Τοπικό δίκτυο Φυσικού Αερίου

ΤΟΠΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

                            

O Υφυπουργός ΥΠΕΚΑ κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου αποδέχτηκε το αίτημα του των Βουλευτών της Ν.Δ. κ.κ. Στάθη  Κωνσταντινίδη, Φλώρινας και Μιχάλη Παπαδόπουλου, Κοζάνης, για τη δημιουργία τοπικού δικτύου παροχής φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία.

 Την Τρίτη 19 Μαρτίου οι Βουλευτές Στάθης Κωνσταντινίδης και Παπαδόπουλος Μιχάλης συναντήθηκαν με τον Υφυπουργό ΥΠΕΚΑ κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου και επανήλθαν για να θέσουν εκ νέου,  παλιότερο, προ τετραμήνου αίτημα τους, για τη δημιουργία  τοπικού δικτύου παροχής φυσικού αερίου με αφορμή τη διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας – Αλβανίας για τον αδριατικό αγωγό φυσικού αερίου (TAP) και τη διέλευση του από τη Δυτική Μακεδονία. Στη συζήτηση που ακολούθησε οι δύο Βουλευτές ανέλυσαν τα επιχειρήματα και περιέγραψαν τις ευνοϊκές επιπτώσεις που δημιουργεί αυτή η προοπτική.

Ο κ. Υφυπουργός αποδέχτηκε την πρόταση και εξέφρασε τη βούληση του να συμπεριληφθεί ως όρος από την Ελληνική πλευρά κατά την ολοκλήρωση της συμφωνίας κατασκευής του αδριατικού αγωγού (TAP) στην περίπτωση που το Αζερμπαϊτζάν προκρίνει τον TAP για να διοχετεύσει φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Οι κ.κ. Βουλευτές κατέθεσαν και σχετικό υπόμνημα, ενώ μετά τη συνάντηση έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

 

Στάθης Κωνσταντινίδης:

«Συζητήσαμε με τον Υφυπουργό το ζήτημα του τοπικού δικτύου παροχής φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία, το οποίο συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων για την περιοχή μας. Ευχαριστώ θερμά τον Υφυπουργό που αποδέχτηκε το αίτημα μας και θα τεθεί ως όρος της συμφωνίας από τη χώρα μας. Θέλω να πιστεύω από τα μέχρι τώρα στοιχεία και δεδομένα ότι το Αζερμπαϊτζάν θα επιλέξει τον TAP για να προωθήσει φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Η δημιουργία τοπικού δικτύου φυσικού αερίου θα δώσει τη δυνατότητα στους κατοίκους να αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνότερη μορφή ενέργειας, θα ενδυναμώσει την οικονομία της περιοχής, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη μεταλιγνιτική εποχή και ενισχύει τη θέση μας για να προχωρήσει ο σχεδιασμός και να δρομολογηθεί η κατασκευή του ΑΗΣ Μελίτη 2».

 

Μιχάλης Παπαδόπουλος:

«Η προοπτική που ανοίγεται αφορά το μέλλον της περιοχής μας και θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου για τη θετική και αποφασιστική στάση του κ. Παπαγεωργίου. Οι συζητήσεις μας, όλο το προηγούμενο διάστημα, κατέληξαν με επιτυχία. Η ευόδωση του σκοπού θα είναι μία μεγάλη κατάκτηση για την περιοχή και θα δώσει λύσεις για να παραμείνουμε το κύριο ενεργειακό κέντρο της χώρας και να τονώσουμε την τοπική οικονομία.Το θέμα δεν αφορά μόνο εμάς, ως Βουλευτές, αλλά όλους τους θεσμικούς φορείς της Δυτικής Μακεδονίας. Όλοι μαζί στηρίζουμε και ενισχύουμε την προοπτική και την ανάπτυξη του τόπου μας. Η κοινή μας δράση αποτελεί  εγγύηση για να έχουμε θετικά αποτελέσματα στις επιδιώξεις και τις διεκδικήσεις μας».

TO ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ  ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΚΑΙ ΜΙΧΑΛΗ  ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΠΡΟΣ

ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΕΚΑ κ. ΑΣΗΜΑΚΗ  ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΘΕΜΑ: Αδριατικός αγωγός φυσικού αερίου (ΤΡ) και Δυτική Μακεδονία

Την εποχή που τα ευρωπαϊκά αποθέματα εξαντλούνται και η ενεργειακή ζήτηση για οικιακή και εμπορική κρίση αυξάνεται συνεχώς, η δημιουργία μιας ενδοκοινοτικής αγοράς φυσικού αερίου μπορεί να είναι η πιο ισχυρή απάντηση στις ενεργειακές προκλήσεις και αβεβαιότητες του μέλλοντος. Μια αξιόπιστη, διαφανής και συνεκτική αγορά θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια σειρά από περίπλοκα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας του εφοδιασμού, της έλλειψης διεθνών επενδύσεων, της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της εξάρτησης από τον άνθρακα.

Στην προσπάθεια σύγκλισης της χώρας μας με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής και εύρυθμης ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου, η ελληνική κυβέρνηση ενθάρρυνε και μεθόδευσε τις ενέργειες ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας-Ιταλίας-Αλβανίας για τη στήριξη του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (ΤΑΡ), ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ II του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, δια μέσου της Ελλάδας.

Εκτιμώντας τα οφέλη της χρήσης του φυσικού αερίου και λαμβάνοντας γνώση των συνιστωσών της παραπάνω συμφωνίας, σας παρακαλούμε όπως συνεκτιμήσετε τις παραμέτρους που εκτίθενται παρακάτω κατά την διαμόρφωση των όρων του έργου:

  1. Η Δυτική Μακεδονία αντιμετωπίζει περίοδο ψύχους σχεδόν 8 μήνες το χρόνο, γεγονός που συνεπάγεται μεγάλη εξάρτηση της περιοχής από το πετρέλαιο.
  2. Είναι υποχρέωση όλων μας να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ώστε να παραμείνει ενεργειακό κέντρο και τη μετα-λιγνίτη εποχή, καθώς η εξέλιξη αυτή υπαγορεύεται και από τις δεσμεύσεις της χώρας μας για συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) κατά 40% στην ηλεκτροπαραγωγή ως το 2020 που θα οδηγήσει τελικά σε σχεδόν μηδενικές εκπομπές C02 το 2050.
  3. Η μονοκαλλιέργεια της ΔΕΗ έχει δημιουργήσει άμεση εξάρτηση των θέσεων εργασίας από τις μονάδες παραγωγής, αποδυναμώνοντας άλλους οικονομικούς και παραγωγικούς κλάδους στην περιοχή.
  4.     Πέρα από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, λειτουργική εξάρτηση από το πετρέλαιο έχουν και οι μονάδες της ΔΕΗ. Το φυσικό αέριο θα μπορούσε να αποτελέσει λειτουργικό εφόδιο για τις μονάδες αποδυναμώνοντας την εκπομπή ρύπων σε μια άκρως επιβαρυμένη περιοχή.

5.    Αποδεδειγμένα έχει σημειωθεί μεγάλη αύξηση της παράνομης υλοτομίας στη Δυτική Μακεδονία για   λόγους θέρμανσης.

Κρίνοντας τη σημασία των παραπάνω παραμέτρων και συνεκτιμώντας ότι η Δυτική Μακεδονία δεν έχει πρόσβαση στον ελληνικό αγωγό φυσικού αερίου, ενώ θα φιλοξενεί στην περιφέρεια της μεγάλο μέρος του αγωγού ΤΑΡ, θεωρούμε σημαντική τη συμβολή σας προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα συμπεριληφθεί στους όρους της συμφωνίας υποδοχής του έργου με την εταιρία ΤΑΡ, η δυνατότητα κατασκευής ενός τοπικού δικτύου παροχής φυσικού αερίου για τη Δυτική Μακεδονία, το οποίο μπορεί να αποτελέσει ένα κοινωνικό ισοδύναμο για μια περιφέρεια η οποία πλήττεται από μια σειρά δυσμενών φυσικών, κοινωνικών και οικονομικών παραμέτρων.

Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε την παραπάνω συμφωνία και θεωρούμε υποχρέωση και τιμή μας να συμβάλλουμε στην επιτυχή έκβαση της επιλογής του αγωγού ΤΑΡ, ενός φιλόδοξου και σημαντικού έργου το οποίο θα καταστήσει τη χώρα μας αρωγό στην προσπάθεια οικονομικής ανάπτυξης και πολιτικής σταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ