Θεοφάνεια 2026: Ο Αγιασμός των υδάτων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Παντελεήμονα Φλώρινας

Ο αγιασμός των υδάτων τελέστηκε με λαμπρότητα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Παντελεήμονα Φλώρινας και ο σταυρός ερίφθη στο ποταμό Σακουλέβα , στο πλαίσιο του εορτασμού των Θεοφανείων, από τον Μητροπολίτη Φλώρινας Ειρηναίο, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια του βουλευτή ΝΔ Φλώρινας Σταύρου Παπασωτηρίου, του Αντιπεριφερειάρχη  ΠΕ Φλώρινας Αθανασίου Τάσκα, του Δημάρχου Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη, επισήμων  και πλήθους πιστών.

Η πανηγυρική θεία λειτουργία πραγματοποιήθηκε σε κλίμα κατάνυξης. Ο ιστορικός μητροπολιτικός ναός γέμισε από πιστούς που προσήλθαν για να τιμήσουν τη μεγάλη δεσποτική εορτή της Ορθοδοξίας, η οποία υπενθυμίζει τη βάπτιση του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό και τη φανέρωση της Αγίας Τριάδας.

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, τελέστηκε ο Μέγας Αγιασμός των Υδάτων, ένα από τα σημαντικότερα και πιο συμβολικά τελετουργικά της Ορθόδοξης παράδοσης.

Η παρουσία του υπουργού Νίκου Δένδια προσέδωσε ιδιαίτερο κύρος στην τελετή, υπογραμμίζοντας τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση  στη διατήρηση της θρησκευτικής παράδοσης και στη στήριξη της τοπικής κοινωνίας.

Στη δήλωση του ο κ. Δένδιας από την Φλώρινα είπε: «Με ιδιαίτερη συγκίνηση, με εθνική υπερηφάνεια, αλλά και με μεγάλη χαρά, βρίσκομαι σήμερα εδώ, στη Φλώρινα, στις εσχατιές της Ελλάδας, για να γιορτάσουμε τα Θεοφάνεια.

Τα Θεοφάνεια είναι μια θρησκευτική γιορτή. Μια σημαντική, δεσποτική θρησκευτική γιορτή. Συνιστούν την αποκάλυψη του Τριαδικού Θεού μέσα στην ιστορία για το μυστήριο του βαπτίσματος και το νερό δεν δηλώνει απλώς τη διαύγεια, τη διαφάνεια, την καθαρότητα, γίνεται και είναι ο φορέας της ζωής.

Για εμάς όμως, τους Έλληνες, η σημερινή μέρα δεν είναι μόνο μια θρησκευτική γιορτή. Είναι και μια μέρα που συγκεράζει τον αγιασμό των υδάτων  με την συνέχεια του ελληνισμού, με τις σχέσεις του με το νερό, με τις σχέσεις του με τη θάλασσα. Όπως άλλωστε, έχω επανειλημμένως επισημάνει η θρησκεία μας, η γλώσσα μας, οι παραδόσεις μας συνιστούν τη συλλογική εθνική μας μνήμη και τη συλλογική μας ταυτότητα. Αυτό που μας ξεχωρίζει.

Αποτελούν τα ταυτοτικά μας στοιχεία, τα ταυτοτικά στοιχεία του έθνους. Είναι απαραίτητα, όχι μόνο για την επιβίωσή μας αλλά και για την αίσθηση που έχουμε για τον αυτοσεβασμό μας, για την ταυτότητά μας.

Εδώ, λοιπόν στην Ακριτική Φλώρινα, η τελετή του Αγιασμού των Υδάτων αποκτά ένα ιδιαίτερο βάρος γιατί σε μια ορεινή γη, το νερό δεν είναι φυσικό στοιχείο, είναι ευλογία ζωής.

Όμως, θα μου επιτρέψετε και μια γενικότερη αναφορά. Το 2026, μπαίνουμε σε ένα χρόνο που ο κόσμος έχει μεταβληθεί, οι ισορροπίες μεταβάλλονται ταχύτερα. Η διεθνής αβεβαιότητα είναι η νέα πραγματικότητα για τον πλανήτη. Σε αυτό το ιδιαίτερο απαιτητικό περιβάλλον, η πατρίδα μας παραμένει ένας παράγοντας σταθερότητας, ένας παράγοντας ειρήνης, ένας παράγοντας διεθνούς νομιμότητας.

Και οι ένοπλες δυνάμεις της πατρίδας μας, που έχω την συνταγματική ευθύνη να είμαι ο πολιτικός τους προϊστάμενος, έχουν μια ευρύτατη αποστολή. Αποτελούν τον κύριο πυλώνα που εγγυάται την ασφάλεια, την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας, αλλά βρίσκονται και δίπλα στην ελληνική κοινωνία την ώρα της ανάγκης. Με την Ατζέντα 2030 προχωράμε με συνέπεια, όπως είχα ανακοινώσει δυόμιση χρόνια πριν, σε έναν ολιστικό εκσυγχρονισμό.

Με την νέα δομή δυνάμεων, το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, την ενσωμάτωση της καινοτομίας, με όλα αυτά που ενισχύουν τις αποτρεπτικές ικανότητες και δυνατότητες του ελληνισμού. Και βεβαίως, πάνω απ’ όλα, με τις επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό. Σήμερα, επίσης, θα θελα να κάνω και μια ειδική αναφορά στην τοπική κοινωνία της Φλώρινας, την οποία τιμάμε την ημέρα των Θεοφανείων.

Στους πολίτες της Φλώρινας που βούτηξαν στα παγωμένα νερά του ποταμού για να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό και σε κάθε γυναίκα, σε κάθε άντρα εδώ, στη Φλώρινα, που αναδεικνύει τον ειδικό ρόλο που οι ακριτικές περιοχές έχουν για την πατρίδα. Μαζί με τον τοπικό μας βουλευτή, τον κ. Παπασωτηρίου, εύχομαι σε όλες και σε όλους χρόνια πολλά και καλά και να είναι ευτυχισμένο το 2026».

Ο υπουργός αντάλλαξε ευχές με τον κλήρο και τους πιστούς, εκφράζοντας μηνύματα ενότητας, πίστης και ελπίδας για τη νέα χρονιά.

Ο εορτασμός των Θεοφανείων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Παντελεήμονα Φλώρινας αποτέλεσε, για ακόμη μία χρονιά, σημείο αναφοράς για την πόλη, συνδυάζοντας την πνευματικότητα με τη συλλογική παρουσία της κοινωνίας και των θεσμών, σε μια ημέρα που συμβολίζει το φως, την κάθαρση και την ανανέωση.