Μήνυμα Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Ειρηναίου προς τους μαθητές και τις μαθήτριες, για την αρχή του νέου σχολικού έτους 2024-2025

Μήνυμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Ειρηναίου προς τους μαθητές και τις μαθήτριες, για την αρχή του νέου σχολικού έτους 2024-2025

Φλώρινα, 11 Σεπτεμβρίου 2024 

Αγαπητά μου παιδιά,

Η καλοκαιρινή ανεμελιά, η ξεκούραση, οι διακοπές, ο χρόνος που περάσατε όπως εσείς επιθυμείτε κάνει μία μικρή παύση. Βρίσκεστε και πάλι στο σχολείο, το οποίο δίνει μοναδικές και σημαντικές ευκαιρίες στη ζωή μας, ώστε να γίνουμε άνθρωποι με αγάπη και κατανόηση προς τους συνανθρώπους μας, να μορφωθούμε και να αποκτήσουμε αναλλοίωτες αξίες και ιδανικά, που θα καθορίσουν τους στόχους της ζωής μας. Πρωτίστως, όμως, το σχολείο μάς κάνει ανθρώπους με ευγένεια, ήθος, παιδεία, αξιοπρέπεια και, κατόπιν, ανθρώπους με μόρφωση.

Σήμερα, με πολλή αγάπη και τις θερμότερες ευχές μου, σας καλωσορίζω στο νέο σχολικό έτος 2024-2025 και σας στέλνω ένα μήνυμα.

Στο σύντομο μήνυμά μου, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μία προσωπική μου σκέψη και μία πολύτιμη λέξη, τις οποίες σας παρακαλώ να κρατήσετε και να τις ανακαλείτε στη ζωή σας όποτε κρίνετε ότι χρειάζεται.

Η σκέψη μου για εσάς. Στην καθημερινότητά μου συναντώ πολλούς ανθρώπους οι οποίοι δεν νιώθουν ευχαριστημένοι με όσα ήδη έχουν και κυνηγούν να αποκτήσουν ό,τι διαφημίζεται, φαίνεται εξωτερικά ωραίο, αποκτάται εύκολα και το κατέχει η πλειοψηφία. Ζητούμενο, όμως, σε κάθε εποχή είναι ο άνθρωπος να έχει ένα χαρακτηριστικό: προσωπικότητα. Αυτή είναι και η λέξη μου για εσάς.

Τί σημαίνει, όμως, προσωπικότητα; Αν ανοίγαμε τώρα ένα διάλογο μεταξύ μας, τί θα όριζε ο καθένας και η καθεμιά σας ως προσωπικότητα; Προσωπικότητα σημαίνει ο άνθρωπος να είναι ελεύθερος, για να κάνει στη  ζωή του επιλογές και να ορίζει τους στόχους του χωρίς να συγκρίνεται με τις επιλογές και τη στάση ζωής των υπολοίπων. Προσωπικότητα σημαίνει να μη διστάζουμε να απορρίπτουμε οτιδήποτε μας επιβάλλουν οι πολλοί. Προσωπικότητα σημαίνει να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να απολαμβάνει τις όμορφες στιγμές της ζωής, χωρίς κυνηγητό όσων διαφημίζονται και προ-ωθούνται ως trend (τρεντ) ή μόδα, αλλά όσων είναι ποιοτικά και ωφέλιμα.

Να θυμάστε ότι η ομορφιά της ζωής δεν κρύβεται στα υλικά, αλλά στα συναισθήματα, την εμπιστοσύνη, την αγάπη και την καθαρή καρδιά μας.

Παιδιά μου,

Στο ταξίδι της φετινής σχολικής χρονιάς θα είμαι συνοδοιπόρος σας και θα περιμένω να ακούω τους προβληματισμούς, τους στόχους και τα οράματά σας και εσείς τις σκέψεις μου. Δεν έχω έτοιμες απαντήσεις, αλλά πιστεύω ότι τις ερωτήσεις σας θα απαντάει ο διάλογος μαζί σας. Σήμερα, σας προτρέπω να μελετάτε, να ασχολείστε με τη μουσική, τον αθλητισμό, τις τέχνες, να εξερευνάτε τη φύση, να περνάτε χρόνο με τους φίλους και τις φίλες σας, να δημιουργείτε σχέσεις εμπιστοσύνης, να συμβουλεύεστε τους καθηγητές, τις καθηγήτριες και τους γονείς σας, να αγαπάτε και να στηρίζετε κάθε άνθρωπο. Τότε, θα καταλάβετε ότι όλα αυτά, με κέντρο τον Χριστό μας, γεμίζουν την καρδιά και τη ζωή μας.

Καλή σχολική χρονιά!

Να έχετε την ευλογία του Θεού στη ζωή σας!

Ο Μητροπολίτης ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ