Έντονος είναι ο προβληματισμός για το αν μπορεί ο ΕΛΓΑ και θα αποζημιώσει έγκαιρα τους αγρότες από τις απρόσμενες ζημιές που υπέστησαν στις παραγωγές τους από την τελευταία μεγάλη χαλαζόπτωση, που κατέστρεψε τα πάντα ακόμα και ίδια τα δέντρα. Κι ο προβληματισμός υπάρχει γιατί από τη μια υπάρχει η κακή εμπειρία από τις καθυστερήσεις στις πληρωμές. Έχουν περάσει 14 μήνες και δεν έχουν πληρωθεί τις ζημιές από τα προανθικά και δεν υπάρχει τίποτα στον ορίζοντα. «Οι υποσχέσεις, η μία ακολουθεί την άλλη, ο πρωταθλητισμός ποιος θα πει πότε θα πληρωθούμε έχει ξεπεράσει κάθε όριο περιμένουμε από βδομάδα σε βδομάδα και καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό», τονίζει η κα Κρητικού.
Από την άλλη ο ΕΛΓΑ έχει έναν απηρχαιωμένο, δυσνόητο και άδικο κανονισμό από το 2011 και χρειάζεται αναμόρφωση. Όμως δεν υπάρχει και προσωπικό για άμεση εκτίμηση. Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ υποσχέθηκε να στείλει άμεσα στο κατάστημα της Κοζάνης 35 νεοπροσλαμβανόμενους γεωπόνους για τις ανάγκες της περιοχής. Να τονίσουμε ότι ως ένα βαθμό η εκτίμηση που γίνεται δεν είναι σύμφωνη με τις ζημιές που έχει το κάθε κτήμα και το ύψος των αποζημιώσεων είναι πενιχρό.
Σ’ ότι αφορά τα συστήματα προστασίας των καλλιεργειών ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Γιώργος Γιαννιτσόπουλος επεσήμανε ότι τόσο το κόστος εγκατάστασης των δικτύων όσο κυρίως το λειτουργικό κόστος είναι αδύνατον να το αντέξει ο αγρότης. Άλλωστε δεν ενδείκνυται για δενδροκαλλιέργειες ελεύθερης ανάπτυξης. Επεσήμανε δε ότι υπάρχει το σύστημα των γεννητριών εδάφους το οποίο είναι κατάλληλο για την περιοχή. Ένα έργο που ξεκίνησε πριν μια δεκαετία και τελικά χάθηκε στο δρόμο για την υλοποίηση του.
Ο Δήμαρχος Άνθιμος Μπιτάκης ξεκίνησε την προσπάθεια ανάσυρσης του από τα συρτάρια των γραφείων και θα επιδιώξει την εφαρμογή του στην περιοχή του Αμυνταίου.
Ο κ. Γιαννιτσσόπουλος επεσήμανε ότι το κόστος φυτοπροστασίας μετά το χαλάζι υπερδιπλασιάζεται και αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν. «Το κόστος αυξάνεται πάνω από 100% σε φυτοπροστασία όσον αφορά τα ραντίσματα, δηλαδή αν για οχτώ στρέμματα ροδάκινα σε φυσιολογική χρόνια θέλαμε 700-800 ευρώ για να τα καλύψουμε δηλαδή 100 ευρώ το στρέμμα περίπου τώρα θα πάμε στα 200 με 250 υποχρεωτικά για να σώσουμε τα δέντρα για τις επόμενες χρονιές. Παντού υπάρχουν πληγές, μύκητες, βακτήρια, μπαίνουν εύκολα και στον καρπό και στο ξύλο και στο φύλο και γι αυτό θέλουν πολύ περισσότερη προστασία».
-Μικρό καλάθι κρατάει και η πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου περιοχής Αμυνταίου κα Διαμάντω Κρητικού σ’ ότι αφορά τις εκτιμήσεις και τις αποζημιώσεις.
Η εμπειρία τους από τον τρόπο και τον χρόνο στον οποίο γίνονται οι εκτιμήσεις και δίνονται οι αποζημιώσεις δεν τους επιτρέπει να αισιοδοξούν ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί άμεσα και θα εισπράξουν τις αποζημιώσεις που πρέπει.
Η απογοήτευση δε στους παραγωγούς είναι τόσο μεγάλη ώστε πάρα πολλοί σκέφτονται αν θα μπουν στα κτήματα. Την απογοήτευση αυτή περιγράφει η κα Κρητικού αναφέροντας πως «σε πολλές περιπτώσεις έχουν καταστραφεί μέσα σε 10 λεπτά, οπότε η απογοήτευση καθημερινά είναι πάρα πολύ μεγάλη, δεν ξέρουμε πως θα συνεχίσουμε να καλλιεργούμε δεν ξέρουμε την παρέμβαση να κάνουμε, είμαστε κάθε μέρα και πιο απογοητευμένοι, γιατί αυτό που βλέπουμε καθημερινά είναι χειρότερο. Χειροτερεύει η κατάσταση για τα χτυπήματα είναι πάρα πολύ έντονα στους καρπούς και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε να τους ρίξουμε κάτω να τους αφήσουμε πάνω; Πρέπει να επιλυθούν άμεσα, νάρθουν να γίνουν εκτιμήσεις, να μπορέσουμε να έχουμε ένα συμπέρασμα, γιατί καταλαβαίνετε ότι και το κόστος παραγωγής πλέον είναι πάρα πολύ υψηλό, ο πληθωρισμός τρέχει με ταχύτατους ρυθμούς. Ερχόμαστε από μία χρονιά με παγετό και αυτή τη στιγμή ενώ υπάρχουν καρποί είναι όλοι οι άχρηστοι».
Κακή είναι και η εμπειρία από τον τρόπο και τον χρόνο που αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ τους παραγωγούς. Γιατί ο ΕΛΓΑ τους χρωστάει, δεν τους πληρώνει και τους εκθέτει στο κοινωνικό τους περιβάλλον, αφού δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις τους. Έχουμε δηλαδή έναν ΕΛΓΑ αναξιόπιστο και μπαταχτσή. «Ναι μας χρωστάει αποζημιώσεις ο ΕΛΓΑ κι από τις ενστάσεις του 21 που γίνανε και το σημαντικότερο είναι ότι δεν έχουνε πληρωθεί τα προανθικά, μία ιστορία η οποία πραγματικά ταλαιπωρεί πολλούς αγρότες και ειδικά αυτούς που έχουν, που είχαν μόνο κεράσια, και φανταστείτε έχουν περάσει 14 μήνες. Οι υποσχέσεις, η μία ακολουθεί την άλλη, ο πρωταθλητισμός ποιος θα πει πότε θα πληρωθούμε έχει ξεπεράσει κάθε όριο περιμένουμε από βδομάδα σε βδομάδα και καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό. Μεγαλώνουν και οι δικές μας υποχρεώσεις, αθετούμε και εμείς το λόγο μας στα πρατήρια, στους γεωπόνους, στα παιδιά μας, στα φροντιστήρια, στην καθημερινότητά μας και όσο αργεί νομίζω ότι θα ήταν πιο έντιμο, πιο τίμιο, να μας πουν πότε θα μας πληρώσουν γιατί είναι νόμος, γράφτηκε και στην εφημερίδα της κυβέρνησης. Καλά θα ήταν να μας προσδιορίσουν ποιος θα είναι ο χρόνος αυτός για να μπορέσουμε και εμείς να ορίσουμε, να καθορίσουμε την καθημερινότητά μας. Καταλαβαίνετε ότι όταν παίρνεις μία φορά το χρόνο λεφτά πόσο δύσκολο είναι να τα διαχειριστείς πόσο μάλιστα τώρα που είναι δεύτερος χρόνος και θα πάει τρίτο με την τωρινή καταστροφή γιατί, το περσινό χρόνο δεν πληρωθήκαμε πέρασαν 14 μήνες».
Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πρόεδρε είχαμε τελευταία μία σφοδρή χαλαζόπτωση, σε ποιο βαθμό είναι οι ζημιές εδώ στον κάμπο του Αμυνταίου;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δυστυχώς για δεύτερη φορά στην πορεία μου στα 40 χρόνια μέχρι τώρα στην καλλιέργεια του ροδάκινου έχουμε μία τόσο μεγάλη ζημιά και σε έκταση αλλά και σε μέγεθος. Ακολουθεί μετά από έναν παγετό ολικό στην περιοχή, όπως ακριβώς είχε γίνει και το 2003. Τα θυμούνται πάρα πολύ και εσείς ακόμα νομίζω το 2003 τον ολικό παγετό, χαλάζι το 2004 ολικό και κινητοποιήσεις τότε στη νομαρχία για της αδικίες που γινόντουσαν από τον ΕΛΓΑ. Ευτυχώς όλα αυτά κάπως με κάποιο τρόπο έχουν αλλάξει.
Λοιπόν έχουμε μία πάρα πολύ μεγάλη ζημιά έχει πιάσει όλο το αγρόκτημα Βεγόρας, κομμάτι του αγροκτήματος του Αγίου Παντελεήμονα του Μανιακίου και του Αντιγόνου σε όλες τις καλλιέργειες. Κυρίως το ροδάκινο βιομηχανικό και επιτραπέζιο, στους αμπελώνες της περιοχής, έχει μειώσει την παραγωγή σε κάποιες περιπτώσεις στο 100%, δεν έχει αφήσει τίποτα πάνω, θα τα δούμε κιόλας, καλαμπόκια, δημητριακά που σε λίγο θα αλωνιστούν, έριξε καρπό κάτω, τριφύλλια βλέπετε απέναντι ήδη ήταν τα δεύτερα χέρια άλλα ήταν κομμένα απλά δεν έχουν κοπεί από τον καιρό που χάλασε τα χαλάζια, μπήκαν και οι βροχές μετά τα αρρωσταίνει τελείως, τα χαλάει.
Πραγματικά η ζημιά είναι πολύ μεγάλη γιατί θέλει και επιπλέον έξοδα φυτοπροστασίας τώρα για να κρατηθούν αυτοί χτυπημένοι καρποί πάνω στα ροδάκινα και να φτάσουν σε ένα μέγεθος και να ωριμάσουν, ώστε να οδηγηθούν στην καλύτερη περίπτωση στο χυμό ως υποπροϊόν σε πολύ χαμηλή αξία. Θέλουν πολύ μεγαλύτερα έξοδα από ότι θα γινόντουσαν.
Ραντίζαμε πριν το χαλάζι με 10 ευρώ κόστος το βυτίο και σήμερα το κόστος έχει ανέβει στα 70, στα 80 ευρώ το βυτίο και απανωτά ραντίσματα για να κρατηθούν οι καρποί, και απανωτά ραντίσματα για να διορθωθούν τα δέντρα. Έχουν πάθει οι βλαστοί ζημιά και για την επόμενη χρονιά. Ότι βλαστό βλέπετε πράσινο πάνω είναι χτυπημένο .
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπορούμε να εκτιμήσουμε σε τι ποσοστό είναι η επιπλέον δαπάνη που θα χρειαστεί;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το κόστος αυξάνεται πάνω από 100% σε φυτοπροστασία όσον αφορά τα ραντίσματα, δηλαδή αν για οχτώ στρέμματα ροδάκινα σε φυσιολογική χρόνια θέλαμε 700-800 ευρώ για να τα καλύψουμε δηλαδή 100 ευρώ το στρέμμα περίπου τώρα θα πάμε στα 200 με 250 υποχρεωτικά για να σώσουμε τα δέντρα για τις επόμενες χρονιές. Παντού υπάρχουν πληγές, μύκητες, βακτήρια, μπαίνουν εύκολα και στον καρπό και στο ξύλο και στο φύλο και γι αυτό θέλουν πολύ περισσότερη προστασία.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Στο δια ταύτα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στο δια ταύτα δουλειά περισσότερη, εργατικά περισσότερα για να διαλυθούν αυτά λίγο να πέσουν τα πιο χτυπημένα κάτω. Δεν έχει σταματήσει η δουλειά στον κάμπο δουλεύουμε από την άλλη μέρα κιόλας δεν είναι όπως τον παγετό κάνει παγετό και αρχίζεις να περιορίζεις δαπάνες, δουλειά, εργατικά, το χαλάζι τα αυξάνει όλα αυτά και από κει και πέρα ευελπιστούμε για δίκαιες και αντικειμενικές αποζημιώσεις. Αυτό θέλουμε, με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο να αντιμετωπίζει σήμερα το πρόβλημα ο ΕΛΓΑ.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μέχρι σήμερα πως ήταν οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ; γιατί έχουμε πολλά παράπονα ότι θα είναι μειωμένη η εκτίμηση σε σχέση με τη ζημιά που έχει γίνει και πολύ λιγότερη η αποζημίωση που θα δοθεί.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι λίγο σύνθετο το πρόβλημα. Αν ο ΕΛΓΑ βγάλει υπολειμματική αξία και πει ότι αυτά τα προϊόντα που θα παραχθούν φέρουν ας πούμε 400 ευρώ το στρέμμα και τα αφαιρέσει, αυτό θα είναι πολύ άδικο γιατί τα 400 ευρώ έχουν δοθεί με το παραπάνω για να φτάσουν αυτά τα προϊόντα στην παραγωγή. Ένα δηλαδή που στη φετινή χρονιά πρέπει να γίνει και είναι εκτός κανονισμού δεν πρέπει να βγει η υπολειμματική αξία σε αυτά τα προϊόντα που μένουν. Ένα δεύτερο επειδή έχουν δηλωθεί κάποια κτήματα και για παγετό αν αρχίσει να αφαιρεί ο συντελεστής του παγετού, αφαιρεί ο συντελεστής του χαλαζιού, στο τέλος δεν μένει τίποτα. Θα πρέπει να επικρατήσει ένας συντελεστής από τους δύο και μάλλον από το δεύτερο ζημιογόνο, το χαλάζι δηλαδή. Ότι βλέπει ο γεωπόνος ως παγετό καλώς θα το βάλει ως παγετό, αλλά θα πρέπει να πληρωθεί εξ ολοκλήρου και να μην αφαιρεθούν κοστολόγια γιατί τα κοστολόγια έτσι κι αλλιώς γίνονται γιατί έχουμε το χαλάζι.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Χρειάζεται να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Χρειάζεται να αλλάξει από το 2011 ψηφίστηκε αυτός ο κανονισμός δεν πιστεύω να έχει γίνει κατανοητός στο 1% των παραγωγών. Στο 10% των γεωπόνων που καλούνται να εκτιμήσουν και πραγματικά δηλαδή αυτό μπορούμε να το εξακριβώσουμε που σας λέω κι αν μπορώ να το γνωρίζω τον κανονισμό καλά είναι γιατί ασχολήθηκα για να καταρρίψω το συγκεκριμένο κανονισμό στο αγροτικό της αντιπολίτευσης τότε της Νέας Δημοκρατίας φτιάχνοντας με τον κύριο Παπαγιαννίδη και τον κύριο Κατσαρό το νέο νόμο. Όταν θα ερχόταν στην κυβέρνηση ο κ. Σαμαράς θα έφερνε προς ψήφιση που δεν τον έφερε πότε. Ισχύει ένας κανονισμός από το 2011 ο συνεταιρισμός Αμυνταίου έχει πάει στον Άρειο Πάγο για να το καταργήσει, έχει κάνει όλα τα έξοδα για να φτάσει εκεί και τελικά δεν κατάφερε ήταν όμως νόμος της Βουλής, ένας συνεταιρισμός μικρός από το Αμύνταιο δεν κατάφερε να το αλλάξει αλλά ο νόμος είναι σε πολλές περιπτώσεις και αντισυνταγματικός και άδικος παντελώς ξεκινάμε και ασφαλίζουμε κάτι που δεν υπάρχει, στην τύχη, κατά προσέγγιση, τρεις τόνους το στρέμμα αυτό το χωράφι γιατί τρεις αυτό μπορεί να έχει 6 γιατί υποχρεωτικά 3; και αν το βάλω στο + 20% που υπάρχει αυτό δηλαδή στο 3.600 είναι υποχρεωμένος όλα μου τα χωράφια τα ροδάκινα να τα βάλω στους συν 20 και τα μικρά ακόμα. Τα τριφύλλια που δεν περιμένω συν 20% παραγωγή παραπάνω δεν προσέχω είμαι υποχρεωμένος και εκείνα και τα δημητριακά και τα πάντα από κει ξεκινάει η αδικία. Ασφαλίζουμε δηλαδή τυφλοσούρτη, ένας δίκαιος κανονισμός θα ήτανε στο συγκεκριμένο ροδάκινο μπορείς να το βάλεις στα κτήματα σου από 400 μέχρι 700 ευρώ διάλεξε που και πλήρωσε ασφάλιστρο. Να βάζει πλαφόν ανώτατο κατώτατο και να διαλέγει ο παραγωγός και ανεξάρτητα κάθε χωράφι. Αυτό το χωράφι που είναι για 5 τόνους το στρέμμα, θέλω να ασφαλίσω για πέντε το άλλο το χωράφι μου είναι για δύο τόνους το στρέμμα θέλω να πληρώσω για δύο, γιατί να πληρώσω για τρία; Γιατί ξεκινάει από κει το κακό ότι ασφαλίζουμε κάτι που δεν υπάρχει με δείκτες που έχουν βγάλει αυτοί. Είχαμε και εκείνα τα α-β-γ στα κεράσια Α κατηγορία. Β κατηγορία. Γ κατηγορία που το ασφάλιστρο ξεκινούσε από 30 ευρώ και έφτανε στα 120. αλλά αυτά δεν έχουν γίνει κατανοητά από το από την πλειονότητα των παραγωγών και δεν έχουν γίνει κατανοητά και δυστυχώς και δεν γίνονται από τους γεωπόνους γιατί όχι ότι είναι κακά παιδιά, σπουδάσαν κιόλας μα είναι εποχικοί, τους παίρνουν, πότε να εκπαιδεύσουν, πότε να βγουν στον κάμπο, πότε να αξιολογήσουν που έχει ροδάκινο που δεν είχε ροδάκινο έπεσε κάτω δεν έπεσε κάτω, είναι δύσκολο αυτό δηλαδή έτσι όπως το λειτουργούν καταρχήν θα έπρεπε να έχουν μόνιμο προσωπικό. Μόνιμο προσωπικό, δηλαδή έχουν περάσει τόσα χρόνια ξέρω περίπου πόσο μόνιμο προσωπικό θέλουν για τα χωράφια.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Γιαννιτσόπουλε να πάμε σε ένα άλλο θέμα, βλέπουμε ότι εδώ στον κάμπο του Αμυνταίου και της Βεγόρας, εδώ που είναι η καρδιά του κάμπου της περιοχής, δεν υπάρχουν προστατευτικά συστήματα της παραγωγής. Αναφερθήκατε στα κεράσια όπως είναι στους πύργους ή κάποια άλλα χωριά όπου υπάρχουν αντιχαλαζιακά δίκτυα.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κοιτάξτε λίγο τώρα, τα αντιχαλαζιακά δίχτυα για ελεύθερες καλλιέργειες, εδώ καλλιεργούμε πολύ σε κύπελλο και σε άτακτο κύπελλο, όπως είναι αυτό και σε κύπελλο τετράκλωνο, σε αυτά δεν μπορεί να μπει δίχτυ είναι δεδομένο. Το χαλάζι αν δεν πέφτει στα πέντε χρόνια τουλάχιστον μία φορά δεν συμφέρουν τα δίχτυα από το άνοιξε κλείσε τον παραγωγό. Δηλαδή αν δεν χάνει σίγουρα στις πέντε χρονιές τη μία θα την χάνει από το κόστος του διχτιού της δουλειάς, όχι του κόστους εγκατάστασης το πάγιο γιατί θέλει συνεχώς να το ανοίξεις και να το κλείνεις, θέλει εργατικά. Δηλαδή το χαλάζι πρέπει να πέφτει συχνά. Εμείς είχαμε μία χαλαζόπτωση δυνατή το 2004 και άλλη μία έχουμε σήμερα μετά 18 χρόνια. Είχε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα, το θυμάστε είμαι σίγουρος, για γεννήτριες εδάφους πάλι με τον κύριο Κατσαρό με τον κο Παπαγιαννίδη. Επελέγη η περιοχή, έγινε μελέτη, 22 σημεία στην περιοχή και αυτά θα πυροβολούσαν, θα ψέκαζαν από κάτω το συγκεκριμένο αυτό που χρειάζεται όταν ρίχνουν τα αεροπλάνα δηλαδή στη Βέροια και στην Πέλλα, εδώ δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα λόγω του γεωφυσικού τοπίου, για αυτό δεν καλυπτόμαστε. Εκείνο το έργο λοιπόν ήταν σε δημόσιο διαγωνισμό, το πήρε ανάδοχος, μπήκαμε στις εκλογές, ήρθε η κρίση και χάθηκαν όλα αυτά. Πρέπει να το ξαναδούν άμεσα, υπάρχουν αυτά τα προγράμματα τα Ευρωπαϊκά. Φορέας υλοποίησης θα μπορούσε σίγουρα να είναι και η περιφέρεια αλλά και ο Δήμος Αμυνταίου που δείχνει ένα ενδιαφέρον ο δήμαρχος. Πραγματικά θα είχαμε συνάντηση με τον πρόεδρο για αυτό το θέμα στο Αμύνταιο. Εκτός από την δενδροκομία κύριε Τριανταφυλλίδη στις περιοχές είναι και η αμπελουργία. Δεν γίνεται πλέον το Αμύνταιο να μείνει από σταφύλι, θα ήταν καταστροφικό, θάτανε πραγματικά σας λέω καταστροφικό για την οικονομία της περιοχής, για την ανάπτυξη της περιοχής να μείνει από σταφύλια. Εκεί θέλει οπωσδήποτε προστασία και βέβαια και στα ροδάκινα που τα ροδάκινα είναι πάνω από 25% του αγροτικού ΑΕΠ της περιοχής Αμυνταίου, όχι μόνο του κάμπου εδώ της Βεγορίτιδας.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Αν χαθεί αυτό το σύστημα, θα χαθεί όλη η περιοχή;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Καλυπτόμαστε και δεν θα έχουμε τέτοια τραγικά γεγονότα. Αυτό το χαλάζι το προχθεσινό δεν θα το γλιτώναμε αλλά θα έπεφτε σαν ρύζι, θα έπεφτε σαν φακή, δεν θα έπεφτε σαν καρύδια μεγάλα να καταστρέφει τα πάντα. Το άλλο το χαλάζι βέβαια που συνήθως κάνει τη ζημιά που είναι σαν φουντούκι, σαν στραγάλι έτσι αυτό το διαλύει τελείως, το κάνει νερό.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΔΙΑΜΑΤΩΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥ
ΕΡΩΤΗΣΗ: Κυρία Κρητικού συμμετείχατε στην σύσκεψη με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ τον κύριο Λυκουρέντζο, ποια είναι τα συμπεράσματά σας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα συμπεράσματά μου θα οριστικοποιηθούν κύριε Τριανταφυλλίδη όταν πραγματικά δω τις εκτιμήσεις και δούμε τις εκτιμήσεις όλοι μας. Η προσπάθεια που έγινε και από τους θεσμικούς και από τον κύριο Αντωνιάδη τον βουλευτή του νομού και από τον κύριο Χατζηζήση τον αντιπεριφερειάρχη της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και τον κύριο Άνθιμο Μπιτάκη, τον δήμαρχο του Δήμου Αμυνταίου, γιατί ήρθανε μετά από την θεομηνία που κατέκλυσε τον κάμπο της Βεγόρας και της ευρύτερης περιοχής εδώ του δήμου Αμυνταίου, ήρθαν και είδαν τι είχε γίνει μαζί με την προϊσταμένη και τους υπαλλήλους του φορέα της Δυτικής Μακεδονίας του ΕΛΓΑ. Αυτό μεταφέραμε και στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ τον κύριο Λυκουρέντζο.
Στη συνάντησή μας ο πρόεδρος προφανώς ήταν ενημερωμένος και αυτό που κρατάω ως συμπέρασμα εκεί είναι πως καταλαβαίνοντας το μέγεθος της ζημιάς στην πρόσληψη των 130 γεωπόνων εποχιακών, τους 35 τους στέλνουνε στην Δυτική Μακεδονία, θα έρθουν στην Κοζάνη, στο φορέα της Κοζάνης, πράγμα που σημαίνει ότι και αυτοί εκτιμούν το μέγεθος είναι πολύ μεγάλο οπότε χρειάζονται άνθρωποι. Τα αποτελέσματα θα μου επιτρέψετε γιατί ξέρετε είναι πολύ δύσκολο πλέον εγώ στα τόσα χρόνια πρώτη φορά βλέπω αυτή τη ζημιά, πρώτη φορά βλέπω αυτή την αντάρα, αυτό το μεγάλο κακό που συνέβη, όταν τα προϊόντα φτάσανε σε ένα πολύ καλό σημείο, ο κάμπος μας ήτανε πραγματικά πολύ καλός, ήταν τα κεράσια λίγο πριν τη συγκομιδή. Σε πολλές περιπτώσεις αυτά έχουν καταστραφεί μέσα σε 10 λεπτά, οπότε η απογοήτευση καθημερινά είναι πάρα πολύ μεγάλη, δεν ξέρουμε πως θα συνεχίσουμε να καλλιεργούμε δεν ξέρουμε την παρέμβαση να κάνουμε, είμαστε κάθε μέρα και πιο απογοητευμένοι, γιατί αυτό που βλέπουμε καθημερινά είναι χειρότερο. Χειροτερεύει η κατάσταση για τα χτυπήματα είναι πάρα πολύ έντονα στους καρπούς και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε να τους ρίξουμε κάτω να τους αφήσουμε πάνω; Πρέπει να επιλυθούν άμεσα, νάρθουν να γίνουν εκτιμήσεις, να μπορέσουμε να έχουμε ένα συμπέρασμα, γιατί καταλαβαίνετε ότι και το κόστος παραγωγής πλέον είναι πάρα πολύ υψηλό, ο πληθωρισμός τρέχει με ταχύτατους ρυθμούς. Ερχόμαστε από μία χρονιά με παγετό και αυτή τη στιγμή ενώ υπάρχουν καρποί είναι όλοι οι άχρηστοι.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Άρα αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι χρειάζεται άμεση παρέμβαση από την πλευρά του ΕΛΓΑ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αμεσότατη όχι άμεση παρέμβαση, αυτό που ζητήσαμε από τον κ Λυκουρέντζο ήτανε να προβεί όπως και πέρυσι σε προκαταβολές. Εκεί απάντησε ότι αυτό είναι απόφαση του Υπουργού, του κράτους γενικότερα . θα πρέπει να υπάρχουν τα χρήματα για να μπορέσει να τα διαθέσει και ότι δεν είναι δική του δουλειά αυτό που ζητήσαμε. Ο κύριος Αντωνιάδης είναι αλήθεια πως μετά την συνάντηση είχε κλείσει και ένα ραντεβού και με τον κύριο Γεωργαντά με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης όμως λόγω κορωνοϊού δεν μπόρεσε να μας δεχτεί, οπότε ακυρώθηκε και αυτό και δεν μπορέσαμε να μεταφέρουμε τα προβλήματα, να δούμε λίγο τι γίνεται και με αυτό το ζήτημα όσον αφορά τις προκαταβολές.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Σας χρωστάει αποζημιώσεις ΕΛΓΑ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι μας χρωστάει αποζημιώσεις ο ΕΛΓΑ κι από τις ενστάσεις του 21 που γίνανε και το σημαντικότερο είναι ότι δεν έχουνε πληρωθεί τα προανθικά, μία ιστορία η οποία πραγματικά ταλαιπωρεί πολλούς αγρότες και ειδικά αυτούς που έχουν, που είχαν μόνο κεράσια, και φανταστείτε έχουν περάσει 14 μήνες. Οι υποσχέσεις, η μία ακολουθεί την άλλη, ο πρωταθλητισμός ποιος θα πει πότε θα πληρωθούμε έχει ξεπεράσει κάθε όριο περιμένουμε από βδομάδα σε βδομάδα και καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό. Μεγαλώνουν και οι δικές μας υποχρεώσεις, αθετούμε και εμείς το λόγο μας στα πρατήρια, στους γεωπόνους, στα παιδιά μας, στα φροντιστήρια, στην καθημερινότητά μας και όσο αργεί νομίζω ότι θα ήταν πιο έντιμο, πιο τίμιο, να μας πουν πότε θα μας πληρώσουν γιατί είναι νόμος, γράφτηκε και στην εφημερίδα της κυβέρνησης. Καλά θα ήταν να μας προσδιορίσουν ποιος θα είναι ο χρόνος αυτός για να μπορέσουμε και εμείς να ορίσουμε, να καθορίσουμε την καθημερινότητά μας. Καταλαβαίνετε ότι όταν παίρνεις μία φορά το χρόνο λεφτά πόσο δύσκολο είναι να τα διαχειριστείς πόσο μάλιστα τώρα που είναι δεύτερος χρόνος και θα πάει τρίτο με την τωρινή καταστροφή γιατί, το περσινό χρόνο δεν πληρωθήκαμε πέρασαν 14 μήνες.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων εμείς θα περιμένουμε χρήματα του χρόνου τέτοιο καιρό. Τα βλέπετε δεν έχει μείνει αχτύπητος καρπός, πώς να το φροντίσεις αυτό; τι να το κάνεις; πώς να το φροντίσεις; με ποιον τρόπο;
Αυτά θα αρχίσουν να σαπίζουν τώρα. Θα χουμε βακτήρια, θα έχουμε θέματα. Αυτό μας λένε οι γεωπόνοι ότι πρέπει να συνεχίσετε να καλλιεργείτε κανονικά, πρέπει να κάνετε κανονικά τις εργασίες. Πως να τις κάνω όταν δεν υπάρχουν χρήματα, δεν υπάρχει οικονομία για να γίνουν;