Σύλλογος εργαζομένων Νοσοκομείου Φλώρινας: Η διαχρονική ιατρική υποστελέχωση στο Νοσοκομείο μας παίρνει όλο και πιο ανησυχητικές διαστάσεις

Η διαχρονική ιατρική υποστελέχωση (βάση του ποσοστού κάλυψης μόνιμων οργανικών θέσεων που βρίσκεται κάτω από 50%) στο Νοσοκομείο μας παίρνει το τελευταίο χρονικό διάστημα όλο και πιο ανησυχητικές διαστάσεις.

Ειδικότερα:

Καρδιολογική κλινική:  Άλυτο παραμένει το πρόβλημα της Καρδιολογικής κλινικής εδώ και δύο χρόνια, καθώς υπηρετεί μόνο ένας  διευθυντής ιατρός  με τις εφημερίες (για τόσους πολλούς μήνες)  να καλύπτονται με μετακινήσεις καρδιολόγων από Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Παιδιατρική  κλινική: Πρόσφατα έμεινε με μία μόνο παιδίατρο, καθώς η δεύτερη βγήκε σε μακροχρόνια άδεια (κύησης) ενώ η τρίτη υπηρετεί σε Δομή της Θεσσαλονίκης λόγω συνυπηρέτησης. Συνεπικουρούν στη λειτουργία δύο ειδικευόμενες. Οι εφημερίες καλύπτονται όπως και στην Καρδιολογική με καθημερινές μετακινήσεις ιατρών με συνέπεια να θεωρείται μέγιστο ζήτημα η συνέχεια σε νοσηλείες. Το πρόβλημα εντείνεται ακόμη περισσότερο αυτές τις ημέρες καθώς η μοναδική παιδίατρος βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια.

Αναισθησιολογικό τμήμα: Έχει απομείνει μόνο μία  διευθύντρια  ιατρός τόσο για έκτακτα όσο και για τακτικά περιστατικά. Μετακινείται συνταξιούχος αναισθησιολόγος για συνεπικουρία και εφημέρευση.

Μονάδα Τεχνητού Νεφρού: Την περίθαλψη 35 περίπου αιμοκαθαρόμενων ασθενών αναλαμβάνουν μία μόνο επιμελήτρια ιατρός νεφρολόγος και μία  γενική ιατρός καθώς η άλλη επιμελήτρια νεφρολόγος  έχει μετακινηθεί σε νοσοκομείο όμορου νομού.

Παθολογική  κλινική: Υπηρετούν ένας διευθυντής ιατρός και ένας επικουρικός. Η δεύτερη επικουρικός βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια ενώ συνεπικουρεί τη λειτουργία της κλινικής και ένας πνευμονολόγος επιμελητής.

Φαρμακείο:  Τα τελευταία δύο χρόνια η φαρμακοποιός εργάστηκε (λόγω άδειας εγκυμοσύνης) μόνο λίγους μήνες και τη δεδομένη χρονική στιγμή βρίσκεται σε νέα άδεια κύησης. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη  η πρόσληψη επικουρικού φαρμακοποιού για τη λειτουργία του φαρμακείου.

ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου: Η περαιτέρω στελέχωση και χρηματοδότηση του μοναδικού πανελλαδικά δημοσίου χαρακτήρα κέντρου κλειστών υπηρεσιών ιατρικής αποκατάστασης, αποτελεί ζητούμενο εδώ και πολλά χρόνια. Περιμένουμε πολλούς μήνες την πρόταση του Υπουργείου για την ανάπτυξη και αξιοποίηση του Κέντρου, τονίζοντας πως θεωρούμε απαράβατους όρους την παραμονή όλων των συναδέρφων μας  με  ίδια ακριβώς εργασιακή σχέση με την τωρινή αλλά και τη δωρεάν (για τους λήπτες – νοσηλευόμενους) παροχή υπηρεσιών υγείας.

Συνεπώς η συνολική λειτουργία κομβικών κλινικών και τμημάτων δυσχεραίνεται συνεχώς. Πώς είναι δυνατή η ομαλή λειτουργία κλινικών σε επίπεδο συνεχιζόμενων θεραπειών όταν υπηρετεί ένας μόνο ιατρός; Ο εργασιακός φόρτος επιβαρύνει το υπάρχον αποδεκατισμένο ιατρικό προσωπικό και κατά συνέπεια το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Η εφημεριακή κάλυψη επιτυγχάνεται, μέχρι στιγμής, με αποφάσεις της 3ης ΥΠΕ για συνεχείς μετακινήσεις ιατρών. Ειδικά το δικό μας Νοσοκομείο  εμφανίζει τα μικρότερα ποσοστά πλήρωσης προκηρυγμένων θέσεων (θέσεις καθίστανται άγονες σε ποσοστό άνω του 60% και πολύ συχνά καλύπτονται από τους ίδιους υπηρετούντες επικουρικούς) ενώ και στην τελευταία προκήρυξη (όταν στη συντριπτική πλειονότητα καλύφθηκαν σε άλλα Νοσοκομεία) με την αυξημένη κινητροδότηση (χρηματικό μπόνους σε θέσεις μονίμων ιατρών) δεν καλύφθηκαν οι θέσεις. Μoναδική τελευταία ελπίδα η ταυτόχρονη προκήρυξη σχεδόν όλων των κενών θέσεων  και η στοχευμένη υπεραυξημένη κινητροδότηση σε ειδικότητες (π.χ. Καρδιολόγου, Αναισθησιολόγου) με άγονη κατάληξη. Ειδικά για την ειδικότητα του Καρδιολόγου υπάρχει το οξύμωρο της μη κατάταξής της σε αυτές με αυξημένη κινητροδότηση σε αντίθεση με πολλές άλλες ιατρικές ειδικότητες των Νοσοκομείων. Μακάρι, ο μοναδικός λόγος μη προσέλκυσης μονίμων ιατρών να είναι η απόσταση του τόπου μας από τα αστικά κέντρα,  οι δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν και το δύσκολο (μη διέλευση Εγνατίας Οδού) οδικό δίκτυο!

Για το υπόλοιπο (πλην ιατρικού) προσωπικό τονίζεται ότι το 30% αυτού είναι συμβασιούχοι όλων των μορφών εργασίας. Κυρίως επικουρικοί (από 3 έως 4,5 χρόνια εργασίας μέχρι σήμερα), μερικοί του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας της ΔΥΠΑ (με σχεδόν 8 χρόνια εργασίας, χωρίς την προσαύξηση ούτε ενός μισθολογικού κλιμακίου) και λιγότεροι του ειδικού προγράμματος  ΔΥΠΑ (ηλικίας 55-67 ετών).  Μεγαλύτερα κενά σε οργανικές θέσεις υπάρχουν στην Παραϊατρική Υπηρεσία (Εργαστήρια) και σε Βοηθητικές Υπηρεσίες, κυρίως Υγειονομικού Προσωπικού (π.χ. τραυματιοφορείς).

Επίσης και η Δημόσια Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας στην περιοχή μας δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε με συνέπεια να επιβαρύνεται το Νοσοκομείο μας με παροχή πρωτοβάθμιων, προληπτικού χαρακτήρα, υπηρεσιών Υγείας.

Ως υγειονομικοί του Νοσοκομείου Φλώρινας  που αποδείξαμε πρόσφατα ακόμη και στις δυσκολότερες δυνατές συνθήκες (περίοδος Covid) ότι μπορούμε να σταθούμε αντάξιοι των προσδοκιών για επαρκείς και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, με θετική φήμη και κριτική ανάμεσα στους συμπολίτες, τονίζουμε, για μια ακόμη φορά, την άμεση ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων, προεξάρχοντος του ιατρικού.

 

Φλώρινα 28/03/2025

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                         Η Γραμματέας

Πλιάτσικας Ιωάννης                               Δημοπούλου Σταυρούλα