Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα, Πέμπτη 11 Απριλίου, η Καθηγήτρια Νέας Ελληνικής Ιστορίας και Ιστορίας της Εκπαίδευσης Σοφία Ηλιάδου – Τάχου, σχετικά με τις εξελίξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορά το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και τις συνέπειες αυτού στον Νομό της Φλώρινας.
Η κ. Σοφία Ηλιάδου – Τάχου κρούει για δεύτερη φορά τον κώδωνα του κινδύνου αφού οι φόβοι της επαληθεύτηκαν με την ανακοίνωση του πολυνομοσχεδίου, από το Υπουργείο Παιδείας.
Σύμφωνα με δηλώσεις της ίδιας, στη Φλώρινα παίρνουμε μόνο το τμήμα ψυχολογίας ενώ στη σχολή Καλών Τεχνών δεν θα υπάρξει δεύτερο τμήμα. Το ΤΕΙ μετονομάζεται σε Σχολή Γεωπονίας και θα συμπεριλάβει ακόμα ένα τμήμα στο μέλλον.
Η ακαδημαϊκή κοινότητα βάλλεται και σε ένα άλλο επίπεδο, στο θέμα του προσωπικού. Με βάση το πολυνομοσχέδιο, η χρονική προϋπόθεση υπηρεσίας πέντε (5) τουλάχιστον ετών στο ίδιο Τμήμα, που προβλέπεται στην παρ. 5 του άρθρου 16 του ν. 4009/2011 δεν απαιτείται στις περιπτώσεις μετακίνησης μελών Δ.Ε.Π. του Τ.Ε.Ι. προς τα Τμήματα της παρ. 1 του άρθρου 14 και σε Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και αυτό αφορά και τους ήδη υπηρετούντες καθηγητές του Π.Δ.Μ.
Αυτό σημαίνει ότι ξεκινάει μία πορεία φυγής από τη Φλώρινα που θα οδηγήσει στην αποψίλωση των τμημάτων της.
Κλείνοντας η κ. Ηλιάδου τόνισε ότι: «Σε ότι αφορά την τοπική κοινωνία, θεωρώ ότι όλοι οι υποψήφιοι σε όλους τους βαθμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης οφείλουν να έχουν λόγο και κριτική για το πανεπιστήμιο γιατί είναι μία θεματική για την οποία νομίζω ότι πρέπει να κριθούν και είναι πολύ ουσιαστικό για την ίδια την επιβίωση της πόλης».
Δείτε στο βίντεο ολόκληρη τη συνέντευξη: