Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 2η Χειμερινή Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 2η Χειμερινή Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών, που διοργάνωσε το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας – CluBE, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το Δήμο Αμυνταίου και τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, στο Νυμφαίο Φλώρινας. Η Ακαδημία διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Καμπάνιας Ευαισθητοποίησης για το Κλίμα “Climate Community_WM“. Η δράση αυτή, πραγματοποιήθηκε για 2η συνεχή χρονιά με τη συνεργασία του SKYROS Project. Είναι μεγάλη τιμή, που η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Η Χειμερινή Ακαδημία, είχε ως στόχο να ενισχύσει την ενεργό συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων ενδιαφερομένων, σχετιζόμενων με το περιβάλλον και την υγεία, μέσα από δράσεις, που στοχεύουν στην προάσπιση του δικαιώματος όλων μας για ένα υγιές περιβάλλον.

Η εκπαιδευτική διαδικασία οργανώθηκε με επιμέλεια βασιζόμενη στην φιλοσοφία μιας οικολογικής κοινότητας, που ενδιαφέρον έχει την καλλιέργεια μιας περιβαλλοντικής κουλτούρας στην κοινωνία των πολιτών, να γνωρίσει μεθόδους περιβαλλοντικής εκπαίδευσης τόσο θεωρητικά, όσο και πρακτικά μέσα από την προβολή καλών πρακτικών και εμπειριών.

Κατά την έναρξη της Ακαδημίας, στη Νίκειο Σχολή, την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024, απηύθυναν χαιρετισμό ο Συνιδρυτής και Διαχειριστής του CluBE, κ. Νικόλαος Ντάβος, ενώ η κ. Βαλεντίνα Πλάκα, Υπεύθυνη του Τομέα Προγραμμάτων Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του CluBE, παρουσιάζοντας τα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί το CluBE, τόνισε τη σημασία της Περιβαλλοντικής Αφύπνισης.

 Οι εισηγήσεις

Οι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεματικών. Πιο συγκεκριμένα, ο Δρ. Γεώργιος Νταλός, Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρουσίασε “Το ξύλο ως εργαλείο ανάπτυξης περιβαλλοντικών δράσεων”. Ο Αθανάσιος Παπαβασιλείου, Σύμβουλος Πληροφορικής Α’- Β’ βαθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, εστίασε στην “Κατανόηση των περιβαλλοντικών προκλήσεων”, ενώ ο Τομέας Προγραμμάτων Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του CluBE, έθεσε τα “Θεμέλια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αγωγής: Δημιουργώντας Ανθεκτικές Κοινωνίες”. Στη συνέχεια, ο Δρ. Βασίλης Άμπας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, είχε παρουσίαση με θέμα “Το νερό στις προστατευόμενες περιοχές και τα φυσικά συστήματα στη διαχείρισή του.

Ενδιαφέρουσα προσθήκη στην εκπαιδευτική διαδικασία ήταν η επίσκεψη στο Κέντρο Ενημέρωσης Αρκούδας του Αρκτούρου και έπειτα, η ξενάγηση στο Κέντρο Προστασίας του Αρκτούρου, αλλά και στο Πιπερόκτημα Ναουμίδης, όπου συζητήθηκε η αξία της γνήσιας πιπεριάς φλωρίνης και πώς αυτή κατάφερε να διαδοθεί και να καθιερωθεί. Την ίδια ημέρα η κ. Χαρούλα Κρομυάδου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και οι κ. Κωνσταντία Λιούζα, κ. Φιλαρέτη Τσουμάκα, κ. Λίλα Ποθητού, Μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, παρουσίασαν τα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που υλοποιεί ο Αρκτούρος με θέμα: «Η αρκούδα στο πλαίσιο μια Κοινότητας Έξυπνης Συνύπαρξης: Διαδραστικές παρουσιάσεις, εργαστήρια και οπτικοακουστικά εργαλεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την αρκούδα και τα άλλα μεγάλα σαρκοφάγα της ελληνικής βιοποικιλότητας.». Ο κ. Σταμάτης Σκαμπαρδώνης, Αντιπρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Οικολογικών Σχολείων, Υπεύθυνος των προγραμμάτων ΠΕ ΕΕΠΦ, Γενικός Γραμματέας του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης., μίλησε για «Τα Οικολογικά Σχολεία και τη φιλοσοφία των επτά βημάτων» και για την «Εκπαίδευση και Δράση στα πρότυπα της ΔΙΑΔΥΜΑ», έκανε εισήγηση η Ευγενία Καραπάτσιου, Περιβαλλοντολόγος της ΔΙΑΔΥΜΑ AE.

Η επόμενη ημέρα, ξεκίνησε με μια ξεχωριστή δραστηριότητα από τον Θωμά Κορέλα, Yoga instructor, “Nature’s Flow: MIA Yoga class and Mindfulness for Environmental Educators”. Η ΜΙΑ (Myofascial Intergrated Alignement) yoga είναι μια ολιστική και ταυτόχρονα διαφορετική προσέγγιση που επαναπροσδιορίζει την αυστηρή έννοια της ευθυγράμμισης των στάσεων (asana alignment) στην πρακτική μας. Εστιάζουμε περισσότερο στις αισθήσεις που δημιουργούνται στο σώμα μας, φέρνοντας σε ισορροπία τις διάφορες ακολουθίες μυών & περιτονίας (myofascial meridians). Παράλληλα, στην Ακαδημία καλύφθηκαν θεματικές εισηγήσεις σχετικά με τις “Βασικές κατευθύνσεις περιβαλλοντικής ορολογίας”, από τον Δρ. Κώστα Ντίνα, , Καθηγητή Γλωσσολογίας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, την Κουλτούρα Κλιματικής Αλλαγής: κάτι παραπάνω από νομική δέσμευση”, από την Ελένη Σερίφη, Δικηγόρο διεθνούς δικαίου και διαιτησίας με εξειδίκευση σε Ενέργεια, Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή (Harvard Law School), την “Ανάπτυξη Σεναρίου Διδασκαλίας Περιβαλλοντικού Θέματος, Μελέτες περίπτωσης: STOP στα μικροπλαστικά και True Tree”, από Δρ. Χρυσή Καραπαναγιώτη, Καθηγήτρια, Τμήμα Χημείας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Αντιπρόεδρος, Ένωσης Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδας, “Τα οικολογικά χωριά ως πρότυπα αειφορικής διαβίωσης και ανάπτυξης”, από τον Δρ. Παπανικολάου Αναστάσιο, Επίκουρο Καθηγητή ΠΔΜ, την “Περιβαλλοντική Εκπαίδευση σε Ειδικό Γυμνάσιο και Λύκειο”, από τον Θεόδωρο Σταμκόπουλο, Φιλόλογο και Διευθυντή ΕΝΕΕΓΥΛ Άνω Κώμης Κοζάνης και την “Πράσινη Επιχειρηματικότητα και Κλιματική Αλλαγή: Ο ρόλος των επιχειρήσεων και των καταναλωτών στη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης”, από τη Δρ. Πολυτίμη Φαρμάκη, Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Πολιτισμού και Περιβάλλοντος στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Καλύφθηκαν, επίσης, θεματικές εισηγήσεις για τα “Ψηφιακά Συστήματα, Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός STEΑM, Προσβασιμότητα και Υποστηρικτικές Τεχνολογίες”, από τη Δρ. Παρασκευή Θεοδώρου, Μεταδιδακτορική  ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, για τα “ΚΠΕ/Κ.Ε.ΠΕ.Α. και Τοπικές Κοινωνίες”, από το  Δρ. Θοδωρή Μαρδίρη, Πρόεδρο Δ.Ε Diamorfosis IOSD, Πρώην ΠΔΕ Δυτικής Μακεδονίας, και το “Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Καστοριάς”, από τη Μαγδαληνή Γρηγορίου, Προϊσταμένη Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς. Σχετικά με τη θεματική “Δημιουργώντας το σχολείο του αύριο για μια αειφόρο κοινωνία”, πραγματοποίησε εισήγηση η Δρ. Σοφία Χατζηγεωργιάδου, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Νηπιαγωγών 2ης θέσης Αν. Θεσσαλονίκης και στην πορεία το Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποίησε εργαστήριο με θέμα “Εικονική και Επαυξημένη Πραγματικότητα στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση”.

Στόχος της Ακαδημίας Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών είναι η παροχή δεξιοτήτων, ώστε οι εκπαιδευόμενοι να μπορούν να χειρίζονται με επιτυχία το πεδίο της περιβαλλοντικής επικοινωνίας, καθώς και η χάραξη ενός νέου δρόμου εκπαίδευσης, που πρωτοπορεί για τα ελληνικά δεδομένα και βασίζεται στις ανάγκες εξειδίκευσης, όσων εκπαιδεύουν σε θέματα περιβάλλοντος. Από τον απόηχο της διοργάνωσης, πιστεύουμε ότι ο στόχος επιτεύχθηκε!

Η Καμπάνια “Climate Community_WM” βρίσκεται στο δεύτερο έτος ύπαρξής της, με ήδη έξι πυλώνες δράσεων. Μια εξ αυτών, αποτελεί η 1η Χειμερινή Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών. Σκοπός του CluBE είναι η εδραίωση δράσεων συστηματικής περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, που στόχο έχουν την ενεργό συμμετοχή των πολιτών της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας και γενικότερα, καθώς και την ικανότητά τους στην ορθή λήψη περιβαλλοντικών αποφάσεων. Η δημιουργία ανθεκτικών κοινωνιών, κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων, είναι ο απώτερος στόχος!

Ευχαριστούμε όλους εσάς που δείξατε το ενδιαφέρον σας για συμμετοχή στην 2η Χειμερινή Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους εκπαιδευτές, που με τις εισηγήσεις τους κατάφεραν να καλύψουν βασικά σημεία θεωρίας και καλών πρακτικών.

Θα θέλαμε να απευθύνουμε θερμές ευχαριστίες στη ΔΕΗ, τη νούμερο ένα εταιρεία ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη, για την υποστήριξή της σε αυτή μας τη δράση.

Ευχαριστούμε, ιδιαίτερα, τους χορηγούς της Ακαδημίας, την ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ως χρυσό χορηγό, την mam.honey ως ασημένιο χορηγό και την Principia Energy, ως χάλκινο χορηγό.

Τέλος, ευχαριστούμε πολύ την τοπική κοινότητα του Νυμφαίου για τη θερμή τους φιλοξενία και στήριξη!

Όλοι εσείς έχετε συμβάλλει στη δημιουργία μοναδικών εμπειριών και συνεργειών. Ήταν χαρά και τιμή για εμάς, που ήρθαμε σε επαφή με νέους ανθρώπους, δημιουργήσαμε δεσμούς και πρόσφορο έδαφος για συνεργασίες, σε ένα πανέμορφο τοπίο, όπως το Νυμφαίο. Εις το επανιδείν!