Το Συμβουλευτικό Κέντρο Δήμου Φλώρινας για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Η 25η Νοεμβρίου αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως η ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, υπενθυμίζοντας ότι δεν αποτελεί ατομική υπόθεση, αλλά κοινωνικό πρόβλημα. Η 25η Νοεμβρίου, η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, αποτελεί αφορμή για αφύπνιση και ευαισθητοποίηση, καθώς εκδηλώνεται σε κάθε γωνιά της γης, σε γυναίκες ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής, οικονομικής, οικογενειακής ή άλλης κατάστασης.

Στατιστικά δεδομένα μας αναφέρουν πως σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες στον πλανήτη εκτιμάται ότι έχουν υποστεί βία λόγω φύλου.

Στην έμφυλη βία συμπεριλαμβάνονται όλες οι μορφές βίας (σωματική, λεκτική, ψυχολογική), η οποία ασκείται σε ένα πρόσωπο λόγω του φύλου του. Έμφυλη βία συνιστά πληθώρα πράξεων, όπως είναι η παρενοχλητική παρακολούθηση (stalking), ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων, ο βιασμός, η σεξουαλική εκβίαση (sextortion) η εκδικητική πορνογραφία (revenge pornography), η σωματεμπορία νεαρών κοριτσιών και γυναικών (trafficking) κ.α. Η πιο ακραία μορφή βίας κατά των γυναικών είναι η γυναικοκτονία, δηλαδή η φυσική τους εξόντωση.

Στην Ελλάδα, μάλιστα τελευταία βλέπουμε την ένταση του φαινομένου με αποκορύφωση τις γυναικοκτονίες που διαπράττονται ακόμα και στο δημόσιο χώρο, καθιστώντας ακόμα πιο ορατό πια το πρόβλημα. Ήδη μετράμε δεκατρείς γυναικοκτονίες μέχρι σήμερα μόνο για το έτος 2024.

Τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο διεξάγεται μία συζήτηση για το κατά πόσο, πέρα από την υπάρχουσα τυποποίηση του εγκλήματος της ανθρωποκτονίας στον Ποινικό Κώδικα, θα έπρεπε να δημιουργηθεί και μία νέα εγκληματολογική και ποινική κατηγορία για τις γυναικοκτονίες. Αν δεν το ονοματίσουμε αυτό το έγκλημα , δεν θα γίνει αντιληπτό το πώς μια ιδιοκτησιακή αντίληψη για τη γυναικεία ζωή οδηγεί στην αφαίρεσή της.

Η νομική αναβάθμιση του εγκλήματος της «γυναικοκτονίας» με νομοθετική ρύθμιση ως επιβαρυντικής περίπτωσης της ανθρωποκτονίας από πρόθεση ή ως ιδιώνυμου εγκλήματος θα επιτελέσει πέραν από το να γίνει πιο ορατό αυτό το ακραίο φαινόμενο και έναν κοινωνικό ρόλο. Η βαρύτερη τιμωρία είναι σημαντική για να «παταχθεί» το φαινόμενο της βίας εναντίον των γυναικών, το οποίο έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις.

Για την αποτελεσματική εξάλειψη αυτής της βίας σε όλες τις μορφές της απαιτείται συνεργασία και κινητοποίηση όλων, πολιτών και φορέων, όσο και τα μέτρα που λαμβάνει η πολιτεία να είναι διαρκώς ενεργά και να επικαιροποιούνται ανάλογα με την πορεία και την εξέλιξη του φαινομένου.

Καίριο και διαρκή ρόλο στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου διαδραματίζει η λειτουργία των υποστηρικτικών δομών του Πανελλαδικού Δικτύου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΓΓΙΑΔ) του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, το οποίο αποτελείται από 44 Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, 20 Ξενώνες Φιλοξενίας και την 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900.

Σε αυτό το δίκτυο δομών ανήκει το Συμβουλευτικό Κέντρο Δήμου Φλώρινας, το οποίο ξεκίνησε την λειτουργία τον Μάρτιο του 2014. Στο Συμβουλευτικό Κέντρο παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης σε γυναίκες θύματα έμφυλης βίας ή/και πολλαπλών διακρίσεων (π.χ άνεργες, μονογονείς, μετανάστριες, πρόσφυγες, ΑμεΑ κ.λ.π) από εξειδικευμένο προσωπικό. Η δομή στελεχώνεται από Διοικητικό/Σύμβουλο, Κοινωνικό Λειτουργό, Ψυχολόγο και Νομικό.

Συγκεκριμένα η δομή παρέχει:

  • ενημέρωση και πληροφόρηση σε θέματα ισότητας των φύλων,
  • κοινωνική, ψυχολογική και εργασιακή στήριξη (με την οπτική του φύλου)
  • παραπομπή των γυναικών σε ξενώνες φιλοξενίας
  • παραπομπή ή συνοδεία των γυναικών σε εισαγγελικές αρχές, κέντρα υγείας,
  • σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς προώθησης της απασχόλησης κ.λπ.
  • χορήγηση της εφαρμογής panic button

Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης για την ισότητα των φύλων και των δικαιωμάτων των γυναικών, ο Δήμος Φλώρινας θα προβεί:

  • στις 25 Νοεμβρίου, στην φωταγώγηση του Δημαρχείου σε πορτοκαλί χρώμα, χρώμα που καθιέρωσε ο ΟΗΕ για να συμβολίζει τον αγώνα ενάντια στην γυναικεία κακοποίηση και συνακόλουθα αντιπροσωπεύει ένα μέλλον απαλλαγμένο από τη βία κατά των γυναικών.
  • στις 26 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ομιλία σε συνεργασία με το τμήμα ενδοοικογενειακής βίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φλώρινας και το Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. με θέμα την έμφυλη /ενδοοικογενειακή βία, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου στις 6.30 μ.μ.

Ενημερωτικά:

Συμβουλευτικό Κέντρο Δήμου Φλώρινας*

Τυρνόβου 6, Φλώρινα Τ. 2385024081 F. 2385024083

Email: [email protected]

Blog: http://womenaidflorina.blogspot.gr/

FB: https://www.facebook.com/symvouleutikokentroflorinas

Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν και καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής.