Καλλιστώ: Ας είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αφορμή για κινητοποίηση

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος κάθε χρόνο αποτελεί αφορμή για να αναλογιστούμε την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, με τα τελευταία χρόνια να σημειώνονται αυξημένες περιβαλλοντικές καταστροφές λόγω της κλιματικής κρίσης. Φαινόμενα όπως οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές στον άνθρωπο και το οικοσύστημα, καθιστώντας αναγκαία την άμεση και συστηματική αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ζητημάτων.

Η Καλλιστώ, Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση, που κλείνει 20 χρόνια δράσης, εργάζεται προς την κατεύθυνση της προστασίας των οικοσυστημάτων, με έμφαση στη διατήρηση της άγριας ζωής και των δημόσιων αγαθών όπως το νερό και το φυσικό περιβάλλον της χώρας, που, μεταξύ άλλων, απειλούνται από την ερημοποίηση της υπαίθρου και την αλόγιστη και χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό εγκατάσταση ΑΠΕ σε πολύτιμα ορεινά οικοσυστήματα.

Η κλιματική κρίση έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην άγρια πανίδα, οδηγώντας σε μεταβολές των οικοτόπων και διαταράσσοντας τον βιολογικό κύκλο των ειδών.  Οι αρκούδες, για παράδειγμα, παρατηρούνται να αναδύονται νωρίτερα από τον χειμέριο λήθαργο.

Η επαφή του ανθρώπου με την άγρια ζωή είναι μια αναπόφευκτη διαδικασία, καθώς η φύση αποτελεί το «κοινό μας σπίτι». Εμείς στην Καλλιστώ έχουμε ως στόχο να προστατέψουμε το περιβάλλον και να βελτιώσουμε τις συνθήκες συνύπαρξης του ανθρώπου και της άγριας ζωής.

Τα επόμενα χρόνια αναμένονται εξαιρετικά κρίσιμα για το «κοινό μας σπίτι», και για αυτόν τον λόγο χρειάζεται όλοι και όλες να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για την προστασία του περιβάλλοντος, ως δημόσιου – συλλογικού αγαθού. 

Καλούμε τους πολίτες να αντιληφθούν και να προσεγγίσουν την ομορφιά της φύσης, την αξία της ποικιλίας, το δικαίωμα στη ζωή. Τους καλούμε να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των μεγάλων περιβαλλοντικών και κοινωνικών προβλημάτων της εποχής, με γνώμονα την προστασία του πλανήτη που μοιραζόμαστε με άλλες μορφές ζωής. Η εμπειρία των τελευταίων ετών δείχνει ότι σε διάφορες περιοχές της χώρας οι πολίτες κινητοποιούνται και δημιουργούν τοπικά περιβαλλοντικά κινήματα ενάντια στην καταστροφή του τόπου όπου ζουν.

Ευελπιστούμε τα επόμενα χρόνια τα κινήματα αυτά να διευρυνθούν, να ενισχυθούν και να συνδεθούν, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την βελτίωση της ποιότητας της ανθρώπινης ζωής και όχι μόνο. Εμείς θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό τους.

 

Από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Καλλιστώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ