Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Στη θέση του προέδρου της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων, εξελέγη ο περιφερειακός σύμβουλος ΠΔΜ Γιάννης Αντωνιάδης , ύστερα από την παραίτηση του Ιβάν Σαββίδη στις 6 Απριλίου 2013.
Ο κ. Αντωνιάδης στη συνέντευξη τύπου της 9.4.13, μίλησε για όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας κι επανέλαβε τις προτάσεις – λύσεις του γι’ αυτά.
-Για τον δρόμο Φλώρινα-Πτολαιμαϊδα είπε ότι πρέπει να βρεθούν απαραίτητα τα χρήματα των 54 εκατ. Ευρώ για την εκπόνηση της μελέτης, διαγορετικά το έργο θα πάει στις καλένδες.
-Για το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» επεσήμανε ότι «σήμερα έπρεπε να βρισκόμασταν στους δρόμους, στα μπαλκόνια, στα παράθυρα , στις στέγες να διαμαρτυρηθούμε για το συγκεκριμένο θέμα και για κάποια άλλα που θα αναφέρω αλλά είμαστε παραδομένοι στην αγκαλιά του Μορφέως».
Ανέφερε δε ότι «η μόνη χαμένη είναι η Φλώρινα γιατί η ΣΤΕΓ δεν έρχεται, δηλαδή τα τμήμα Φυτικής και Ζωικής παραγωγής δεν έρχονται από τη Θεσσαλονίκη, και καλώς δεν έρχονται γιατί κακώς οργανώθηκε από το Υπουργείο το σχέδιο Αθηνά και αυτό γιατί δεν μπορείς έναν τριτοετή φοιτητή να τον ξεσπιτώνεις αλλά μπορείς κάλλιστα τη στιγμή που ετοιμάζεις μια τέτοια μεταρρύθμιση αυτή να ισχύσει στην επόμενη 3ετία ή 4ετία».
– Για τη ΔΕΗ, τόνισε ότι «από τον πλούτο που έχουμε εμείς δικαιούμαστε ένα μέρος δηλαδή από τα χρήματα της ΔΕΗ γιατί εμείς το παράγουμε. Ζητώ εδώ και πολύ καιρό να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος με τη ΔΕΗ για να διεκδικήσουμε αυτά τα ανταποδοτικά τα οποία δικαιούμαστε και είναι επικίνδυνο αυτό που λέγεται από συνδικαλιστές και άλλους της ΔΕΗ ότι δεν πρέπει να ξεκινήσουμε αυτό το διάλογο γιατί κάποια στιγμή θα βγει μια ντιρεκτίβα με την οποία θα πωλούνται τα εργοστάσια της ΔΕΗ στη Φλώρινα και τότε δε θα μπορούμε να διεκδικήσουμε τίποτα».
Προτείνει δε «να ξεκινήσει αυτός ο διάλογος με τη ΔΕΗ για να διεκδικήσουμε και να πάρουμε όλα αυτά τα ανταποδοτικά, τα επαναφέρω, χίλιες συμβάσεις σε επίπεδο τριετίας, φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα να ακολουθηθεί το τιμολόγιο που ακολουθείται και από τους υπαλλήλους της ΔΕΗ για όλους τους πολίτες των ενεργειακών Δήμων Φλώρινας και Αμυνταίου, και το λέω για να βάλετε μια τάξη μεγέθους ότι εάν βάλουμε αυτόν τον περιορισμό υπολογίζω ότι περίπου 50 εκατομμύρια κατά έτος θα ξοδεύει η ΔΕΗ για να πάρει ρεύμα ο άξονας Φλώρινα – Αμυνταίου – Πτολεμαΐδας – Κοζάνης. Για όλους αυτούς τους Δήμους κοστίζει 50 εκατομμύρια αν σκεφτούμε ότι 750 εκατομμύρια ξοδεύει η ΔΕΗ για την ηλεκτροδότηση των νησιών τότε τα ποσά είναι ασήμαντα».
– Για τον Τοπικό Πόρο, χτύπησε των κώδωνα κινδύνου να χαθούν αυτά τα δύσκολα χρόνια 25 εκατ. ευρώ, γιατί με την «απόφαση των Ενεργειακών Δήμων να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα, που σημαίνει ότι για την επόμενη διετία παγώνει ο τοπικός πόρος και αυτά τα χρήματα τα έχουμε ανάγκη δηλαδή τα 25 εκατομμύρια που είναι για τη Φλώρινα και τα 100 για την Κοζάνη».
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Καλό μεσημέρι, ευχαριστώ για την ανταπόκριση στην πρόσκληση.
Θα ξεκινήσω με ένα θέμα το οποίο έλαβε χώρα το Σάββατο 6 Απριλίου στη Φλώρινα, στη Διεθνή Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων στην οποία προήδρευε ο Ιβάν Σαββίδης ο γνωστός Πρόεδρος του ΠΑΟΚ και πρώην βουλευτής της Ρωσικής Δούμα, Ρωσικής Βουλής. Είχαμε συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου μετά την παραίτηση του κ. Σαββίδη και ανέλαβα Πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων, η έδρα είναι στην Αθήνα τυπικά αλλά ουσιαστικά αυτό το παγκόσμιο όργανο θα έχει έδρα τη Φλώρινα. Βασικός στόχος της Ομοσπονδίας είναι η διεθνοποίηση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και θα κλείσουμε ραντεβού με τους πρεσβευτές των «μεγάλων δυνάμεων» και βάζω εισαγωγικά γιατί όπως φαίνεται οι σχηματισμοί του τύπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν ισχύ αλλά εξακολουθεί να ισχύει αυτό που ίσχυε και παλιότερα δηλαδή οι μεγάλες δυνάμεις όπου και να βρίσκονται κάνουνε το παιχνίδι τους. Σε επαφές που θα έχουμε με Υπουργεία στην Αθήνα για θέματα του οργανωμένου χώρου θα ασκήσουμε όση επιρροή μπορούμε, αφού και ο Πρόεδρος είναι Φλωρινιώτης, για την προώθηση των θεμάτων της Φλώρινας. Τέλος να πω ότι θα ξεκινήσει ένας διάλογος με τις Ομοσπονδίες των Μικρασιατών και των Θρακιωτών οι οποίοι επίσης υπέστησαν γενοκτονία αλλά στο συγκεκριμένο θέμα έχουν μείνει πίσω. Θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε αυτό το θέμα όλοι μαζί. Αυτός ο μύθος που αναπτύχθηκε περί της Τουρκίας μιας υπερδύναμης, είναι ένας εθνικός μύθος που είτε από άγνοια είτε εσκεμμένα υιοθετήθηκε από την πολιτική ηγεσία γιατί οι Τούρκοι ήταν υπερδύναμη όταν χρησιμοποιούσαν τα χατζάρια αλλά τώρα με τη νέα τεχνολογία απέδειξαν ότι δυστυχώς είναι στο DNA τους, den μπορούν να τη χειριστούν και δεν είναι υπερδύναμη, έτσι μπορούμε να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε ως Ελληνισμός. Το αποδεικνύουν περίτρανα 5000 κούρδοι αγωνιστές οι οποίοι εδώ και 30 χρόνια κρατούν ζωντανό τον αγώνα για την ανεξαρτησία των Κούρδων. Εμείς θα διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά και ευτυχώς για εμάς, ευτυχώς για την λανθασμένη εξωτερική πολιτική της Ελλάδας που η Τουρκία ασκεί πολιτική απειλής ενώ θα έπρεπε να την ασκεί η Ελλάδα, γιατί εάν ακολουθούσε ειρηνική πολιτική η Ελλάδα θα είχε αφομοιωθεί μέσα σε μια 20ετία από 2-3 εκατομμύρια πεινασμένους Τούρκους της Ανατολής τους οποίους οι Τούρκοι θα διοχέτευαν στα ελληνικά νησιά ή στην ενδοχώρα της Ελλάδας.
ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ
Όταν ξεκίνησε η Φλώρινα είχε ένα θετικό πλεόνασμα ή το ισοζύγιο ήταν μηδενικό γιατί έχανε το Τμήμα των Βαλκανικών Σπουδών, έπαιρνε τη ΣΤΕΓ Θεσσαλονίκης από άποψη αριθμητική αυτοί οι οποίοι έφευγαν αναπληρώνονταν με τους φοιτητές οι οποίοι έρχονταν στα ΤΕΙ. Κάνοντας σήμερα μια αποτίμηση του σχεδίου βλέπουμε την Κοζάνη η οποία έχανε την έδρα να την αποκτά και πάλι και σ’ αυτό συμβάλαμε όλοι και είναι θετικό για την περιφέρειά μας, αλλά να παίρνει και ένα καινούργιο τμήμα σε εποχή λιτότητας και γι’ αυτό γίνεται και το σχέδιο. Η Καστοριά η οποία έστειλε φοιτητές στα Γρεβενά, τους ξαναπαίρνει πίσω. Τα Γρεβενά κάτι παίρνουν και είναι περίπου στα ίδια. Η μόνη χαμένη είναι η Φλώρινα γιατί η ΣΤΕΓ δεν έρχεται, δηλαδή τα τμήμα Φυτικής και Ζωικής παραγωγής δεν έρχονται από τη Θεσσαλονίκη, και καλώς δεν έρχονται γιατί κακώς οργανώθηκε από το Υπουργείο το σχέδιο Αθηνά και αυτό γιατί δεν μπορείς έναν τριτοετή φοιτητή να τον ξεσπιτώνεις αλλά μπορείς κάλλιστα τη στιγμή που ετοιμάζεις μια τέτοια μεταρρύθμιση αυτή να ισχύσει στην επόμενη 3ετία ή 4ετία. Επίσης η Φλώρινα χάνει και το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών και έτσι φτάνουμε στο σημείο σήμερα να ελπίζουμε κάτι να γίνει εξαιτίας της αδυναμίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας το οποίο δε δέχεται γιατί δε μπορεί να στεγάσει το Τμήμα Βαλκανικών και υπάρχει μια περίπτωση να δοθεί παράταση 4-5 χρόνια ή και περισσότερο. Σήμερα έπρεπε να βρισκόμασταν στους δρόμους, στα μπαλκόνια, στα παράθυρα , στις στέγες να διαμαρτυρηθούμε για το συγκεκριμένο θέμα και για κάποια άλλα που θα αναφέρω αλλά είμαστε παραδομένοι στην αγκαλιά του Μορφέως. Μορφέας ήταν ο θεός του ύπνου. Ούτε καν παίρνουμε την πρωτοβουλία να έρθουμε σε επαφή με το Πανεπιστήμιο Μακεδονία για να τους στηρίξουμε στην άρνησή τους να δεχτούν το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών το οποίο εκτός από 700 φοιτητές παίρνει και 20 μέλη ΔΕΠ, 20 καθηγητές οι οποίοι στην επόμενη πενταετία θα αποδειχθούν πολύτιμοι γιατί όσοι συνταξιοδοτούνται από τα Πανεπιστήμια ή τα ΤΕΙ δεν αναπληρώνονται και θα είναι μία αιτία για μείωση ή κατάργηση των Τμημάτων.
ΔΕΗ
Είδαμε ότι η Κοζάνη αγωνίστηκε και πέτυχε την Πτολεμαΐδα 5. Για τη Μελίτη 2 ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Υπήρχαν κάποιες διαμαρτυρίες για το θέμα της ιδιωτικοποίησης όταν αυτή απομακρύνθηκε από Μεγαλόπολη και από την Κοζάνη δεν διαμαρτυρήθηκε κανείς αλλά το μόνο πειραματόζωο που θα μείνει για να μας δείξει εάν είναι πετυχημένο το πείραμα ή όχι είναι η Φλώρινα γιατί κατά πάσα πιθανότητα αυτηνής οι μονάδες θα πωληθούν και δεν υπάρχει καμία κινητικότητα. Τα λιγνιτωρυχεία Ρόζα που έχουν κλείσει 500 οικογένειες άμεσα και άλλες τόσες έμμεσα δεν έχουν ψωμί να φάνε. Η ΔΕΗ έχει τρομακτικές ευθύνες στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί και πρέπει κάποια στιγμή να αναλάβει αυτές τις ευθύνες. Είχα προτείνει ένα τριετές κοινωνικό συμβόλαιο με τη ΔΕΗ για να μας βοηθήσει στη δυσκολία που περνάμε ως Νομός Φλώρινας και κάθε χρόνο να παίρνει χίλιες συμβάσεις είτε οκτάμηνα είτε δίμηνα για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ανεργίας του Νομού, είχα προτείνει το φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα βάζοντας κάποιους περιορισμούς στο οικογενειακό εισόδημα π.χ. από 30.000 και κάτω και επίσης το λιγνιτόσημο. Ξεκινώντας από το τελευταίο σας αναφέρω ότι λόγω των πετρελαίων της Θάσου η εταιρεία Ενεργειακή θα δώσει για την επόμενη εικοσαετία 250 εκατομμύρια στο ελληνικό κράτος, στην κεντρική διοίκηση τα οποία θα μοιρασθούν 50-50 με τον τοπική αυτοδιοίκηση. Δηλαδή για την επόμενη εικοσαετία η περιφερειακή και η δημοτική αυτοδιοίκηση της κεντρικής Μακεδονίας θα πάρει περίπου 120 εκατομμύρια. Υδρογονάνθρακες είναι αυτοί, για άνθρακες μιλάμε εμείς. Θα μπορούμε και εμείς κάλλιστα από το λιγνιτόσημο να πάρουμε για την επόμενη εικοσαετία περίπου 40-50 εκατομμύρια τα οποία θα μείνουν στην τοπική αυτοδιοίκηση και τα έχουμε ανάγκη. Όσο για το φθηνό ρεύμα αναφέρω ότι είναι τοπικός πλούτος ο άνθρακας και είναι αναντικατάστατος όπως και το πετρέλαιο γιατί ότι βγαίνει δεν ξαναδημιουργείται αλλά θέλει εκατομμύρια χρόνια για να δημιουργηθεί ξανά. Εξαιτίας της ΔΕΗ φαινόμαστε με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα και παίρνουμε λιγότερο ΕΣΠΑ, λιγότερα προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας και άρα λοιπόν ο τοπικός πόρος που παίρνουμε στην ουσία χάνεται από τα χρήματα που παίρνουμε και από το ΕΣΠΑ και από τα προγράμματα ανεργίας. Δικαιούμαστε και πρέπει να ζητήσουμε από τη ΔΕΗ αυτόν τον πλούτο που χάνουμε αφού διαχέεται σε όλη την Ελλάδα και το πρόβλημα αυτό θα επιδεινωθεί εξαιτίας των Αιολικών και Φωτοβολταϊκών Πάρκων. Όταν θα λειτουργήσουν και θα παράγουν επιπλέον ηλεκτρικό ρεύμα θα φαινόμαστε ακόμα πιο πλούσιοι και θα παίρνουμε λιγότερο ΕΣΠΑ, δηλαδή λιγότερα κονδύλια και λιγότερα προγράμματα. Για την ηλεκτροδότηση των νησιών το 2010 ξόδεψε η ΔΕΗ 500 εκατομμύρια και το 2011 740 εκατομμύρια. Επιδοτούμε το ρεύμα στα νησιά και καλώς κάνουμε, επιδοτούμε τις άγονες γραμμές στα νησιά και καλώς κάνουμε, επιδοτούμε την υγεία και καλώς κάνουμε, επιδοτούμε την παιδεία στα νησιά και καλώς κάνουμε, από τον πλούτο που έχουμε εμείς δικαιούμαστε ένα μέρος δηλαδή από τα χρήματα της ΔΕΗ γιατί εμείς το παράγουμε. Ζητώ εδώ και πολύ καιρό να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος με τη ΔΕΗ για να διεκδικήσουμε αυτά τα ανταποδοτικά τα οποία δικαιούμαστε και είναι επικίνδυνο αυτό που λέγεται από συνδικαλιστές και άλλους της ΔΕΗ ότι δεν πρέπει να ξεκινήσουμε αυτό το διάλογο γιατί κάποια στιγμή θα βγει μια ντιρεκτίβα με την οποία θα πωλούνται τα εργοστάσια της ΔΕΗ στη Φλώρινα και τότε δε θα μπορούμε να διεκδικήσουμε τίποτα.
Η δεύτερη πρόταση λοιπόν που θέτω είναι να ξεκινήσει αυτός ο διάλογος με τη ΔΕΗ για να διεκδικήσουμε και να πάρουμε όλα αυτά τα ανταποδοτικά, τα επαναφέρω, χίλιες συμβάσεις σε επίπεδο τριετίας, φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα να ακολουθηθεί το τιμολόγιο που ακολουθείται και από τους υπαλλήλους της ΔΕΗ για όλους τους πολίτες των ενεργειακών Δήμων Φλώρινας και Αμυνταίου, και το λέω για να βάλετε μια τάξη μεγέθους ότι εάν βάλουμε αυτόν τον περιορισμό υπολογίζω ότι περίπου 50 εκατομμύρια κατά έτος θα ξοδεύει η ΔΕΗ για να πάρει ρεύμα ο άξονας Φλώρινα – Αμυνταίου – Πτολεμαΐδας – Κοζάνης. Για όλους αυτούς τους Δήμους κοστίζει 50 εκατομμύρια αν σκεφτούμε ότι 750 εκατομμύρια ξοδεύει η ΔΕΗ για την ηλεκτροδότηση των νησιών τότε τα ποσά είναι ασήμαντα.
ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΟΡΟΣ
Υπάρχει μια εμπλοκή στο θέμα του τοπικού πόρου. Δυστυχώς εδώ και ενάμιση χρόνο τρέχει και δεν έχουμε πάρει ούτε ένα φράγκο από το 4ο πακέτο του τοπικού πόρου. Υπήρχαν αντιπαραθέσεις, διαφωνίες ανάμεσα στην Περιφέρεια και τους Ενεργειακούς Δήμους και ενώ στο προσχέδιο φαινόταν ότι η διαχείριση του τοπικού πόρου 60 στον Δήμο και 40 στην Περιφέρεια στην τελική απόφαση βγήκε 50-50. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι το 50-50 είναι σοφό γιατί το 1ο πακέτο το διαχειρίστηκαν οι Νομαρχίες, το 2ο οι Δήμοι και στο τέλος βγήκε μια σοφή απόφαση 50-50. Το θέμα είναι ότι είτε έτσι είτε αλλιώς δεν αλλάζουν και πολλά πράγματα αλλά αυτό που θα προκαλέσει την καταστροφή είναι η απόφαση των Ενεργειακών Δήμων να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα που σημαίνει ότι για την επόμενη διετία παγώνει ο τοπικός πόρος και αυτά τα χρήματα που έχουμε ανάγκη δηλαδή τα 25 εκατομμύρια που είναι για τη Φλώρινα και τα 100 για την Κοζάνη, γιατί τόσο αυξήθηκε ο πόρος, δε θα πέσουν την κρίσιμη τριετία που υπάρχει η κρίση. Θα τα χάσουμε αυτά τα χρήματα και αναφέρω ένα έργο το οποίο κινδυνεύει και αυτό είναι η τηλεθέρμανση της Φλώρινας, οι δόσεις για την τηλεθέρμανση του Αμυνταίου και άλλα σημαντικότατα έργα που θα κινδυνεύσουν και όλα αυτά γιατί δεν υπάρχει διάλογος ανάμεσα στους Δήμους και την Περιφέρεια. Επιτέλους πρέπει να ανοίξει αυτός ο διάλογος. Είχα κάνει μια πρόταση και είπα να υπάρχει ένα όργανο αυτά τα χρόνια της κρίσης και θα αποτελείται από τους 2 Βουλευτές, τους 3 Δημάρχους και τους 2 Αντιπεριφερειάρχες και αναλόγως με το θέμα συζήτησης δηλαδή αν είναι για τα πανεπιστήμια να καλούνται καθηγητές ή για το ΤΕΙ οι καθηγητές του ή εάν έχει σχέση με θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος ο ΕΔΕ ή το εργατικό κέντρο ή οι αγροτικές ενώσεις και κατά περίπτωση να εξετάζουν τα θέματα του Νομού. Θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο και για τη ΔΕΗ και για το θέμα του τοπικού πόρου και να δοθούν λύσεις. Παρότι υπάρχει αυτή η κριτική οφείλω να πω ότι για πρώτη φορά από το 74 ή ας πούμε από το ’77 οι τοπικοί και οι κεντρικοί άρχοντες, οι εκπρόσωποι του κοινοβουλίου, έχουν να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις και οι Βουλευτές και οι Αντιπεριφερειάρχες και οι Δήμαρχοι γιατί όντως ο κόσμος βρίσκεται σε μια δεινή θέση, δεν ξέρει πως αντιδράει, στην απελπισία του είναι επιθετικός και επικριτικός όλους και έτσι είναι πολύ δύσκολη η θέση των τοπικών αρχόντων αλλά και των εκπροσώπων του κοινοβουλίου. Εμείς στηρίζουμε όλες τις αποφάσεις των τοπικών αρχόντων και των βουλευτών αρκεί να πάρουν πρωτοβουλίες και να ξεκινήσουν και ας υπάρχουν λάθη και αδυναμίες γιατί πάντα θα υπάρχουν αυτά. Ας πάρουν λοιπόν αυτές τις πρωτοβουλίες, εμείς ξέρουμε ότι περνάνε δύσκολες ώρες και ο λαός και οι τοπικοί άρχοντες αλλά εμείς θα τους στηρίξουμε. Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι θαύματα δε γίνονται, τα θαύματα τελείωσαν εδώ και 2.000 χρόνια. Τίποτα δεν χαρίζεται αλλά όλα κερδίζονται με αγώνες. Ότι έκανε η Κοζάνη και η Καστοριά οφείλουμε να το κάνουμε και εμείς ως Φλώρινα για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε σε αυτά τα φλέγοντα θέματα.
ΦΡΑΓΜΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ
Δεν γίνεται τίποτα. Θυμάστε ότι το 2011 μετά από 5 μηνών προσπάθειες κατορθώσαμε και κάναμε αυτή την ημερίδα με τον Μαγκριώτη και είχαμε δύο θέματα. Το πρώτο ήταν το φράγμα της Τριανταφυλλιάς το οποίο ξεμπλοκαρίστηκε αφού βγήκε το ’11 ο πρώτος διαγωνισμός άγονος και μετά ο δεύτερος κα όπου να’ ναι θα υπογραφεί η σύμβαση και ευχόμαστε να έχει ευτυχή κατάληξη και το δεύτερο που προωθήθηκε το αίτημα δρόμου Φλώρινας – Νίκης όπου είχε δεσμευτεί ο κ. Υφυπουργός και όλοι μας ότι οι εταιρείες θα παίρνουν Έλληνες εργάτες αλλά μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι οι εταιρείες βρήκαν ένα μυστικό δηλαδή με το που παίρνουν ένα έργο αναθέτουν σε υπεργολαβίες το υπόλοιπο έργο. Ο υπεργολάβος για να τα βγάλει πέρα παίρνει αλλοδαπούς με τα μισά μεροκάματα και ξαφνικά βλέπουμε σε ένα έργο που περιμέναμε να δουλέψουν 300-500 Έλληνες να δουλεύουν 490 ξένοι και 10 Έλληνες. Φαντάζομαι ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί στο δρόμο Φλώρινας – Νίκης και ελπίζω να μη συμβεί και στο θέμα της Τριανταφυλλιάς και γι’ αυτό προειδοποιώ την εταιρεία ότι θα μας βρουν αντιμέτωπους. Ο Νομός περνάει δύσκολες ώρες και εάν είναι να φέρουν Αλβανούς, Πακιστανούς ή ότι άλλο προτιμούμε να χάσουμε και το έργο. Να φροντίσει η εταιρεία να πάρει τοπικούς εργάτες, από τη Φλώρινα και όπου χρειάζεται τεχνογνωσία και δε μπορεί να τη βρει εδώ τότε είναι ελεύθερη να πάει να τη βρει αλλού.
ΔΡΟΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑ – ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Ο δρόμος Φλώρινα – Πτολεμαΐδα είναι μείζονος σημασίας και είχε δεσμευτεί ο κ. Μαγκριώτης ότι θα κάνει τη διερευνητική με τα χρήματα από τα διόδια του Πολυμύλου. Πήρα απεριόριστο αριθμό τηλεφωνημάτων μετά τον Σεπτέμβριο του 2011 από μήνα σε μήνα ανέβαλε συνεχώς αυτή τη διερευνητική μελέτη και τελικά δεν ξεκίνησε ποτέ. Εάν τώρα δε ξεκινήσει η μελέτη για το δρόμο δε θα μπορέσουμε να εντάξουμε το έργο ούτε στο 5ο ΕΣΠΑ δηλαδή θα το χάσουμε και αυτό το οποίο τρέχει 14 20 δηλαδή ήδη το 4ο ΕΣΠΑ από 1/1/2014 αρχίζει να τρέχει αλλά έχουμε την παράταση του 4οθ που είναι το ’14-’15 και αν σ’ αυτή τη διετία κάνουμε τη μελέτη θα μπορέσουμε να το εντάξουμε στο 5ο ΕΣΠΑ. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου ότι πρέπει τώρα να βρούμε τα χρήματα για τη μελέτη του δρόμου γιατί αύριο θα είναι πολύ αργά.
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑ-ΒΙΓΛΑ-ΠΡΕΣΠΑ
Είχαμε κατέβει την προηγούμενη διετία πολλές φορές με τους Δημάρχους για το θέμα των μελετών και να εξοικονομήσουμε χρήματα από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και με τον κ. Βοσκόπουλο και με τον κ. Ιωσηφίδη και με τον κ. Τσέπα συναντήσαμε την κ. Ζιμπελιάδου και στη Φλώρινα και στη Κοζάνη αλλά και στην Αθήνα και δεσμεύτηκε ένα ποσό αλλά στην πορεία χάθηκε. Κυνηγήσαμε πολύ το δρόμο Φλώρινα – Πισοδέρι και με τον κ. Τσέπα πάνω από τρεις φορές και με τον κ. Βοσκόπουλο και τον κ. Τσέπα στην Αθήνα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδόν έχει ολοκληρωθεί, είχαμε και την εμπλοκή με το δασαρχείο, τελικά το ξεμπλοκάραμε αλλά χάσαμε τη δυνατότητα να εντάξουμε αυτό το μεγάλο έργο στο 4ο ΕΣΠΑ γιατί δεν υπήρχαν τα κονδύλια.
ΕΡΩΤΗΣΗ: κ. Αντωνιάδη είστε απ/ο τους ανθρώπους που βιώσανε το πανεπιστήμιο και από μέσα και απέξω στην κοινωνία λόγω της πολιτικής σας ιδιότητας, θεωρείτε ότι αυτό το νέο σχήμα του ομόσπονδου πανεπιστημίου στο οποίο θα συνδιοικείται το ΤΕΙ και το πανεπιστήμιο θα είναι ένα λειτουργικό και ελπιδοφόρο σχήμα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εάν επρόκειτο να τα βάλουμε σε μια ζυγαριά σίγουρα τα θετικά θα είναι περισσότερα από τα αρνητικά. Από το να μην υπάρχει καθόλου πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είναι καλύτερα να έχουμε ένα ομόσπονδο με όλες τις λειτουργικές αδυναμίες οι οποίες ενδεχομένως θα προκύψουν στην πορεία. Γιατί δεν έχουμε ανάλογη εμπειρία με τη λειτουργία τέτοιου σχήματος.
Σίγουρα όμως τα θετικά είναι περισσότερα από το να υπαγόμασταν σε κάποιο πανεπιστήμιο είτε της Θες/νίκης είτε των Ιωαννίνων.
Εάν μπορούσαμε να έχουμε ανεξάρτητο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και ανεξάρτητο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτά τα δύο ιδρύματα δεν πρέπει να έχουν μεταξύ τους συνεργασία.
Έχω πει ότι είναι τρομακτικό για όλους εμάς να βρισκόμαστε στο 2013 και να μην είναι συνδεδεμένα αυτά τα τριτοβάθμια ιδρύματα, είτε αυτό λέγεται πανεπιστήμιο είτε ΤΕΙ με την παραγωγή. Να μην είναι συνδεδεμένα με την τοπική κοινωνία.
Μέχρι και πριν από λίγο ουσιαστικά ήταν ξένα σώματα με την τοπική κοινωνία. Οι καθηγητές έρχονταν τις δύο μέρες κάνανε τα μαθήματα τους και φεύγανε. Ενώ είναι υποχρεωμένοι αυτή τη γνώση η οποία παράγεται, να διαχέεται στην τοπική κοινωνία. Γιατί αυτός είναι ο πλούτος που κερδίζουμε από ένα πανεπιστήμιο και όχι ο αριθμός των φοιτητών, όχι τα νοίκια, όχι οι μεταφορές ή το χρήμα που αφήνει ο κάθε φοιτητής. Είναι ο πλούτος που απορρέει από τη σύνδεση του ΤΕΙ με τους κτηνοτρόφους για να τους βοηθήσουν αν αυξήσουν την παραγωγή, να αυξήσουν την ποιότητα, να κάνουν όλα αυτά τα πειράματα κι όλα αυτά τα δοκιμαστικά τα οποία πρέπει, ώστε κάθε χρόνο οι αγρότες μας να έχουν καλύτερη παραγωγή και καλύτερης ποιότητας. Αν δείτε το τι γίνεται στη Γαλλία, όλα αυτά τα τεχνολογικά ιδρύματα έχουν βοηθήσει τους αγρότες της Γαλλίας να είναι στη Τρίτη θέση της παγκόσμιας παραγωγής. Συνεχώς γίνονται έρευνες για το γάλα, πως θα αυξηθεί η παραγωγή, πως θα διαθέσουν το γάλα της τοπικής παραγωγής, το οποίο διατίθεται πρωτίστως στους πολίτες της τοπικής παραγωγής. Το γάλα είναι επώνυμο και πηγαίνει ο πολίτης και παίρνει συγκεκριμένο γάλα από συγκεκριμένο μηχάνημα. Έτσι φροντίζουν οι παραγωγοί ενός π.χ χωριού, να φροντίζουν για την καλύτερη ποιότητα του προϊόντος τους. κι ότι περισσεύει διατίθεται στις γαλακτοβιομηχανίες.
Το ΤΕΙ έπρεπε να παίξει αυτόν τον ρόλο. Διαφορετικά δεν υπάρχει λόγος να υφίσταται.
Το πανεπιστήμιο πρέπει να βοηθήσει τη βελτίωση της παρεχόμενης παιδείας, και το κάνει ως ένα σημείο με τα παιδαγωγικά τμήματα. Θα μπορούσε όμως να θεσμοθετήσει την διδαχή της τοπικής ιστορίας, θα μπορούσε να κάνει σεμινάρια με την τοπική ιστορία, μεθόδους παιδαγωγικές για τη βελτίωση τους, θα μπορούσαν οι πολίτες της τοπικής κοινωνίας να διδάσκονται ξένες γλώσσες.
Έχω πει για τη σχολή Καλών Τεχνών ότι δεν το αξιοποιήσαμε. Έχω κάνει παλιότερα μια πρόταση, να αγκαλιάσουμε τους τεταρτοετείς, να γεμίσουμε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες με έργα των τεταρτοετών και με γλυπτά όλα τα πάρκα μας, όλο το ποτάμι, όλες οι πλατείες και να αποκτήσει η Φλώρινα αυτή την ταυτότητα. Έχουμε αυτή την κουλτούρα, και να βοηθήσουμε και τους τεταρτοετείς μέσα από κάποιον διαγωνισμό να τους ενισχύσουμε οικονομικά αγοράζοντας όλα τα έργα, να έρχεται στη Φλώρινα ο επισκέπτης και να ξέρει ότι έρχεται στη γενέτειρα των Καλών Τεχνών, στη γενέτειρα των γλυπτών, των ζωγράφων. Είναι πολύ απλό, μπορεί να γίνει σε χρόνο μηδέν και με ελάχιστο κόστος.
Αυτή την πρόταση που έκανα για τη Φλώρινα, την υιοθέτησε ο περιφερειάρχης και θέλει να την εφαρμόσει στην Κοζάνη. Να ξεκινήσουμε από τη Φλώρινα, να πάμε στο Αμύνταιο και μετά να πάμε και στην υπόλοιπη Δυτική Μακεδονία.
Με 10.000 το χρόνο και σε τέσσερα χρόνια μπορούμε να αλλάξουμε τη φυσιογνωμία της πόλης μας.