Η τσαπατσουλιά το εθνικό μας σπορ με ολυμπιακές επιδόσεις
ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ ΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΚΤΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΞΕΝΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ
κι εμείς απορούμε γιατί δεν λειτουργεί και παραμένει αχρησιμοποίητο
Παράνομα και αυθαίρετα σε ξένα οικόπεδα, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, και χωρίς οικοδομική άδεια, κτίστηκε το κλειστό κολυμβητήριο Φλώρινας. Η οικοδομική του άδεια εκδόθηκε από την πολεοδομία της Φλώρινας μόλις στις 12-5-2009, όταν είχε ήδη ολοκληρωθεί η κατασκευή του και λειτούργησε για τους αγώνες του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ξιφασκίας Γυναικών στις 15 και 16 -03-2008 !!!
Κάναμε παγκόσμιους αγώνες χωρίς να γνωρίζουμε την στατικότητα και γενικά την ασφάλεια του κτιρίου. Τόσο καλά!!!
Ο τρόπος που κατασκευάστηκε το κολυμβητήριο είναι η κλασική περίπτωση λειτουργίας της κρατικής μηχανής, από το Υπουργείο μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο της πολεοδομίας. Έλλειψη οργάνωσης, προχειρότητα, παρανομία, σπατάλη πόρων. Μήπως έτσι δεν κατασκευάστηκε ο δρόμος Βεύη-Αμύνταιο, ο οποίος βαφτίστηκε κάθετος άξονας; Μήπως έτσι δεν κατασκευάστηκαν τα περισσότερα δημόσια κτίρια;
Αν βέβαια το κολυμβητήριο ήταν ιδιώτη, μέχρι τώρα οι υπηρεσίες θα το είχαν γκρεμίσει και θα είχαν οδηγήσει τον δικαιούχο στα δικαστήρια.
Για τους άρχοντες μας όμως τηρούν «σιγήν ιχθύος».
Ένα έργο ύψους περίπου τριών εκατομμυρίων ευρώ, έγινε φωλιές για τα πετούμενα τ’ ουρανού και στην καλύτερη περίπτωση χρησιμοποιείται για ξένες δραστηριότητες προς τον σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκε. Αντί να φιλοξενεί νέους και νέες στην κολύμβηση, ωφέλιμο για τον καθένα μιας και δεν έχουμε θάλασσα, παραμένει κλειστό, γιατί κάποιοι αδιαφόρησαν για τη νομιμότητα του. Πίστεψαν ότι αφού ασκούν την εξουσία μπορούν και να την καταχρώνται. Πως η παράβαση των νόμων γι’ αυτούς είναι «ψιλά γράμματα», γι’ αυτό και τους γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι το 2008 ο αέρας ξήλωσε τη σκεπή και χρειάστηκε να επισκευαστεί. Αλήθεια ποιός πλήρωσε τη δαπάνη για την επισκευή; Ήταν υποχρεωμένος ο ανάδοχος ή όχι;
Μήπως τελικά πρέπει να κληθούν όλοι αυτοί που είναι υπόλογοι γιατί δεν λειτουργεί το κολυμβητήριο, να λογοδοτήσουν, να υποστούν τις συνέπειες και να πληρώσουν τη ζημιά τόσων χρόνων; Να υποστούν τις συνέπειες της παράβασης των νόμων και του καθήκοντος; Δεν είναι σκανδαλώδες ως δημόσια λειτουργία;
Στους δαιδάλους που κινήθηκε η κατασκευή του κολυμβητηρίου ήταν φυσικό να μην μπορεί να εκδοθεί άδεια λειτουργίας του.
Σήμερα προσπαθεί ο Δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος να νομιμοποιήσει το κτίσμα, ζητώντας τόσο από τη Γ.Γ. Αθλητισμού όσο και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την παραχώρηση των οικοπέδων πάνω στα οποία κτίστηκε το κολυμβητήριο, για να νομιμοποιηθεί. Ο Υφυπουργός Αθλητισμού δήλωσε στον κ. Βοσκόπουλο ότι εάν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του παραχωρήσει το οικόπεδο θα το κάνει κι ο ίδιος. Κι όπως φαίνεται ο Δήμαρχος Φλώρινας ανέλαβε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Κι αν δεν λύσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν πρόκειται να δούμε νερό για κολύμβηση.
Άλλα κολυμβητήρια όπως της Πτολαιμαϊδας που ξεκίνησαν πολύ αργότερα, σήμερα σφύζουν από παιδιά που ασχολούνται με το άθλημα αυτό.
Καλείται σήμερα ο δήμαρχος να διορθώσει ό,τι στραβό και παράνομο έγινε μέχρι σήμερα και δεν είναι λίγα.
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ
Με την υπ’ αριθμ. 74160/3585/10-06-1996 απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ εγκρίθηκε το τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής και άνοιξε ο δρόμος για τη δημιουργία κολυμβητηρίου.
Το οικόπεδο του κολυμβητηρίου ανήκει κατά ένα μέρος στο Υπουργείο Γεωργίας και κατά το υπόλοιπο στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Η μελέτη δόθηκε στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φλώρινας από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, που προέβλεπε την κατασκευή του ίδιου τύπου ανοιχτού κολυμβητηρίου σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.
Με την μελέτη προβλέπονταν η κατασκευή πισίνας Ολυμπιακών διαστάσεων 21χ25 μέτρα, η κατασκευή κτιρίων αποδυτηρίων, γραφείων διοίκησης, φαρμακείου, κυλικείου, λεβητοστασίου, λοιπών βοηθητικών χώρων, ο απαραίτητος μηχανολογικός και ηλεκτρολογικός εξοπλισμός και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
Ο προϋπολογισμός της μελέτης ήταν 418.400.000 δραχμές ( με τον Φ.Π.Α) και ο τίτλος του έργου ήταν « Κολυμβητήριο Νομού Φλώρινας». Η δημοπρασία έγινε από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκηση Φλώρινας στις 26-8-1998 και ανάδοχος αναδείχτηκε η κοινοπραξία « ΘΕΜΕΛΙΟ Τ.Ε.Β.Ε./ΤΕ.ΝΑ. Α.Τ.Ε.Β.Ε.» με έκπτωση 47,5%. Η σύμβαση υπογράφτηκε στις 24-9-1998 και το συμβατικό ποσό ήταν 224.680.791 δραχμές ( με τον Φ.Π.Α). Η συμβατική προθεσμία έληγε στις 30-9-1999. Η χρηματοδότηση προέρχονταν από το Ο.ΠΑ.Φ.Κ. (Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης Φλώρινας – Καστοριά) και δινόταν με πολύ χαμηλούς ρυθμούς με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές και μακροχρόνιες διακοπές.
Επειδή η λειτουργία ανοιχτού κολυμβητηρίου στη Φλώρινα θα ήταν προβληματική προτάθηκε από διάφορους φορείς του Νομού η κατασκευή νέου έργου για την μετατροπή του ανοιχτού κολυμβητηρίου σε κλειστό. Με πρωτοβουλία του τότε Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Γιώργου Λιάνη, υπεγράφη την 22-1-2004 σύμβαση ύψους 1.418.000 ευρώ μεταξύ της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και της κατασκευαστικής εταιρείας ΜΕΚΑΣΩΛ Α.Τ.Ε.Β.Ε. με αντικείμενο την κατασκευή μεταλλικού περιβλήματος του κολυμβητηρίου με όλα τα απαραίτητα στοιχεία (υποστυλώματα, δοκάρια, πάνελ, επικάλυψης, μόνωση από υαλοβάμβακα, θέρμανση κλπ).
Η εταιρεία ΜΕΚΑΣΩΛ Α.Τ.Ε.Β.Ε εγκαταστάθηκε και ξεκίνησε τις εργασίες χωρίς να έρθει σε επαφή με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φλώρινας.
Μετά την αλλαγή της κυβέρνησης τον Μάρτιο του 2004 και λόγω αδυναμίας πληρωμής του αναδόχου, λόγω μη ύπαρξης επίβλεψης, ανατέθηκε το θέμα της επίβλεψης των εργασιών στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού αλλά αυτή απάντησε ότι δεν μπορεί να διαθέσει τεχνικούς λόγω της Ολυμπιακής προετοιμασίας και υπέδειξε να αναλάβει την επίβλεψη η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φλώρινας. Αυτό έγινε αποδεκτό από τον τότε Νομάρχη κ. Γιάννη Στρατάκη.
Το έργο περαιώθηκε στις 25-5-2006 και το Πρωτόκολλο προσωρινής και οριστικής παραλαβής υπογράφηκε στις 14-2-2008 από την ορισθείσα για το σκοπό αυτό επιτροπή παραλαβής.
Στις 20-2-2008 συντάχθηκε Πρωτόκολλο Διοικητικής Παραλαβής για χρήση, με το οποίο η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φλώρινας παρέδιδε για χρήση στην Ομοσπονδία Ξιφασκίας Φλώρινας το κολυμβητήριο. Εκεί έγιναν οι Αγώνες του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ξιφασκίας Γυναικών στις 15 και 16 -3-2008. Με την ευκαιρία αυτή δοκιμάστηκαν οι εγκαταστάσεις, οι συσκευές και γενικά όλο το συγκρότημα του κολυμβητηρίου ( εκτός από την δεξαμενή) και βρέθηκαν σε πολύ καλή κατάσταση. Στις 8-4-2008 με αντίστροφο Πρωτόκολλο έγινε η επιστροφή του κολυμβητηρίου στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φλώρινας.
Εκδόθηκε η 58/12-05-2009 οικοδομική άδεια για « Κολυμβητήριο Νομού Φλώρινας» από την Διεύθυνση Χωροταξίας και Πολεοδομίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φλώρινας.
Στις 25-6-2009 το κολυμβητήριο παραδόθηκε στο Δήμο Φλώρινας με την υπογραφή Πρωτοκόλλου Διοικητικής Παραλαβής για χρήση.
Μπάμπης Τριανταφυλλίδης