Προ Μήτις пред размислување
Ο Προμηθέας μικρό παιδί .
Ο Προμηθέας Τιτάνας και θεός της φωτιάς ήταν κάποτε παιδί. Aπό τότε αψηφούσε τους θεούς. Ως παιδί κατασκεύαζε ανθρωπόμορφες κούκλες πήλινες που τις εμφυσούσε ζωή η Αθηνά και εξερευνούσε τους ουρανούς και τα άστρα ως ένας μικρός παρατηρητικός αστρονόμος. Αργότερα έχοντας μελετήσει το φως δίπλα στο σκοτάδι κλέβοντας την φωτιά (το φως το ίδιο), δίνοντάς την στην ανθρωπότητα εκκινεί τον πολιτισμό.
Παρόλη την προνοητικότητα, την σύνεση του και την «προ» «μῆτις» (σκέψη) του τιμωρείται σε αιώνια βασανιστήρια για την παράβασή του. Ο Προμηθέας ήταν δεμένος σε έναν βράχο στον Καύκασο και ένας γυπαετός – το έμβλημα εξουσίας του Δία – έτρωγε το συκώτι του μια φορά την ημέρα (στην αρχαία Ελλάδα, το συκώτι θεωρούνταν συχνά η έδρα των ανθρώπινων συναισθημάτων). Το συκώτι του ξαναγεννιόνταν τη νύχτα και ο γυπαετός έτρωγε το συκώτι του την επόμενη ημέρα.
Ο αετός φαίνεται να συνδέεται με ένα νυχτερινό στοιχείο και όχι ένα είδος συμβολισμού της μέρας. Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι θεωρούν συχνά το συκώτι του Προμηθέα ως ένα κατ ‘εξοχήν ηλιακό σύμβολο. Ο ήλιος ο ηλιάτορας εδρεύει στο σώμα φωτοδότη και το σκοτάδι πιο σπλαχνικό από ποτέ είναι ανάλογο της νύχτας και των άστρων, ανάλογο της φωτεινού και του σκοτεινού σύμπαντος.Στην «έτερο τόπο » του ορεινού Καυκάσου η ενηλικίωση του μικρού Προμηθέα γίνεται με αυτό τον ακροβολισμό του από τον Δια ως διαχρονικό βάσανο. Η «ετεροτοπία», είναι ένας τόπος πραγματικής εξορίας, για το όφελος εκείνης της άρχουσας κοινωνίας, στην ουσία όμως είναι ένας τρόπος – τόπος όπου διαχέεται ο «μη τόπος» της εξουσίας. Το συκώτι του νεαρού Προμηθέα φωτεινό κατατρώγετε και σκοτεινό ανασυστήνετε. Η μαύρη τρύπα της πληγής αναγεννάτε με συκώτι φωτεινό και φρέσκια λεία ετοιμη να κατασπαραχθεί. Αυτά συμβαίνουν μέσα στην ετεροτοπία της ουτοπίας. Κάθε ακτίνα του Ήλιου στην κορυφή του Καυκάσου είναι ραμφισμός γυπαετού. Ο νεαρός Προμηθέας υπομένει τους ραμφισμούς. Είναι έφηβος οραματιστής πολυτεχνίτης εξιλεωτής της ανθρωπότητας και παραμένει στην θέση του και στις θέσεις του. Ο Προμηθέας πληγιασμένος ραμφίζετε αέναα, δεμένος σφιχτά χάσκοντας στην πληγή. Οι μύγες είναι εκεί μικροί καθαριστές ξεβρομιστές της αηδίας, μυγοφτύστες του τιμωρού Δία. Ο πληγωμένος Προμηθέας απομυζάτε από τις μύγες, καθαρίζετε απολυμαίνετε όσο οι μύγες επιμολύνουν τον Δία. Ο Ήλιος Ηλιάτορας πυρώνει τον Καύκασο, με ρομφαία την ακτίδα του, με χρυσάφι την ακτίνα του. Κάποια στιγμή η λάμψη λεύκη και άσπρη σαν το γάλα γαλουχεί τον μικρό Προμηθέα, τον απογαλακτίζει και τον ενηλικιώνει ταυτόχρονα. Δεινός στα πάθη, δεινός στην πάλη πλέον είναι ο τροπαιοφόρος έφηβος που απελευθερώνει ο Ηρακλής για να μπορέσει να συμπράξει αμέριμνα στην «γυμνή» ζωή των ανθρώπων. Η εικαστική εγκατάσταση είναι τρίπτυχη. Ένα βίντεο του ρομφιστή Ήλιου θαμπώνει συστάδες σχεδίων για τα φωτεινά άστρα (της Σοφίας Αντωνακάκης) και μαύρων άστρων ως μύγες (του Χάρη Κοντοσφύρη) του μικρού Προμηθέα. Ο μικρός Προμηθέας στον Καύκασο, 2024 Συνεργατική Βίντεο εγκατάσταση με ένα βίντεο, ηχητική εγκατάσταση και 20 ενοποιημένες σχεδιαστικές αποτυπώσεις των Αντωνακάκη Σοφίας και Κοντοσφύρη Χάρη
«Ο Προμηθέας μικρό παιδί στον Καύκασο», 2024, συνεργατικό εικαστικό περιβάλλον (με αλληλεπιδράσεις βίντεο, ηχοτοπίου και δυσδιάστατων και τρισδιάστατων σχεδίων).
Αντωνακάκη Σοφία δυσδιάστατα σχέδια. Υλικά : Μελάνι ινδικό, μελάνι κινέζικο, μελάνι τσέχικο . Χαρτί παλιάς αφίσας ανακυκλωμένης και ανασυνθεμένης (από έκθεση του 1995 της Έλενας Αθανασιάδου, σε design του Γιάννη Κουρούδη και φωτογραφίες του Γιώργου Κοντοσφύρη). Αντωνακάκη Σοφία βίντεο έργο σε σύμπραξη με ηχητική εγκατάσταση. Κοντοσφύρης Χάρης, τρισδιάστατα αναπτύγματα σχεδίων . Υλικά : Κετσές πεπιεσμένων νημάτων 120 ρητινούχα ομοιώματα μυγών επιζωγραφισμένα σε τρεις στάσεις.