Η απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Φλώρινας

Με μικρή συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, η απεργιακή συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο του εργατικού κέντρου Φλώρινας.

Η συγκέντρωση έγινε ύστερα από κάλεσμα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Φλώρινας  στο πλαίσιο της 24ωρης Γενικής Απεργίας που προκήρυξε η ΓΣΕΕ.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κώστας Σιάκος, η πρόεδρος του Ν.Τ. Φλώρινας της ΑΔΕΔΥ Μαρία Νεοκαζιώτη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μιχάλης Ρωμανίδης και η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων ΑΜΕΑ Αγνή Σιδηροπούλου.

Ακολουθεί η ομιλία του Προέδρου του ΕΚΦ Κωνσταντίνου Σιάκου καθώς και το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, για να δώσουμε από τη Φλώρινα τον δικό μας αγώνα απέναντι στις προκλήσεις και τα προβλήματα που είναι τεράστια.

Συγκεντρωθήκαμε, γιατί ζητάμε να ζούμε με αξιοπρέπεια και όχι με μισθούς πείνας.

ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ στους δρόμους, για να φωνάξουμε στην κυβέρνηση ότι «Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΣΑΚΙΖΕΙ»

Οι τιμές στην θέρμανση, την ενέργεια, τα τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης εκτοξεύονται σε επίπεδα που οδηγούν εκατομμύρια εργαζόμενους στη φτώχεια, ενώ την ίδια ώρα Κυβέρνηση, «αναλυτές» και κεντρικοί τραπεζίτες μας λένε ότι η αύξηση των μισθών δεν είναι αποδεκτή λύση για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τη χώρα δεν έχει προηγούμενο. Οι τιμές στα βασικά είδη διατροφής έχουν εκτοξευθεί, ήδη από τις αρχές του 2022 και ανεξαρτήτως του πολέμου στην Ουκρανία, οι τιμές της ενέργειας (μαζί με τον παραλογισμό της «ρήτρας αναπροσαρμογής») βρίσκονται σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ ταυτόχρονα οι πολίτες ετοιμάζονται για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα.

Τις τελευταίες ημέρες πολύς λόγος γίνεται με το περιβόητο “καλάθι του νοικοκυριού”.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Ε.Ε.Κ.Ε. στις πρώτες ημέρες εφαρμογής του,  καταδείχτηκε το γεγονός ότι ο καταναλωτής παραμένει απροστάτευτος, όχι μόνο απέναντι στη συνεχώς αυξανόμενη ακρίβεια και έκρηξη τιμών, αλλά και απέναντι στη διαχρονική αδυναμία των οποιωνδήποτε κρατικών παρεμβάσεων που επιδιώκουν την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται με ημίμετρα, όπως εν προκειμένω.

Είναι πρωταρχική και άμεση ανάγκη, η Πολιτεία να πάρει άμεσα, ουσιαστικά μέτρα, για να αντιμετωπιστεί η ζοφερή κατάσταση που έχουμε μπροστά μας.

Προτείνουμε λοιπόν:

Αναστολή λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Ενίσχυση των ευάλωτων καταναλωτών μέσω της κατά προτεραιότητας τιμολόγησής τους με τις ενεργειακές πηγές μικρότερου κόστους παραγωγής.

Μείωση του ΦΠΑ στα είδη βασικής διατροφής.

Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Αύξηση του κατώτατου μισθού και επαναφοράς του δικαίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων που θα διαχύσει, την αύξηση αυτή, σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, με στόχο την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων-καταναλωτών.

Θα μας πούνε βέβαια ότι όλα αυτά που ζητάμε έχουν κόστος και πως δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα. Την απάντηση βέβαια την δίνουν οι ίδιοι επιδοτώντας τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας με δις ευρώ.

Η απώλεια αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με μηνιαίο εισόδημα χαμηλότερο των 750 ευρώ φτάνει έως και το 40%, είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα του Δελτίου Οικονομικών Εξελίξεων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Διαπιστώνεται επίσης όξυνση των ανισοτήτων, λόγω του κόστους ζωής, που συνδέεται με την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό.

Στην χώρα μας ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο 12,1 % τον Μάιο.

Υπάρχει μια γενικευμένη αύξηση των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών, και όχι μόνο συγκεκριμένων πραγμάτων. Αυτό σημαίνει ότι με 1 ευρώ μπορείτε σήμερα να αγοράσουμε λιγότερα αγαθά και υπηρεσίες από ό,τι χθες.

Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΣΕ

Δύο κατώτατους μισθούς «χάνουν» οι Έλληνες για τις αυξήσεις στο ρεύμα.

Ο νέος κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 713 ευρώ, έναντι 663 ευρώ από 1η Μάη του 2022. Ωστόσο το ποσό αυτό είναι “μεικτό”. Δηλαδή συμπεριλαμβάνει και τις εισφορές του ασφαλισμένου. Αυτές αντιστοιχούν στο 14,2%. Αφαιρώντας αυτό το ποσοστό, ο “καθαρός” κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 611 ευρώ.

Σύμφωνα με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, το α’ τρίμηνο του 2022, η μείωση του πραγματικού μέσου μισθού άγγιξε το 12%.

Άρα λοιπόν, υπάρχει τεράστια αναγκαιότητα ως προς την αύξηση του.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, πάμε στα δικά μας τώρα τα τοπικά.

Τον Σεπτέμβριο κλείσαμε 3 χρόνια από την αιφνίδια δήλωση του Πρωθυπουργού για το οριστικό κλείσιμο των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με λιγνίτη.

Σε αυτά τα τρία χρόνια, κλείσανε ορυχεία, σβήσανε λιγνιτικές  μονάδες, εταιρείες – εργολάβοι που απασχολούσαν χιλιάδες κόσμου βάλανε λουκέτα. Εκατοντάδες νέοι από την περιοχή μας μετανάστευσαν.

Απωλέσαμε το 28% του τοπικού παραγόμενου ΑΕΠ και σε συνάρτηση με την γενικότερη ακρίβεια έχουμε ξεπεράσει τα όρια μας.

Τρία χρόνια τώρα ακούμε για ανάπτυξη, επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας, αλλά η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και εκθέτει την Κυβέρνηση.

Τρία χρόνια τώρα ούτε μια επένδυση, ούτε μια θέση εργασίας. Απεναντίας το μόνο που βλέπουμε είναι και βιώνουμε είναι ανασφάλεια, στασιμότητα, υπανάπτυξη και ανεργία.

Λόγω της απολιγνιτοποίησης μας μίλησαν για έργα πολλά, αναβάθμιση κτιρίων, γήπεδα και σχολεία, αλλά αυτά ούτως η άλλως είναι υποχρέωση της πολιτείας να προσφέρει. Όσο τα είδατε εσείς άλλο τόσο τα είδαμε και εμείς όλα αυτά.

Μηδενική ανάπτυξη για την περιοχή μας, καμία θέση εργασίας. Μόνο ανεργία και φυγή των νέων.

Όλα αυτά περιμένοντας έναν δύσκολο χειμώνα από όλες τις απόψεις.

Ο επερχόμενος χειμώνας στην Φλώρινα, όπου καταγράφονται οι χαμηλότερες θερμοκρασίες στην Ελλάδα, θα είναι πραγματικά δραματικός, τη στιγμή που μεγάλη μερίδα των κατοίκων θα αδυνατεί να καλύψει τα τεράστια έξοδα θέρμανσης.

Σε συνέχεια του μεγάλου παμφλωρινιώτικου συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας για το υπέρογκο κόστος της θέρμανσης που έγινε στη Φλώρινα την 5η Οκτωβρίου 2022, καταδείχθηκε, δυστυχώς, ότι, για άλλη μία φορά, παρά το γεγονός ότι η αγωνία των συμπολιτών μας για το κόστος της θέρμανσης είναι τεράστια, εντούτοις η Πολιτεία φαίνεται να αντιμετωπίζει τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, ως πολίτες «ενός κατώτερου Θεού».

Το Εργατικό μας Κέντρο θα συνεχίσει να δίνει τον αγώνα του μετά το πανφλωρινιώτικο συλλαλητήριο για το κόστος της θέρμανσης διεκδικώντας δικαιοσύνη από την ελληνική πολιτεία. Άλλωστε είναι πλέον δέσμευση και υποχρέωση μας προς τους εκατοντάδες συμπολίτες μας που παραβρέθηκαν και συμπαραστάθηκαν στον αγώνα που μόλις ξεκίνησε.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Είμαστε εδώ σήμερα και διαδηλώνουμε, στέλνοντας το μήνυμα ότι ΔΕΝ θα επιτρέψουμε σε κανέναν να φέρει στη χώρα συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα.

Θα αγωνιστούμε με κάθε μέσο που διαθέτουμε. Προτάσσοντας το λόγο, τα επιχειρήματα και τις διεκδικήσεις μας.

Δεν θα τρομοκρατηθούμε, ούτε θα φοβηθούμε με επιθέσεις σε βάρος μας, στο όνομα των δήθεν αγώνων.

Θα δώσουμε τους αγώνες που οφείλουμε σε όλους εκείνους που πριν από εμάς έδωσαν το αίμα τους για τα εργασιακά μας δικαιώματα. Σε όλους όσους πιστεύουν πως όλοι μαζί, με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο, προτάσσοντας την αντίθεσή μας, μπορούμε να αγωνιστούμε, να διεκδικήσουμε και να ακυρώσουμε πολιτικές που βλάπτουν, που γεννούν ανεργία, αβεβαιότητα, εξαθλίωση και οπισθοδρόμηση.

Το οφείλουμε… στους αγώνες μας, στα πιστεύω και την ιστορία μας!

Το Εργατικό μας Κέντρο θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη του, ώστε να μην ενταθούν οι συνθήκες εργασιακής ζούγκλας που ήδη υφίστανται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι μετά τα βάρη των μνημονίων, τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, τώρα σηκώνουν στην πλάτη τους και το κόστος της ακρίβειας η οποία σε πολλές περιπτώσεις εμπεριέχει έντονα τα χαρακτηριστικά της αισχροκέρδειας.

Ώρα να περάσουμε το μήνυμα ότι «Αρνούμαστε να είμαστε πράοι, αρνούμαστε να είμαστε ταπεινοί. Αρνούμαστε πια να είμαστε φτωχοί και μετανάστες. Ήρθε η ώρα της αντίδρασης. Ήρθε η ώρα  να φωνάξουμε ότι εξαντλήθηκαν οι αντοχές μας».

Διεκδικούμε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ΠΑΝΤΟΥ και για ΟΛΟΥΣ!

Απαιτούμε δικαιοσύνη!

Θέλουμε πίσω τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας!!

Απαιτούμε να μην παραβιάζονται τα δικαιώματά μας στην εργασία και να εργαζόμαστε σε χώρους που εγγυώνται την Υγεία και την Ασφάλεια στην εργασία!!

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Oι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι που συγκεντρωθήκαμε σήμερα  Τετάρτη 9 Νοεμβρίου  2022, στον προαύλιο χώρο του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας, λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές στην ενέργεια, τα τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης τα οποία εκτοξεύτηκαν σε επίπεδα που οδηγούν εκατομμύρια εργαζόμενους στη φτώχεια, ενώ την ίδια ώρα Κυβέρνηση, «αναλυτές» και κεντρικοί τραπεζίτες μας λένε ότι η αύξηση των μισθών δεν είναι αποδεκτή λύση για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, τις πολλαπλές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες  από τα σοκ διαδοχικών κρίσεων, των αντεργατικών πολιτικών και πληθωριστικών πιέσεων, της ραγδαίας όξυνσης των ανισοτήτων και φτωχοποίησης κοινωνικών ομάδων, εκφράσαμε για ακόμη μία φορά την οργή και αγανάκτηση μας για τη συνέχιση της καταστροφικής και αδιέξοδης πολιτικής και αφού ακούσαμε τους ομιλητές εγκρίναμε το παρακάτω ψήφισμα:

Απαιτούμε:

  1. Αύξηση των Μισθών σε όλους τους κλάδους της οικονομίας για να καλυφθεί η αύξηση του κόστους ζωής και να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι λαμβάνουν δίκαιο μερίδιο από τα κέρδη, καθώς και μέτρα για την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως τον καλύτερο τρόπο για την επίτευξη δίκαιων αμοιβών και βιώσιμης οικονομίας.
  2. Άμεση ενίσχυση των ευάλωτων κατηγοριών που αγωνίζονται να αντέξουν οικονομικά τους λογαριασμούς ενέργειας, να βάλουν φαγητό στο τραπέζι και να πληρώσουν το ενοίκιο. Το δικαίωμα στο φαγητό και σ΄ ένα ζεστό σπίτι είναι ανθρώπινα δικαιώματα και πρέπει να προστατεύονται. Δεν μπορεί να αναμένεται από τους ανθρώπους που βρίσκονται στη φτώχεια να πληρώνουν δυσβάστακτους λογαριασμούς. Απαγόρευση των αποσυνδέσεων.
  3. Ανώτατα όρια τιμών ειδικά στο κόστος των λογαριασμών ενέργειας και αυστηρός φόρος στα υπερβολικά κέρδη των εταιρειών ενέργειας και άλλων εταιρειών για να διασφαλιστεί ότι δεν θα συνεχίσουν να κερδοσκοπούν σ’ αυτή την κρίση, μαζί με άλλα μέτρα, όπως ο περιορισμός των μερισμάτων και η αποτροπή της κερδοσκοπίας στις τιμές των τροφίμων.
  4. Μείωση του ΦΠΑ στα είδη βασικής διατροφής καθώς και στα υγρά καύσιμα (πετρέλαιο θέρμανσης).
  5. Εθνικά και ευρωπαϊκά μέτρα στήριξης κατά της κρίσης για την προστασία των εισοδημάτων και των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων μέτρων τύπου SURE για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης και την ενίσχυση των διαδικασιών δίκαιης μετάβασης.
  6. Μεταρρύθμιση της λειτουργίας της Αγοράς Ενέργειας. Ν’ αναγνωριστεί ότι η ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό και να υπάρξουν άμεσες επενδύσεις για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της κρίσης, όπως η ανεπαρκής επένδυση στην πράσινη ενέργεια και οι συνέπειες των άκρατων ιδιωτικοποιήσεων.
  7. Φθηνή στέγη για όλους με άμεσα μέτρα που θα στοχεύσουν στην αναχαίτιση του κόστους στέγασης, μέτρα που θα ελαφρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό των οικογενειών που μισθώνουν την κύρια κατοικία τους, που πληρώνουν ενοίκιο για τους φοιτητές τους αλλά δεν δικαιούται το φοιτητικό επίδομα, στους νέους έως 39ετών που δεν εμπίπτουν στο πρόγραμμα των 150.000€, διότι τάχα έχουν υψηλότερες αποδοχές, που θέλουν να αγοράσουν σπίτι αλλά δεν διαθέτουν το ποσοστό της ιδίας συμμετοχής που ζητούν τα τραπεζικά ιδρύματα, τον 28χρονο του 2010 και πλέον 40χρονο που χάνει το όριο ηλικίας για ένα μόνο έτος. Μέτρα που θα διευρύνουν πραγματικά τους δικαιούχους και θα στοχεύουν στην ανάγκη του σήμερα.

 

Διεκδικούμε και απαιτούμε τοπικά

  1. Μείωση του ειδικού φόρου του πετρελαίου θέρμανσης στην περιοχή μας.
  2. Παράταση λειτουργίας του ΑΗΣ Μελίτης έως το 2035 και κατόπιν ομαλή και δίκαιη μετάβαση στην απολιγνιτοποίηση.
  3. Μια μεγάλης κλίμακας εμβληματική βιομηχανική επένδυση που θα απορροφήσει εργαζόμενους που επηρεάζονται από την απολιγνιτοποίηση.
  4. Εξασφάλισης μιας τοπικής ρήτρας ανάπτυξης με κλιμακούμενα φορολογικά & οικονομικά κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων, με υψηλότερα κίνητρα στην περιοχή που θα πληγεί από το κλείσιμο των εργοστασίων.
  5. Παρεμβάσεις συγκράτησης των νέων στην περιοχή περίοδο με ενίσχυση της απασχόλησης.
  6. Ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών ΣΕΠΕ & ΕΦΚΑ
  7. Παρεμβάσεις ενίσχυσης των μεταφορών και των συγκοινωνιών με την ολοκλήρωση του κάθετου οδικού άξονα της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Φλώρινα – Πτολεμαΐδα αλλά και την σιδηροδρομική διασύνδεση της Βιομηχανικής Περιοχής της Φλώρινας με το υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο, έργο χαμηλής οικονομικής αξίας αλλά μεγάλης αποτελεσματικότητας.
  8. Αναβάθμιση των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στη Φλώρινα

 

Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΣΑΚΙΖΕΙ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

ΑΥΞΗΣΗ ΜΙΣΘΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ