17 Νοεμβρίου 2023: 50  χρόνια μετά την ηρωική εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο

Πέρασαν πενήντα χρόνια μετά την  εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973. Οι φοιτητές της Αθήνας είχαν αρχίσει να ξεσηκώνονται για ακαδημαϊκή ελευθερία, πανεπιστημιακό άσυλο και ανάκληση όλων των καταπιεστικών νόμων.

Τιμάμε και φέτος τη μνήμη αυτού του ιστορικού γεγονότος της νεότερης Ιστορίας της χώρας μας, το οποίο ήταν η κορύφωση του αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία.

Η εξέγερση της 17ης Νοεμβρίου συμβολίζει τους αγώνες  και τις θυσίες της νεολαίας για Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία – Κοινωνική Δικαιοσύνη. Νέοι άνθρωποι ύψωσαν εκείνη τη μέρα τη φωνή της Δημοκρατίας ενάντια στη δικτατορία, αντέδρασαν για την καταπάτηση των ατομικών δικαιωμάτων απέναντι στο καθεστώς.

Όλοι μας έχουμε χρέος να συνεισφέρουμε στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης αλλά και των διαχρονικών αξιών, του αγώνα για δημοκρατία, ελευθερία, λαϊκή κυριαρχία και εθνική ανεξαρτησία.

Να συνεχίσουμε να μαχόμαστε απέναντι στη βία και την ανομία, για την επικράτηση της ατομικής και κοινωνικής προόδου και της δημοκρατικής νομιμότητας.

 

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΡΩΜΑΝΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΑΖΑΡΑΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

 

17 Νοεμβρίου 2023. 50  χρόνια μετά την ηρωική εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο. Ο αγώνας για δημόσια εκπαίδευση, εργασία με δικαιώματα και μισθούς αξιοπρέπειας συνεχίζεται.

Νοέμβριος 1973. Με μπροστάρη τη μαχητική νεολαία που ξεσηκώθηκε στο Πολυτεχνείο με κεντρικό σύνθημα το «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», η ελληνική κοινωνία συγκρούστηκε με το δικτατορικό καθεστώς, δίνοντας περήφανο αγώνα  για Δημοκρατία, Ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία. Η τελική νίκη κατά της τυραννίας, τον Ιούλιο του 1974, έστειλε το ξεκάθαρο μήνυμα: «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ».

                17 Νοεμβρίου 2023. 50 χρόνια μετά την ηρωική εξέγερση των φοιτητών, σε μια μελανή περίοδο της ιστορίας όπου παιδιά και άμαχοι αποτελούν, για πολλοστή φορά, τα θύματα γεωπολιτικών πολέμων, τα συνθήματα και τα μηνύματα του αγώνα τους παραμένουν επίκαιρα και μας διδάσκουν ότι όποια και αν είναι η βούληση των κυβερνήσεων, η δύναμη του λαού μπορεί να την ανατρέψει. Η τιμή στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου και σε όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους στην αντιδικτατορική δράση και στον αγώνα για δημοκρατία, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη, αποτελεί αυτονόητη πράξη ευθύνης για το σήμερα. Η αντίσταση απέναντι στη Χούντα των συνταγματαρχών και ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου αποτελούν πολύτιμη πηγή γνώσης, έμπνευσης και παραδειγματισμού για τους αγώνες του σήμερα και του αύριο. Οι αγώνες του σήμερα είναι ζωτικής σημασίας για την υπεράσπιση του ελεύθερου και δημοκρατικού δημόσιου δωρεάν σχολείου δίχως κατηγοριοποίηση και αντιεκπαιδευτική «αξιολόγηση», την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, τη διεκδίκηση μισθών αξιοπρέπειας με πραγματικές αυξήσεις ως μέτρο αντιμετώπισης της εξοντωτικής ακρίβειας, την υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών της Υγείας και της Ασφάλισης.

Οι εκπαιδευτικοί  της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή των αγώνων μαζί με τους μαθητές, τους γονείς και όλους τους εργαζόμενους. Όλοι μαζί ενωμένοι, παλεύουμε για ένα καλύτερο, ειρηνικό  μέλλον για τα παιδιά μας, για τη νέα γενιά.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. τιμώντας τους ήρωες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου καλεί τους  εκπαιδευτικούς να δώσουν δυναμικό «παρών» στα συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν

 

Τιμάμε τον αγώνα του Νοέμβρη του 1973

Καταθέτουμε, ως ελάχιστο φόρο τιμής, στεφάνι  

την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου και ώρα 11.30 π. μ.

 

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ 

Από τη Δ.Ο.Ε.