Συνάντηση συνεργασίας του Συμβουλευτικού Κέντρου Δήμου Φλώρινας και του Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φλώρινας

Με στελέχη του Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας της Αστυνομικής Δ/νσης Φλώρινας συναντήθηκαν τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Δήμου Φλώρινας.

Αντικείμενο της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φλώρινας, ήταν η αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών σε τοπικό, αλλά και πανελλαδικό επίπεδο και η καλύτερη συνεργασία των δύο φορέων προς όφελος των γυναικών.

Πιο συγκεκριμένα, τα στελέχη του Κέντρου, Σοφία Μητσκοπούλου – Νομικός, Σταυρούλα Παπανικολάου – Ψυχολόγος, Ματθαίος Καργάκης – Κοινωνιολόγος και Θωμαή Τσαρλίκη – Διοικητικός, επισκέφτηκαν το νεοσύστατο Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας της Αστυνομικής Δ/νσης Φλώρινας ενημερώνοντας για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου, τον τρόπο λειτουργίας του και της υποστήριξης που παρέχει στις γυναίκες εξυπηρετούμενες του.

Τα στελέχη συζήτησαν διεξοδικά με τον Αστυνομικό Υποδιευθυντή κ. Αθανάσιο Δούκα, την Υπαστυνόμο Β’, κα. Μαρίνα Κλεισιάρη και την Αρχιφύλακα, κα. Αικατερίνη Νίκλη για τις υπηρεσίες του παρέχει το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας, τα περιστατικά που υποστηρίζει, καθώς για τους τρόπους συνεργασίας των δύο φορέων, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση και προστασία των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας.

Επίσης συζητήθηκε η εφαρμογή Panic Button, το λεγόμενο Κουμπί Πανικού, μία εφαρμογή που χρησιμοποιείται μέσω κινητού τηλεφώνου, σύμφωνα με την οποία υπάρχει η δυνατότατα άμεσης ειδοποίησης της Ελληνικής Αστυνομίας σε περίπτωση κινδύνου ή απειλής της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας στην γυναίκα που την χρησιμοποιεί.

Σημειώνεται ότι το Panic Button, χορηγείται πλέον, πέραν των Αστυνομικών Τμημάτων, και από τα Συμβουλευτικά Κέντρα του δικτύου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δίκτυο στο οποίο ανήκει και το Συμβουλευτικό Κέντρο του Δήμου Φλώρινας.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπηρεσίες του Συμβουλευτικού Κέντρου αφορούν στην υποστήριξη των γυναικών που δέχονται ενδοοικογενειακή βία ή και πολλαπλές διακρίσεις εξαιτίας του φύλου τους (άνεργες γυναίκες, μονογονείς, ΑμεΑ, κλπ) μέσω:

  • Ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής
  • Κοινωνικής υποστήριξης και συμβουλευτικής
  • Νομικής συμβουλευτικής
  • Εργασιακής συμβουλευτικής
  • Ενημέρωσης και εξειδικευμένης πληροφόρησης για θέματα ισότητας
  • Υπηρεσίες παραπομπής ή συνοδείας σε άλλες συνεργαζόμενες δομές (όποτε κρίνεται σκόπιμο)
  • Υλοποίηση δράσεων πρόληψης για την εξάλειψη της έμφυλης βίας κατά των γυναικών και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας.

Οι υπηρεσίες του Κέντρου παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ και καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής.

Ενημερωτικά:

Συμβουλευτικό Κέντρο Δήμου Φλώρινας*

Τυρνόβου 6, Φλώρινα Τ. 2385024081-83

Email: [email protected]

Blog: http://womenaidflorina.blogspot.gr/

FB: https://www.facebook.com/symvouleutikokentroflorinas

* Το Συμβουλευτικό Κέντρο του Δήμου Φλώρινας εντάσσεται στο Δίκτυο υποστηρικτικών δομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΓΓΙΑΔ). Το Έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας 2021-2027.