Οι απάτες με κλωνοποίηση φωνής μέσω τεχνητής νοημοσύνης: Πως λειτουργούν και πως μπορείς να προστατευτείς…

Εισαγωγή

Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, η τεχνολογία έχει βέβαια προσφέρει πολλά οφέλη, αλλά έχει επίσης ανοίξει τον διάδρομο για πιο εξελιγμένες διαδικτυακές απάτες. Μία από τις πιο ανησυχητικές τάσεις είναι η χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης (AI) για κλωνοποίηση φωνής, όπου οι απατεώνες μπορούν να μιμηθούν τη φωνή κάποιου για να εκμεταλλευτούν προσωπικές σχέσεις και να κλέψουν χρήματα ή ευαίσθητες πληροφορίες. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε πώς λειτουργούν αυτές οι απάτες, πραγματικά παραδείγματα για το πόσο καταστροφικές μπορεί να είναι και το πιο σημαντικό, πώς μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας.

Πώς λειτουργούν οι απάτες κλωνοποίησης φωνής

Η κλωνοποίηση φωνής δεν είναι πλέον έννοια του μέλλοντος – συμβαίνει τώρα. Χρησιμοποιώντας αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence) και μηχανικής μάθησης (machine learning), οι απατεώνες μπορούν να αναδημιουργήσουν τη φωνή ενός ατόμου με μόλις λίγα δευτερόλεπτα ηχογραφημένου ήχου ως δείγμα. Αυτά τα εργαλεία μπορούν στη συνέχεια να δημιουργήσουν ομιλία που μιμείται / ακούγεται σαν το πραγματικό πρόσωπο, συχνά με ανησυχητικό επίπεδο ακρίβειας.

Δείτε πώς λειτουργεί συνήθως η διαδικασία

Συλλογή δεδομένων: Οι απατεώνες συλλέγουν δείγματα φωνής από πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή οποιαδήποτε άλλη πηγή όπου μπορεί να έχετε δημοσιεύσει βίντεο, φωνητικές σημειώσεις ή δημόσιες ομιλίες. Ακόμη και μερικά δευτερόλεπτα καθαρού ήχου μπορεί να είναι αρκετά.

Κλωνοποίηση με AI: Μόλις αποκτήσουν τον ήχο-δείγμα, χρησιμοποιούν εργαλεία AI για να κλωνοποιήσουν τη φωνή. Αυτά τα εργαλεία αναλύουν τα φωνητικά μοτίβα, τον τόνο, το ύφος, ακόμη και την προφορά. Και το χειρότερο; Τα εργαλεία αυτά είναι διαθέσιμα σε όλους στο διαδίκτυο τη στιγμή που μιλάμε.

Εκμετάλλευση: Στη συνέχεια, οι απατεώνες χρησιμοποιούν την κλωνοποιημένη φωνή για να καλέσουν μέλη της οικογένειας, φίλους ή ακόμα και επιχειρήσεις. Μπορεί να προσποιούνται ότι βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ζητώντας χρήματα ή ευαίσθητες πληροφορίες (όπως κωδικούς πρόσβασης), καθιστώντας δύσκολο για το θύμα να υποψιαστεί το απατηλό παιχνίδι επειδή πιστεύει ότι μιλάει με κάποιον που εμπιστεύεται.

Σενάρια από την πραγματική ζωή

Σε μια πραγματική περίπτωση, ένας Διευθύνων Σύμβουλος μιας εταιρείας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο εξαπατήθηκε για να μεταφέρει 220.000 ευρώ αφού έλαβε κλήση από κάποιον που ακουγόταν ακριβώς όπως το αφεντικό του. Η φωνή στο τηλέφωνο ζήτησε επειγόντως τα χρήματα, ισχυριζόμενος ότι τα χρειαζόταν για μια επιχειρηματική συμφωνία και ο απατεώνας είχε χρησιμοποιήσει την τεχνολογία κλωνοποίησης φωνής AI για να μιμηθεί τον ακριβή τόνο και την προφορά του ανώτερου του CEO.

Σε μια άλλη περίπτωση, μια οικογένεια στον Καναδά εξαπατήθηκε καταβάλλοντας χιλιάδες δολάρια όταν έλαβε ένα απελπισμένο τηλεφώνημα από κάποιον που ισχυριζόταν ότι ήταν ο γιος τους, ο οποίος υποτίθεται ότι είχε απαχθεί. Η φωνή ακουγόταν εντελώς ίδια, οδηγώντας τους γονείς να πιστέψουν την ιστορία και να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις.

Πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας από απάτες κλωνοποίησης φωνής

Ενώ οι απάτες κλωνοποίησης φωνής είναι ανησυχητικές, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να προστατευθείτε:

  1. Επαληθεύστε το αίτημα: Ανεξάρτητα από το πόσο πειστική ακούγεται μια φωνή, ελέγχετε πάντα το αίτημα όταν κάποιος σας ζητά χρήματα ή ευαίσθητες πληροφορίες. Επικοινωνήστε απευθείας με το άτομο με άλλο μέσο, ​​π.χ. στείλετε του μήνυμα SMS ή καλέστε σε διαφορετικό αριθμό (π.χ. στο σταθερό) ή επικοινωνήστε με κάποιο άλλο κοντινό πρόσωπο και πείτε του να καλέσει το άτομο.
  2. Χρήση κωδικών-λέξεων: Δημιουργήστε μια μοναδική κωδική λέξη ή φράση στο στενό περιβάλλον σας (π.χ. την οικογένεια ή τους φίλους) που μόνο αυτοί θα γνωρίζουν. Εάν ένας απατεώνας προσπαθήσει να υποδυθεί κάποιον, ζητήστε τη μυστική λέξη-κωδικό και έτσι αν δεν πάρετε τη σωστή απάντηση θα μπορέσετε να αποκαλύψετε αμέσως την απάτη.
  3. Να είστε προσεκτικοί με τις προσωπικές σας πληροφορίες: Περιορίστε τον όγκο των προσωπικών πληροφοριών που μοιράζεστε δημόσια. Προσέξτε όταν ανεβάζετε βίντεο ή κλιπ ήχου, ειδικά σε δημόσια προφίλ κοινωνικών δικτύων. Οι απατεώνες συχνά εκμεταλλεύονται αυτές τις πλατφόρμες για να υποκλέψουν δείγματα φωνής ή άλλο περιεχόμενο και να κλωνοποιήσουν φωνές.
  4. Προειδοποιήστε τον εσωτερικό σας κύκλο: Εκπαιδεύστε τα μέλη της οικογένειάς σας, ειδικά τους ηλικιωμένους συγγενείς που μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι, σχετικά με τις απάτες κλωνοποίησης φωνής και πώς να ανταποκριθούν εάν λάβουν μια ύποπτη κλήση.
  5. Χρήση Advanced Caller ID: Υπάρχουν εφαρμογές (apps στο Google Play ή στο Apple Store) και υπηρεσίες που προσφέρουν προηγμένες λειτουργίες αναγνώρισης καλούντος. Αυτές οι υπηρεσίες μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε εάν μια κλήση προέρχεται από αξιόπιστη πηγή ή από πλαστό αριθμό. Επικοινωνήστε με το τμήμα υποστήριξης του πάροχού σας κινητής τηλεφωνίας / ίντερνετ και ζητήστε πληροφορίες για σχετικές υπηρεσίες ή apps.
  6. Ορισμός ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων: Ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA ή 2 Factor Authentication) για τους λογαριασμούς σας σε εφαρμογές ή ιστότοπους, όπου είναι δυνατόν (π.χ. για τον λογαριασμό σας Google ή για το e-banking της τράπεζας σας, ακόμα και τον λογαριασμό σας facebook/x/Instagram κλπ.). Ακόμα κι αν ένας απατεώνας έχει τη φωνή σας, θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε ένα ακόμα επίπεδο ασφάλειας για να μπορέσει να μπει στους λογαριασμούς σας.
  7. Μείνετε ενημερωμένοι: Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να εξελίσσεται, το ίδιο συμβαίνει και με τις απάτες. Μείνετε ενημερωμένοι για τις πιο πρόσφατες τακτικές απάτης και ενημερώστε τους γύρω σας για αυτές τις τάσεις. Καθώς κάποιοι από τους προαναφερόμενους τρόπους προστασίας απευθύνονται σε άτομα που έχουν γνώσεις / δεξιότητες Η/Υ και διαδίκτυου, απευθυνθείτε σε κάποιον φίλο ή συγγενή που γνωρίζει από αυτά για βοήθεια και περισσότερες πληροφορίες.

Επομένως…

Οι απάτες κλωνοποίησης φωνής την εποχή που γράφεται αυτό το κείμενο είναι μια έντονη υπενθύμιση του πόσο γρήγορα μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία τόσο για καλούς όσο και για κακούς σκοπούς. Αν και είναι συναρπαστικό να βλέπεις τις εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης, είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζεις τους κινδύνους και να λαμβάνεις προφυλάξεις για να προστατέψεις τον εαυτό σου και τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Παραμένοντας ενημερωμένος/η, επαληθεύοντας ασυνήθιστες κλήσεις και αιτήματα και χρησιμοποιώντας απλά μέτρα ασφαλείας, μπορείς να προστατευτείς από αυτές τις ολοένα και πιο περίπλοκες απάτες.

Ελπίζω να ευχαριστήθηκες το παραπάνω άρθρο και να πρόσθεσε κάτι στις ήδη υπάρχουσες γνώσεις σου. Αν χρειάζεσαι περισσότερη συζήτηση πάνω στο θέμα, αν θέλεις βοήθεια ή συμβουλές για διαδικτυακά θέματα, θέματα ιστοσελίδων, κοινωνικών δικτύων, μάρκετινγκ, κρυπτονομισμάτων κ.α. τότε μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου μέσω της υπηρεσίας “Διαδικτυακός Σύμβουλος”. Θα βάλω όλες μου τις δυνάμεις και τις γνώσεις σχεδόν μιας 20ετίας για να σε βοηθήσω και να δώσω απάντηση στα ερωτήματα σου. Κατά τα άλλα σε προτρέπω να κατεβάσεις τα 3 ελεύθερα ebooks μου που σίγουρα θα βρεις ενδιαφέροντα και… ναι, είναι εντελώς δωρεάν.

Με εκτίμηση,

Λάζ. Γεωργούλας, Μηχανικός Η/Υ, Σύμβουλος Διαδικτύου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ