«Να ξέρουν οι πολίτες τις Φλώρινας , η μονάδα δεν κλείνει , δεν είναι κανενός κτήμα, ούτε του διευθυντή της ούτε του γιατρού της ούτε των νοσηλευτών -νοσηλευτριών που δουλεύουν εκεί. Η μονάδα θα μείνει και ο γιατρός να φύγει, καλό του ταξίδι, την άλλη στιγμή θα έχουμε γιατρό», ανέφερε ο Διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας
και διευθυντής του ουρολογικού τμήματος του νοσοκομείου Φλώρινας Γιώργος Κωτακίδης, σε συνέντευξη τύπου.
Η συνέντευξη δόθηκε στις 2 Αυγούστου 2017 από τους Γιώργο Κωτακίδη , Διευθυντή Ουρολογικής κλινικής και Διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας του Γ.Ν. Φλώρινας, Ελεούσα Τριανταφυλλίδου, Διευθύντρια αναισθησιολογικού Τμήματος
Γιάννη Κοσκοσά, Διευθυντή Μαιευτικού-Γυναικολογικού Τμήματος
Χ. Τόιτου, νοσηλεύτρια, προϊσταμένη των εξωτερικών ιατρείων του Γ.Ν. Φλώρινας και στόχο τους ήταν να αντικρούσουν τα όσα τους καταμαρτυρεί ο πρώην διοικητής του νοσοκομείου Φλώρινας Νίκος Κοτοπούλης.
Ήταν μια συνέντευξη ποταμός, κατά την οποία αποκαλύφθηκαν γεγονότα άγνωστα σε όλους εμάς, για τα οποία είχαμε μια απλή υποψία και βλέπαμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου.
Αυτό που θλίβει και πανικοβάλλει τον κάθε πολίτη και χρήστη των υπηρεσιών υγείας του νοσοκομείου Φλώρινας είναι η ανάδειξη της χαμηλής ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών από ορισμένα τμήματα, η έλλειψη εμπιστοσύνης σε μέρος του ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου, για το οποίο υπάρχουν αποφάσεις θεσμικών οργάνων και συμπεράσματα ΕΔΕ για ανεπάρκεια επιστημονικής γνώσης και απαγόρευσης εφημέρευσης στους εν λόγω γιατρούς.
Όχι πως δεν γνωρίζαμε ότι κάτι δεν πάει καλά στο νοσοκομείο. Η πρόσφατη επιστολή γιατρών του παθολογικού τομέα το έλεγε καθαρά. «Λόγω έλλειψης ιατρών (ειδικευμένων και ειδικευομένων) στην Παθολογική Κλινική του Γ.Ν.Φ οι συνθήκες εφημέρευσης πλέον έχουν καταστεί αφόρητες από την πλευρά του ιατρικού προσωπικού και επικίνδυνες για την υγεία των ασθενών».
Θα πρέπει κανείς να είναι αφελής και ανίδεος για να ισχυριστεί ότι η μεγάλη έλλειψη ιατρικού προσωπικού δεν εγκυμονεί κινδύνους για τη ζωή των ασθενών.
Το ζήτημα είναι πως αξιολογεί κανείς την έλλειψη προσωπικού. Θέλεις ποιότητα και ασφάλεια για τον χρήστη των υπηρεσιών του νοσοκομείου ή πάσει θυσία να έχεις μια κλινική ανοιχτή και «γαία πυρί μιχθήτω» με όλες αυτές τις παρενέργειες και επικινδυνότητες; Στο νοσοκομείο μας έγινε το δεύτερο.
Όλα αυτά κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες του νοσοκομείου μας. Κι αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο και σήμερα και αύριο.
Όμως δεν είναι όλα μαύρα στο νοσοκομείο. Υπάρχουν γιατροί, οι περισσότεροι, εγνωσμένης αξίας και επιστημονικής κατάρτισης, που μπορούν να σταθούν επάξια σε οποιοδήποτε μεγάλο νοσοκομείο της χώρας μας. Κι αναφέρω ως παράδειγμα, από την εμπειρία μου στο χώρο αυτό της υγείας, τον κ. Κωτακίδη, ο οποίος τολμώ να πω πως είναι υπόδειγμα γιατρού και ανθρώπου.
Οι χαράδρες στο νοσοκομείο είναι βαθειές και δεν ξέρω σε ποιο βαθμό μπορούν να αποκατασταθούν οι σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων.
Το απόστημα έσπασε. Απαιτούνται επεμβάσεις χειρουργικής ακρίβειας, στοχευμένες ενέργειες, για να αποκατασταθεί ένα κλίμα ηρεμίας και συνεργασίας εργαζομένων και διοίκησης, ώστε το νοσοκομείο να ξαναβρεί τον βηματισμό του- αν μπορεί να τον βρει στην κατάσταση που είναι- και να επανακτήσει την αξιοπιστία των πολιτών. Διαφορετικά θα κλείσει ως νοσοκομείο, γιατί δεν θα έχει ιατρικό προσωπικό αλλά και ασθενείς. Ποιός θα πήγαινε σε ένα γιατρό στον οποίο απαγορεύτηκε η εφημερία λόγω επιστημονικής ανεπάρκειας; Ποιος θα πήγαινε σε ένα γιατρό στον οποίο «δεν θα πήγαινε ούτε τη γάτας της», όπως ανέφερε επιγραμματικά η αναισθησιολόγος κα Τριανταφυλλίδου;
Ακούγοντας τις δυο συνεντεύξεις διαπιστώνεις πως όντως υπήρξε έλλειμμα διοίκησης. Το έχουμε τονίσει και σε προηγούμενα δημοσιεύματα μας. Δεν μας λάβανε υπόψιν τους. Πολλά από τα ζητήματα υπολειτουργίας αλλά και δυσλειτουργίας του νοσοκομείου έχουν να κάνουν με την διοίκηση, που δεν μπόρεσε να τα λύσει. Θα έλεγα ότι η διοικητική τακτική που επέλεξε ο κ. Κοτοπούλης μόνο προβλήματα δεν έλυσε. Αυτή είναι η αλήθεια, όσο οδυνηρή και αν είναι.
Ο Διευθυντής ενός τμήματος, ο Διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας, ο Διευθυντής διοικητικών υπηρεσιών είναι θεσμικά όργανα, τα δάχτυλα του χεριού, με τα οποία υποχρεούσαι να συνεργαστείς για να αποφύγεις τις «κακοτοπιές» και να έχεις θετικά αποτελέσματα. Αυτό δεν έγινε από τον κ. Κοτοπούλη. Τα προβλήματα πολλαπλασιάστηκαν από τις αστοχίες του και του υπουργείου Υγείας. Μοιραία ήρθε η απόλυση του, με το συγκεκριμένο αιτιολογικό της «διοικητικής ανεπάρκειας».
Η συνέντευξη μας έδωσε ακόμα τη γεύση ότι διατάσσονταν ΕΔΕ από τον κ. Κοτοπούλη ανάλογα με τις προτιμήσεις του. Δεν μπορείς να αγνοείς συμπεράσματα –προτάσεις του ΣΕΥΠ και να ξεκινάς καινούργια ή συμπληρωματική ΕΔΕ. Υποχρεούσαι να εφαρμόζεις τα όσα αναφέρει στην απόφαση του το ΣΕΥΠ (σώμα επιθεωρητών υγείας). Εφόσον βέβαια υπάρχει αυτή η απόφαση του ΣΕΥΠ.
Δεν μπορεί ολοκληρωμένη ΕΔΕ να συρταρώνεται και να μην αποστέλλεται εκεί που πρέπει.
Για τη μονάδα τεχνητού νεφρού μας είπαν εντελώς διαφορετικά πράγματα. Πως καμιά νοσηλεύτρια ή νοσηλευτής από άλλα τμήματα δεν ήθελε να πάει στο νεφρό. «…ο κύριος Κοτοπούλης σε μια επιστολή του λέει πως γίνεται χαμός από τους νοσηλευτές που επιθυμούν να εργαστούν στην μονάδα αιμοκάθαρσης. Έστειλα ένα χαρτί στην διευθύνουσα πέστε μου ποιοί νοσηλευτές επιθυμούν από τα επόμενα τμήματα να πάνε στην ομάδα αιμοκάθαρσης κι εντός ολίγων ημερών να μου απαντήσετε. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει απάντηση. Τι κάνουνε; Προσπαθούν να πείσουνε τους εργαζόμενους στην μονάδα να υπογράψουν μια δήλωση ότι δεν θέλουν να φύγουν από αυτή. Αυτό είναι δημοκρατία; Είδατε ποτέ κανέναν διευθυντή να λέει στους νοσηλευτές να υπογράψουν ένα χαρτί ότι επιθυμούν να μείνουν στο τμήμα τους; Αυτό που γίνεται είναι απαράδεκτο» αναφέρει ο κ. Κωτακίδης.
Ακόμα μίλησε για ανεπάρκεια της διοίκησης. «Με κατηγορεί για την δημοκρατία , για την δικαιοσύνη. Έχετε διαβάσει αυτά που έγραψα εγώ στην επιστολή μου; Ένα διοικητικό παράπτωμα πρέπει να φτάσει στην εισαγγελία; Είναι ανεπάρκεια της διοίκησης όταν δεν μπορεί να λύσει τέτοια προβλήματα. Ο εισαγγελέας πρέπει να ασχοληθεί με τον διοικητή όχι με το τι γίνεται εδώ μέσα όταν ένας γιατρός βρίσει έναν άλλον πρέπει να φτάσουν στα δικαστήρια; Εσύ τι κάνεις ως διοίκηση ; Ο εισαγγελέας είναι για να λύνει διοικητικά προβλήματα; Την ανεπάρκεια δηλαδή της διοίκησης;».
Ο κ. Κωτακίδης αναφέρθηκε και στη δομική λειτουργία του συστήματος υγείας στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, κάτι που είναι γνωστό από τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Φλώρινας για την υγεία. Για τη Φλώρινα πρότεινε μια μικρή μονάδα υγείας, η οποία θα προσφέρει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αλλά θα έχει και κάποιες κλινικές πρώτης γραμμής με λίγα κρεβάτια, αφού η υπάρχουσα έχει μεγάλο κόστος λειτουργίας, μικρή κάλυψη κρεβατιών και ελλειπή στελέχωση σε ιατρικό προσωπικό. «…Οχτώ εκατομμύρια κοστίζει το νοσοκομείο αυτό στο φορολογούμενο και δεν κοστίζει στους δημόσιους υπαλλήλους γιατί αυτοί από το ένα υπουργείο παίρνουν στο άλλο δίνουν. Από τους ελεύθερους επαγγελματίες τα μαζεύουν, το είπε κανείς αυτό; Το είπε κανείς ότι αυτή η περιφέρεια με τόσο πληθυσμό 15 βουλευτές τόσους δημάρχους και άλλους τόσους αντιδημάρχους με 5 νοσοκομεία είναι δυνατόν να πληρώσει την συντήρηση αυτών τον νοσοκομείων; Ξέρετε ότι η χώρα μας πληρώνει πρόστιμο γιατί δεν εφαρμόζει το 48ωρο; 48ωρο σημαίνει 7 γιατροί σε κάθε τμήμα. Πέστε μου τι θα κάνουνε 7 ουρολόγοι στην Φλώρινα; Θέλετε να τους πληρώνετε εσείς;».
Η ζωή αποδεικνύει τις δύο τελευταίες δεκαετίες ότι κάθε χρόνο μειώνεται ο αριθμός του ιατρικού προσωπικού αλλά και η κάλυψη σε ασθενείς δεν μπορεί να ξεπεράσει το 40%. Αυτά δείχνουν ότι κάποια στιγμή όχι μακρινή, τα νοσοκομεία αυτής της μορφής Φλώρινας, Γρεβενών, Καστοριάς, ακόμα και της Κοζάνης θα κλείσουν και θα αλλάξουν μορφή. Θα γίνουν κέντρα υγείας αστικού τύπου. Θα παραμείνει ένα το «ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ». Αυτή είναι η πορεία τους. Αν δεν κάνουμε τώρα αυτό το βήμα θα μας το επιβάλουν αργότερα με τους δικούς τους όρους.
Οι συνεντεύξεις μας έδωσαν μια πικρή γεύση για το πώς λειτουργεί ένα νοσοκομείο σαν το δικό μας και πόσο κινδυνεύει η ζωή μας σ’ αυτό. Όσοι εθελοτυφλούν μπορούν να ονειρεύονται. Θα ξυπνήσουν όμως κάποια στιγμή τρομαγμένοι.
Στον γυναικολόγο και διευθυντή της κλινικής Γιάννη Κοσκοσά χρεώνει την απόλυση του ο πρώην διοικητής του νοσοκομείου Νίκος Κοτοπούλης, την οποία θεωρεί ότι είναι πολιτική δίωξη λόγω των φιλικών σχέσεων του κ. Κοσκοσά με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.
Ο κ. Κοσκοσάς ανέφερε ότι μίλησε θετικά στον κ. Ξανθό για τον διορισμό του κ. Κοτοπούλη και πως «ο κύριος Κοτοπούλης διορίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και απολύθηκε από αυτήν».
Είπε ότι αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ «το καλοκαίρι του 2015 μετά το δημοψήφισμα, λόγω πολιτικών διαφωνιών».
Τόνισε πως ως διευθυντής Μαιευτικής- Γυναικολογικής Κλινικής διαφώνησε με τον «διχαστικό» τρόπο που διοικεί ο κ. Κοτοπούλης το νοσοκομείο. « Τις διαφωνίες μου λοιπόν τις εξέφρασα ανοιχτά, όπως και άλλοι συνάδελφοι στην σύσκεψη με τον κύριο Κύρκο πριν 2 περίπου μήνες. Από πότε η διαφορετική γνώμη για τον τρόπο διοίκησης ονομάζεται υπονόμευση ; Ήταν σαφής η αμηχανία του κυρίου Κοτοπούλη και η αδυναμία του να το στηρίξει . Αυτό που καταλογίζουμε στον κύριο Κοτοπούλη είναι ότι σταδιακά άρχισε να διοικεί το νοσοκομείο με διχαστικό τρόπο συνεργαζόμενος μόνο με μια ομάδα γιατρών που τους ονομάζει θεσμικά όργανα. Γιατί αυτοί είναι θεσμικά όργανα για συνεργασία, ενώ οι υπόλοιποι ανάμεσα στους οποίους και ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας κύριος Κωτακίδης, δεν είναι;».
Για τις ΕΔΕ ο κ. Κοσκοσάς παρουσίασε τελείως διαφορετική εικόνα, ανατρέποντας τα όσα ανέφερε ο κ. Κοτοπούλης. Μάλιστα απεκάλυψε ότι το πόρισμα της ΕΔΕ εστάλη στο σώμα επιθεωρητών υγείας το οποίο απέστειλε την πρόταση του στο νοσοκομείο, υιοθετώντας «τα κύρια σημεία» της δικής του ΕΔΕ. Κατηγορεί δε τον κ. Κοτοπούλη ότι αντί να εφαρμόσει το πόρισμα του ΣΕΥΠ προέβη σε νέα ΕΔΕ!!! «Το 2015 η ΕΔΕ διατάχτηκε από την τότε διοικήτρια κ. Κετσετζή όχι μόνο λόγω της ανώνυμης επιστολής, αλλά και λόγω έγγραφης καταγγελίας όλων των νοσηλευτών-τριών (9 στον αριθμό) της ΜΤΝ που υπηρετούσαν τότε, ότι τους ασκούνταν εργασιακό μπούλινγκ από την γιατρό κα Βασιλείου. Ένας αριθμός νοσηλευτριών είχε ήδη ζητήσει και είχε φύγει και κάποιες απομακρύνθηκαν κατά απαίτηση της κυρίας Βασιλείου, ανάμεσα τους και πρώην προϊστάμενες. Η ΕΔΕ που ανατέθηκε σε εμένα, ναι μεν άργησε να τελειώσει (ήταν αρκετά δύσκολη με μεγάλο όγκο εγγράφων και με μεγάλο αριθμό μαρτύρων), αλλά συμμετοχή στη διερεύνηση της υπόθεσης είχε και το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας (ΣΕΥΠ). Μετά την κατάθεση του πορίσματος της ΕΔΕ από εμένα, η μελέτη και η τελική πρόταση έγινε από το ΣΕΥΠ, υιοθετήθηκαν μάλιστα τα κύρια σημεία από τη δική μου ΕΔΕ. Μήπως η σχετική διαδικασία από το ΣΕΥΠ είναι κι αυτή παράτυπη;
Στη συνέχεια σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου ο κύριος Κοτοπούλης πρότεινε συμπληρωματική ΕΔΕ αποκρύβοντας την ύπαρξη πορίσματος από το ΣΕΥΠ. Στη συνεδρίαση αυτή δεν κλήθηκα και έμαθα εκ των υστέρων τυχαία ότι διατάχθηκε καινούρια ΕΔΕ. Ανάμεσα στα επιχειρήματα που προβλήθηκαν και γράφονται στην απόφαση ήταν και το προσβλητικό για μένα ότι δεν κλήθηκαν ουσιώδεις μάρτυρες.
Αναφερόμενος στην παιδιατρική κλινική είπε ότι η πρώην διοικήτρια η κα Κετσετζή η οποία διέταξε ΕΔΕ με το ερώτημα αν η επιμελήτρια κα Μολέντα έχει επιστημονική επάρκεια. «Το ερώτημα της κυρίας Κετσετζή αφορούσε την επιστημονική επάρκεια της επιμελήτριας κυρίας Μολέντα». Στην ΕΔΕ αυτή υπάρχει επιστολή του Διευθυντή της παιδιατρικής κλινικής κου Μπουχντίμα στην οποία αναφέρεται ότι η κα Μολέντα δεν έχει επιστημονική επάρκεια!!!«Ένα σοβαρό στοιχείο που αφορούσε αυτήν την ΕΔΕ ήταν η σχετική επιστολή -τοποθέτηση του διευθυντή της Παιδιατρικής κλινικής του Κυρίου Μπουχντίμα , η οποία έκανε λόγο για επιστημονική ανεπάρκεια της παραπάνω επιμελήτριας, ενώ επί 3 χρόνια αξιολογούνταν από τον ίδιο με « Άριστα»!».
Ακολουθεί δεύτερη ΕΔΕ για την παιδιατρική η οποία κατέληγε στο συμπέρασμα ότι «και οι δύο γιατροί είναι επικίνδυνοι για την υγεία την υγεία των παιδιών».Την ΕΔΕ αυτή την διενέργησε η αναισθησιολόγος κα Τριανταφυλλίδου.
Όπως αναφέρει ο κ. Κοσκοσάς η « τότε Διοικήτρια κυρία Κετσετζή δεν κοινοποίησε τα πορίσματα των παραπάνω ΕΔΕ κι έτσι φτάσαμε στην αρχή του 2016, όταν ο εκτελών χρέη Διοικητή κύριος Κωτακίδης «ανέσυρε» τις ΕΔΕ , τις απέστειλε στην Τρίτη ΥΠΕ για να εκτιμηθούν και να αποφασιστούν οι περεταίρω ενέργειες». Συγχρόνως αποφάσισε τον προσωρινό αποκλεισμό της κυρίας Μολέντα από τις εφημερίες της Παιδιατρικής κλινικής».
Όπως ήταν φυσικό για ένα τέτοιο σοβαρό θέμα όπως η επιστημονική ή μη επάρκεια ενός γιατρού δεν μπορεί να μην έχει και τη γνώμη του επιστημονικού συμβουλίου των γιατρών του νοσοκομείου. «Ζητήθηκε από το Επιστημονικό Συμβούλιο , στο οποίο τότε ήμουν Πρόεδρος, να συζητήσει τα παραπάνω, πράγμα που έγινε. Η απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου, με μία μόνο ψήφο «κατά», κατέληγε στην υιοθέτηση των πορισμάτων των ΕΔΕ και της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου για «οριστικό αποκλεισμό» της κυρίας Μολέντα από τις εφημερίες και την εργασία της μόνο υπό εποπτεία. Συγχρόνως έθετε σοβαρά ερωτήματα για την ανάγκη διερεύνησης διοικητικών ευθυνών και του Διευθυντή της Παιδιατρικής κλινικής κύριου Μπουχντίμα, αλλά και της προηγούμενης διοίκησης. Έτσι συνεχίστηκε η βαθιά κλονισμένη λειτουργία της Παιδιατρικής Κλινικής».
Για τον πρώην επιμελητή της γυναικολογικής κλινικής ο κ. Κοσκοσάς είπε ότι μετακινήθηκε «σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης πριν από ένα χρόνο για λόγους υγείας».
Ακόμα, αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό που συνέβη πριν 2 χρόνια το οποίο αποτυπώνει την ποιότητα της παρεχόμενης υγείας. «Σε τοκετό πριν 2 χρόνια, όπου το μωρό χρειαζόταν άμεση ανάνηψη, στο έκτακτο τηλεφώνημα της μαίας αντί να έρθει ο διευθυντής της Παιδιατρικής κλινικής που εφημέρευε , ήρθε ένας φοιτητής της ιατρικής από ξένο πανεπιστήμιο, στον οποίο είχε δώσει το τηλέφωνο του εφημερεύοντα !!! Έτσι το νεογνό ανανήφθηκε από την μαία και την αναισθησιολόγο κυρία Τριανταφυλλίδου η οποία ήρθε πρώτη. Ο δε επιμελητής της κλινικής μου κύριος Τσινέκε που διενήργησε τον τοκετό σημείωσε ψευδώς ότι στην διάρκεια του τοκετού ήταν παρών ο κύριος Μπουχντίμα…. .Κάναμε σχετική αναφορά εγώ και η κυρία Τριανταφυλλίδου, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση και ενασχόληση από την τότε Διοικήτρια…. Καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί ήμουν ιδιαίτερα ευαίσθητος και πρέπει να είμαστε στην Ιατρική στο θέμα της τήρησης της νομιμότητας».
Μια σειρά από περιστατικά όπως η κατάρτιση και πότε των εφημεριών, η επιλεκτική εφαρμογή της εφημερίας ετοιμότητας, η περίπτωση του φοιτητή, ο τρόπος χειρισμού των ΕΔΕ, δείχνουν τι διοικητικό αλαλούμ που υπήρχε στο νοσοκομείο. Κι εδώ η ευθύνη βαρύνει τον κ. Κοτοπούλη, που άφησε να εξελίσσονται τέτοια γεγονότα στο νοσοκομείο χωρίς να πάρει μέτρα. «Διοικητική ανεπάρκεια ή θέατρο του παραλόγου;» αναρωτήθηκε ο κ. Κοσκοσάς.
ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΤΑΚΙΔΗΣ
«….δεν είναι μια ευχάριστη στιγμή ούτε για μένα προσωπικά ούτε για το νοσοκομείο και πιστεύω ούτε για όλη την πόλη.
Θα ξεκινήσω λίγο με την μονάδα τεχνητού νεφρού που με κατηγορούν ότι θέλω να την κλείσω και μάλιστα είχε δοθεί και μια συνέντευξη στην οποία δεν μπόρεσα να παρακολουθήσω γιατί ήμουνα μόνος και ξέρετε την δουλειά που έχει με τα χειρουργεία όταν είσαι μόνος σου το 100% της ώρας απασχόλησης σου είναι η εργασία. Σε αυτή αναφέρθηκε ότι θέλω να κλείσω την μονάδα και ο διοικητής κάτι τέτοιο άφησε να εννοηθεί .
Ένα πράγμα θα πρέπει να ξέρουν οι πολίτες τις Φλώρινας , η μονάδα δεν κλείνει , δεν είναι κανενός κτήμα , ούτε του διευθυντή της ούτε του γιατρού της ούτε των νοσηλευτών -νοσηλευτριών που δουλεύουν εκεί. Η μονάδα θα μείνει και ο γιατρός να φύγει, καλό του ταξίδι, την άλλη στιγμή θα έχουμε γιατρό.
Δεν μπορεί κανένας πολίτης , εργαζόμενος να εκβιάζει το κράτος. Δεν μπορεί επειδή το κράτος μας έδωσε μια θέση να λέμε «δικιά μου είναι η κλινική και εγώ κάνω κουμάντο». Κανένας δεν κάνει κουμάντο, υπάρχει μια διοίκηση, υπάρχει μια ιεραρχία.
Εδώ ο κύριος Κοτοπούλης σε μια επιστολή του λέει πως γίνεται χαμός από τους νοσηλευτές που επιθυμούν να εργαστούν στην μονάδα αιμοκάθαρσης. Έστειλα ένα χαρτί στην διευθύνουσα πέστε μου ποιοί νοσηλευτές επιθυμούν από τα επόμενα τμήματα να πάνε στην ομάδα αιμοκάθαρσης κι εντός ολίγων ημερών να μου απαντήσετε. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει απάντηση. Τι κάνουνε; Προσπαθούν να πείσουνε τους εργαζόμενους στην μονάδα να υπογράψουν μια δήλωση ότι δεν θέλουν να φύγουν από αυτή. Αυτό είναι δημοκρατία; Είδατε ποτέ κανέναν διευθυντή να λέει στους νοσηλευτές να υπογράψουν ένα χαρτί ότι επιθυμούν να μείνουν στο τμήμα τους; Αυτό που γίνεται είναι απαράδεκτο.
Έγραψα μια επιστολή, δημοσιεύτηκε, διαβάσατε γιατί γράφτηκε αυτή η επιστολή; Διαβάσατε την επιστολή της κυρίας Βασιλείου τι λέει και τι απαντούσα εγώ σε αυτά που ισχυρίζεται; Θέλετε να το σχολιάσουμε; κλείστε τις κάμερες και τα μικρόφωνα να συζητήσουμε σαν πολίτες με βάση το σύνταγμα και τη νομιμότητα.
Παραδέχομαι μπορεί να έχω κάνει λάθος, ζητώ συγνώμη από τους ασθενείς που δεν μπόρεσα να θεραπεύσω και αν έκανα και κάποιο Διοικητικό λάθος δεν έχω κανένα πρόβλημα να ζητήσω συγνώμη και εγώ και η κ. Τριανταφυλλίδου. Το να κατηγορούμαστε όμως πως επιθυμούμε να κλείσουμε την μονάδα αυτό είναι «εκ των ούκ άνευ». Χαμός γίνεται από αιτήσεις λέει ο διοικητής, που είναι οι αιτήσεις ρώτησα στα τμήματα και καμία νοσηλεύτρια δεν είπε ναι.
Πάμε τώρα στον Διοικητή. Εντάξει, «δεν έχασε και η Βενετιά βελόνι». Ένας Υπουργός έδιωξε έναν Διοικητή, τι πρέπει να κάνουμε να βγούμε στους δρόμους; Δεν ήταν καλός; ‘Ήταν ένας καλός τεχνοκράτης και μάλιστα ήξερε πολύ περισσότερα από τους προκατόχους του, που όταν τους έλεγες απινιδωτής δεν ήξεραν τι ήταν. Αυτός τι δεν ήξερε να κάνει; Διοίκηση σε ένα κομματικό κράτος. Δεν μπορείς να έρθεις ως διοικητής σε αντίθεση με τους θεσμούς , δεν μπορείς να αλλάζεις σε μια στιγμή όλους. Ένας πρόεδρος της δημοκρατίας στο εξωτερικό όταν ανέλαβε άλλαξε μόνο έναν την γραμματέα του, γιατί είπε αυτή θέλω να είναι της εμπιστοσύνης μου , όλοι οι άλλοι είστε υπάλληλοι του κράτους και θα συνεχίσετε να δουλεύετε έτσι. Αυτό είναι κράτος.
Με κατηγορεί για την δημοκρατία , για την δικαιοσύνη. Έχετε διαβάσει αυτά που έγραψα εγώ στην επιστολή μου; Ένα διοικητικό παράπτωμα πρέπει να φτάσει στην εισαγγελία; Είναι ανεπάρκεια της διοίκησης όταν δεν μπορεί να λύσει τέτοια προβλήματα. Ο εισαγγελέας πρέπει να ασχοληθεί με τον διοικητή όχι με το τι γίνεται εδώ μέσα όταν ένας γιατρός βρίσει έναν άλλον πρέπει να φτάσουν στα δικαστήρια; Εσύ τι κάνεις ως διοίκηση ; Ο εισαγγελέας είναι για να λύνει διοικητικά προβλήματα;
Την ανεπάρκεια δηλαδή της διοίκησης; Ο εισαγγελέας είναι για να κυνηγάει τους κλέφτες τους λωποδύτες τους απατεώνες τα ποινικά αδικήματα. Αυτό το θεωρούν ως προσβολή της δικαιοσύνης.
Θέλω να κλείσω το νοσοκομείο. Στο Πέρασμα εγώ δεν είπα τις θέσεις μου για την υγεία στην πόλη μας; Στην περιφέρεια δεν είπα τις θέσεις μου για την υγεία; Το έχω πει και άλλες φορές, Αν σας πω σε εσάς όλους πάρτε το νοσοκομείο και διοικήστε το την πρώτη κίνηση που θα κάνετε ξέρετε ποια θα είναι; Θα διώχνατε το 50% του προσωπικού, γιατί η πληρότητα του νοσοκομείου αυτού είναι κάτω από το 50%. Δεν τολμάτε να το πείτε, γιατί έχουμε ένα λαϊκίστικο κράτος ρουσφετολογικό, ψηφοθηρικό. Εμείς δεν είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι είμαστε μισθοφόροι, ψηφοφόροι και επειδή έχουν ανάγκη την ψήφο μας, μας πληρώνουν για να καθόμαστε. Ποιος επιχειρηματίας θα κρατούσε μια επιχείρηση με παραγωγικότητα κάτω των 50%; Είναι υγεία αυτή δεν την πειράζουμε. Οχτώ εκατομμύρια κοστίζει το νοσοκομείο αυτό στο φορολογούμενο και δεν κοστίζει στους δημόσιους υπαλλήλους γιατί αυτοί από το ένα υπουργείο παίρνουν στο άλλο δίνουν. Από τους ελεύθερους επαγγελματίες τα μαζεύουν, το είπε κανείς αυτό; Το είπε κανείς ότι αυτή η περιφέρεια με τόσο πληθυσμό 15 βουλευτές τόσους δημάρχους και άλλους τόσους αντιδημάρχους με 5 νοσοκομεία είναι δυνατόν να πληρώσει την συντήρηση αυτών τον νοσοκομείων; Ξέρετε ότι η χώρα μας πληρώνει πρόστιμο γιατί δεν εφαρμόζει το 48ωρο; 48ωρο σημαίνει 7 γιατροί σε κάθε τμήμα. Πέστε μου τι θα κάνουνε 7 ουρολόγοι στην Φλώρινα; Θέλετε να τους πληρώνετε εσείς; Η αλήθεια είναι ότι σαν χώρα δεν παράγουμε τίποτα».
Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΣΚΟΣΑ
Είναι πλέον κοινοτοπία τα τελευταία χρόνια να μιλάμε για τα προβλήματα λειτουργίας του νοσοκομείου της πόλης μας και τις δυσκολίες στελέχωσής του . Ειδικά μετά την υπαγωγή της χώρας μας στο καθεστώς των μνημονίων, η αλληλεπίδραση με τα χρόνια διοικητικά προβλήματα και τις κακοδαιμονίες του ΕΣΥ, έκανε την κατάσταση ακόμα χειρότερη. Στις εξαγγελίες της τωρινής κυβέρνησης ήταν η αποτροπή της πλήρους κατάρρευσης και η σταθεροποίηση του συστήματος. Δυστυχώς το νοσοκομείο της Φλώρινας σε σχέση με γειτονικά νοσοκομεία δεν μπόρεσε να κάνει ένα αποφασιστικό «άλμα» σωτηρίας ως τώρα.
Ξαφνικά πριν λίγες μέρες αποφασίστηκε από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας η παύση του διοικητή του νοσοκομείου μας. Το Υπουργείο στην επίσημη ανακοίνωση του διαπιστώνει « σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας στο νοσοκομείο… και σαφείς ενδείξεις διοικητικής ανεπάρκειας» του κυρίου Κοτοπούλη. Ο κύριος διοικητής έδωσε αμέσως μια συνέντευξη Τύπου στην οποία η κεντρική ιδέα είναι η πολιτική δίωξη και κατόπιν παρέθεσε πλήθος επιχειρημάτων προσπαθώντας απεγνωσμένα να το αποδείξει. Συγχρόνως επιτέθηκε σε συγκεκριμένα άτομα ανάμεσα στα οποία είχα την «τιμή» να είμαι κι εγώ.
Ήταν λοιπόν πολιτική δίωξη η αποπομπή του κυρίου Κοτοπούλη; Τι συνιστά πολιτική δίωξη; Το πιο κλασικό για τη χώρα μας είναι να απολύσεις κάποιον γιατί τον διόρισε ένα άλλο πολιτικό κόμμα. Ο κύριος Κοτοπούλης διορίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και απολύθηκε από αυτήν. Επίσης στην συνέντευξη του όταν ρωτήθηκε σχετικά αρνήθηκε ότι έχει τοποθετηθεί πολιτικά και μετά τον διορισμό του.
Στο θέμα του πως ασκεί τα καθήκοντά του ένας διοικητής νοσοκομείου μπορεί να μπει με κάποιο τρόπο μια πολιτική χροιά, με την έννοια ότι κάθε κυβέρνηση και κάθε Υπουργείο έχει μια διακηρυγμένη πολιτική και στόχους. Η τωρινή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ διακήρυσσαν ως στόχους στην Υγεία και ειδικά στο ΕΣΥ την διαφάνεια, το χτύπημα της διαφθοράς και διαπλοκής, την αξιοκρατία και όλα αυτά να βελτιώνουν την ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας σε ένα ΕΣΥ που είναι ήδη πολύ κλονισμένο.
Ο κύριος Κοτοπούλης στην ομιλία του, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς επιχειρηματολογεί αρκετά περί διοικητικών καθηκόντων . Τότε πως κολλάει το παραμύθι με τους « δράκους και τα τέρατα», βάζοντας μάλιστα εμένα σε πρωταγωνιστικό ρόλο;
Όλοι στο νομό μας γνωρίζουν ότι αποχώρισα από το ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015 μετά το δημοψήφισμα, λόγω πολιτικών διαφωνιών. Επίσης όλοι ξέρουν ότι παραμένω ενεργός στα κοινά και πέρα από την ιατρική την οποία ασκώ, νομίζω ικανοποιητικά ( και μου το πιστώνει ο πληθυσμός του νομού μας καθημερινά ), συμμετέχω και στα δρώμενα του νοσοκομείου είτε από συνδικαλιστική είτε από θεσμική θέση. Για να μπω μάλιστα και στον άλλο σκληρό πυρήνα της επιχειρηματολογίας του κυρίου Κοτοπούλη, φίλος με τον Υπουργό Υγείας είμαι σήμερα, αλλά και ήμουν όταν διορίστηκε ο κύριος Κοτοπούλης. Εξάλλου φίλος ήμουν από τα φοιτητικά και πρώτα μεταπτυχιακά χρόνια μας και με τον κύριο Κοτοπούλη και χάρηκα όταν ανέλαβε τη διοίκηση του νοσοκομείου μας..
Προκαταβολικά θα πω και στην πορεία θα εξηγήσω ότι ήμουν ένα από τα άτομα που από κάποιο σημείο και μετά άρχισα να εκφράζω ανοιχτά τις αντιρρήσεις μου για τον τρόπο διοίκησης του κυρίου Κοτοπούλη. Συμπληρώνω δε ότι ήμουν κι εγώ ένα από τα θεσμικά όργανα του νοσοκομείου (πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου έως το Νοέμβριο του 2016 οπότε ανέλαβε ο κύριος Στυλιαράς ). Η θέση μου επιπλέον ως διευθυντή της Μαιευτικής- Γυναικολογικής Κλινικής , μιας Κλινικής πρώτης γραμμής, επιβάλει και αυτή στενή διοικητική συνεργασία. Τις διαφωνίες μου λοιπόν τις εξέφρασα ανοιχτά, όπως και άλλοι συνάδελφοι στην σύσκεψη με τον κύριο Κύρκο πριν 2 περίπου μήνες. Από πότε η διαφορετική γνώμη για τον τρόπο διοίκησης ονομάζεται υπονόμευση ; Ήταν σαφής η αμηχανία του κυρίου Κοτοπούλη και η αδυναμία του να το στηρίξει . Αυτό που καταλογίζουμε στον κύριο Κοτοπούλη είναι ότι σταδιακά άρχισε να διοικεί το νοσοκομείο με διχαστικό τρόπο συνεργαζόμενος μόνο με μια ομάδα γιατρών που τους ονομάζει θεσμικά όργανα. Γιατί αυτοί είναι θεσμικά όργανα για συνεργασία, ενώ οι υπόλοιποι ανάμεσα στους οποίους και ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας κύριος Κωτακίδης, δεν είναι;
Θα παραθέσω και θα σχολιάσω σχετικά κάποιες υποθεσεις του νοσοκομείου που ήταν στο επίκεντρο της ομιλίας του κ. Κοτοπούλη,ωστε να κρινουν όλοι τον τροπο διοίκησης του.
Α) ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ (ΜΤΝ)
Το 2015 η ΕΔΕ διατάχτηκε από την τότε διοικήτρια κ. Κετσετζή όχι μόνο λόγω της ανώνυμης επιστολής, αλλά και λόγω έγγραφης καταγγελίας όλων των νοσηλευτών-τριών (9 στον αριθμό) της ΜΤΝ που υπηρετούσαν τότε, ότι τους ασκούνταν εργασιακό μπούλινγκ από την γιατρό κα Βασιλείου. Ένας αριθμός νοσηλευτριών είχε ήδη ζητήσει και είχε φυγει και κάποιες απομακρύνθηκαν κατά απαίτηση της κυρίας Βασιλείου, ανάμεσα τους και πρώην προϊστάμενες. Η ΕΔΕ που ανατέθηκε σε εμένα, ναι μεν άργησε να τελειώσει (ήταν αρκετά δύσκολη με μεγάλο όγκο εγγράφων και με μεγάλο αριθμό μαρτύρων), αλλά συμμετοχή στη διερεύνηση της υπόθεσης είχε και το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας (ΣΕΥΠ). Μετά την κατάθεση του πορίσματος της ΕΔΕ από εμένα, η μελέτη και η τελική πρόταση έγινε από το ΣΕΥΠ, υιοθετήθηκαν μαλιστα τα κύρια σημεία από τη δική μου ΕΔΕ. Μήπως η σχετική διαδικασία από το ΣΕΥΠ είναι κι αυτή παράτυπη;
Στη συνέχεια σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου ο κύριος Κοτοπούλης πρότεινε συμπληρωματική ΕΔΕ αποκρύβοντας την ύπαρξη πορίσματος από το ΣΕΥΠ. Στη συνεδρίαση αυτή δεν κληθηκα και έμαθα εκ των υστέρων τυχαία ότι διατάχθηκε καινούρια ΕΔΕ. Ανάμεσα στα επιχειρήματα που προβλήθηκαν και γράφονται στην απόφαση ήταν και το προσβλητικό για μένα ότι δεν κλήθηκαν ουσιώδεις μάρτυρες.
Ο ίδιος ο κύριος Κοτοπούλης στη συνέντευξη του παραδέχεται ότι με βάση τις τυπικές προϋποθέσεις και αυτή η νέα ΕΔΕ έπρεπε να είναι παράτυπη και άκυρη , γιατί ανατέθηκε σε γιατρό χαμηλότερης βαθμίδας. Ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά και επιλέγουμε ότι μας βολεύει; Στην ΕΔΕ λοιπόν αυτή όπου η τεράστια πλειοψηφία των μαρτύρων δεν είχε εργασιακή σχέση με την ΜΤΝ βγήκε διαφορετικό πόρισμα. Γιατί λοιπόν υιοθετήθηκε η μία ΕΔΕ και όχι η άλλη ; Μήπως γιατί, κατά την άκρως προσβλητική για το πρόσωπό μου εκτίμηση του κυρίου Κοτοπούλη, υπολείπονταν το δικό μου ήθος; Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι κάτοικοι της Φλώρινας. Γιατί λοιπόν δεν στάλθηκαν οι δύο ΕΔΕ σε ανώτερο όργανο (ΥΠΕ ή στο ΣΕΥΠ); Να σημειώσω τέλος ότι όταν έμαθα τυχαία την παραγγελία της νέας ΕΔΕ έστειλα μια επιστολή στον κύριο Κοτοπούλη, θέτοντας ερωτήματα για το νομότυπο των σχετικών αποφάσεων και χειρισμών, στην οποία φυσικά κατά την προσφιλή τακτική του κυρίου διοικητή δεν πήρα καμία απάντηση. Προφανώς γιατί δεν ήμουν « θεσμικό όργανο» αλλά «υπονομευτής».
Β) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΔΕ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ
Και για το θέμα αυτό, στις τοποθετήσεις του κυρίου Κοτοπούλη αποκρύπτονται κάποια στοιχεία που διαστρεβλώνουν την εικόνα (είναι αυτό που λέμε «περί μισής αλήθειας» και της σχέση της με το ψέμα). Για τα προβλήματα της Παιδιατρικής Κλινικής η σχετική διερεύνηση ξεκίνησε επισήμως τον Φεβρουάριο του 2015 με σχετική απόφαση της κυρίας Κετσετζή . Στο Παιδιατρικό, μετά την παραίτηση του εξαίρετου συναδέλφου επιμελητή κ.Σιαπέρα , είχαν μείνει μόνο δύο γιατροί. Είχαν αρχίσει να τίθενται ερωτηματικά και ανησυχίες από νοσηλευτές και γονείς μικρών ασθενών για την ασφάλεια των υπηρεσιών υγείας που παρέχονταν από τη συγκεκριμένη κλινική. Το ερώτημα της κυρίας Κετσετζή αφορούσε την επιστημονική επάρκεια της επιμελήτριας κυρίας Μολέντα. Ανατέθηκε λοιπόν η διενέργεια μιας σχετικής ΕΔΕ στον Τομεάρχη του Παθολογικού Τομέα κύριο Στυλιαρά. Ένα σοβαρό στοιχείο που αφορούσε αυτήν την ΕΔΕ ήταν η σχετική επιστολή -τοποθέτηση του διευθυντή της Παιδιατρικής κλινικής του Κυρίου Μπουχντίμα , η οποία έκανε λόγο για επιστημονική ανεπάρκεια της παραπάνω επιμελήτριας, ενώ επί 3 χρόνια αξιολογούνταν από τον ίδιο με « Άριστα»! Το θέμα αυτό στην πορεία ολοκλήρωσης και αξιολόγησης των ΕΔΕ θα απασχολήσει ιδιαίτερα το Επιστημονικό Συμβούλιο και τη Διοίκηση του νοσοκομείου. Ενώ ήταν σε εξέλιξη η διενέργεια της παραπάνω ΕΔΕ, διατάχθηκε και δεύτερη ΕΔΕ με βάση την έγγραφη αναφορά μητέρας μικρής ασθενούς . Είναι η ΕΔΕ στην οποία αναφέρθηκε ο κύριος Κοτοπούλης, η οποία κατέληγε στο συμπέρασμα « ότι και οι δύο γιατροί είναι επικίνδυνοι για την υγεία την υγεία των παιδιών». Η ΕΔΕ αυτή διενεργήθηκε από την διευθύντρια του Αναισθησιολογικού τμήματος κυρία Τριανταφυλλίδου.
Ποιά είναι λοιπόν η « περιπέτεια» αυτής της ΕΔΕ μέχρι να φτάσουμε στα πρόσφατα; Η τότε Διοικήτρια κυρία Κετσετζή δεν κοινοποίησε τα πορίσματα των παραπάνω ΕΔΕ κι έτσι φτάσαμε στην αρχή του 2016, όταν ο εκτελών χρέη Διοικητή κύριος Κωτακίδης «ανέσυρε» τις ΕΔΕ , τις απέστειλε στην Τρίτη ΥΠΕ για να εκτιμηθούν και να αποφασιστούν οι περεταίρω ενέργειες . Συγχρόνως αποφάσισε τον προσωρινό αποκλεισμό της κυρίας Μολέντα από τις εφημερίες της Παιδιατρικής κλινικής. Ζητήθηκε από το Επιστημονικό Συμβούλιο , στο οποίο τότε ήμουν Πρόεδρος, να συζητήσει τα παραπάνω, πράγμα που έγινε. Η απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου, με μία μόνο ψήφο «κατά», κατέληγε στην υιοθέτηση των πορισμάτων των ΕΔΕ και της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου για «οριστικό αποκλεισμό» της κυρίας Μολέντα από τις εφημερίες και την εργασία της μόνο υπό εποπτεία. Συγχρόνως έθετε σοβαρά ερωτήματα για την ανάγκη διερεύνησης διοικητικών ευθυνών και του Διευθυντή της Παιδιατρικής κλινικής κύριου Μπουχντίμα, αλλά και της προηγούμενης διοίκησης. Έτσι συνεχίστηκε η βαθιά κλονισμένη λειτουργία της Παιδιατρικής Κλινικής . Θα δώσω για λίγο δίκιο στον κύριο Κοτοπούλη ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα λίγο μετά, ότι η συγκεκριμένη «βαλίτσα» πάει λίγο μακριά, αλλά δεν είναι αλήθεια αυτό που λέει ότι ενημερώθηκε για τις σχετικές ΕΔΕ μόλις τον Μάιο του 2017. Ήταν από τα πρώτα πράγματα για τα οποία ενημερώθηκε από εμένα και τον κύριο Κωτακίδη, καθώς ήμασταν θεσμικά όργανα του νοσοκομείου, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του. Ο ίδιος μάλιστα μας είπε ότι είχε διάθεση να ασχοληθεί με τα προβλήματα της Παιδιατρικής Κλινικής κατά προτεραιότητα και θα το έκανε. Όταν ο Υπουργός Υγείας κύριος Ξανθός επισκέφτηκε το νοσοκομείο πέρσι το καλοκαίρι, πάλι η λειτουργία της Παιδιατρικής κλινικής ήταν από τα πρώτα θέματα που συζητήθηκαν. Πως είναι λοιπόν δυνατόν να μη γνώριζε τι συμβαίνει με τις ΕΔΕ, όπως ισχυρίζεται; Είναι βέβαια εντελώς διαφορετικό πράγμα τι έκανε με αυτές.
Φτάνουμε στον Σεπτέμβρη του 2016, όταν η συνέλευση του Παθολογικού Τομέα αποφάσισε τη μη ανανέωση της θητείας και κατά συνέπεια την απόλυση της κυρίας Μολέντα στην κρίση-αξιολόγηση της πενταετίας. Εδώ ο κύριος Κοτοπούλης έκανε κατά τη γνώμη μου το σοβαρό διοικητικό σφάλμα να αποστείλει την παραπάνω απόφαση του Τομέα και τις σοβαρές αποφάσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου και της ΕΔΕ ως επισυναπτόμενες. Αυτά στάλθηκαν στο αρμόδιο γραφείο του Υπουργείου, που θα προχωρούσε στην λύση της σύμβασης της κυρίας Μολέντα και δε θα ασχολούνταν με τα επισυναπτόμενα. Σαν Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του το επισήμανα και μου είπε ότι θα το λύσει αυτοπροσώπως πηγαίνοντας ο ίδιος στο Υπουργείο. Φυσικά το θέμα δεν το άγγιξε και του ζητήθηκε τον Μάιο, όπως αναφέρει, να αποστείλει τα σχετικά έγγραφα στο πειθαρχικό της Τρίτης ΥΠΕ. Άρα γνώριζε πολύ καλά το θέμα και ήταν διοικητικό του καθήκον να στείλει αμέσως τα σχετικά έγγραφα στους ανωτέρους του. Γιατί δεν το έκανε, ώστε η κριτική του προς την προηγούμενη διοίκηση και την ΥΠΕ να έχει μεγαλύτερη αξιοπιστία;
Γ) Σχετικά με τις ενέργειες του κυρίου Κοτοπούλη για στελέχωση του νοσοκομείου με ιατρικό προσωπικό θα ήθελα να επισημάνω τα παρακάτω:
Κανείς δεν θα τον κατηγορούσε γιατί δεν «γέμισε» το νοσοκομείο γιατρούς, όταν ξέρουμε τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας και στο ΕΣΥ (περιορισμός λόγω μνημονίων-μεγάλη φυγή των γιατρών στο εξωτερικό, δυσκολία ανεύρεσης ακόμα και επικουρικών γιατρών). Αλλά και στο θέμα αυτό ξεκίνησε και συνέχισε με την συνέντευξη του μία επίθεση ψεύτικων γεγονότων ενάντιά μου με αφορμή την κάλυψη κάποιων ημερών εφημερίας στην Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική από τον πρώην επιμελητή μας κύριο Τσινέκε.
Για να κατανοηθεί τι αφορούσε αυτό, θα πρέπει να πω ότι ο κύριος Τσινέκε αποσπάστηκε από την Κλινική μας σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης πριν από ένα χρόνο για λόγους υγείας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η κλινική να λειτουργεί για 20 μέρες τον μήνα με 2 γιατρούς. Για να λειτουργήσει με ασφάλεια καλύπταμε το μαιευτικό κομμάτι παράλληλα με τις εφημερίες της Παιδιατρικής Κλινικής και συγχρόνως λειτουργούσε και το γυναικολογικό κομμάτι με τη λίστα των χειρουργικών επεμβάσεων και την εξυπηρέτηση στα εξωτερικά ιατρεία με πολύ μεγάλο όγκο περιστατικών Πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Για να γίνουν τα παραπάνω δεν παίρναμε κανένα ρεπό τις 20 μέρες που λειτουργούσε εφημεριακά η Κλινική.
Ξαφνικά και ενώ το πρόγραμμα του Απριλίου είχε εκδοθεί, ο κύριος Κοτοπούλης μου στέλνει κάποιες σκόρπιες ημερομηνίες για τις εφημερίες του κυρίου Τσινέκε, χωρίς να μου έχει αναφέρει κάτι προηγουμένως. Του εξηγήσαμε εγώ και ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας ότι οι σκόρπιες μέρες εφημερίας στην Μαιευτική εγκυμονούν κινδύνους και δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Δεν έδωσε απάντηση και συνέχισε μέχρι τα μέσα Απριλίου να αλλάζει τις ημερομηνίες μη δεχόμενος να συζητήσει μαζί μου. Δεν μπορούσα να υπερασπίσω την αξιοπιστία της Κλινικής μου εξηγώντας στις εγκυμονούσες για το πώς ακριβώς και αν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν.
Επίσης τον ρώτησα πως θα δοθούν 5 συνεχόμενες εφημερίες στον κύριο Τσινέκε, όταν αυτό θεωρείται παράνομο και επικίνδυνο με αποφάσεις της Πολιτείας και του δικού μας Επιστημονικού Συμβουλίου σχετικά με το ωράριο εργασίας των γιατρών. Υπενθύμισα ότι ο κύριος Τσινέκε είχε πάρει απόσπαση σε νοσοκομείου που δεν έχει επείγοντα Μαιευτικά περιστατικά για τους γνωστούς λόγους υγείας.
Το σπουδαιότερο όμως και πιο προβληματικό ήταν ότι δεν θα υπήρχε στο πρόγραμμα εφημεριών του νοσοκομείου εφημερεύων Παιδίατρος! Σύμφωνα με τον κύριο Κοτοπούλη ο διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής κύριος Μπουχντίμα θα κάλυπτε εθελοντικά μόνο τα μαιευτικά περιστατικά. Όχι μόνο εγώ αλλά και η διευθύντρια του Αναισθησιολογικού κυρία Τριανταφυλλίδου εκφράσαμε τις αντιρρήσεις μας για την πρωτοφανή παρατυπία-πρωτοτυπία που πρότεινε ο κύριος Κοτοπούλης. Όταν του είπαμε ότι αυτό έχει σοβαρά νομικά προβλήματα άρχισε να ωρύεται (αυτή είναι η αναφορά του στην απειλή μας με Εισαγγελέα στη συνέντευξη Τύπου). Μέχρι και την ημέρα που θα ερχόταν ο κύριος Τσινέκε δεν είχε εκδώσει κανένα πρόγραμμα ούτε καν για τις εφημερίες της κλινικής μου. Μετά το πέρας του πρωινού ωραρίου κι ενώ είχε αρχίσει η εφημερία χρειάστηκε να διενεργηθεί επείγουσα καισαρική τομή. Η κυρία Τριανταφυλλίδου που εφημέρευε του επισήμανε τις τεράστιες διοικητικές και νομικές του ευθύνες να μην υπάρχει πρόγραμμα. Αυτός τότε κάλεσε τη γραμματέα του για να εκδώσει γραπτό πρόγραμμα εκ των υστέρων! Διοικητική ανεπάρκεια ή θέατρο του παραλόγου;
Εδώ να επισημανθούν και οι ευθύνες του Επιστημονικού Συμβουλίου που άλλαζε συνέχεια την σχετική πρόταση-απόφαση, όταν του ζήτησα να γνωμοδοτήσει. Ακόμη δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο το έκανε αυτό ο κ. Κοτοπούλης. Ήθελε να φέρει εμένα σε δύσκολη θέση ή να προσφέρει στο λαό της Φλώρινας τέτοιες υπηρεσίες υγείας; Γίνεται αυτό παρανομώντας ;
Να αναφέρω εδώ και κάτι άλλο: Είχα μια κακή εμπειρία από την συμπεριφορά των 2 παραπάνω γιατρών ( κύριο Μπουχντίμα και κύριο Τσινέκε), των οποίων την προσφορά και τον εθελοντισμό εκθειάζει ο κύριος Κοτοπούλης σε τοπική εφημερίδα . Σε τοκετό πριν 2 χρόνια, όπου το μωρό χρειαζόταν άμεση ανάνηψη, στο έκτακτο τηλεφώνημα της μαίας αντί να έρθει ο διευθυντής της Παιδιατρικής κλινικής που εφημέρευε , ήρθε ένας φοιτητής της ιατρικής από ξένο πανεπιστήμιο, στον οποίο είχε δώσει το τηλέφωνο του εφημερεύοντα !!! Έτσι το νεογνό ανανήφθηκε από την μαία και την αναισθησιολόγο κυρία Τριανταφυλλίδου η οποία ήρθε πρώτη. Ο δε επιμελητής της κλινικής μου κύριος Τσινέκε που διενήργησε τον τοκετό σημείωσε ψευδώς ότι στην διάρκεια του τοκετού ήταν παρών ο κύριος Μπουχντίμα…. .Κάναμε σχετική αναφορά εγώ και η κυρία Τριανταφυλλίδου, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση και ενασχόληση από την τότε Διοικήτρια…. Καταλαβαίνεται λοιπόν γιατί ήμουν ιδιαίτερα ευαίσθητος και πρέπει να είμαστε στην Ιατρική στο θέμα της τήρησης της νομιμότητας.
Και αμέσως μετά από όλα αυτά, τα οποία είναι καταγεγραμμένα με λεπτομέρειες στην αλληλογραφία της κλινικής μου συνέβη και το παρακάτω γεγονός: Ο παιδίατρος κύριος Μπουχντίμα, ενώ ήταν σε εφημερία ετοιμότητας, δήλωσε στο τηλεφωνείο και στα εξωτερικά ιατρεία ότι θα έρχεται μόνο για τους τοκετούς , προφανώς παίρνοντας ιδέες από την διοικητική πρωτοτυπία του κυρίου Κοτοπούλη. Η καταγγελία μου θάφτηκε από τον κύριο Διοικητή , ο οποίος μάλιστα ενώπιον του κυρίου Κύρκου στην σύσκεψη που έτυχε να γίνεται εκείνη την ημέρα προσπάθησε να με βγάλει ψεύτη.
Δυστυχώς ο κύριος Κοτοπούλης στην προσπάθεια του να δείξει ότι ενδιαφέρεται για την βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στο νοσοκομείο μας έδειξε και πάλι διοικητική ανεπάρκεια και προφανή εμπάθεια προς το πρόσωπό μου. Δυστυχώς δεν είμαι εγώ αυτός που τον υπομόνευσε αλλά οι πράξεις και οι παραλείψεις του…..
Δ) Αποτυχία πρόσληψης επικουρικών γιατρών στο νοσοκομείο μας
Το κύριο πρόβλημα για τη βελτίωση της λειτουργίας των κλινικών είναι η πρόσληψη μόνιμων και επικουρικών γιατρών. Και εδώ οι αστοχίες του κυρίου Διοικητή πρέπει να αναφερθούν: ενώ τα χρήματα για την πρόσληψη περισσότερων επικουρικών γιατρών υπήρχαν, δεν μπόρεσε να τα αξιοποιήσει. Για το Αναισθησιολογικό Τμήμα δεν δέχτηκε την πρόταση της κυρίας Τριανταφυλλίδου για πρόσληψη γιατρού που ενδιαφερόταν. Το ίδιο έγινε με επικουρικό της Χειρουργικής κλινικής. Δεν ανταποκρίθηκε στην πρόταση του κυρίου Τριανταφυλλίδη για γιατρό που επίσης ενδιαφέρονταν. Πρόσφατα ενώ ενδιαφερόταν γιατρός για την Μαιευτική-Γυναικολογική κλινική ο κύριος Διοικητής απέτυχε να τροποποιήσει τον προϋπολογισμό με τον σωστό τρόπο ώστε να προχωρήσει η πρόσληψη .Και αυτό έγινε γιατί είχε απαξιώσει και τον Διευθυντή Οικονομικής υπηρεσίας κύριο Μπάτσκο, του οποίου τη γνώμη έπαψε να ζητά. Η πρόσληψη της επικουρικού στην κλινική μου, που πραγματικά έλυσε προβλήματα, έγινε αφού συνεργάστηκα απευθείας με τον κύριο Κύρκο και την Τρίτη ΥΠΕ , ώστε η γιατρός να προσληφθεί μέσω του ΠΕΔΥ.
Ε) Πολλά άλλα πράγματα γράφτηκαν και ειπώθηκαν. Άλλα αγγίζουν τα όρια του αστείου και άλλα φτάνουν στα όρια της συκοφαντικής δυσφήμισης. και ίσως με υποχρεώσουν να προβώ σε περαιτέρω ενέργειες . Πάρτε π.χ. το κομμάτι που αναφέρει ότι στην ΕΔΕ που διενήργησα για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού γιατροί δεν τόλμησαν να πάνε να καταθέσουν. Αλλάζει τώρα η αφήγηση από το ότι μάρτυρες δεν εκλήθησαν!! Λανθάνουσα γλώσσα λέει την αλήθεια ! Δεν τολμάει ή φοβάται κάποιος να πάει να καταθέσει όταν έχει πρόβλημα με την κατάθεσή του, ετοιμάζεται να πει αντιφατικά πράγματα ή ψέματα. Για να μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά, αν ο κύριος Κοτοπούλης διάβασε την ΕΔΕ ή αλλιώς πετάει λάσπη στο πρόσωπο μου, ο κύριος Αλεξάκης, παθολόγος που δούλευε σαν επικουρικός στην ΜΤΝ ήταν ένας από τους 2 γιατρούς που δεν θέλησε να έρθει να καταθέσει. Είχε μάλιστα προταθεί από νοσηλεύτριες της ΜΤΝ, γιατί και αυτές αλλά και εμείς στο υπόλοιπο νοσοκομείο ξέραμε τις τρομερές φιλονικίες του κυρίου Αλεξάκη με την κυρία Βασιλείου και την γνώμη του για αυτήν. Παραξενεύτηκα όταν η κυρία Βασιλείου τον πρότεινε για μάρτυρα. Μετά την άρνησή του να καταθέσει έστειλε σε μπλογκ και σε μας επιστολή όπου την εξυμνούσε.
Όσον αφορά την υποτιθέμενη λεκτική “βιαιοπραγία ” προς την ειδικευόμενη της Παιδιατρικής είναι γελοίο να προσπαθεί να με συκοφαντήσει με υποτιθέμενο συμβάν , όπου δεν υπάρχουν μάρτυρες και στη συνέχεια να ισχυρίζεται ότι το παραδέχτηκα μπροστά στον κύριο Κωτακίδη. Σ’ όλη την συνέντευξη με θεωρούσε «πανούργο και υπονομευτή» και τώρα « βλάκα». Γι’ αυτό, καθώς και για τον υπαινιγμό του περί της ηθικής μου, επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμο δικαίωμα μου.
Τέλος πολύ σοβαρή είναι η αναφορά του στον κύριο Κύρκο, που επαναλαμβάνεται και στο γραπτό του κείμενο, ότι του είπε «να τα βρει με τον Κοσκοσά, αλλιώς θα χάσει την θέση του». Πότε ισχυρίζεται ότι ειπώθηκε αυτό; Όσοι ήταν στη σύσκεψη μπορούν να το διαψεύσουν κατηγορηματικά. Αν ο κύριος Κοτοπούλης λέει ότι ειπώθηκε σε τετ-ατετ συζήτηση με τον κύριο Κύρκο δυστυχώς είναι μια σοβαρή καταγγελία ή συκοφαντία που παρουσιάζει τον διοικητή της 3ης ΥΠΕ ως εκβιαστή…. Φαντάζομαι ότι ο κύριος Κύρκος θα επιληφθεί του θέματος.
Είναι λυπηρό ότι πάρα πολλά από τα λεγόμενα του κυρίου Κοτοπούλη στηρίζονται σε κουτσομπολιά και αναπόδεικτες συνομιλίες και γεγονότα. Προσπάθησα στην ομιλία παρουσίασή μου να υποστηρίξω όλα τα λεγόμενά μου με έγγραφα και παραπομπές τα οποία είναι στη διάθεση κάθε δημοσιογράφου αλλά και αρμόδιου οργάνου.
Η τοποθέτηση μου και οι αντίστοιχες των άλλων συναδέλφων στην συνέντευξη τύπου δίνουν νομίζω ένα καλό υλικό για να εκτιμηθεί στις σωστές της διαστάσεις η πολιτεία του κ. Κοτοπούλη και το δίκαιο η όχι της απόφασης του υπουργείου για αποπομπή του. Ας περιμένουμε και τις τοποθετήσεις των διορισμένων μελών του Δ.Σ. του νοσοκομείου και της 3ης ΥΠΕ.
Θα έχουμε όπως είπαμε στην συνέντευξη, σύντομα ευκαιρία-η πιο σωστά υποχρέωση -να συζητήσουμε για το μέλλον του Γ.Ν. Φλώρινας.
Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης