ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΑΚΗΡΥΧΤΗΚΕ ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ
ΚΗΡΥΧΘΗΚΕ Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Στη Φλώρινα βρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, για 4 μέρες από την Πέμπτη 26 Ιουλίου μέχρι και την Κυριακή 29 Ιουλίου 2012, προσκεκλημένος της οργανωτικής επιτροπής στις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Φλώρινας από τον τουρκικό ζυγό.
Ο Αρχιεπίσκοπος ήταν ό επίσημος προσκεκλημένος, ο οποίος κήρυξε και την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων.
Στη διάρκεια της παρουσίας του στη Φλώρινα ο Ιερώνυμος επισκέφθηκε την Αντιπεριφέρεια Φλώρινας, την περιοχή των Πρεσπών και το χωριό Βλάστη Εορδαίας.
Σε επίσημη τελετή το δημοτικό συμβούλιο Φλώρινας τον ανακήρυξε επίτιμο Δημότη.
Την Κυριακή 29 Ιουλίου παρακολούθησε κήρυξε την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την απελευθέρωση της Φλώρινας και της Δυτικής Μακεδονίας από του τουρκικό ζυγό και παρακολούθησε την εκδήλωση της Μητρόπολης Φλώρινας, «με δάκρυ, με αίμα και όραμα», δραματοποιημένο δρώμενο λόγου, ήχου και φωτός, για την ιστορία της Φλώρινας από την τουρκοκρατία μέχρι την μεταπολίτευση.
Η ΥΠΟΔΟΧΗ
Η επίσημη υποδοχή του Αρχιεπισκόπου και της συνοδείας του έγινε μπροστά στην Εθνική τράπεζα και ακολούθησε η μετάβαση του στον μητροπολιτικό ναό του Αγ. Παντελεήμονα.
Ακολούθησε μέγας πολυαρχιερατικός Εσπερινός και λιτανεία της ιεράς εικόνος του Αγ. Παντελεήμονος στο κέντρο της πόλης.
Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΙΩΝ
Την Παρασκευή 27 Ιουνίου έγινε επιμνημόσυνη δέηση στην κεντρική πλατεία, κατάθεση στεφανιών και έπαρση της σημαίας της εκατονταετίας από τον Αρχιεπίσκοπο.
Στις δηλώσεις τους ο Αρχιεπίσκοπος και ο περιφερειάρχης δυτικής μακεδονίας είπαν:
ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος
Σήμερα είμαστε όλοι στη Φλώρινα. Είναι όλοι αυτοί που έζησαν και πρόσφεραν σ’ αυτό τον τόπο. Είμαστε εμείς που ήρθαμε να τους τιμήσουμε και να προσευχηθούμε για την ψυχή τους και να τους ευχαριστήσουμε για τη θυσία τους. Είμαστε εδώ για να ακολουθήσουμε το παράδειγμα τους για τι πιστό μέλλον του τόπου αυτού και της πατρίδας.
ΔΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας
Με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, ξεκινάμε τις γιορτές για τον έναν αιώνα ελεύθερου βίου της Δυτικής Μακεδονίας. Υποκλινόμαστε στη μνήμη των προγόνων μας, που με το αίμα και τις θυσίες τους μας δώσαν τον αέρα της ελευθερίας, της αισιοδοξίας, της προκοπής και των οραμάτων. Είναι πολύ σημαντικό για τους σύγχρονους Έλληνες, για να είμαστε με σιγουριά για το μέλλον να γνωρίζουμε την ιστορία μας, και να έχουμε συνείδηση ότι ουδέποτε το παραμικρό μας χαρίστηκε. Τα πάντα ήταν αποτέλεσμα ενότητας, αγώνα, προσπάθειες αίματος και θυσιών.
Σήμερα οι σύγχρονοι έλληνες περήφανοι για την ιστορική μας διαδρομή, για το αξιακό μας απόθεμα, ως ορθόδοξοι και ως γένος, αισιοδοξούμε για το μέλλον και με όρους ενότητας και σύνθεσης, έχουμε όλοι μας τη βούληση να προασπίσουμε το
δημόσιο χώρο και τα κοινά αγαθά προς όφελος των πολιτών, προς όφελος της κοινωνίας και είμαι σίγουρος ότι με την ευλογία και υπό τη σκέπη της εκκλησίας μας και μέσα πα αυτή την κρίση ενωμένοι θα είμαστε νικητές.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Τα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας επισκέφτηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητο.
Τον Μακαριότατο υποδέχτηκαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Δακής, ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας κ. Δημήτριος Ηλιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης κ. Γιάννης Αντωνιάδης, περιφερειακοί σύμβουλοι και διευθυντές των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας.
Καλωσορίζοντας τον Αρχιεπίσκοπο ο κ. Δακής αναφέρθηκε στη γενικότερη κατάσταση της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ από την πλευρά του ο κ. Ηλιάδης τόνισε τα επιμέρους προβλήματα της Φλώρινας και ο κ. Αντωνιάδης την αναπτυξιακή εικόνα της περιοχής.
Ο Μακαριότατος, αφού άκουσε με ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις, επισήμανε τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν σήμερα οι Έλληνες, περιγράφοντας γλαφυρά την καθημερινότητα και τις ενέργειες της Εκκλησίας της Ελλάδος για να ανακουφίσει τον πόνο χιλιάδων κατοίκων της Αθήνας και της περιφέρειας.
Παράλληλα δε ανέφερε πως η Ελλάδα έχει ήδη μπει σε μια νέα εποχή και πως μόνο με τη στενή συνεργασία όλων μπορεί η χώρα να ζήσει καλύτερες μέρες.
Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ηλιάδης προσέφερε στον κ. Ιερώνυμο έναν πίνακα φλωριναίου ζωγράφου και ένα βιβλίο με τις εκκλησίες της Φλώρινας του καθηγητή Ν. Μουτσόπουλου, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος προσέφερε με τη σειρά του μια αναμνηστική πλακέτα που απεικονίζει τον Απόστολο Παύλο να διδάσκει στην Πνύκα.
ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Υπό την Προεδρεία της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας κ. Ζαχαρούλας Ρίζου και παρουσία του Δημάρχου Φλώρινας κ. Ιωάννη Βοσκόπουλου, συνεδρίασε το Σάββατο 28 Ιουλίου 2012 το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Φλώρινας, με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την ανακήρυξη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ.κ. Ιερωνύμου, σε επίτιμο Δημότη Φλώρινας.
Η ανακήρυξη του Αρχιεπισκόπου σε επίτιμο Δημότη Φλώρινας, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην πόλη της Φλώρινας, προκειμένου να κηρύξει την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό.
Ο Δήμαρχος Φλώρινας, καλωσορίζοντας τον Αρχιεπίσκοπο στο Δημοτικό Συμβούλιο είπε:
«Ως πιστοί και ως πολίτες του Δήμου Φλώρινας, είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς και χαρούμενοι που ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος και όσοι τον συνοδεύουν βρίσκονται στη Φλώρινα, ανάμεσα μας.
Μακαριότατε,
Βρισκόσαστε σ’ έναν τόπο που ο λαός του αγωνίστηκε σκληρά στο διάβα της ιστορίας, δοκιμάστηκε αλλά παρέμεινε όρθιος, στητός, φυλάττοντας Θερμοπύλες.
Η απελευθέρωση της Φλώρινας στις 7 Νοεμβρίου του 1912, ήταν το επισφράγισμα ενός μεγαλειώδους αγώνα του Μακεδονικού Αγώνα.
Τα γεγονότα είναι γνωστά σε όλους , όπως και ο ηρωισμός του Ιωάννη Άρτη και των λίγων στρατιωτών του, που με λίγες ώρες διαφορά, κατάφερε να μπει πρώτος στη Φλώρινα, λίγο πριν το Σερβικό στρατό.
Σημαντική υπήρξε όμως και η συμβολή του Μητροπολίτη Φλώρινας Πολύκαρπου και των Ελλήνων προκρίτων, στους οποίους ουσιαστικά παραδόθηκε η Φλώρινα από τους Τούρκους μπέηδες πριν την είσοδο του στρατού μας.
Ο αγώνας, τα ιδανικά και οι στόχοι ενός λαού, είναι μια πολύτιμη ιστορική παρακαταθήκη, που δεν πρέπει να προσπερνάμε.
Εκατό χρόνια μετά, η πατρίδα μας αντιμετωπίζει τη ίδια κατάσταση, την ίδια απειλή. Τώρα όχι εξ ανατολών αλλά από την ίδια την πολιτισμένη Ευρώπη και τα διεθνή οικονομικά κέντρα. Σήμερα απειλείται με οικονομική υποδούλωση που θα επιφέρει την εθνική καταστροφή. Μας μετρούν σε σπρεντ, σε σι,τι,ες και σε οικονομικούς αριθμούς.
Μια καινούργια σκλαβιά ετοιμάζεται για την πατρίδα μας και το λαό της, ένας νέος μεσαίωνας.
‘Όπως παλιότερα έτσι και τώρα θα αγωνιστούμε και θα κερδίσουμε κι αυτή τη μάχη. Θα κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στην πατρίδα, την οικογένεια μας και το μέλλον μας. Κι αυτές οι στιγμές χρέους και θυσίας είναι που δείχνουν το ηθικό ανάστημα του λαού μας, που τον κάνουν να ξεχωρίζει, που μας ανεβάζουν ψηλά στη συνείδηση των άλλων λαών. Για να μπορέσουμε να δούμε, όπως γράφει κι ο Στρατής Μυριβήλης: από πού ήρθαμε – ποιες στράτες περάσαμε. Σε πια ριζικά τραβάμε.
«Είμαστε, γράφει ο Σεφέρης, ένας λαός με παλικαρίσια ψυχή, που κράτησε τα βαθιά κοιτάσματα της μνήμης του σε καιρούς ακμής και σε αιώνες διωγμών και άδειων λόγων. Τώρα που ο τριγυρινός μας κόσμος μοιάζει να θέλει να μας κάνει τρόφιμους ενός οικουμενικού πανδοχείου, θα την απαρνηθούμε άραγε αυτή τη μνήμη; Θα το παραδεχτούμε τάχα να γίνουμε απόκληροι»; Ασφαλώς όχι είναι η απάντηση μας.
Κυρίες και κύριοι,
Η σημερινή παρουσία του Μακαριοτάτου στην πόλη μας και η συμμετοχή των συμπολιτών μου, δείχνουν από τη μια την αγάπη σας Μακαριότατε για την ακριτική Ελλάδα αλλά ταυτόχρονα και την αμετακίνητη πίστη μας στην Ορθοδοξία.
Εμείς οι Φλωρινιώτες παλεύουμε για την ειρήνη, τη συμφιλίωση, την συνεργασία μεταξύ των γειτονικών μας χωρών. Έχουμε κοινές αγωνίες, κοινά προβλήματα, χρειαζόμαστε κοινές προσπάθειες, σεβόμενοι ο καθένας την ιδιαιτερότητα του άλλου, σεβόμενοι τις οικουμενικές αξίες και αρχές και τις διεθνείς συμβάσεις.
Και σ’ αυτό το σημείο, θέλω να θυμηθούμε τα λόγια του Πλάτωνα, «εμείς γεννηθήκαμε όλοι αδέλφια από μία μητέρα και δεν αξιώνουμε να γίνουμε ούτε σκλάβοι, ούτε αφέντες ο ένας του άλλου».
Μακαριότατε,
Η εκκλησία σήμερα, υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση σας αποτελεί τον κοινωνικό πυλώνα της χώρας μας. Δεν σιωπάτε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ελληνικός λαός, Ο λόγος σας εκφράζει πάντα την αγωνία της κοινωνίας, επιζητώντας τη λύση των προβλημάτων μέσα από την κοινή προσπάθεια.
Ξέρουμε ότι το έργο σας που είναι σπουδαίο και σημαντικό, μέσα από τις πολύμορφες δράσεις σας. Έργο που λειτουργεί ανακουφιστικά στους μη έχοντες, χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς δημοσιότητα. Το εισπράττουν όμως οι ανήμποροι και το μήνυμα αυτό φτάνει στ’ αυτιά όλων μας.
Άλλωστε κι εμείς βρισκόμαστε σε μια Μητρόπολη ανησυχούσα, μια Μητρόπολη δημιουργούσα, μια Μητρόπολη που νοιάζεται για την πίστη και τα προβλήματα των πιστών της, μια Μητρόπολη με σπουδαίο κοινωνικό έργο, αποκούμπι όλων αυτών που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Κι αυτοί δεν είναι λίγοι.
Το έργο σας Μακαριότατε, σας ανέδειξε σε έναν πνευματικό και θρησκευτικό ηγέτη, που όλοι προσβλέπουμε με αγάπη, ελπίδα και θαυμασμό. Φυλάττετε τα ιερά και τα όσια της πατρίδας, της φυλής μας, της Χριστιανοσύνης. Χωρίς διακρίσεις, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς αφορισμούς, χωρίς φατριασμούς, χωρίς σκοπιμότητες, αλλά με ισότητα, δικαιοσύνη και ισονομία. Με βαθιά πίστη και προσήλωση στις οικουμενικές αξίες της Ορθοδοξίας, μη παρεκκλίνοντας ποτέ από το χρέος σας προς αυτές.
Μακαριότατε, σεβαστοί πατέρες, κυρίες και κύριοι,
Ο μεγάλος ποιητής της Ρωμιοσύνης Γιάννης Ρίτσος γράφει, «αν η καρδιά σου το λέει μπορείς να ελπίσεις, “δυο χούφτες ήλιου στη τσέπη σου φτάνουν”, να φτιάξεις σπουδαία πράγματα, να βάλεις ψηλούς στόχους, και να τους κατακτήσεις, Κι εσείς Μακαριότατε τους κατακτήσατε και κατακτάτε καθημερινά νέους.
Η καθημερινή εφαρμογή των αρχών και των αξιών της Ορθοδοξίας είναι η διέξοδος στη σημερινή κρίση, οικονομική και αξιών.
Θέλω να σας εκφράσω την μεγάλη ικανοποίηση εμού ως Δημάρχου του Δήμου Φλώρινας, του Δημοτικού Συμβουλίου, και όλων των κατοίκων, για την παρουσία σας εδώ, και να ευχηθούμε από τα βάθη της καρδιάς μας, σε σας και όλους όσους σας συνοδεύουν, να έχετε ευχάριστη παραμονή στην όμορφη πόλη μας με την ανθρώπινη ζεστασιά.
Μακαριότατε,
Σε ένδειξη αγάπης και σεβασμού προς το πρόσωπο σας και σε αναγνώριση του σπουδαίου έργου σας προς τους πιστούς και την κοινωνία, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φλώρινας στη συνεδρίαση του της 28 Ιουλίου 2012, ομόφωνα αποφάσισε να σας απονείμει την υψίστη τιμή που δικαιούται, να σας ανακηρύξει επίτιμο Δημότη του Δήμου Φλώρινας».
Ακολούθησε η ανάγνωση της περγαμηνής η οποία δόθηκε στον Αρχιεπίσκοπο, από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας, η οποία αναφέρει
«ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ
Ο Δῆμος Φλώρινας ἐν ἐπιγνώσει,
οὐ μήν ἀλλά καί ἐν τιμῇ μεγίστῃ,
τόν Μακαριώτατον τόν Ἀθηναίων
Ἀρχιεπίσκοπον τε καί Προεστῶτα,
ἁπάσης τῆς Ἑλλαδικῆς Ἐκκλησίας,
ἀνακηρύσσει ΕΠΙΤΙΜΟΝ ΔΗΜΟΤΗΝ,
τῆς ὄντως πολυφήμου πόλεως ταύτης,
καί συγκαταριθμεῖ τόν Πρωθιεράρχην,
ἐν ταῖς τάξεσι τῶν πολιτῶν ἀσμένως.
Ἐγένετο τοῦτο μηνί Ἰουλίῳ,
καί τῆ εἰκοστῇ τε ὀγδόῃ ἡμέρα,
τοῦ δισχιλιοστοῦ καί δωδεκάτου ἔτους.
Ο ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ
Ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ., Ιερώνυμος στο χαιρετισμό του ευχαρίστησε τον κ. Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή για την ανακήρυξη του σε επίτιμο Δημότη και μεταξύ των άλλων είπε:
«Υπάρχουν ακόμη στα χωριά και στις κοινότητες οι μικρές εκκλησίες, που ήταν πυρήνες κοινοτικής έκφρασης, μια ζωτική μορφή αυτοδιοίκησης, που έσωσε τον τόπο. Κατά το ιστορικό αυτό παράδειγμα Εκκλησίας -Πολιτείας, θα ήθελα να εκφράσω κάποιες προσωπικές σκέψεις, που απηχούν τη δική μου και μόνο άποψη. Στο διάβα των αιώνων η Εκκλησία έπαιξε ρόλο. Πολλοί το αμφισβητούν αυτό, αλλά εμάς δε μας ενοχλεί. Ο καθένας μπορεί ελεύθερα να εκφράζεται. Όταν, όμως, η Πολιτεία αλυσοδένει την Εκκλησία, δεν την αφήνει να προχωρήσει, να επιτελέσει δηλαδή αυτό που μπορεί να συνδράμει. Για ποιο χωρισμό λοιπόν, μιλάμε; Αναρωτιέμαι πώς μπορεί να γίνει αυτό στην πράξη; Το μήνυμα της ιστορίας, όμως, λέει ξεκάθαρα: Παράλληλες σχέσεις Εκκλησίας -Πολιτείας: καθένας στο χώρο του με αλληλοβοήθεια και αλληλοκατανόηση.
Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε το βαρύ προνοιακό έργο το έχει σηκώσει η Εκκλησία. Που είναι η Πολιτεία; Προκαλώ εδώ, στο Δημοτικό συμβούλιο της πόλης, οποιονδήποτε από κάθε πολιτική παράταξη, ν’ απαντήσει. Τί, λοιπόν, μας οδηγεί στον πειρασμό; Η Εκκλησία προσπαθεί να σηκώσει το ψυχικό σθένος των ανθρώπων και με τις υποδομές που διαθέτει – και που τις στερείται η Πολιτεία – ν’ ανακουφίσει τον κόσμο όσο μπορεί. Στο χωριό παλιότερα, αλλά και στις πόλεις τώρα όπως το ζω καθημερινά στις φτωχογειτονιές της Αθήνας, πού θα αναζητήσει βοήθεια ο άνθρωπος; Στο παπά θα τρέξει και αν το πρόβλημα είναι μεγάλο, τότε θα πάει στο Δεσπότη. Κι εκείνος με τη σειρά του, όπου μπορεί για να βοηθήσει. Η ενορία, λοιπόν, είναι το όχημα για την αντιμετώπιση της κρίσης και έτσι πρέπει να τη βλέπουμε».
Αναφερόμενος σε αντιλήψεις και στερεοτυπίες που πηγάζουν από τους χρόνους της Βαυαροκρατίας ο Αρχιεπίσκοπος είπε:
«Από την απελευθέρωση έχουμε τη συνεχή παρέμβαση των ξένων. Έτσι, δημιουργήθηκε η αποκοπή της Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο για να μη μπορεί να γίνει πραγματικότητα το όραμα του Ρήγα, να μην μπορούν ν’ απελευθερωθούν οι σκλαβωμένοι αδελφοί μας. Από την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού μέχρι και το 1922 δεν επιτράπηκε στην Ιεραρχία να συγκληθεί, ν’ αποφασίσει και να εκφραστεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Όθωνας, που ζήτησε τη συμβουλή του πατέρα του Λούντβιχ, βασιλιά της Βαυαρίας, προκειμένου να περιορίσει τον κλήρο. Εκείνος τον συμβούλευσε ως εξής: θα διορίζεις στη δημόσια διοίκηση ανθρώπους, όχι με κριτήρια αξιοκρατία, αλλά πιστούς ακολούθους. Έκτοτε, έχουμε εκτροπές, που τις βλέπουμε δυστυχώς και σήμερα. Επιθυμία μας όμως είναι να συναντηθούμε με όλους. Πρέπει να παλέψουμε όλοι, ο καθένας από το δικό του μετερίζι. Όλοι μαζί μπορούμε, γιατί έχουμε πρότυπα πατρογονικά και δύναμη εσωτερική. Ο Χριστιανισμός είναι του Αποστόλου Παύλου και όχι της Μέρκελ».
Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΦΥΛΑΚΙΟ ΝΙΚΗΣ
Εκτός προγράμματος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τις τοπικές αρχές επισκέφθηκαν το ακριτικό φυλάκιο της Νίκης στα σύνορα με την FYROM.
Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΠΑ
Τις Πρέσπες επισκέφτηκε το Σαββατοκύριακο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από το Μητροπολίτη Ιλίου και τον Επίσκοπο Διαυλείας. Ο Αρχιεπίσκοπος είχε συνάντηση με το Δήμαρχο Πρεσπών κ. Βασίλειο Τσέπα και επισκέφτηκε τα Βυζαντινά μνημεία της περιοχής.
Την Κυριακή 29 Ιουλίου 2012, ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος χοροστάτησε στη θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γερμανού και, στη συνέχεια, παρατέθηκε γεύμα προς τιμήν του, από το Δήμο Πρεσπών.
Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Tην Κυριακή 29 Ιουλίου 2012 οι Φλωρινιώτες παρακολούθησαν την εκδήλωση, «Με δάκρυ, με αίμα και με όραμα», η οποία συνδιοργανώθηκε από τη Μητρόπολη, την ΠΕ Φλώρινας και τον Δήμο Φλώρινας.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Φλώρινας, από τον τουρκικό ζυγό, ο Υπουργός Μακεδονίας –Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, οι δύο βουλευτές της Φλώρινας οι τοπικές αρχές και η συνοδεία του Αρχιεπισκόπου.
Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Πεντακοσιόχρονο πρωτόγονο σκότος πέρασε η Μακεδονία μας και η Φλώρινά μας, μέχρι να φέξει το ποθούμενο του Πατροκοσμά, μέχρι να ‘ρθει η πολυπόθητη λευτεριά της το 1912.
Οι Αρχάγγελοι στη μέρα της γιορτής τους έφεραν και στη Φλώρινά μας το πανάκριβο μήνυμα της λευτεριάς της. Από τις Πόρτες των Σερβίων, Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου, Φλώρινας και Καστοριάς από όπου περνούσε καλπάζοντας ο Αρχιστράτηγος με το Επιτελείο του ένας ύμνος ακουγόταν ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΕΚ ΝΕΚΡΩΝ. Η Ανάσταση Χριστού θεασάμενοι, που είπε ένας γέροντας στους Λαζαράδες όταν άκουσε ότι ήρθε το Ελληνικό Στράτευμα, καθώς παραδίδει αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας ο Σπύρος Μελάς.
Ποιός έχει μάτια τέτοια, ώστε απόψε εδώ να δει να περνούν οι σκιές του Αρχιστράτηγου Κωνσταντίνου, που βιάζονταν για το Μοναστήρι. Να δει τον Βενιζέλο, που βιάζονταν για τη Θεσσαλονίκη. Τον Πολύκαρπο εναγώνιο να στέλνει μέσ’ στη νύχτα αγγελιοφόρους, για να σπεύσουν οι δικοί μας, για να μη χαθεί και η Φλώρινα. Να δει τον πανικό στο Σόροβιτς. Να δει τους Μεράρχους Ματθιόπουλο και Γενάδη να ξεπλένουν «την τουρκική λέρα», που γράφει ο Κύπριος φοιτητής της ιατρικής από τον Καραβά της Κερύνειας Ιωάννης Πηγασίου και αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων. Ποιός έχει μάτια να δει απόψε τους λεβέντες ευζώνους να χορεύουν στα αλώνια με τον ήχο της φλογέρας ενός συμπολεμιστή τους και πρώην βοσκού, και σε κάθε γυροβολιά τους να θυμούνται με λίγο δάκρυ και κάποιον που πότισε με το αίμα του το χώμα της Μακεδονίας. Για την λευτεριά της.
Ποιός μπορεί να δει απόψε τον Βασιλιά Γεώργιο να γράφει με καμάρι και με δάκρυ στον Βενιζέλο, «Αριστερά πτέρυξ στρατού νικήσασα σήμερον τον εχθρόν εις Ναλμπάνκιοϊ μετά πεισματώδη μάχην εκυρίευσε τας σημαίας δύο Τουρκικών ταγμάτων, τας οποίας κομίσας μοι παρέδωκεν ειδικός απεσταλμένος του διοικητού αυτής. Επίσης ο Διάδοχος μοι παρέδωκε την σημαίαν τού τάγματος Δράμας, κυριευθείσαν κατά την μάχην των Σερβίων. Τα ένδοξα τούτα τρόπαια του γενναίου στρατού μας με πληρούσι χαράς και υπερηφανείας, ην σπεύδω να μεταδώσω εις Υμάς και τον λαόν μου».
Ποιός τέλος έχει μάτια να δει τον Ιωάννη Άρτη να αναγγέλλει την κατάληψη της Φλώρινας «Εν Ονόματι του Βασιλέως των Ελλήνων Γεωργίου Α’, κι ότι, επανέρχεται εις τας αγκάλας της Μητρός Ελλάδος!»
Θεέ μου, τι ένδοξη εποχή! Πόσες υπέροχες εικόνες έχει το 1912! Κι όλα αυτά για την Μακεδονία μας!
Μακαριότατε,
Απόψε είσθε μαζί μας. Να γευθείτε μαζί μας το όνειρο και το δάκρυ. Ήσαν δακρυσμένοι και δεν πίστευαν στο όνειρο τις πρώτες στιγμές και ώρες οι πικραμένοι πρόγονοί μας. Αυτοί που φιλούσαν σαν εικόνες τα χαλινάρια των αλόγων των ιππέων ελευθερωτών κι έραιναν με άνθη ευγνωμοσύνης τους εξαντλημένους λεβεντοευζώνους μας.
Μακαριότατε,
Ποιος θα μπορέσει να ανεβάσει τον πήχυ της λεβεντιάς στον πεζό καιρό μας; Πλάκωσαν την λεβεντοΠατρίδα μας λέξεις και γεγονότα απαίσια, που χρειάζονται την μάνικα του ουρανού, για να ξεπλυθούν όπως το 1912 την λέρα του καιρού εκείνου.
Άγιε Πατέρα. Στηρίξτε την ψυχή του Έλληνα με όλα τα όμορφα και άγια της πίστης και της πατρίδας μας.
Σεβασμιότατε Ποιμενάρχη μας, κύριε Θεόκλητε, σ’ ευχαριστούμε για πολλοστή φορά. «Τα άγια πρέπει τοις αγίοις». Μόνο Σεις με το εκλεκτό επιτελείο Σας θα μπορούσατε να μας κάμετε απόψε κοινωνούς τέτοιου μεγαλειώδους γεγονότος.
Σας ευχαριστούμε για το Δάκρυ που ξεθολώνει τα μάτια που τα σοβάτισε ο ηλεκτρονικός καιρός μας. Για το Αίμα που ξεκινά από τον πρώτο Μάρτυρα και αρδεύει και ζωογονεί άπασα την κτήση. Και για το Όραμα που χρειαζόμαστε όλοι, Κυβερνώντες και Κυβερνώμενοι και ιδιαίτερα οι Νέοι μας.
Σας ευχαριστώ.
Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος, χαιρετίζοντας την εκδήλωση είπε:
«Η απελευθέρωση της Φλώρινας και της υπόλοιπης Μακεδονίας από τον τουρκικό ζυγό, έχει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία της πόλης μας της Φλώρινας.
Οι ισχυρές πολιτικές αντιπαραθέσεις, οι αλλαγές κυβερνήσεων και οι πολλές φορές βίαιες ανατροπές τους, δημιουργούσαν μια κρίση προσανατολισμού, γνωστή σε όσους έχουν ασχοληθεί με τη νεότερη Ελληνική Ιστορία.
Φέτος, γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση μας με ανάλογες εκδηλώσεις. Τα ιστορικά γεγονότα θα πρέπει να κρίνονται και να αναλύονται στο χρόνο που διαδραματίζονται. Γι’ αυτό δεν πρέπει να δούμε τα γεγονότα της απελευθέρωσης της Φλώρινας, χωρίς αναφορά σε όσα προηγήθηκαν και οδήγησαν στο αποτέλεσμα αυτό.
Ο εθνικός προσδιορισμός των κατοίκων, με μοναδικό γνώμονα και κριτήριο την ομιλούμενη γλώσσα, ήταν και εξακολουθεί να είναι επισφαλής.
Η γλωσσική πολυμορφία ορισμένων περιοχών της Μακεδονίας, δεν εμπόδισε και τους μη Ελληνόφωνους πληθυσμούς, Βλαχόφωνους, Σλαβόφωνους και Αλβανόφωνους, να ταυτιστούν με τον Ελληνισμό. Κι εδώ φαίνεται το μεγαλείο του Ελληνισμού. Άνθρωποι αλλόγλωσσοι να επιμένουν και να διακηρύσσουν ότι είναι Έλληνες, και μάλιστα σε ξένη γλώσσα.
Αυτός που έφερε το κύριο βάρος του αγώνα, ήταν ο πληθυσμός της περιοχής, που συσπειρώθηκε γύρω από την εκκλησία, της οποίας ο ρόλος και σ’ αυτή τη μάχη ήταν καθοριστικός.
Τα εκστρατευτικά σώματα ξεσηκώνουν και ενθαρρύνουν τους κατοίκους της Μακεδονίας σε έναν σκληρό αγώνα.
Ο θάνατος του Παύλου μελά, συγκινεί το Πανελλήνιο και η απελευθέρωση της Μακεδονίας γίνεται υπόθεση του κάθε Έλληνα.
Τα ανταρτικά σώματα πληθαίνουν στη Μακεδονία και στελεχώνονται από ντόπιους οπλίτες. Οι Μακεδόνες οπλαρχηγοί ιδρύουν τα δικά τους σώματα, μέσα σε απάνθρωπες συνθήκες.
Ο Κώττας, ο Πύρζας, ο Σίμος Ιωαννίδης, ο καπετάν- Στέφος, ο Ζώης, ο Τσίτσιος και ο Μπραγιάννης, είναι πλέον οι επώνυμοι ντόπιοι οπλαρχηγοί.
Η απελευθέρωση της Φλώρινας στις 7 Νοεμβρίου του 1912, ήταν το επισφράγισμα ενός μεγαλειώδους αγώνα του Μακεδονικού Αγώνα, που προηγήθηκε χρονικά, κι έδωσε τη δυνατότητα στο νικηφόρο Ελληνικό στρατό, να κόψει πρώτος το νήμα.
Τα γεγονότα είναι γνωστά σε όλους , όπως και ο ηρωισμός του Ιωάννη Άρτη και των λίγων στρατιωτών του, που με λίγες ώρες διαφορά, κατάφερε να μπει πρώτος στη Φλώρινα, λίγο πριν το Σερβικό στρατό.
Τεράστια υπήρξε όμως και η συμβολή του Μητροπολίτη Φλώρινας Πολύκαρπου και των Ελλήνων προκρίτων, στους οποίους ουσιαστικά παραδόθηκε η Φλώρινα από τους Τούρκους μπέηδες πριν την είσοδο του στρατού μας.
Η Φλώρινα ελευθερώθηκε στις 7 Νοεμβρίου 1912. Και η Μακεδονία ανέπνευσε ελεύθερα, αιώνες μετά την υποδούλωση της.
Συμπατριώτες μου,
Το Δημοτικό Συμβούλιο και εγώ προσωπικά ως Δήμαρχος, σας διαβεβαιώνουμε ότι με ενότητα, συνεργασία, προσπαθούμε για το καλύτερο για τους συνδημότες μας και την περιοχή μας.
Ο αγώνας, τα ιδανικά και οι στόχοι ενός λαού, είναι μια πολύτιμη ιστορική παρακαταθήκη, που δείχνει με μοναδικό τρόπο στιγμές της τοπικής μας ιστορίας, και ρίχνει φως, σε άγνωστες για πολλούς πτυχές της εποχής εκείνης.
Εκατό χρόνια μετά, η πατρίδα μας αντιμετωπίζει τη ίδια κατάσταση, την ίδια απειλή. Τώρα όχι εξ Ανατολών αλλά από την ίδια την πολιτισμένη Ευρώπη και τα διεθνή οικονομικά κέντρα. Σήμερα ο εχθρός λέγεται ΤΡΟΪΚΑ και ΔΝΤ. Απειλούμαστε με οικονομική υποδούλωση, ξεπουλώντας την πατρίδα μας έναντι πινακίου φακής, που θα επιφέρει την εθνική καταστροφή.
Και τότε και τώρα η πατρίδα μας φαίνεται αδύναμη ή και αδιάφορη να αντιδράσει. Λες και πρόκειται για άλλη χώρα. Για άλλους πολίτες. Δεν θέλει να χαλάσει τη βόλεψη του ο λαός μας. Μια πατρίδα που δεν έκανε το χρέος της και σήμερα ο λαός της πονάει και δακρύζει από την απελπισία και τα δύσκολα που περνάει. Αλλά όπως λέει κι ο Ελύτης «τα δάκρυα είναι κι αυτά πατρίδα που δε χάνεται».
Είμαστε αισιόδοξοι, ότι όπως τότε, έτσι και τώρα, μέσα από το λαό θα αναδειχτούν εκείνες οι δυνάμεις, που θα ξαναφέρουν το φως, το χαμόγελο και την ελπίδα στον Ελληνικό λαό.
Αυτή η πατρίδα δεν χάνεται, όπως δεν χάθηκε ανά τους αιώνες. Θα ξεπεράσει κι αυτές τις δυσκολίες και θα σταθεί όρθια».
Μέσα σε μιάμιση ώρα οι θεατές μπόρεσαν με τη βοήθεια του ήχου, του φωτός και των ηθοποιών να ταξιδέψουν στην ιστορία της Φλώρινας από την τουρκοκρατία μέχρι τη μεταπολίτευση, ενώ ακολούθησαν χοροί από χορευτικά συγκροτήματα με τη συμμετοχή και του κόσμου.
Μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος, επισκέφθηκε το Μουσείο Σύγχρονης τέχνης, όπου ξεναγήθηκε στην έκθεση Φλωρινιωτών ζωγράφων.
Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΜΕ ΔΑΚΡΥ, ΜΕ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΟΡΑΜΑ»
Σε έναν ασφυκτικά γεμάτο χώρο μπροστά στη Μητρόπολη, την Κυριακή 29 Ιουλίου 2012, οι Φλωρινιώτες παρακολούθησαν την εκδήλωση «Με δάκρυ, με αίμα και με όραμα», η οποία ήταν συνδιοργάνωση της Μητρόπολης, της Π.Ε. Φλώρινας και του Δήμου Φλώρινας.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν Φλωρινιώτες, που κατέκλυσαν τους χώρους μπροστά από τη Μητρόπολη και τις όχθες του Σακουλέβα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Φλώρινας από τον τουρκικό ζυγό, ο Υπουργός Μακεδονίας –Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, οι δύο βουλευτές της Φλώρινας, οι τοπικές αρχές και η συνοδεία του Αρχιεπισκόπου.
Μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος, επισκέφθηκε το Μουσείο Σύγχρονης τέχνης, όπου ξεναγήθηκε στην έκθεση Φλωρινιωτών ζωγράφων.
Σε έναν ασφυκτικά γεμάτο χώρο μπροστά στη Μητρόπολη, την Κυριακή 29 Ιουλίου 2012, οι Φλωρινιώτες παρακολούθησαν την εκδήλωση «Με δάκρυ, με αίμα και με όραμα», η οποία ήταν συνδιοργάνωση της Μητρόπολης, της Π.Ε. Φλώρινας και του Δήμου Φλώρινας.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν Φλωρινιώτες, που κατέκλυσαν τους χώρους μπροστά από τη Μητρόπολη και τις όχθες του Σακουλέβα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Φλώρινας από τον τουρκικό ζυγό, ο Υπουργός Μακεδονίας –Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, οι δύο βουλευτές της Φλώρινας, οι τοπικές αρχές και η συνοδεία του Αρχιεπισκόπου.
Μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος, επισκέφθηκε το Μουσείο Σύγχρονης τέχνης, όπου ξεναγήθηκε στην έκθεση Φλωρινιωτών ζωγράφων.
ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΜΕ ΔΑΚΡΥ, ΜΕ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΟΡΑΜΑ»