1ο Φιλολογικό μνημόσυνο Μίμη Σουλιώτη

Φιλολογικό Μνημόσυνο στη μνήμη του Μίμη Σουλιώτη διοργάνωσε το Σάββατο 8 Ιουνίου, στην αίθουσα του μεγάλου Αμφιθέατρου της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας, το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Μια σεμνή και πετυχημένη εκδήλωση όπως άρμοζε στον μεγάλο Φλωρινιώτη ποιητή Μίμη Σουλιώτη. Παρουσιάστηκε επίσης και η προτομή του εκλιπόντα που θα κοσμεί την είσοδο της σχολής, έργο του καλλιτέχνη Χρήστου Τσώτσου.

Στην κατάμεστη αίθουσα, φίλοι, συνάδελφοι και μαθητές του Μίμη εκθείασαν τα προτερήματα και την προσωπικότητα του εκλιπόντος. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η αναφορά του προέδρου του τμήματος εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών Δημητρίου Μπέσσα  στα εφηβικά χρόνια που πέρασε μαζί με τον Μίμη. Ο πρόεδρος του παιδαγωγικού τμήματος Κώστας Ντίνας αναφέρθηκε στο επιστημονικό έργο του κ. Σουλιώτη στο Π.Δ.Μ, καθώς επίσης και οι:

Τριαντάφυλλος  Η. Κωτόπουλος, επιστημονικά υπεύθυνος του ΠΜΣ «Δημιουργική γραφή», επίκουρος καθηγητής  του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών ΠΔΜ

Θεόδωρος Παπαγγελής, καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Ανδρέας Καρακίτσιος, καθηγητής του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης/ ΑΠΘ

Επίσης χαιρετισμοί απηύθυναν η Άννα Πολατίδου, εκπρόσωπος των Εκπαιδευτικών Ν. Φλώρινας, Σχολική Σύμβουλος και η Λένα Παπαθανασίου, οδοντίατρος

Ποιήματα από τις ποιητικές συλλογές του Μίμη Σουλιώτη απήγγειλαν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές:

Ευρυδίκη Τσουρελή – Νικήτα, Τριανταφυλλιά Δημοπουλου, Αστέριος Μαυρουδής

Μαρία Μαθιοπούλου, Κώστας Καβανόζης, Χρήστος Μαρτίνης, Κώστας Τζίμας,  Ανδρέας Θανασούλας, Γιάννης Αντάμης, Αναστασία Καλαϊτζή, πτυχιούχος ΠΜΣ «Δημ. Γραφή»

Η επίκουρος καθηγήτρια ΠΤΝ/ΠΔΜ Ευαγγελία Καλεράντε η υποψήφια διδακτόρισσα Άννα Βακάλη, η εκπαιδευτικός Νίκη Κολτσάκη

Ο μουσικός Αλκίνοο Ιωαννίδης ο οποίος με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές έκλεισε την τιμητική βραδιά με ένα αγαπημένο τραγούδι του Μίμη Σουλιώτη.

 

Η ομιλία του Κώστα Ντίνα, διευθυντή του ΠΜΣ «Δημιουργική γραφή» και προέδρου και καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών ΠΔΜ

 

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

το Τμήμα Νηπιαγωγών τιμά σήμερα τον καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας και ποιητή Μίμη Σουλιώτη,

το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής τιμά τον εμπνευστή του, το οποίο έκανε γνωστό το Τμήμα μας όσο λίγες δράσεις του στο Πανελληνιο και οι φοιτητές του τιμούν τον πνευματικό τους πατέρα και καθοδηγητή στις δημιουργικές τους αναζητήσεις,

εμείς οι φίλοι και συνάδελφοι του τιμούμε έναν ειλικρινή και σπουδαίο φίλο, με τον οποίο μοιραστήκαμε αγώνες και αγωνίες για το μέλλον αυτού του Τμήματος και του Πανεπιστημίου.

Για την ποιητική προσωπικότητα του Μίμη Σουλιώτη υπάρχουν αρμοδιοτεροι και καταλληλότεροι από μένα να μιλήσουν.

Εγώ θα ήθελα να επαναλάβω λίγα από όσα είπα στον επικήδειο έπαινό μου για τον συνάδελφο, φίλο και καθηγητή Μίμη Σουλιώτη.

Στο Πανεπιστήμιό μας ―εκτός από καθηγητής ελληνικής φιλολογίας― υπηρέτησε με ευαισθησία αλλά και με γνώση και αποτελεσματικότητα ως Κοσμήτορας της Παιδαγωγικής Σχολής, ως Πρόεδρος του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών και ως Αναπληρωτής Πρόεδρος στο Τμήμα Νηπιαγωγών και το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ―άλλη μια μεγάλη του αγάπη, έγνοια και καμάρι.

Υπήρξε δραστήριο μέλος της μικρής ακαδημαϊκής μας κοινότητας φροντίζοντας να αφήνει παντού τα σημάδια της καθημερινής παρουσίας του αλλά και ως μέλος επιστημονικών εργαστηρίων που λειτουργούν στην Παιδαγωγική Σχολή· κυρίως όμως ως υπεύθυνος για το «Βιβλιολογείον», έναν θεσμό για το βιβλίο που τον εμπνεύστηκε και τον υπηρέτησε με απαράμιλλο ζήλο: διοργάνωσε εκεί επιμορφωτικές συναντήσεις για το βιβλίο, συνέδρια, επιμελήθηκε εκδόσεις, έστησε εργαστήριο παραδοσιακής βιβλιοδεσίας και ευτύχησε να χαρεί να δουλεύει το παραδοσιακό τυπογραφείο, το οποίο σχεδίασε και φρόντισε για το στήσιμό του με εφηβικό ενθουσιασμό.

Εκείνο όμως που πρέπει να πιστωθεί ακέραιο στον Μίμη Σουλιώτη είναι η σύλληψη και υλοποίηση του πρώτου και μοναδικού για την ώρα στη χώρα μας Μεταπτυχιακού Προγράμματος Δημιουργικής Γραφής. Υπήρξε γι’ αυτόν όνειρο ζωής, που το πραγματοποίησε αξιοποιώντας την αναγνωρισιμότητα και αποδοχή του στον χώρο της λογοτεχνίας στη χώρα μας και μετακαλώντας για διδασκαλία τα μεγαλύτερα ονόματα στον τομέα της λογοτεχνικής, της καλλιτεχνικής παραγωγής αλλά και της φιλολογίας. Είχα την τύχη να μοιραστώ μαζί του πολλές ώρες συζητήσεων για την εδραίωση και ενδυνάμωση του Μεταπτυχιακού αυτού και να δω από κοντά τον αγώνα και την αγωνία του να το πετύχει.

Ο δημοσιολόγος Μίμης Σουλιώτης ήταν τα τελευταία χρόνια τακτικός αρθρογράφος τοπικών αλλά κυρίως πανελλήνιας κυκλοφορίας εντύπων, υπήρξε δε και εκδότης τοπικής εφημερίδας στη Φλώρινα. Υπερασπιζόταν πάντοτε με μαχητικότητα και επιχειρήματα τη γνώμη του και δε δίσταζε να γίνεται δυσάρεστος, όταν έκρινε ότι έπρεπε να υπερασπιστεί τις θέσεις του.

Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ποίησης αλλά και της προσωπικότητάς του, το οποίο αναδεικνύεται εύκολα από τα γραφόμενά του αλλά το απολάμβανε κανείς κυρίως στη συναναστροφή μαζί του, ήταν η περιπαικτική του διάθεση, η ειρωνεία και ο αυτοσαρκασμός παράλληλα με μιαν οξύτατη και διεισδυτική ματιά στα γεγονότα και τα πρόσωπα. Δεν άφηνε να περάσει τίποτα ασχολίαστο. Ο άριστος χειρισμός του προφορικού αλλά κυρίως του γραπτού του λόγου, το ερωτικό σχεδόν παιχνίδι με τις λέξεις και τα νοήματα έδιναν μιαν απαράμιλλη γοητεία στο γράψιμο και την ομιλία του.

Και η παρέα μαζί του ήταν συναρπαστική· είχε διάθεση για ζωή, για γλέντι, για τραγούδι, διέθετε ακατάλυτο χιούμορ. Είχα την τύχη να μοιραστώ πολλές τέτοιες στιγμές μαζί του κάνοντας «ορειβασία», όπως αστειευόμενος έλεγε τον συχνό μας περίπατο γύρω από την Πανεπιστημιούπολη, διασκεδάζοντας και χορεύοντας στις αξέχαστες εκείνες εκλεκτικές συναθροίσεις στα «Σκορδοκαΐλεια» και στο γλωσσολογικοφιλολογικό ξεφάντωμα στο ρακοκάζανο του Αετού τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.

Ο Μίμης μάς λείπει.

Λείπει στους φίλους και συναδέλφους του στο Τμημα Νηπιαγωγών και στο Πανεπιστήμιο, με τους οποίους είχε μιαν ιδιαίτερη και διακριτική σχέση, συμβουλεύοντας αλλά και κρίνοντας, στηρίζοντας και πάντα ενθαρρύνοντας τους νεότερους. Μας λείπουν οι εύστοχες και τεκμηριωμένες παρεμβάσεις του στις γενικές μας συνελεύσεις. Εμένα μου λείπει η ζωντανή του παρουσία στο Τμήμα και οι καθημερινές μας συναντήσεις για σχολιασμό του σήμερα και σχεδιασμό για το αύριο.