Υπό την προεδρεία του κ. Μιχάλη Χάτζιου και παρουσία του Δημάρχου Φλώρινας κ. Βασίλη Γιαννάκη, συνεδρίασε την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019 το δημοτικό συμβούλιο Φλώρινας.
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης αναφέρθηκε σε δύο ζητήματα.
Το πρώτο είχε να κάνει με την πρόταση του επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Συνεργασία» για την αποστολή βοήθειας στους σεισμόπληκτους της Αλβανίας. Το δεύτερο αφορούσε την επίσκεψη του στην Αθήνα.
Ως προς το πρώτο ο κ. Δήμαρχος είπε ότι η Αλβανία είναι τρίτη χώρα και απαιτείται ειδική διαδικασία για να μεταφέρει κανείς ανθρωπιστική βοήθεια. Γι’ αυτό το λόγο «φέραμε το θέμα στην ΠΕΔ και αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μία επιτροπή με δημάρχους έτσι ώστε να συνεργαστούν με το Προξενείο και ως προς το τι θα περιλαμβάνει η βοήθεια, αλλά κυρίως πως θα πάει στην Αλβανία και πως θα γίνει η διανομή της. Είμαστε σε στάδιο επεξεργασίας της πρότασης με το Προξενείο. Μόλις έχουμε κάτι νεότερο θα ανοίξουμε τη διαδικασία συλλογής ανθρωπιστικής βοήθειας».
Πρότεινε την σύσταση επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από τον αντιδήμαρχο Πρόνοιας και έναν Δημοτικό Σύμβουλο από την μειοψηφία.
Ως προς το δεύτερο θέμα ο κ. Γιαννάκης ενημέρωσε τους Δημοτικούς Συμβούλους ότι με αφορμή τις εκλογές στην ΚΕΔΕ, επισκέφτηκε τον Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο οποίος για ακόμα μία φορά του είπε ότι δεν γνώριζε ότι θα σταλούν μετανάστες στη Φλώρινα. Πρότεινε δε στον κ. Δήμαρχο να επισκεφθεί τον Ειδικό Γραμματέα Υποδοχής Μεταναστών, ο οποίος του υποσχέθηκε ότι «δεν θα σταλούν άλλοι μετανάστες, πέραν αυτών που είναι εδώ και μόνο στο ξενοδοχείο Βέλτση. Δεν υπάρχει άλλο ξενοδοχείο που θα φιλοξενήσει».
Στις συμφωνίες ιδιωτών με τον ΔΟΜ, επανέλαβε για άλλη μία φορά ότι ο Δήμος δεν παίζει κανέναν ρόλο και δεν μπορεί να παρέμβει. Στην περίπτωση αυτή ενημερώνεται μόνο η κυβέρνηση για την μετακίνηση. Επομένως, η όποια αντίδραση από τον Δήμο από μόνη της δε μπορεί να δώσει αποτελέσματα. Θα πρέπει να υπάρξει γενικότερη αντίδραση και από τους Βουλευτές και από την Περιφέρεια». Ακολούθως, μίλησαν οι επικεφαλής των παρατάξεων και Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Ο κ. Δήμαρχος, είπε ότι η μείζων αντιπολίτευση επαναλαμβάνεται στο θέμα των μεταναστών μη έχοντας προτάσεις και γνωρίζοντας ότι αυτά στα οποία αναφέρεται έχουν απαντηθεί. «Εσείς, που θέλατε να γίνει το Δημοτικό Συμβούλιο νωρίτερα, μπορούσατε να προκαλέσετε ένα Δημοτικό Συμβούλιο πάνω σε αυτό το θέμα. Δεν το κάνατε. Γιατί; Θα μπορούσατε να το κάνετε. Όταν βλέπετε ότι η Δημοτική Αρχή δεν έχει τα αντανακλαστικά που ζητάτε εσείς, θα μπορούσατε να το κάνετε εσείς».
Η μείζων αντιπολίτευση ζήτησε τον έλεγχο της ροής των μεταναστών στην περιοχή μας, γνωρίζοντας ότι αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει. Απαντώντας οκ. Δήμαρχος τόνισε «εσείς τι καταλαβαίνετε; Ότι μπορούμε να ελέγξουμε τη ροή; Όλη η Ελλάδα έχει κατακλυστεί από μετανάστες. Βλέπετε να το απέτρεψε κάποιος Δήμαρχος;». Επεσήμανε δε ότι αυτοί που ήρθαν εδώ είναι νόμιμοι, γιατί έχουν κάνει τη διαδικασία αίτησης ασύλου και επομένως μένουν νόμιμα στην Ελλάδα. Δε μπορεί κάποιος να τους διώξει. Είναι νόμιμοι μετανάστες επειδή διεκδικούν άσυλο.
Ενημέρωσε το σώμα πως το πρόγραμμα που έχει να κάνει με τη φιλοξενία σε ξενοδοχεία, λήγει σε τέσσερις μήνες και από εκεί και πέρα το κράτος θα πάει σε κλειστές δομές προαναχωρησιακών κέντρων. Αυτή είναι η ενημέρωση από το υπουργείο.
Απαντώντας σε άλλα θέματα ο κ. Δήμαρχος είπε:
Όπως θα έχετε ενημερωθεί, με νομοθετική διάταξη του υπουργείου, ο κάθετος άξονας παραμένει στην παλιά όδευσή του. Είναι ένα θέμα το οποίο είχε αναλάβει ο βουλευτής, ο κ. Αντωνιάδης, να το προχωρήσει. Ο κάθετος άξονας είναι προφανώς από τα κεντρικά ζητήματα και της Δημοτικής Αρχής, αλλά και προηγούμενων. Εμείς θα τον διεκδικούμε και θα προκαλέσουμε και την συμπαράταξη της Περιφέρειας.
Προφανώς και θέλουμε να γίνει ο οδικός άξονας, είναι αυτός που θα μας βάλει μέσα στον χάρτη της υπόλοιπης Ελλάδος, σε ότι έχει να κάνει με την εύκολη διακίνηση των πολιτών του Δήμου μας.
Απευθυνόμενος στον κ. Μπαρδάκα σε σχέση με τη συνεργασία με την Σχολή Καλών Τεχνών, είπε «συζητάμε με τον Κοσμήτορα και με πολλούς καθηγητές, το θέμα συνεργασίας πάνω σε θέματα πτυχιακών εργασιών των φοιτητών και όχι μόνο. Είμαστε σε καλό δρόμο, οι απόψεις μας συμπίπτουν και ήδη έγινε το πρώτο βήμα με την πρώτη παρουσίαση πτυχιακής εργασίας σε πάρκα του δήμου. Θα δω και την πρόταση που καταθέσατε».
Για την άθλια οικονομική κατάσταση του Δήμου, ο Δήμαρχος επέρριψε ευθύνες στον Δημοτικό Σύμβουλο Χρήστο Μπαρδάκα, ο οποίος επί εννιά χρόνια ήταν ο νούμερο δυο της διοίκησης στο Δήμο Φλώρινας. «Θα ήταν αξιοπρεπές να μην απολογούμαστε εμείς για αυτά που έγιναν από προηγούμενους».
Υποσχέθηκε σύντομα να γίνει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την οικονομική κατάσταση του Δήμου. «Ξαναλέω. Φυσικά και θα προκαλέσω τέτοια συζήτηση. Όπως ξέρετε, ο Δήμος μας αυτή τη στιγμή είναι σε οικονομικό έλεγχο. Γίνεται έλεγχος και από ορκωτούς λογιστές στα νομικά πρόσωπα και στην Κοινωφελή επιχείρηση, οπότε έχοντας τα αποτελέσματα προφανώς και θα προκαλέσω συζήτηση».
Απευθυνόμενος στον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Γιώργο Παπαγρηγορίου επανέλαβε την πρόταση του για συνεργασία όλων των παρατάξεων. «Σημασία έχει η λειτουργία του Δήμου. Είμαι ανοιχτός σε όλες τις προτάσεις και με ενδιαφέρει να πάμε τον Δήμο μπροστά. Βέβαια, συνεργασία με αυτού του είδους τις ερωτήσεις ή αντεγκλήσεις δεν μπορεί να υπάρξει. Γι’ αυτό πρέπει να αλλάξουμε το επίπεδο και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο».
Ακολούθησε η συζήτηση των εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων:
1) Δημιουργία Επιτροπής για την ανθρωπιστική βοήθεια στην Αλβανία.
Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα. Την επιτροπή αποτελούν ο αντιδήμαρχος κ. Ηλίας Μούλελης και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Χρήστος Μπαρδάκας.
2) Αναμόρφωση προϋπολογισμού Δήμου Φλώρινας.
Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Καταψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Κωνσταντινίδης, Ακριτίδης, Σεχίδης, Καρυπίδης, Ιωακειμίδης, Παπαγρηγορίου και Ρασάικος.
Στη συνέχεια συζητήθηκαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης:
1) «Κατανομή Δ΄ δόσης 2019 ποσού 165.120,00 € (καθαρό ποσό 164.872,32€) για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Φλώρινας» με εισηγητή τον κ. Βασίλειο Χατζητιμοθέου, Δημοτικό Σύμβουλο και Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Δήμου Φλώρινας.
Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
2) «Μεταβολές Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για το σχολικό έτος 2020-2021» με εισηγητή τον κ. Βασίλειο Χατζητιμοθέου, Δημοτικό Σύμβουλο και Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Δήμου Φλώρινας.
Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νώτας ψήφισε παρών.
3) «Μεταβολές Σχολικών Μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για το σχολικό έτος 2020-2021» με εισηγητή τον κ. Βασίλειο Χατζητιμοθέου, Δημοτικό Σύμβουλο και Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Δήμου Φλώρινας.
Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
4) «Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου Φλώρινας στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδος» με εισηγητή τον κ. Ηλία Μούλελη, Αντιδήμαρχο Φλώρινας.
Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα. Εκπρόσωπος του Δήμου Φλώρινας ορίστηκε ο πρόεδρος της Κοινότητας Δροσοπηγής κ. Μάρου.
5) «Ορισμός υπολόγου για τις συναλλαγές με την Τράπεζα της Ελλάδος» με εισηγητή τον κ. Νικόλαο Δούμτση, Αντιδήμαρχο Φλώρινας.
Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
6) «Σχετικά με 3 η τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος Δήμου Φλώρινας έτους 2019» με εισηγητή τον κ. Νικόλαο Δούμτση, Αντιδήμαρχο Φλώρινας.
Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Μειοψήφησαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Καρυπίδης, Ιωακειμίδης και Σεχίδης.
7) «Έγκριση της υπ’ αριθ. 03/2019 απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου Φλώρινας σχετικά με το Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2020 Δήμου Φλώρινας» με εισηγητή τον κ. Βασίλειο Γιαννάκη, Δήμαρχο Φλώρινας και Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής Δήμου Φλώρινας.
Απαντώντας σε ερωτήματα Δημοτικών Συμβούλων ο κ. Δήμαρχος ανέφερε αρχικά πως θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα συνεχιζόμενα έργα και έπειτα να γίνει ο προγραμματισμός νέων έργων, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο δήμος. «Θα περίμενα από σας να συμφωνήσουμε σε αυτό το τεχνικό πρόγραμμα, να το τελειώσουμε, για να μπορούμε να μπούμε σε ένα άλλο επίπεδο την επόμενη χρονιά. Αν δεν κάνουμε αυτά τα έργα δε μπορούμε να προχωρήσουμε σε επόμενο στάδιο».
Επανέλαβε την πρόταση του για συμπόρευση όλων των παρατάξεων για το καλό του Δήμου και των Δημοτών. «Θα περίμενα από σας, το ξαναλέω, να μας βοηθήσετε και να λειτουργήσουμε όλοι μαζί το Δήμο. Οι απόψεις μας είναι κοντά. Δεν έχουμε κάτι να χωρίσουμε, οπότε καλό θα ήταν να το ψηφίσουμε και να το υλοποιήσουμε μαζί» είπε χαρακτηριστικά.
Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Μειοψήφισαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Κωνσταντινίδης , Καρυπίδης, Ρασάικος, Μπαρδάκας, Παπαγρηγορίου, Σεχίδης και Ιωακειμίδης.
8) «Καθορισμός του ανταποδοτικού τέλους ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας για το έτος 2020 και εφεξής μέχρι καταργήσεως ή τροποποιήσεως της παρούσης απόφασης» με εισηγητή τον κ. Βασίλειο Γιαννάκη, Δήμαρχο Φλώρινας και Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Φλώρινας.
Ο Δήμαρχος πρότεινε να μην υπάρξει αλλαγή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, με την προοπτική να εξεταστούν στο μέλλον, σε συνάρτηση με την οικονομική κατάσταση του Δήμου.
Απαντώντας σε τοποθετήσεις Δημοτικών Συμβούλων ο κ. Γιαννάκης είπε χαρακτηριστικά: «Προφανώς και είναι εύκολο να λέμε ότι δεν αυξάνουμε τα τέλη. Το χρέος της ΔΙΑΔΥΜΑ ήταν 1.800.000 ευρώ, γίνεται κατάσχεση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ βάσει της σύμβασης που υπήρξε και τώρα το ποσό έχει φτάσει στο 1.300.000 ευρώ. Κι εγώ θέλω να μειώσω τα τέλη ή και να μην υπάρχουν. Το ερώτημα είναι, έτσι μπορεί να λειτουργήσει ο Δήμος; Και στο δικό μου πρόγραμμα υπήρχε η μείωση σε ευπαθείς ομάδες και προφανώς και θα το τηρήσουμε. Αυτή τη στιγμή όμως πρέπει να λειτουργήσουμε το δήμο και να δούμε πως θα κάνουμε τον προϋπολογισμό. Έχουμε πολύ σημαντικό πρόβλημα στην κατάθεση του προϋπολογισμού. Προφανώς και θα μειώσουμε τα τέλη και το θέλω».
Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Μειοψήφησαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Κωνσταντινίδης, Μπαρδάκας, Παπαγρηγορίου, Σεχίδης, Ναλπαντίδου και Ιωακειμίδης.