ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Την επικίνδυνη και επισφαλή για την υγεία των ασθενών λειτουργία του νοσοκομείου Φλώρινας καθώς και τον κίνδυνο να κλείσουν πολλά τμήματα, λόγω έλλειψης προσωπικού, επεσήμανε η νοσοκομειακή επιτροπή στη συνέντευξη της 5.11.13 με αφορμή τις τεράστιες ελλείψεις στη μονάδα τεχνητού νεφρού. «Μιλάμε τώρα για μία υγειονομική τραγωδία και για επικίνδυνη πλέον λειτουργία», αφού έχουν εξαντληθεί οι ανθρώπινες αντοχές των εργαζομένων.
«Τα νοσοκομεία θα κλείσουν από μόνα τους από έλλειψη προσωπικού και ιατρικού και νοσηλευτικού. Όλες σχεδόν οι κλινικές στο νοσοκομείο της Φλώρινας, λειτουργούν μόνο από την καλή θέληση των υπαλλήλων και την αγάπη των γιατρών που δουλεύουν στο νοσοκομείο. Υπάρχουν κλινικές, στις οποίες εφημερεύουν μόνο 2 γιατροί και κάνουμε από 15 εφημερίες τον μήνα», επισημαίνει ο πρόεδρος Κοσμάς Μαραντίδης.
Για την συνολικότερη κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο Φλώρινας, επεσήμαναν, ότι «υπάρχουν σοβαρότατα κενά στο χειρουργικό, ειδικά μετά την απώλεια του αγαπητού μας συναδέλφου του Μίλτου Μιλτιάδου . Δυσκολεύει πάρα πολύ την λειτουργία μια από τις πιο βασικές κλινικές του νοσοκομείου. Στο μαιευτικό που είμαι εγώ ετοιμάζεται να φύγει γιατρός και δεν έχει προκηρυχτεί θέση επικουρικού, στη μονάδα τεχνητού νεφρού το ξέρετε, στο ορθοπεδικό είναι επίσης δύο και στο μικροβιολογικό έχει φύγει της αιμοδοσίας και έχουμε επίσης κενά. Ο προϋπολογισμός έχει μειωθεί, όπως είπε και ο συνάδελφος είναι πολύ χτυπητό. Ζητούν δηλαδή με το 1/3 των χρημάτων να λειτουργήσουν οι κλινικές και η νοσηλεία μέσα, όταν παραδέχονται και οι ίδιοι ότι υπάρχει αύξηση 20 και 30% και στροφή του κόσμου προς τα δημόσια νοσοκομεία».
-Μειώθηκαν δραματικά οι προϋπολογισμοί των φαρμάκων και της διατροφής των ασθενών και των εφημερευόντων γιατρών. «Αν δείτε τις μερίδες που δίνουν και στους ασθενείς και στους γιατρούς τους εφημερεύοντες σε λίγο θα μας πουν φέρνετε από το σπίτι σας κάποια τρόφιμα», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της νοσοκομειακής επιτροπής Κοσμάς Μαραντίδης.
Αναφερόμενος Γραμματέας της Νοσοκομειακής επιτροπής στην ευχαριστήρια επιστολή της «διεύθυνσης της μονάδας Τεχνητού Νεφρού» είπε ότι «είναι μεγάλο λάθος να στέλνουμε ευχαριστήριο στον βουλευτή. Πανηγύρισε πριν το γκολ».
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Κοσμάς Μαραντίδης, πρόεδρος νοσοκομειακής επιτροπής των γιατρών στο Νοσοκομείου Φλώρινας
Μετά από όλα αυτά που συμβαίνουν στο κράτος, μετά την υπογραφή των μνημονίων , στην ουσία τα νοσοκομεία δεν θα κλείσουν, επειδή λένε ότι θα κλείσουν, θα κλείσουν από μόνα τους από έλλειψη προσωπικού και ιατρικού και νοσηλευτικού. Όλες σχεδόν οι κλινικές στο νοσοκομείο της Φλώρινας, λειτουργούν μόνο από την καλή θέληση των υπαλλήλων και την αγάπη των γιατρών που δουλεύουν στο νοσοκομείο. Βέβαια, τα σωματικά και τα ψυχικά μας αποθέματα έχουν φτάσει στα όρια τους . Σκεφτείτε ότι υπάρχουν κλινικές, όπως και η δικιά μας, στις οποίες εφημερεύουν μόνο 2 γιατροί και κάνουμε από 15 εφημερίες τον μήνα. Ακούγεται όπως και στα άλλα νοσοκομεία, που λένε : « Δουλέψτε για να φανεί ό, τι δουλεύετε, ότι καλύπτετε τις κλινικές μόνο και μόνο , για να μην κλείσει το νοσοκομείο σας» αλλά στην ουσία αυτό είναι ψέμα. Οι δαπάνες κι εδώ και στα υπόλοιπα νοσοκομεία έχουν μειωθεί πάρα πολύ. Σκεφτείτε ότι στα φάρμακα από 920.000 ευρώ η φαρμακευτική δαπάνη έχει πέσει στα 280.000 ευρώ. Στην ουσία όλος ο κόσμος, οι άποροι, οι ανασφάλιστοι έρχονται και παίρνουν φάρμακα από το δικό μας το φαρμακείο. Επίσης δεν έχουμε κάποια αντιδραστήρια στο δικό μας το μικροβιολογικό εργαστήριο. Δηλαδή έχουν κάποιες βασικές εξετάσεις που δεν μπορούν να γίνουν, γιατί δεν υπάρχει ο προϋπολογισμός για να γίνουν αυτά τα αντιδραστήρια. Στα τρόφιμα το ίδιο. Αν δείτε τις μερίδες που δίνουν και στους ασθενείς και στους γιατρούς τους εφημερεύοντες σε λίγο θα μας πουν φέρνετε από το σπίτι σας κάποια τρόφιμα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Δηλαδή είναι λίγα; Ως προς την ποσότητα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Και τη ποσότητα και η δαπάνη που είναι για τα τρόφιμα, μειώνεται συνεχώς. Δηλαδή ήταν εκατόν τόσες χιλιάδες πρόπερσι, ενενήντα χιλιάδες( περίπου) πέρυσι και 70.000 φέτος. Συνεχώς μειώνεται. Όπως και τα φάρμακα δηλαδή, σκεφτείτε ότι οι ανασφάλιστοι είναι στα 3.500.000 πλέον σε όλη τη χώρα. Ξέρετε ότι υπάρχει μια έλλειψη γιατρών εδώ και τρεισήμισι χρόνια, δεν έχουν γίνει προκηρύξεις για μόνιμους γιατρούς. Προκηρύσσουν κάποιες θέσεις για επικουρικούς, οι οποίες εκκρεμούν αυτή τη στιγμή 400 θέσεις που δεν καλύπτονται.
Γιάννης Κοσκοσάς, Γραμματέας νοσοκομειακής επιτροπής των γιατρών στο Νοσοκομείου Φλώρινας
Ο οργανισμός του νοσοκομείου μας είχε 62 γιατρούς, φυσικά ποτέ δεν ήταν γεμάτη πάντοτε υπήρχαν ελλείψεις. Σε καιρούς πριν αρχίσουν οι λεγόμενες « μεταρρυθμίσεις», από τους 62 γιατρούς όπως έκαναν και σε όλα τα νοσοκομεία, και αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, έφτιαξαν καινούριο οργανισμό όπου καταργούσαν τις κενές οργανικές θέσεις και το 62 εδώ το έκαναν 45 και από το 45 επίσης δεν είναι όλα τα κενά καλυμμένα. Υπάρχουν σοβαρότατα κενά στο χειρουργικό, ειδικά μετά την απώλεια του αγαπητού μας συναδέλφου του Μίλτου Μιλτιάδου . Δυσκολεύει πάρα πολύ την λειτουργία μια από τις πιο βασικές κλινικές του νοσοκομείου. Στο μαιευτικό που είμαι εγώ ετοιμάζεται να φύγει γιατρός και δεν έχει προκηρυχτεί θέση επικουρικού, στη μονάδα τεχνητού νεφρού το ξέρετε, στο ορθοπεδικό είναι επίσης δύο και στο μικροβιολογικό έχει φύγει της αιμοδοσίας και έχουμε επίσης κενά. Ο προϋπολογισμός έχει μειωθεί, όπως είπε και ο συνάδελφος είναι πολύ χτυπητό. Ζητούν δηλαδή με το 1/3 των χρημάτων να λειτουργήσουν οι κλινικές και η νοσηλεία μέσα, όταν παραδέχονται και οι ίδιοι ότι υπάρχει αύξηση 20 και 30% και στροφή του κόσμου προς τα δημόσια νοσοκομεία. Αυτό εμείς δεν το λέμε εξορθολογισμό δαπανών, εγώ θα το έλεγα οικονομικό στραγγαλισμό και ότι σταματήσαμε να κάνουμε εξετάσεις είναι ότι τελείωσαν τα χρήματα από τα κονδύλια αυτά.
Θα ήθελα επίσης να σταθώ επειδή επικρατεί στη πόλη μας μια αντίληψη και φυσικά ο κόσμος το πιστεύει , ότι βρισκόμαστε σε μειονεκτική θέση, επειδή είμαστε ακριτική περιοχή και δεν μας προσέχουν . Δεν ισχύει καθόλου κατά τη γνώμη μου. Είμαι κατηγορηματικός σ’ αυτό και μάλιστα υπάρχουν νοσοκομεία κεντρικά που έχουν τεράστια και διπλάσια προβλήματα, ο στραγγαλισμός και η πολιτική της διάλυσης είναι το ίδιο. Αφορά την γενική πολιτική της διάλυσης του κοινωνικού κράτους, το οποίο εκφράστηκε πολύ κυνικά πλέον, νομίζω ότι έχετε ενημερωθεί, την τελευταία εβδομάδα από τον υπουργό υγείας, ότι δεν μπορεί το κράτος να παρέχει σε όλους τα πάντα στην υγειονομική περίθαλψη, δεν μπορούμε να ανοίξουμε νέες δομές ίσα-ίσα πρέπει να κλείσουνε και ότι το ιδιωτικό μας συμφέρει καλύτερα από το δημόσιο.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (Μαραντίδης): Πολλαπλασιαστήκανε τα περιστατικά ,οι ασθενείς και υπάρχει έλλειψη γιατρών, δηλαδή το νοσοκομείο που φοβάται ο κόσμος ότι θα κλείσει, θα κλείσει λόγω έλλειψης προσωπικού. Με το προσωπικό, γιατί ξέρετε ότι το προσωπικό δεν είναι μόνο γιατροί, είναι το νοσηλευτικό και το παραϊατρικό. Και υπάρχει κάτι που πρέπει να το ξέρετε ότι τα τελευταία 3 χρόνια δεν έχει γίνει πρόσληψη. Όποιος συνταξιοδοτείται, πεθαίνει, παραιτείται δεν αντικαθίσταται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας πλέον. Το 1 προς 1 που ήταν του Παπανδρέου έγινε 1 προς 5, μετά 1 προς 10 και αυτή τη στιγμή η άποψη της νοσηλευτικής υπηρεσίας είναι ότι με τις επικείμενες συνταξιοδοτήσεις, δεν βγαίνει ούτε το πρόγραμμα των εφημεριών των νοσοκόμων γιατί δεν θα μπορούν να παίρνουν τα ρεπό. Είμαστε σε αυτή την κατάσταση χωρίς καμία υπερβολή.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχει μια διάχυτη άποψη στον κόσμο ότι το νοσοκομείο της Φλώρινας θα λειτουργεί στο μέλλον ως Κέντρο Υγείας, έχετε κάποια πληροφορία εσείς;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ( Κοσκοσάς): Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, το είπα και πριν. Νομίζω ότι είναι ένα παιχνίδι που δεν βοηθάει καθόλου. Κατ’ αρχήν στο θέμα των μεταρρυθμίσεων δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Όλα σαν σχέδια έχουν δει κατά καιρούς την δημοσιότητα, ήταν μία ντροπή για το υπουργείο υγείας. Τώρα είδατε το τελευταίο εθνικό χάρτη υγείας, τον οποίο αναγκάστηκε να το Υπουργείο να το αποσύρει. Είχαν δημοσιεύσει, πλήρωσαν εκατομμύρια ευρώ για να γίνει αυτός ο χάρτης υγείας, το οποίο είχαν στοιχεία πλαστά, φουσκωμένο υπερβολικά αριθμό γιατρών. Παρουσίαζαν για παράδειγμα ότι το νοσοκομείο έχει 7 γυναικολόγους, 8 ουρολόγους δεν ξέρω κι εγώ πόσες κλίνες, το οποίο αναγκάστηκαν να το αποσύρουν και να σημειωθεί ότι πλήρωσαν γι αυτό.
Δεν υπάρχει σχέδιο κατά την γνώμη μου και μάλιστα είναι ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι που γίνεται. Δηλαδή η κάθε διοίκηση χρησιμοποιεί επειδή ζορίζεται και δεν θέλει να τα βάλει με το υπουργείο λόγω , το ότι άλλη μια μεταρρύθμιση είναι αποτυχημένη και αυτοί συνεχίζουν να είναι κομματικά εκλεγμένοι, λέει το εξής: Βάλτε πλάτη να μην κλείσουμε εμείς, τα άλλα νοσοκομεία το ίδιο. Δεν υπάρχει κάτι και νομίζω είναι θέμα ποιος θα αντέξει πρώτος νομίζω. Εάν είναι η τύχη σου εσένα να έχει δύο πιο γέρους γιατρούς και να βγουν στη σύνταξη ή να παραιτηθούν ή να πεθάνουν θα κλείσει πιο εύκολα αυτή η κλινική, εφόσον δεν αντικαθίστανται.
Επομένως δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο τέτοιο σχέδιο, ωθούνται τα πράγματα προς τη διάλυση, χωρίς κανένας να παρεμβαίνει. Δεν ξέρω αν έγινα κατανοητός, δεν υπάρχει σχέδιο επίσημο .
ΕΡΩΤΗΣΗ: Η λύση ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εμείς σαν νοσοκομειακοί υποστηρίζουμε ότι το κοινωνικό κράτος και το εθνικό σύστημα υγείας πρέπει να είναι δημόσιο και στη βάση αυτή εκφράζουμε τις προτάσεις μας, οι οποίες περιλαμβάνουν κάτι πολύ βασικό που επίσης μπήκε και θα πρέπει να κοιταχτεί αν και πάει να λυθεί πάλι με τον τρόπο της task force με βάση των οδηγιών από την Τρόικα ή πρέπει να γίνει πρωτοβάθμια επιτροπή υγείας η οποία θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία και μετά να δούμε τι ακριβώς ανάγκες έχουν τα νοσοκομεία και πόσοι χρειάζονται και πόσοι δεν χρειάζονται. Αυτοί όμως πιάσαν το άγαλμα ανάποδα. Έστειλαν όλη την πρωτοβάθμια φροντίδα λόγω της τραγωδίας του ΕΟΠΥΥ στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να καταρρέουν και να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν. Πρωτοβάθμια φροντίδα λοιπόν. Κι ένα ακόμη σημείο που πρέπει να τονιστεί είναι ότι πλέον ο ΕΟΠΥΥ δηλώνει επισήμως, ότι υπάρχουν 3 με 3,5 εκατ. ανασφάλιστοι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, ως το τέλος του χρόνου. Αυτό φαίνεται να είναι υγειονομική βόμβα, δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι η κατάσταση. Όλα αυτά συνδέονται με την γενικότερη κατάσταση, το ότι φτάσαμε να έχουμε 3 εκ ανασφάλιστους, ο οποίος αν έρθει εμείς θα τον χειρουργήσουμε θα τον περιθάλψουμε αλλά θεωρητικώς θα τον στείλουν τον λογαριασμό στην εφορία, τον ανασφάλιστο.
ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης): Την πρόταση του οικογενειακού γιατρού στη πρωτοβάθμια υγεία πως την κρίνετε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είμαι πολύ υπέρ, είναι πρόταση της ομοσπονδίας εδώ και χρόνια. Είναι μια από τις τραγωδίες του ελληνικού συστήματος υγείας, η οποία περιλαμβανόταν στο σχέδιο υγείας του Γεννηματά και δεν έχει γίνει ακόμα εν έτει 2013. Είναι εκ των ουκ άνευ για ένα σοβαρό σύστημα υγείας .
ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης) : Υιοθετείτε την πρόταση του Υπουργού Υγείας την συνεργασία και σύμπραξη ιδιωτών με τα νοσοκομεία; Δηλαδή σε νοσοκομεία όπως είναι το δικό μας, όπου υπάρχει έλλειψη προσωπικού, να μπορούν με ένα συγκεκριμένο τιμολόγιο να θεραπεύουν, για να χρησιμοποιήσω ένα γενικό όρο, ασθενείς. Πως σας φαίνεται; Ποια είναι η άποψη σας γι’ αυτό;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Μαραντίδης)Αυτό είναι εν μέρει ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Σ’ αυτό δεν συμφωνώ, εγώ προτιμώ να γίνουν προκηρύξεις να προσληφθούν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό εκεί που χρειάζεται και από εκεί και πέρα ο ιδιώτης είναι άλλη περίπτωση.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Κοσκοσάς): Δεν έχουν ξεκαθαρίσει πάντως, αυτά τα σχέδια είναι απόρροια της πενίας τους. Διότι όταν έχεις φέρει το νοσοκομείο σ΄ αυτό το χάλι και κλείνουν οι κλινικές, κάθεσαι και σκέφτεσαι ότι θα έρθει ο ιδιώτης. Κανένα από αυτό δεν λειτούργησε ως τώρα. Γιατί είχε γίνει και επί Λοβέρδου, για να έρθουν κάποιοι ψυχίατροι- παθολόγοι και δεν ήρθε κανένας και προφανώς δε θάρθει. Το ίδιο νομίζω ότι θα γίνει και τώρα. Νομίζω ότι γίνεται κάτω από την πίεση της κατάστασης. Τώρα ακόμα και τον θεσμό των επικουρικών, που υποτίθεται ότι ανακουφίζουν λίγο την κατάσταση, οι ίδιοι παραδέχονται ότι τα έχουν κάνει «κουλουβάχατα». Ότι 400 επικουρικοί περιμένουν κλινικές κυριολεκτικά η επιβίωση τους από εκεί και δεν έρχονται. Αφού δεν έρχονται αυτοί που είναι το πιο απλό, για να έρθουν να γεμίσουνε, δεν ξέρω το άλλο. Όχι ότι είμαστε αντίθετοι σ’ αυτό. Ειδικά το άλλο που είπε ο Γεωργιάδης είναι κάτι παραπάνω. Δηλαδή να μπορεί κάποιος και έχει χρήματα να έρχεται το απόγευμα ,να χειρουργείται αλλά αυτό υπερβαίνει κι άλλο το ποτάμι ,πλέον όποιος έχει μια οικονομική άνεση να μπορεί να ξεπεράσει την λίστα, αυτό πάει λίγο παραπάνω.
ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης): Να έρθουμε λίγο στη μονάδα τεχνητού νεφρού. Διαβάσατε την ανακοίνωση της διεύθυνσης τεχνητού νεφρού; Είναι ανεξάρτητη η διεύθυνση τεχνητού νεφρού;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι, η διεύθυνση τεχνητού νεφρού είναι μόνο μία γιατρός.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (Τριανταφυλλίδης): Η ανακοίνωση είναι εκ της διευθύνσεως της μονάδας τεχνητού νεφρού, έτσι γράφει. Είναι ανεξάρτητη ή υπάγεται σε κάποια κλινική η μονάδα τεχνητού νεφρού;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Κοσκοσάς): Ανεξάρτητη.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (Τριανταφυλλίδης): Εγώ απ’ ότι ξέρω η μονάδα τεχνητού νεφρού υπάγεται στην παθολογική κλινική. Σας εκφράζει η άποψη αυτή;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Κοσκοσάς): Εμένα αυτή η άποψη δεν με εκφράζει, ως συνδικαλιστικό όργανο. Δεν έχουμε συνεδριάσει να το δούμε λεπτομερώς. Η πρώτη άποψη που εξέφρασα στην συνάδελφο είναι ότι δεν με εκφράζει, ότι προσπαθεί να είναι και με τον ‘’αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα’’. Δηλαδή δεν μπορεί οι νεφροπαθείς οι οποίοι βγήκαν στα κάγκελα να υπερασπίσουν το δικαίωμα τους στην περίθαλψη να θεωρείται ότι συνεισέφεραν το ίδιο με την καλή θέληση του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος κάτω από την πίεση αυτονών επηρεάστηκε και δεν έχει λυθεί το πρόβλημα, προκηρύχτηκε θέση. Δεν ξέρω ποια είναι η άποψη σας.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (Τριανταφυλλίδης): Νομίζω ότι σε κάτι τέτοιες κρίσιμες στιγμές πρέπει να είναι κάποιος φειδωλός στα λόγια του. Η διεύθυνση έτσι όπως υπογράφτηκε της μονάδας τεχνητού νεφρού κάθε άλλο παρά αυτό ακολούθησε.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Κοσκοσάς): Πανηγύρισε πριν το γκολ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (Τριανταφυλλίδης): Και είναι πολύ άσχημο να αναφέρεις, ότι τον επόμενο μήνα, θα έχεις γιατρό όταν ξέρεις τη χρονοβόρα διαδικασία που δεν είναι βέβαια τωρινή.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Μαραντίδης): Και μιλάμε για ένα χρόνο, μία σύμβαση ενός χρόνου.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (Τριανταφυλλίδης): Ο χρόνος ο οποίος θα χρειαστεί να προσληφθεί, εφόσον βρεθεί είναι ένα τετράμηνο, διότι αν δεν εξασφαλιστούν χρήματα δεν μπορεί να πιάσει δουλειά. Τρέφετε φρούδες ελπίδες.
ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης): Τώρα δηλαδή η μονάδα τεχνητού νεφρού λειτουργεί με έναν γιατρό; Γιατί αν η μονάδα λειτουργεί με έναν γιατρό σε τρεις ή δύο βάρδιες είναι σοβαρότατο πρόβλημα, όχι μόνο για τον ίδιο τον γιατρό αλλά και για τους ασθενείς. Ο κίνδυνος του λάθους είναι ορατός. Η λειτουργία της μονάδας είναι άκρως επισφαλής.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Κοσκοσάς): Μέχρι στιγμής ναι και είναι κάποιες μέρες ακάλυπτες. Κάποιες βάρδιες είναι ακάλυπτες, συγκεκριμένα η τρίτη βάρδια. Αυτό που εξέφρασαν σαν πρόβλημα οι ασθενείς παραμένει ως πρόβλημα. Οι προβληματισμοί ασφάλειας παραμένουν, γι’ αυτό είπα πανηγυρίζουν πριν το γκολ. Συμφωνώ δεν έχω να πω κάτι.
Εκφράζω τις ίδιες ανησυχίες που εκφράζεις κι εσύ δεν καλύπτω καμία κατάσταση κι εμείς ασκούμε πίεση στη διοίκηση. Την Παρασκευή, και αυτό έγινε μάλλον κάτω από την πίεση της κοινωνίας και των βουλευτών κι αυτό κατά τη γνώμη μου είναι μεγάλο λάθος να στέλνουμε ευχαριστήριο στον βουλευτή. Ο βουλευτής δεν έχει καμία σχέση με την διοίκηση του νοσοκομείου, ο βουλευτής είναι για άλλη δουλειά, αλλά το ότι επιλέχθηκαν 3 μονάδες οι οποίες είναι στη χειρότερη των καταστάσεων , δηλαδή φτάσαμε στο σημείο να κοιτάμε και όχι τον μονόφθαλμο και ο μονόφθαλμος έχει πρόβλημα.
Ανέφερα χειρουργικό, ουρολογικό, μαιευτικό σε μένα αν δεν βγάλει επικουρικό, μονάδα τεχνητού νεφρού, ορθοπεδικό 2 και μικροβιολογικό που έχει αποψιλωθεί.
Τις θέσεις τις έχουν μειώσει από 62 σε 45 και δημιουργείται το εξής πρόβλημα. Εκτίμηση για να γίνει χρειάζεται μία σοβαρότητα και να δει τι ακριβώς χρειάζεται, αν εγώ σου πάρω τους δύο αναισθησιολόγους και δεν μπορώ να βάλω χειρουργεία, ο λογιστής που θα έρθει ( αν είναι λογιστής) για να εκτιμήσει το νοσοκομείο θα πει κάναν μισά χειρουργεία, φέρτε δυο αναισθησιολόγους για να κάνουν τα διπλάσια, μπορεί να πει όμως η στατιστική του δεν είναι καλή, κλείστο! Κάπως έτσι λειτουργεί με μια ‘’μαϊμουδίστικη’’ λογιστική.
ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης): Δεν πρέπει να δείτε όμως και μια πραγματικότητα; Αυτές οι ελλείψεις των γιατρών δεν είναι αποτέλεσμα του μνημονίου. Μπορεί να επιδεινώθηκε η κατάσταση με το μνημόνιο, αλλά οι ελλείψεις απ’ ότι ξέρω υπάρχουν τουλάχιστον 15 χρόνια. Λειτουργούν τα νοσοκομεία με το 35%- 40% κάλυψης των κενών θέσεων. Βλέπουμε δηλαδή την αδυναμία του κράτους να καλύψει τέτοιας μορφής νοσοκομεία και δεν είναι μόνο το δικό μας είναι της Καστοριάς, των Γρεβενών αλλά και της Πτολεμαΐδας. Μήπως πρέπει να αλλάξει το μοντέλο λειτουργίας; Οι δομές της υγείας και όχι να απαιτούμε μόνο προσλήψεις, όταν ξέρουμε ότι αυτές δεν θα γίνουν;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Μαραντίδης): Ναι όμως τι θα γίνει αν δεν στείλουν χειρουργό όταν πάρει σύνταξη ο σημερινός γιατρός θα κλείσει η χειρουργική κλινική. Αν δεν πάρεις έναν ουρολόγο μεθαύριο θα κλείσει η ουρολογική. Δεν είναι ότι δεν θα υπάρχουν 2 και 3 γιατροί δεν θα υπάρχει κανένας εδώ.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Κοσκοσάς): Οι ελλείψεις υπήρχαν και πριν και δεν ήταν σωστό το σύστημα πρόσληψης και δημιουργούσε τέτοιο πρόβλημα απλά τώρα, το να μην διορίζουν για όποιον φεύγει, και να μην αντικαθίσταται και να φτάσουμε σε τέτοια σημεία συν η μαζική έξοδος των γιατρών στη Γερμανία κι αλλού. Μιλάμε τώρα για μία υγειονομική τραγωδία και για επικίνδυνη πλέον λειτουργία, δηλαδή το εκφράζουμε με πολύ απλό τρόπο, χωρίς καμία υπερβολή. Άλλο αυτό και άλλο να συζητήσουμε πως θα διοριστούν. Κατά τη γνώμη μου υπάρχει τρόπος, να είναι πλήρους απασχόλησης με έναν καλό μισθό και το κράτος τις μεταρρυθμίσεις να μην τις δει μόνο στα λόγια. Την ίδια στιγμή που τα επαρχιακά νοσοκομεία εφημερεύουν, δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος σε κυκλώματα πανεπιστημιακών γιατρών, οι οποίοι συνεχίζουν να λυμαίνονται την κατάσταση.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (Τριανταφυλλίδης): Παρόλα αυτά, το έγκλημα συνεχίζεται στη μονάδα τεχνητού νεφρού, διότι περί εγκλήματος πρόκειται, να έχει μία γιατρό σε δύο βάρδιες. Θα έπρεπε η περιφερειακή διοίκηση να βρει τρόπους, να καλύψει μία τουλάχιστον θέση γιατρού. Σε άλλα νοσοκομεία υπάρχει πληθώρα γιατρών, δεν μπορούν να πάρουν έναν γιατρό γενικής ιατρικής;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Κοσκοσάς): Εγώ συμφωνώ μαζί σου ότι είναι έγκλημα και οι ίδιοι οι ασθενείς το καταλαβαίνουν ότι είναι επικίνδυνο. Σας είπα τι λέει η διοίκηση: « Βάλτε πλάτη να μην μας κλείσουν», στο παραδίπλα το νοσοκομείο το ίδιο, γιατί όλοι αποψιλώθηκαν. Είναι σοβαρά τα πράγματα.
Αυτά μπορείς να τα συζητήσεις αρκεί να υπάρχει θέληση. Εγώ εδώ αυτό προσπάθησα να εκφράσω, ότι πλέον των κρατούντων και το εξέφρασε και ο κ. Γεωργιάδης θέλει περισσότερο το ιδιωτικό. Ποιο ιδιωτικό; Και ποιόν συμφέρει; Αυτό είναι ένα τεράστιο ερώτημα! Ποιόν συμφέρει το ιδιωτικό; Τον κόσμο της Φλώρινας με το 50% ανεργία; Πολύς κόσμος δεν έχει να πληρώσει το τάληρο εδώ πέρα. Ποιόν συμφέρει; Πού; Από εκεί και πέρα να καθίσουμε να συζητήσουμε εδώ. Είναι όμως ζήτημα συνολικής μεταρρύθμισης, εδώ όμως εγώ δεν βλέπω, οι κρατούντες αυτή την στιγμή να έχουν σχέδιο να αναβαθμίσουν τα νοσοκομεία. Προσπαθούν ένα πράγμα που καταρρέει, να το μπογιατίσουν λίγο, για να μην πουν ότι καταρρέει.
ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης): Δεν έχουν σχέδιο να το αναβαθμίσουν; Δεν έχουν τη θέληση να λύσουν άμεσα προβλήματα; Να πάρει από εκεί τον γιατρό και να το φέρει εδώ; Δεν μπορεί να αλλάξει το μοντέλο των εφημεριών; Το μοντέλο ύπαρξης των διάσπαρτων κλινικών;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Κοσκοσάς): Το ανέφερα κι αυτό να το συζητήσουμε όμως αφού πρώτα έχουμε στοιχεία. Το να λες ότι εγώ κλείνω ή ανοίγω ένα νοσοκομείο με μαϊμού στοιχεία , το θεωρώ απαράδεκτο και ανήθικο.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (Τριανταφυλλίδης): Πρέπει να προτείνετε λύσεις. Όχι μόνο να ζητάτε προσλήψεις.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Μαραντίδης): Μα συνέχεια προτείνουμε. Δεν γίνεται να μην γίνουν προσλήψεις. Εδώ και 30 χρόνια δεν έχει οργανωθεί η πρωτοβάθμια περίθαλψη.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πέρα από τη Πρωτοβάθμια περίθαλψή ποιες άλλες λύσεις έχετε; Για τις ελλείψεις των γιατρών δηλαδή τι προτείνετε; Να έρθουν επικουρικοί;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Κοσκοσάς): Τουλάχιστον οι οργανικές θέσεις που κι αυτές ξαναλέω τις κουτσούρεψαν και από εκεί και πέρα να συζητήσουμε αν πρέπει η μία κλινική πρέπει να συγχωνευθεί με την άλλη για κάποιο λόγο να το συζητήσουμε αλλά θα πρέπει να έχουμε τα στοιχεία και το μίνιμουμ της δουλειάς να εξασφαλίζεται, να μην κινδυνεύει κόσμος , να μη δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν τα επείγοντα. Τώρα το πώς θα πρέπει να είναι το δημόσιο εθνικό σύστημα υγείας έχουμε τελείως διαφορετική άποψη. Ότι πρέπει να οργανωθεί σε πλήρη βάση, οι ανασφάλιστοι, ο ΕΟΠΥΥ, η Πρωτοβάθμια υγεία, είναι πολλές οι αλυσίδες που πρέπει να λειτουργήσουν για να μπορεί ένα σύστημα αν αποδώσει.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (Τριανταφυλλίδης): Αυτή την στιγμή έχετε ένα έλλειμμα προτάσεων, ως εργαζόμενοι. Μένετε σε μια γενικότερη φιλοσοφία για την υγεία και εμμένετε γενικά στο να υπάρχουν προσλήψεις. Δεν είναι έτσι πια, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Είναι αναγκαία η αλλαγή του μοντέλου υγείας.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Μαραντίδης): Όμως αν μείνουν άδειες οι κλινικές ποιος θα δουλέψει;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Κοσκοσάς): Οι προσλήψεις στα νοσοκομεία, βάσει στατιστικών μετά το μνημόνιο είναι 1 προς 230.Δηλαδή 230 έφευγαν και ένας ερχόταν. Εντάξει αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε όμως! Υπάρχει και ένα όριο δηλαδή..Καταλαβαίνω τι λες..
ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Μαραντίδης): Αν κλείσουν οι κλινικές επειδή δεν θα έχουν γιατρούς; Πως θα δουλέψουν; Σε 3-5 χρόνια δεν θα υπάρχουν γιατροί. Θα φέρεις έναν γιατρό από την Αθήνα να τον κάνεις μετάθεση..
ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Κοσκοσάς): Εγώ να συμφωνήσω να το κάνουμε αν αλλάξει το διοικητικό μοντέλο. Άμεση προϋπόθεση για να μην είμαστε επικίνδυνοι σε εφημερίες εκ περιτροπής, ιατρικώς είναι να έχει ο ασθενής κάρτα ιατρική, ώστε ο επόμενος που θα τον πιάσει, υπό συνθήκες έκτακτου, να ξέρει το ιστορικό του για να μην κάνει το λάθος στις διαγνώσεις του. Ποιος έχει; Άρα είναι αλληλένδετο αυτό δεν υπάρχει πρωτοβάθμια. Αν δεν έχει πρωτοβάθμια είναι σαν να βάζεις το άγαλμα χωρίς πόδια. Κατά τη γνώμη μου.