Πάνω από ένα χρόνο το νοσοκομείο μας λειτουργεί με τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και μάλιστα σε ειδικότητες άκρως απαραίτητες για την παροχή υγείας και την λειτουργία του όπως είναι των καρδιολόγων και των παιδιάτρων. Μεγάλες όμως ελλείψεις υπάρχουν και σε νοσηλευτικό προσωπικό. Καμιά κλινική δεν έχει γιατρούς όσες θέσεις προβλέπονται. Γι΄αυτό και η κάλυψη σε ιατρικό προσωπικό δεν ξεπερνά το 50-60% ενώ των κρεβατιών στο νοσοκομείο μας δεν ξεπερνά το 35%, με ότι αυτό συνεπάγεται. Και πώς να έχεις ασθενείς χωρίς γιατρούς;
Στο χορό των μεγάλων ελλείψεων συνεχίζει να βρίσκεται η καρδιολογική κλινική, η οποία λειτουργούσε πάνω από ένα χρόνο με δύο γιατρούς και το τελευταίο τρίμηνο με έναν μόνιμο γιατρό!!!
Αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με το πρόγραμμα εφημεριών που εκδόθηκε, στην καρδιολογική υπάρχουν 8 κενά σε εφημερίες. Οι υπόλοιπες μέρες καλύπτονται με μεταφερόμενους καρδιολόγους από άλλα νοσοκομεία, κέντρα Υγείας, με την διαδικασία του «εντέλλεστε». Τα οκτώ κενά των εφημεριών σημαίνει ότι από τις 3 το μεσημέρι μέχρι την άλλη μέρα το πρωί στις 8.30 το νοσοκομείο μας δεν έχει καρδιολόγο!!! Τις μέρες αυτές να παρακαλάμε να μην έχουμε κάποιο καρδιακό επεισόδιο, γιατί θα δούμε «τα ραδίκια ανάποδα», όπως λέει ο λαός μας. Αν λάβουμε υπόψιν μας και το ανεπαρκές ΕΚΑΒ, οι ζωές μας τίθενται σε άμεσο κίνδυνο και δεν ξέρω ποιον να βρίσω για να ξεθυμάνω, την διοίκηση; Τον κυβερνητικό βουλευτή, ο οποίος «αγρόν αγοράζει»; Τον υπουργό υγείας; Την κυβέρνηση;
Είχαμε προειδοποιήσει σε προηγούμενα δημοσιεύματα μας για το νοσοκομείο ότι σύντομα και η παιδιατρική θα έχει προβλήματα. Τον μήνα αυτόν έχει 14 κενά!!! Δηλαδή τον μισό μήνα από τις τρεις το μεσημέρι μέχρι την επόμενη μέρα το πρωί στο νοσοκομείο Φλώρινας δεν εφημερεύει παιδίατρος, δεν έχει παιδίατρο!!! Τρελό; Ναι. Αλλά αληθινό. Και αυτό η διοίκηση και ο κυβερνητικός μας βουλευτής το λένε νοσοκομείο. Δεν έχει την λειτουργία ούτε ενός Κέντρου Υγείας.
Η ανησυχία των πολιτών τείνει να μετατραπεί σε πανικό και όπου «φύγει φύγει».
Δεν μπορώ να μην επισημάνω τις εξαιρετικές επιδόσεις του κυβερνητικού βουλευτή του κ. Σταύρου Παπασωτηρίου σ’ ότι αφορά τις κοπές πιτών, τους χορούς, τα πανηγύρια. Πρώτος μεταξύ άλλων. Σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις είναι παρών, δεν έχασε ούτε μία. Βλέπουμε δημοσιευμένες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακόμα και πόσες ανάσες παίρνει το λεπτό. Και αυτό ονομάζεται(;) βουλευτικό έργο. Κανένα σοβαρό πρόβλημα δεν είδα να λύνει. Έχει υποβαθμίσει τόσο τον ρόλο του βουλευτή. Στα μεγάλα προβλήματα της περιφερειακής ενότητας Φλώρινας δεν βλέπω λύσεις. Που σημαίνει ότι, δεν μπορεί; Δεν θέλει; Όπως και να έχει το πράγμα η ουσία είναι ότι το πρόβλημα του νοσοκομείου μέρα με την μέρα, μήνα με τον μήνα διογκώνεται. Οι όποιες υποσχέσεις του επειδή είναι χωρίς αντίκρισμα τον αγγίζει πολύ νωρίς η αναξιοπιστία. Και ίσως είναι ο μοναδικός βουλευτής που μέσα σε ένα χρόνο από την εκλογή του χάνει ψηφοφόρους του.
Θα σχολιάσω όμως και δύο ακόμα ζητήματα που έχουν σχέση με το νοσοκομείο μας, την απόφαση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για επενδύσεις στην υγεία από το ταμείο ανάκαμψης και την «μεταρρύθμιση» Γεωργιάδη.
Σε δελτίο τύπου που μας έστειλε η ΠΔΜ μας λέει ότι θα επενδύσουν σε κτίρια και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Αλλά δεν μας λένε σε ποια νοσοκομεία; Τα υπάρχοντα θα παραμείνουν ως έχουν; Θα συγχωνευτούν; Θα καταργηθούν και θα γίνουν Κέντρα Υγείας; Ή θα ξοδέψουμε τώρα ζεστό χρήμα για κτίρια και μηχανήματα και στη συνέχεια θα πουληθούν «μπιρ παρά» στους ιδιώτες; Δεν πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες τι σχεδίασε το Υπουργείο Υγείας για την Φλώρινα και την Δυτική Μακεδονία; Και αν ξέρει ο κ. Παπασωτηρίου γιατί δεν ενημερώνει τους πολίτες για να πάρουν θέση οι εμπλεκόμενοι φορείς; Τι φοβάται;
Η «μεταρρύθμιση» Γεωργιάδη μπορεί να βοηθήσει υπό ορισμένες προϋποθέσεις, δεν μπορεί όμως να λύσει το πρόβλημα της υγείας στην Φλώρινα και αλλού. Είναι μια τομή αφού και οι ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες του νοσοκομείου έναντι τιμήματος που θα καθοριστεί. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της υποστελέχωσης. Τους ιδιώτες γιατρούς θα τους χρησιμοποιούν οι έχοντες και κατέχοντες. Ας μην ξεχνάμε το πετυχημένο σύνθημα της ΓΣΕΕ, για την απεργία της 17.4, που αποτυπώνει την πραγματικότητα που βιώνει ο Έλληνας με την ακρίβεια «η ακρίβεια είναι στο Θεό οι μισθοί στα τάρταρα». Ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 1/3 του ελληνικού λαού δεν έχει ούτε τα βασικά να ζήσει, πως το 88% των πολιτών τα βγάζει δύσκολα και ότι 4 εκατομμύρια πολίτες έχουν αρρύθμιστες οφειλές. Δεν είναι καθόλου τυχαίο γιατί έχουμε αναμονές μηνών αλλά και ετών στα νοσοκομεία.
Τα προβλήματα δεν λύνονται ούτε με παρατρεχάμενους ούτε με παπαγαλάκια του συστήματος.
Για την λύση των προβλημάτων στο χώρο της υγείας χρειάζονται, αυξημένη χρηματοδότηση, προσλήψεις ιατρικού κυρίως και νοσηλευτικού προσωπικού, κίνητρα οικονομικά, βαθμολογικά, επιστημονικά, δημιουργία ανταγωνιστικού εργασιακού περιβάλλοντος στα νοσοκομεία μας με αυτά του εξωτερικού.
Μέτρα όπως αυτά που χρησιμοποιούν με μετακινούμενους γιατρούς με «εντέλλεστε», με επικουρικούς και ιδιώτες δεν λύνονται τα προβλήματα. Αυτά δεν είναι ούτε καν ασπιρίνες. Το μόνο που θα πετύχουν είναι να ξαναζωντανέψουν φρούδες ελπίδες, διαιωνίζοντας το πρόβλημα.
Ποιος μπορεί σήμερα να μας διαβεβαιώσει ότι δεν κινδυνεύει η ζωή μας από τις τεράστιες ελλείψεις; Χάθηκαν άραγε ζωές από τις ελλείψεις μέχρι σήμερα; Μια έρευνα θα είχε ενδιαφέρον.
Και πριν θρηνήσουμε έναν άδικο χαμό μιας ζωής μήπως πρέπει να παρέμβει η δικαιοσύνη για να μην υπάρχουν τουλάχιστον τα κενά αυτά στις εφημερίες;
Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης