Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων – 4 Οκτωβρίου της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 4 Οκτωβρίου του 1931 σε ένα συνέδριο στη Φλωρεντία, για την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, το περιεχόμενο του εορτασμού διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.

«Τα ζώα είναι ό,τι μας έχει απομείνει από την αθωότητα του χαμένου Παραδείσου» και αποτελούν τον ομφάλιο λώρο που μας συνδέει με την αθώα και άδολη ύπαρξη, με τον αρχέγονο εαυτό μας, τις ρίζες μας. Η σχέση του ανθρώπου με τα ζώα είναι μια διαχρονική, πρότυπη, αυθεντική, πρωταρχική σχέση, υπαγορευμένη από την ίδια τη φύση. Από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας συμπορευθήκαμε με τα ζώα. Είμαστε μαζί με αυτά φιλοξενούμενοι στον πλανήτη μας μαζί με εκατομμύρια άλλες μορφές ζωής, τις οποίες οφείλουμε να σεβόμαστε και να προστατεύουμε.

Η συμβιωτική σχέση του ανθρώπου με τα ζώα έχει ξεπεράσει τα στενά όρια της χρησιμότητας για την επιβίωση και ο δεσμός μεταξύ ανθρώπου και ζώου είναι μια αμφίδρομα ωφέλιμη και δυναμική σχέση, που επηρεάζεται από συμπεριφορές απαραίτητες για την υγεία και την ευεξία και των δύο.

Τα οφέλη από την κατοχή ή την αλληλεπίδραση με τα ζώα είναι εξαιρετικά σημαντικά. Ο δεσμός του παιδιού, αλλά και του ενηλίκου, με τα ζώα σχετίζεται με τη θετική συναισθηματική λειτουργία του, με την ενίσχυση της αυτοεκτίμησής του και την κοινωνική και γνωστική του ανάπτυξη. Ειδικότερα για τα παιδιά με αναπηρία η παρουσία ενός ζώου και ο δεσμός μαζί του είναι καταλυτικής σημασίας. Ήδη η επιστημονική έρευνα έχει αποδείξει πως ένας τετράποδος σύντροφος είναι το καλύτερο αντίδοτο στο άγχος της ύπαρξης.

Για όλους αυτούς τους σημαντικότατους λόγους η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας έχει καθιερώσει τον Οκτώβριο ως Μήνα Φιλοζωίας για τα Σχολεία της αρμοδιότητάς της και σε συνεργασία με άλλους θεσμικούς φορείς προβαίνουμε σε μια σειρά από δράσεις ευαισθητοποίησης των μαθητών και των μαθητριών απέναντι στην προστασία και τον σεβασμό του ζωικού βασιλείου ως μια αξιακή διάσταση του πολιτισμού μας. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και ο 1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φιλοζωίας, ο οποίος ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία στο σχολικό έτος 2023-2024. Και συνεχίζουμε δυναμικά!

Ας προστατέψουμε κι ας σεβαστούμε τα ζώα, όπως τους αξίζει κι όπως αρμόζει σε όλους τους ανθρώπους με πολιτισμό, αρχές και αξίες!

 

Όλγα Μούσιου Μυλωνά

Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Φλώρινας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ