“Η Κατάρα της Πραξιθέας” Το νέο Βιβλίο της Σοφίας Ηλιάδου Τάχου

Το νέο μυθιστόρημα της Συμπολίτισσάς μας καθηγήτριας Νέας Ελληνικής Ιστορίας και Ιστορίας της Εκπαίδευσης του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Σοφίας Ηλιάδου – Τάχου

Το Βιβλίο μιλάει για τρεις γενιές από την Δυτική Μακεδονία και το Μοναστήρι και τους αγώνες τους από την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα ως τον εμφύλιο. Οι αφηγήσεις των πρωταγωνιστών υπάρχουν για το Αλβανικό έπος και την Αντίσταση στα μέρη μας…

Παρουσίαση από την Στελίνα Μαργαριτίδου

Η Σοφία Ηλιάδου-Τάχου καταθέτει την αληθινή ιστορία τριών γενεών από τον Μακεδονικό Αγώνα έως τον Εμφύλιο .
«Η ιστορία έχει διάσταση χρηστική και διδακτική . Χρηστική γιατί μας μαθαίνει λύσεις που δόθηκαν στο παρελθόν, δίνει στις νεότερες γενιές την επίγνωση της κατανόησης , αλλά και της ανοχής. Είναι επίσης διδακτική γιατί τα συμπεράσματά της μπορούν να αξιοποιηθούν . Η λογοτεχνία πάλι στοχεύει στο συναίσθημα . Δεν ενδιαφέρεται για τα κίνητρα πίσω από τα γεγονότα , αλλά για τις επιπτώσεις τους στο συναίσθημα. Οι άνθρωποι, οι ήρωες που χρησιμοποιεί η Σοφία Ηλιάδου-Τάχου στο βιβλίο της «η κατάρα της Πραξιθέας» , είναι όπως η ίδια λέει ένα σύνολο που τέμνεται κάθετα με τη συλλογική εμπειρία. Και μέσα από αυτό το συναίσθημα που αφηγείται το βιβλίο ωριμάζει η κριτική σκέψη», λέει η συγγραφέας του βιβλίου «η κατάρα της Πραξιθέας», Σοφία Ηλιάδου-Τάχου.
Η Δημόσια Ιστορία ενσωματώνει πρακτικές του ιστορικού λόγου με την έννοια της ιστορικής αλήθειας και αντικειμενικότητας, αλλά όχι το ακαδημαϊκό κομμάτι της ιστορικής έρευνας . Προωθεί τις αφηγηματικές πρακτικές του ιστορικού λόγου που ενσωματώνουν στοιχεία ιστορικής αλήθειας και αντικειμενικότητας , αλλά ταυτόχρονα τις αφηγήσεις, τις τελετές, τις παραδόσεις τους μύθους κι ό,τι διαχέεται στη δημόσια σφαίρα. Σ αυτή τη γόνιμη πρακτική που βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη η συμβολή της τέχνης είναι αποφασιστικής σημασίας.
«Την ώρα που η αγαπημένη μου γιαγιά η Βερενίκη, δεν είναι πια στη ζωή, ήρθε για μένα ο καιρός να φέρω στο φως την ιστορία της. Αυτήν που ανακάλυψε μετά από ιστορική έρευνα δουλεύοντας στο Ινστιτούτο του πανεπιστημίου, με τους φοιτητές της. Αυτήν που της αναποδογύρισε τη ζωή…Γιατί, σε αυτόν τον κόσμο, τίποτε δεν είναι χωρίς τίμημα. Πόσο μάλλον αν πρόκειται για τη ζωή τριών γενεών , που βίωσαν τον πόνο, τον έρωτα, την αγάπη, το κυνήγι της αλήθειας και της γνώσης, αλλά και το μίσος και την προδοσία και τον πατριωτισμό και τη μισαλλοδοξία και τον φασισμό και το κυνήγι της λαϊκής εξουσίας και το αίτημα για δημοκρατία και όλα αυτά μέσα σε κρίσιμες ιστορικές συγκυρίες, που ξεκίνησαν από τον Μακεδονικό Αγώνα, πέρασαν στον Α Παγκόσμιο πόλεμο, στην Κατοχή και στον Εμφύλιο και έφτασαν ως τα πολύ κοντινά μας χρόνια. Όλοι αυτοί μέσω της γιαγιάς Βερενίκης μου κληροδότησαν την υποχρέωση να ενώσω τα κομμάτια του παζλ, να αφηγηθώ δηλαδή τη ζωή τους. Σήμερα που ολοκλήρωσα την ιστορία τους, την παραδίδω σε σας όπως μου την κατάθεσαν , αλλά και όπως εγώ την κατάλαβα μέσα από τις διηγήσεις τους.Εμένα μού είναι πολύτιμες οι ιστορίες που ακούω. Κατασταλάζουν μέσα μου ως εμπειρίες», λέει η Σοφία Ηλιάδου-Τάχου, αναφερόμενη στην ιστορία του βιβλίου της. Είναι η αληθινή ιστορία τριών γενεών μέσα από τις αφηγήσεις που διασώθηκαν στο πέρασμα των χρόνων και μεταφέρθηκαν από τη μία γενιά στην άλλη.
«Η γιαγιά μου από τη μεριά της μητέρας μου ήταν από το Μοναστήρι. Από αστική οικογένεια . Με προσδιορισμένη κουλτούρα και αξιακό σύστημα. Πατριώτες, θρησκευόμενοι με μια τάση να μην μιλούν πολύ για θέματα οικογενειακά και προσωπικά. Αξιοπρεπείς, περήφανοι . Η κατάρα της Πραξιθέας προέκυψε από μια ιστορία που μου διηγόταν η γιαγιά μου . Μου είχε μιλήσει για μια αδελφή της που είχε εκστομίσει κατάρα με νομοτελειακές επιπτώσεις. Θέλησα να το ερευνήσω αυτό αντικειμενικά , μακριά από στερεότυπα και προκαταλήψεις» , αναφέρει η συγγραφέας.

Η ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ

Μέλος της Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (Μ.Δ.Ε.Ε)
Η Σοφία Ηλιάδου –Τάχου γεννήθηκε στη Φλώρινα και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Το 1996 αναγορεύθηκε διδάκτορας του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής της Παιδαγωγικής Σχολής. Το 2000 εκλέχθηκε λέκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ. Από το 2015 είναι πρωτοβάθμια καθηγήτρια της Νέας Ελληνικής Ιστορίας και της Ιστορίας της Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα της Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Ακόμη είναι διευθύντρια του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών Ιστορίας του ΠΤΔΕ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ιστορικών της Εκπαίδευσης (ΕΛΕΙΕ)
Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Σοφία Ηλιάδου Τάχου, ορίστηκε με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, μέλος της Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (Μ.Δ.Ε.Ε) Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας για ιστορικά αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα
Έργο της Μ.Δ.Ε.Ε είναι η εξέταση και η αναθεώρηση, εφόσον κριθεί σκόπιμη, των σχολικών εγχειριδίων και σχολικού βοηθητικού υλικού όπως χάρτες, ιστορικούς άτλαντες και οδηγούς διδασκαλίας που χρησιμοποιούνται σε κάθε ένα από το δύο κράτη, σύμφωνα με τις αρχές και σκοπούς της ΟΥΝΕΣΚΟ και του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η κα Ηλιάδου-Τάχου μαζί και με τα υπόλοιπα έξι μέλη του Ελληνικού Τμήματος της Επιτροπής, στην οποία προεδρεύει ο Πρέσβυς κ. Αλέξανδρος Κουγιού, εξετάζουν τις νέες εκδόσεις σχολικών εγχειριδίων και βοηθητικού σχολικού υλικού και θα αξιολογήσουν την αντικειμενική και επιστημονική ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων.