Κωφεύει η πρυτανεία στα σοβαρά προβλήματα της φοιτητικής εστίας – πλήρης εγκατάλειψη -πρωτόγονες καταστάσεις βιώνουν οι εστιακοί φοιτητές
Εικόνα πλήρους εγκατάλειψης παρουσιάζουν οι χώροι της φοιτητικής εστίας στο συγκρότημα της Σχολής Γεωπονίας. Τέτοια που κανένας μας δεν θα ήθελε να βρίσκονται εκεί μέσα τα παιδιά του.
Οι φωνές των εστιακών φοιτητών ή πνίγηκαν στην αδιαφορία ή σνομπαρίστηκαν από την πρυτανεία, η οποία προσπάθησε να παρουσιάσει μια τελείως διαφορετική εικόνα.
Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε η αντιπρύτανης κα Άννα Σπύρτου για να αντικρούσει τα όσα δημοσιοποίησαν οι εστιακοί φοιτητές στις αρχές αυτού του μήνα, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την εικόνα που αντιμετωπίσαμε και φυσικά φωτογραφίσαμε και βιντεοσκοπήσαμε στις 15 Οκτωβρίου 2022.
Τα όσα μας δήλωσαν οι φοιτητές και τα όσα είδαμε και καταγράψαμε σου προκαλούν απελπισία για την κατάντια του πανεπιστημίου μας.
Δεν λέω πως τα όσα αναφέρει η κα Σπύρτου δεν είναι αληθή. Σίγουρα όμως αφορούν μια άλλη φοιτητική εστία από αυτή της σχολής Γεωπονίας. Θα πρόκειται για εστία της φοιτητικής γκλαμουριάς με τα σύγχρονα δωμάτια και τα πολυτελή γυμναστήρια. Σ αυτήν που περιηγηθήκαμε εμείς αφορά την φοιτητική «πλέμπα» με τις πρωτόγονες συνθήκες διαβίωσης. Εκτεταμένη μούχλα και υγρασία, σάπιες ντουζιέρες, τρύπες μεγάλες στην οροφή από πεσμένες γυψοσανίδες, απέραντες ρωγμές από τον σεισμό, που μπορεί να μην είναι επικίνδυνες, όμως δημιουργούν μια διαφορετική ψυχολογία στα παιδιά. Και να φανταστεί κανείς ότι κοντεύουμε να συμπληρώσουμε χρόνο από τον σεισμό και οι ρωγμές μικρές και μεγάλες εκτείνονται σε όλο το κτίριο και η πρυτανεία μας αδιαφορεί ή διατείνεται ότι δεν υπάρχουν χρήματα.
Νομίζαμε ότι βρισκόμαστε σε πανεπιστήμιο μιας τριτοκοσμικής χώρας και όχι της πατρίδας μας. Ακόμα και καρέκλα έλειπε από δωμάτιο!!!
Όμως το τραγικότερο όλων είναι το γεγονός ότι έμειναν σχεδόν όλο τον χειμώνα χωρίς θέρμανση!!! και υποχρεώθηκαν να αγοράσουν θερμαντικά σώματα για να σπάσουν λίγο το πολικό κρύο. Και σαν να μην έφτανε αυτό δεν είχανε και νερό!!! Ήτανε δε τέτοια η κατάσταση στη φοιτητική εστία που αναγκάζονταν να ζεστάνουν νερό σε βραστήρα για να κάνουν μπάνιο!!! Αυτή είναι κατ επίφαση φοιτητική εστία. Αλήθεια πόσο θα αντέχαμε να ζήσουμε σε έναν τέτοιο χώρο; Οι φοιτητές δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Μας είπε συγκεκριμένα μια φοιτήτρια «έχουμε αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως εστιακοί φοιτητές στην εστία μας με τη δημοσίευση ενός ρεπορτάζ στο οποίο μας απάντησαν και μας κατηγόρησαν για ψευδή στοιχεία, όπως παλιές φωτογραφίες, μας είπαν ότι πήραν μία εστία σε πολύ άθλιες συνθήκες και την έχουν φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Αυτή τη στιγμή όμως είναι καλό επίπεδο όταν όλο το χειμώνα δεν έχουμε θέρμανση και είμαστε σε μία περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας με υπερσύγχρονες ενεργειακές δομές, που θα μπορούσε όλη η πόλη να έχει ένα ποιοτικό και οικονομικό μέσο για τη θέρμανση του ειδικά με τις συνθήκες που βιώνουμε;».
Κι εμείς έχουμε απαιτήσεις από τα παιδιά αυτά να έχουν καλές επιδόσεις και να περνάνε το 50% των μαθημάτων τους όταν ζουν μια τέτοια αθλιότητα.
Είναι προφανής η εγκατάλειψη ή αν θέλετε η ήσσων προσπάθεια να βελτιωθούν οι υποδομές και ο εξοπλισμός της φοιτητικής εστίας. Αν δεν έχει χρήματα το πανεπιστήμιο μας για να κάνει λειτουργική την συγκεκριμένη φοιτητική εστία ας αλλάξει προγραμματισμό και προτεραιότητες, ας σταματήσει για κάποιο χρονικό διάστημα την κατασκευή σύγχρονων και μοντέρνων γυμναστηρίων, που θα τα ζήλευαν και ιδιώτες, χρειάζονται και αυτά, όμως δεν είναι προτεραιότητα. Προέχει άμεσα το συμμάζεμα του κτιρίου, για να γίνει λειτουργικό και οι φοιτητές απερίσπαστοι να ασχοληθούν με τα μαθήματα τους.
Πέρα από τα προβλήματα που έχει η εν λόγω φοιτητική εστία υπάρχει έντονο πρόβλημα στέγασης των φοιτητών στη Φλώρινα. Επισημαίνει φοιτήτρια, «τα δωμάτια δεν επαρκούν για όλους τους φοιτητές και αυτή τη στιγμή υπάρχουν 44 επιλαχόντες οι οποίοι δεν γνωρίζουν τι θα κάνουνε γιατί η απάντηση από τη μέριμνα ήταν ότι αν κάποιος αρνηθεί το δωμάτιό του τότε θα μπείτε και εσείς. Επομένως χρειάζεται και αύξηση των δομών για να μπορούν να μείνουν φοιτητές και να μη χρειαστεί να διακόψουν τις σπουδές τους».
Εδώ να αναφέρουμε ότι από το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ανακοινώθηκε για την Φλώρινα η κατασκευή φοιτητικής εστίας 150 κλινών με την μορφή ΣΔΙΤ. Όμως μέχρι τότε το στεγαστικό πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά, για να μην υπάρχει λίστα αναμονής. Υπήρξαν προτάσεις κατά το παρελθόν δεν μπορώ να γνωρίζω το αποτέλεσμα.
Σε όλα αυτά τα ανήκουστα να προσθέσουμε και την έλλειψη φωτισμού από τον δρόμο της πόλης μέχρι την εστία του κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των παιδιών.
Να σημειώσω ότι δυο φορές επικοινωνήσαμε με την Αντιπρύτανη κα Άννα Σπύρτου, προκειμένου να της θέσουμε υπόψιν τα όσα διαπιστώσαμε ιδίοις όμασι στην φοιτητική εστία αλλά και τις δυο φορές δεν έγινε η συνάντηση για τους δικούς της λόγους.
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Προκαλούν θλίψη τα όσα μας δήλωσαν οι φοιτητές, αλλά είναι χαρακτηριστικοί και οι διάλογοι μας για το τι βίωσαν τη χρονιά που πέρασε στην εστία. Γιατί είναι βασανισμός το να μην έχεις νερό και θέρμανση όλο τον χειμώνα, όπως μας είπανε .
Νίκος Ζέρβας / εκλεγμένος στην πανσπουδαστική / πρόεδρος του φοιτητικού Συλλόγου του ΠΤΔΕ
Στεκόμαστε δίπλα στους εστιακούς φοιτητές και καταγγέλλουμε την επικρατούσα κατάσταση, είναι αδιανόητο τον 21ο αιώνα να μην υπάρχει δωρεάν μέριμνα για όλους τους φοιτητές.
Γνωστή αποτελεί η κατάσταση των ελληνικών οικογενειών με την αύξηση στην θέρμανση, στο ρεύμα και στις υπόλοιπες ανάγκες.
Έχει γίνει συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησης να σπαταλά χρήματα και χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα 50 εκατομμύρια που δόθηκαν στην πανεπιστημιακή αστυνομία ωστόσο δεν υπάρχει καμία κάλυψη στη μέριμνα που είναι βασικό για έναν φοιτητή που μόλις έρθει σε αυτήν την πόλη είναι το πρώτο που θα κοιτάξει. Δεν είναι τυχαία η πρωτιά της πανσπουδαστικής που στέλνει μήνυμα αγώνα και αισιοδοξίας σε όλους τους φοιτητές.
Αθανασία Κομπότη, Αντιπρόεδρος Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής εκπαίδευσης Φλώρινας / εκλεγμένη στην πανσπουδαστική / εστιακή φοιτήτρια
Γενικά η κατάσταση που επικρατεί στις εστίες είναι άσχημη, τα προβλήματα με την θέρμανση, την μούχλα κλπ έχουν γνωστοποιηθεί. Θα αναφερθώ και στην ανυπαρξία των δωματίων γενικότερα σε όλη την Ελλάδα, 17 πόλεις που έχουν φοιτητές δεν έχουν δωμάτια, στην Δυτική Μακεδονία, Καστοριά και Πτολεμαΐδα, δεν έχουνε υποδομές που να υποστηρίζουν φοιτητές δηλαδή δεν έχουν φοιτητικές εστίες και οι φοιτητές καταφεύγουν στο να πληρώνουν ενοίκια ή να μην συνεχίζουν τις σπουδές τους μιλάμε για δύσκολους καιρούς που δεν είναι εύκολο να πληρώνεις ενοίκια. Όλα έχουν αυξηθεί πλέον, τα ενοίκια κυμαίνονται από 300 έως 500 ευρώ το μήνα και η κυβέρνηση δίνει στεγαστικό επίδομα 83 ευρώ το μήνα, το ποσό είναι αστείο σε σχέση με αυτά που πληρώνουν τα παιδιά.
Ερώτηση: Τι θέλετε να γίνει με τις εστίες;
Απάντηση: Να υπάρξουν περισσότερες δομές που μπορούν να μείνουν οι φοιτητές και να μην είναι χωρίς θέρμανση και χωρίς νερό.
Η κατάσταση δεν θέλει ανοχή αλλά συντονισμένη δράση από όλους.
Ανδρονίκη Σκουταλιά, σπουδάστρια του παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας / εκπρόσωπος επιτροπής εστιακών φοιτητών
Έχουμε αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως εστιακοί φοιτητές στην εστία μας με τη δημοσίευση ενός ρεπορτάζ στο οποίο μας απάντησαν και μας κατηγόρησαν για ψευδή στοιχεία, όπως παλιές φωτογραφίες, μας είπαν ότι πήραν μία εστία σε πολύ άθλιες συνθήκες και την έχουν φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Αυτή τη στιγμή όμως είναι καλό επίπεδο όταν όλο το χειμώνα δεν έχουμε θέρμανση και είμαστε σε μία περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας με υπερσύγχρονες ενεργειακές δομές, που θα μπορούσε όλη η πόλη να έχει ένα ποιοτικό και οικονομικό μέσο για τη θέρμανση του ειδικά με τις συνθήκες που βιώνουμε.
Επιπλέον τα δωμάτια δεν επαρκούν για όλους τους φοιτητές και αυτή τη στιγμή υπάρχουν 44 επιλαχόντες οι οποίοι δεν γνωρίζουν τι θα κάνουνε γιατί η απάντηση από τη μέριμνα ήταν ότι αν κάποιος αρνηθεί το δωμάτιό του τότε θα μπείτε και εσείς. Επομένως χρειάζεται και αύξηση των δομών για να μπορούν να μείνουν φοιτητές και να μη χρειαστεί να διακόψουν τις σπουδές τους.
Επίσης έχουμε θέμα με την υγρασία και με τη μούχλα σε ολόκληρο το κτίριο και στα περισσότερα δωμάτια υπάρχουν σπασμένες γυψοσανίδες, ελλείψεις στα έπιπλα και συγκεκριμένα στο δικό μου δωμάτιο υπήρχε γραφείο αλλά δεν υπήρχε καρέκλα.
Ερώτηση: Τι ζητάτε να γίνει;
Απάντηση: Ζητάμε να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση, ώστε να ανεγερθούν νέες εστίες και όχι μέσω ΣΔΙΤ που πάει να γίνει τώρα, γιατί υποτίθεται ότι μου παρέχεται δωρεάν το δωμάτιο, το να δώσω ένα νοίκι δεν είναι δωρεάν. Αυτή τη στιγμή κάθε χρονιά δίνουμε ένα ενοίκιο 100 ευρώ για όλο το χρόνο και το οποίο δεν επιστρέφεται ποτέ πίσω και αναρωτιόμαστε πού πηγαίνουν αυτά τα χρήματα που μαζεύονται περίπου 10.000 ευρώ, που χρησιμοποιούνται από τη στιγμή που δεν έχουμε καν θέρμανση.
Βάσει του κανονισμού απαγορεύεται να έχουμε οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή στο δωμάτιό μας ακόμα και αν αυτό είναι ένα αερόθερμο για να μπορέσουμε και εμείς να ζεσταθούμε. Επίσης μπαίνει ένα ακαδημαϊκό κριτήριο, ο ακαδημαϊκός κόφτης όπως το λέμε, δηλαδή το 50% συν ένα των μαθημάτων που πρέπει να έχουμε περάσει και κάποια παιδιά έμειναν εκτός γιατί δεν είχαν τα απαιτούμενα μαθήματα περασμένα. Και αυτό είναι απαράδεκτο γιατί και εμείς έχουμε τα προσωπικά της έξοδα και υπάρχουν κάποια παιδιά τα οποία δουλεύουν για να τα βγάλουν πέρα. Οπότε ζητάμε ανέγερση εστιών κάτι το οποίο είναι χρονοβόρο και θα μπορούσε σαν λύση να ανακαινιστεί για παράδειγμα το ξενοδοχείο Αντιγόνη ή οποιοδήποτε άλλο κτίριο έχει την κατάλληλη υποδομή για να φιλοξενήσει φοιτητές.
Ερώτηση: Όλα αυτά τα προβλήματα που μας λέτε τώρα τα έχετε θέσει υπόψιν της πρυτανείας;
Απάντηση: Ναι φυσικά και η απάντηση ήταν ότι το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας δεν έχει λεφτά για να κάνει αυτά που ζητάμε, τη στιγμή που το πανεπιστήμιο ετοιμάζεται να νοικιάσει το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος ως βοηθητικό χώρο, δηλαδή χρειάζονται βοηθητικό χώρο και οι φοιτητές θα μείνουν στο δρόμο.
Ερώτηση: Εδώ υπάρχει μία ταμπέλα που λέει ότι έχετε γυμναστήριο. Λειτουργεί; Το χρησιμοποιείτε;
Απάντηση: Ξεκίνησε να λειτουργεί μετά τον περσινό Δεκέμβριο.
Ερώτηση: Για το πρόβλημα της θέρμανσης τι σας είπανε; Και πως ζεσταθήκατε τελικά;
Απάντηση: Ζεσταθήκαμε με σώματα που οι ίδιοι είχαμε αγοράσει ενώ συγκεκριμένη απάντηση δεν είχαμε, μόνο ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Γενικά το άφησαν μετέωρο και δεν απάντησαν στο συγκεκριμένο θέμα.
Ερώτηση: Για αποκατάσταση των ζημιών που αναφέρατε σας είπανε κάτι;
Απάντηση: Μας είπανε ότι δεν υπάρχουν λεφτά και έχουν επιλυθεί όλα. Ακόμα και για τον φωτισμό που γυρνάμε με τα πόδια γιατί δεν υπάρχει αστικό και αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα.
Ερώτηση: Δεν υπάρχει φωτισμός;
Απάντηση: Δεν υπάρχει φωτισμός στον δρόμο, η κατηφόρα προς τη Γεωπονική Σχολή δεν έχει ούτε μία λάμπα ενώ στον περιφερειακό δρόμο υπάρχει μόνο μία λάμπα στην είσοδο, δεν έχει πεζοδρόμιο και βάζουμε σε κίνδυνο και τη ζωή μας, εγώ προσωπικά πέτυχα και δυο φορές αγριογούρουνο.
Ερώτηση: Τα δωμάτια στις εστίες είναι όλα λειτουργικά;
Απάντηση: Υπάρχει ένα συγκεκριμένο δωμάτιο που χαρακτηρίστηκε ακατάλληλο και γενικά δεν ξέρω πόσο λειτουργικά μπορούμε να τα θεωρούμε όταν δεν υπάρχει καν θέρμανση ενώ σε κάποια δωμάτια δεν υπήρχε και ζεστό νερό τον χειμώνα, δηλαδή ούτε την προσωπική μας υγιεινή δεν έχουμε. Επίσης το νερό δεν είναι πόσιμο.
Ερώτηση: Δηλαδή τον περσινό χειμώνα τον περάσατε έτσι και αυτή η κατάσταση συνεχίζεται και φέτος;
Απάντηση: Μέχρι στιγμής η κατάσταση είναι αυτή. Φέτος εδώ είμαστε και θα δούμε τι θα γίνει.
Εβελίνα Αριστείδου
Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης