ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ,
ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΓΕΩΡΓΟΙ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Ο υπεύθυνος του τομέα πολιτικής ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κοζάνης, κ. Γιώργος Κασαπίδης, ο Γραμματέας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Καρδίτσας, κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα πολιτικής ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κορινθίας, κ. Κώστας Κόλλιας, αναπληρωτής Γραμματέας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φλώρινας, κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, με αφορμή την κατάθεση ερώτησης για τα δισεπίλυτα προβλήματα που προκαλεί η έλλειψη ρευστότητας στον αγροτικό τομέα, προέβησαν στην ακόλουθη κοινή δήλωση:
«Χωρίς καμία προστασία και στήριξη, παραμένουν οι Έλληνες γεωργοί και κτηνοτρόφοι απέναντι στη συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση. Επί 28 μήνες η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ δεν έπραξε ουσιαστικά τίποτα για την ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας, την αποτελμάτωση των αναπτυξιακών προγραμμάτων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την εξωστρέφεια και την προώθηση των προϊόντων, την αδυναμία ελέγχων και αντιμετώπισης των παράνομων ελληνοποιήσεων και το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή.
Με την αδράνειά της η πασοκική πολιτική ηγεσία του Υπουργείου οδήγησε τον αγροτικό τομέα σε αδιέξοδο, αντιμέτωπο με οξυμένα προβλήματα. Οδήγησε τους αγρότες και τις οικογένειές τους σε συρρίκνωση των εισοδημάτων τους και σε οικονομικό μαρασμό. Τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για τις απώλειες του αγροτικού εισοδήματος είναι αποκαρδιωτικά.
Την ίδια στιγμή, οι Έλληνες αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν μια υπέρμετρη άνοδο του κόστους παραγωγής, εξαιτίας των αυξήσεων του ΦΠΑ, σε εφόδια, λιπάσματα, ζωοτροφές και φάρμακα, των αυξήσεων στις τιμές του αγροτικού ρεύματος και του αγροτικού πετρελαίου. Αυτή την τραγική κατάσταση επιτείνουν τα φαινόμενα πιστωτικής δυστοκίας και γενικότερα τα προβλήματα ρευστότητας, που έχουν ανακύψει στην ελληνική οικονομία, τα οποία δημιουργούν μεγάλα αδιέξοδα στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, πολλές από τις οποίες βρίσκονται ήδη αντιμέτωπες με το φάσμα της χρεοκοπίας.
Η δραστική μείωση ή και διακοπή, πολλές φορές, της χρηματοδότησης από την Αγροτική Τράπεζα και τις άλλες εμπορικές τράπεζες, η κατάργηση επί της ουσίας της πίστωσης πολλών από τους προμηθευτές και ειδικά η μετάθεση πληρωμών ή ακόμα και η αθέτηση συμφωνιών από την πλευρά των έμπορων, έχουν δημιουργήσει έναν εκρηκτικό μείγμα για τις αγροτικές επιχειρήσεις και τους αγρότες. Οι κλειστές στρόφιγγες χρηματοδότησης έχουν δημιουργήσει έντονο προβληματισμό στον αγροτικό κόσμο, που κινείται με πολύ διστακτικά βήματα για το είδος και την ένταση των καλλιεργειών για τη νέα χρονιά. Η αβεβαιότητα και τα προβλήματα εντείνονται.
Την ιδία ώρα το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα. Από το Φεβρουάριο του 2011, που με επικοινωνιακές φιέστες η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ανακοίνωσε τη σύστασή του, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια, καμία πρωτοβουλία για να λειτουργήσει στην πραγματικότητα το ταμείο και να ενισχύσει την αγροτική επιχειρηματικότητα.
Για τη δύσκολη αυτή κατάσταση και την έλλειψη ρευστότητας την οποία βιώνουν οι Έλληνες αγρότες και μπροστά στον κίνδυνο να μειωθούν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις και η αγροτική παραγωγή της χώρας, καταθέσαμε ερώτηση προς τα αρμόδια υπουργεία. Με αυτήν ζητούμε, την άμεση παρέμβαση για την επίλυση του προβλήματος της χρηματοδότησης των ελλήνων παραγώγων, ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου για την απόκτηση των απαραίτητων εφοδίων σποράς και καλλιέργειας».
Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ