Μπλόκο στον δρόμο Αχλάδας- Μελίτης

Τον δρόμο Αχλάδας –Μελίτης στη γέφυρα του ποταμού απέκλεισαν κάτοικοι των χωριών Αχλάδας και Σκοπού, διαμαρτυρόμενοι για την εγκατάλειψη της περιοχής και τους κινδύνους που διατρέχει η ζωή τους καθημερινά.

Ήταν  μια τρίωρη ειρηνική διαμαρτυρία από τις εννιά το πρωί μέχρι τις δώδεκα το μεσημέρι της Τετάρτης 17.7.2024, αποκλείοντας όλα τα φορτηγά που μεταφέρουν λιγνίτη από το ορυχείο της Αχλάδας στη Βόρεια Μακεδονία.  Ο πρόεδρος Βασίλης Ντώνος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την παρουσία των κατοίκων τους οποίους ανεβάζει στους 120, ένας από κάθε σπίτι όπως είπε χαρακτηριστικά.

Να επισημάνουμε ότι και για τον νέο δρόμο που κατασκευάστηκε και δεν δόθηκε στην κυκλοφορία υπάρχουν έντονες αμφισβητήσεις από ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων σ’ ότι αφορά την παρεχόμενη ασφάλεια. Λένε ότι είναι κατασκευασμένος πάνω σε αποθέσεις, έχει δίπλα του τρύπες ορυχείων χωρίς να υπάρχει πλαϊνή αντιστήριξη.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό που περιέγραψε ο κ. Ντώνος και επεσήμανε ο κ. Τάσκας πως πρέπει να αποκατασταθεί η ζωή των πολιτών στην Αχλάδα.

Στη δήλωση του ο πρόεδρος της κοινότητας Αχλάδας Βασίλης Ντώνος είπε ότι «έχει υποβαθμιστεί ο τόπος μας έχουμε γεμίσει τρύπες γύρω γύρω, χάθηκαν τα νερά μας, έχουν χαλάσει τα χωράφια μας, έχουμε μείνει χωρίς κάμπο, έχουν χαλάσει οι αγροτικοί μας δρόμοι έχουμε ένα ποτάμιο που δεν είναι προσβάσιμο στα ζώα μας, δεν μπορούμε να τα ποτίσουμε, έχουμε καθημερινά παράπονα και έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε μια ειρηνική διαμαρτυρία, για το καλό όλων».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Θανάσης Τάσκας επεσήμανε ότι  «Βρισκόμαστε εδώ στο χώρο της κινητοποίησης γιατί κατανοούμε το μέγεθος του προβλήματος και πρέπει να βρούμε μια οριστική λύση, γιατί ο κόσμος αυτός χρόνια τώρα ταλαιπωρείται.

Για μένα δεν είναι ο δρόμος το πρόβλημα. Κάποια στιγμή θα λυθεί και είναι θέμα διαδικαστικό, γραφειοκρατικό. Για μένα το μεγάλο πρόβλημα είναι η όλη κατάσταση την οποία βιώνουν οι κάτοικοι και πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι ορυχείο, χωριό και τόσοι κάτοικοι δεν συμβαδίζουν.

Ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Φλώρινας βασίλης Χατζητιμοθέου τόνισε «Εμείς ως Δημοτική Αρχή στεκόμαστε δίπλα στους κατοίκους στα δίκαια αιτήματα αυτών, είμαστε σε διαρκή επικοινωνία και με τους λοιπούς φορείς της περιφέρειας προκειμένου να βρεθεί η συμφερότερη λύση.

Ευελπιστώ ότι τους προσεχείς μήνες θα έχουμε νεότερα εν όψει και των εξελίξεων στη γείτονα χώρα για την οριστική λύση του προβλήματος».

Ο πρόεδρος του Σκοπού Στακινός Γιάννης ανέφερε ότι «έχουμε τα ίδια προβλήματα με την Αχλάδα.   Είπαμε να βρεθεί μια λύση για όλους και για εμάς και για το ορυχείο. Σήμερα με όλα αυτά που γίνονται κινδυνεύουν οι ζωές μας».

 

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΑΧΛΑΔΑΣ   

ΝΤΩΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, πρόεδρος κοινότητας Αχλάδας

«Σήμερα κάνουμε μια ειρηνική διαμαρτυρία. Διαμαρτυρόμαστε για τα δικαιώματα μας. Πρώτο θέμα , όπως γνωρίζουν και οι φορείς, είναι ο δρόμος που είναι κρεμάμενος και ελπίζουμε να βρεθεί γρήγορα λύση. Φταίει το λιγνιτωρυχείο Αχλάδας για το ότι ο δρόμος έφτασε σε αυτό το σημείο. Κινδυνεύουν καθημερινά οι ζωές μας από την επικινδυνότητα του δρόμου. Το δεύτερο είναι ότι έχουμε μια ενεργή αναγκαστική απαλλοτρίωση η οποία δεν καλύπτεται από κανέναν. Η θέση της εταιρείας είναι ότι δεν έχει πελάτη, δεν έχει μακροχρόνια σύμβαση και δεν μπορεί να καλύψει τα 40 εκατομμύρια ευρώ που κοστολογείται το χωριό.

Το κράτος μας λέει ότι δεν έχουν καμία δουλειά με την απαλλοτρίωση.

Έχει υποβαθμιστεί ο τόπος μας έχουμε γεμίσει τρύπες γύρω γύρω, χάθηκαν τα νερά μας, έχουν χαλάσει τα χωράφια μας, έχουμε μείνει χωρίς κάμπο, έχουν χαλάσει οι αγροτικοί μας δρόμοι έχουμε ένα ποτάμιο που δεν είναι προσβάσιμο στα ζώα μας, δεν μπορούμε να τα ποτίσουμε, έχουμε καθημερινά παράπονα και έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε μια ειρηνική διαμαρτυρία, για το καλό όλων.

Είμαστε ευχαριστημένοι από την συμμετοχή του κόσμου».

 

ΤΑΣΚΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Φλώρινας

«Ως περιφερειακή αρχή σήμερα βρισκόμαστε εδώ στο χώρο της κινητοποίησης γιατί κατανοούμε το μέγεθος του προβλήματος και πρέπει να βρούμε μια οριστική λύση γιατί ο κόσμος αυτός χρόνια τώρα ταλαιπωρείται.

Πράγματι το προηγούμενο χρονικό διάστημα κάναμε τρις συσκέψεις όπου στην τελευταία παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι της εταιρείας και δόθηκαν έτσι αμοιβαίες εξηγήσεις για να κατανοήσουμε και εμείς ως καινούργια αρχή το μέγεθος του προβλήματος, όχι ότι δεν το γνωρίζαμε,  και να δεσμευτούμε πάνω σε ορισμένα θέματα.

Για μένα δεν είναι ο δρόμος το πρόβλημα. Κάποια στιγμή θα λυθεί και είναι θέμα διαδικαστικό, γραφειοκρατικό. Για μένα το μεγάλο πρόβλημα είναι η όλη κατάσταση την οποία βιώνουν οι κάτοικοι και πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι ορυχείο, χωριό και τόσοι κάτοικοι δεν συμβαδίζουν. Δώσαμε μια πίστωση χρόνου στην εταιρεία η οποία μας διαβεβαίωσε ότι προσπαθούν να βρουν να βρουν πελάτη για να προχωρήσει η απαλλοτρίωση. Μέσα σε διάστημα δύο ή τριών μηνών θα αξιολογήσουμε την πρόοδο για την λύση του προβλήματος, για να πάρουμε οριστικές αποφάσεις για την μετεγκατάσταση, να βοηθήσουμε τους ανθρώπους αυτούς ως περιφερειακή αρχή».

 

ΧΑΤΖΗΤΙΜΟΘΕΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ, Αντιδήμαρχος Δήμου Φλώρινας

«Δυστυχώς η σημερινή διαμορφωθείσα κατάσταση είναι απόρροια διαχρονικών λαθών. Εμείς ως Δημοτική Αρχή στεκόμαστε δίπλα στους κατοίκους στα δίκαια αιτήματα αυτών, είμαστε σε διαρκή επικοινωνία και με τους λοιπούς φορείς της περιφέρειας προκειμένου να βρεθεί η συμφερότερη λύση.

Ευελπιστώ ότι τους προσεχείς μήνες θα έχουμε νεότερα εν όψει και των εξελίξεων στη γείτονα χώρα για την οριστική λύση του προβλήματος».

 

ΣΤΑΚΙΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, πρόεδρος κοινότητας Σκοπού

«Έχουμε τα ίδια προβλήματα με την Αχλάδα. Να στείλω και ένα μήνυμα σε αυτούς που λένε ότι ο πρόεδρος του Σκοπού και της Αχλάδας θέλουν να κλείσουν το ορυχείο, αυτό δεν ισχύει. Είπαμε να βρεθεί μια λύση για όλους και για εμάς και για το ορυχείο. Σήμερα με όλα αυτά που γίνονται κινδυνεύουν οι ζωές μας.