Μόνο ο καιρός  στάθηκε εμπόδιο για να ολοκληρώσουμε το καθιερωμένο πρόγραμμα Υπαίθριας Ενημέρωσης & Παρατήρησης Πουλιών με κιάλια και τηλεσκόπια που εφαρμόζεται σε όλα τα σχολεία που επισκέπτονται την περιοχή, αλλά οι χαρούμενες εκφράσεις στα πρόσωπα των παιδιών αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη ικανοποίηση για όλους.
Ο Φορέας Διαχείρισης συμμετείχε και στις εκδηλώσεις της Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Φλώρινας που πραγματοποιήθηκαν στην παραποτάμια περιοχή του Σακουλέβα δίνοντας μαζί με το Πολιτιστικό Τρίγωνο και την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών πληροφορίες σε όλα τα παιδιά για την περιοχή και τις δράσεις τους για το περιβάλλον.
Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν αλλά και μας βοήθησαν να στείλουμε το μήνυμά μας: η ενημέρωση για το περιβάλλον είναι δύναμη!

Πληροφορίες: Τριανταφυλλιά Γκώγκου, τηλ.23850 51870 & 6942486339
Τμήμα Πληροφόρησης, Δημοσιότητας & Εκπαίδευσης
E-mail: [email protected]  – Website: www.fdedp.gr