Εκδηλώσεις μνήμης για τους Ρώσους στρατιώτες του Μακεδονικού Μετώπου του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

                  

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ   

ΝΟΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ                                                                                       

ΔΗΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ                                                            

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                              

Ταχ. Διεύθυνση: Μεγ. Αλεξάνδρου 97   

Τ.Κ.:53100

Τηλ: 2385351010

Fax: 2385044628

Email: [email protected]

 

Φλώρινα, 19-09-2016

 

 

Εκδηλώσεις μνήμης για τους Ρώσους στρατιώτες του Μακεδονικού Μετώπου του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκδηλώσεις μνήμης για τους Ρώσους στρατιώτες του Μακεδονικού Μετώπου του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή το πρωί, 16 Σεπτεμβρίου 2016, στην πόλη της Φλώρινας.

Παρόντες στις εκδηλώσεις ήταν ο Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, κ. Θεόκλητος, ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη κ. Αλεξέι Ποπόβ, ο Δήμαρχος Φλώρινας, Γιάννης Βοσκόπουλος, ο Ταξίαρχος του Γ’ Σώματος Στρατού, κ. Στυλιανός Μπούρλος,  ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Φλώρινας, κ. Γιάννης Μιαούλης, ο Υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φλώρινας, κ. Δημήτριος Παλιογιάννης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας, κ. Όλγα Μούσιου Μυλωνά, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Άρης Αριστείδου, Δημήτρης Θεοφανίδης και Δημήτρης Λουκάς, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Θόδωρος Δημόπουλος και Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φλώρινας κ. Νίκος Μουρατίδης, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και Συλλόγων.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Παρασκευής 16 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο του μνημείου των Ρώσων στρατιωτών, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία Μαραθώνος στην πόλη της Φλώρινας, επί της συμβολής των οδών Αρριανού, Κοζάνης, Βογατσικού και Γρεβενών. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Γενικό Πρόξενο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη, τον Δήμαρχο Φλώρινας και τον Πρόεδρο του κινήματος υπέρ της Ρωσίας.

Στη συνέχεια, στην πινακοθήκη Φλωρινιωτών Ζωγράφων του Φ.Σ.Φ. «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Τα Ρωσικά στρατεύματα στη Φλώρινα», η οποία θα είναι ανοιχτή στο κοινό μέχρι και την Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2016.

Κατά την τελετή πραγματοποίησης των εγκαινίων ο Δήμαρχος Φλώρινας, κ. Γ. Βοσκόπουλος, είπε:

«Καλωσορίζουμε τον κ. Πρόξενο στη Φλώρινα και τον ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψή του αυτή.

Κύριε Πρόξενε, σας ευχαριστούμε πολύ και για το ενδιαφέρον σας για την περιοχή μας, αλλά και για το υλικό της έκθεσης, το οποίο μας φέρατε σήμερα. Θα είμαστε πάντα φίλοι σας και θα σας περιμένουμε, αν και αποστρατεύεστε, να έρθετε στην πόλη μας ως φίλος.

Σύντομα, θα προχωρήσουμε και στην αδερφοποίηση με έναν Δήμο στην Αγία Πετρούπολη, θέμα για το οποίο οι σχετικές διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και ευελπιστούμε μέχρι την άνοιξη ως Δήμος Φλώρινας να επισκεφθούμε και την Αγία Πετρούπολη».

Ακολούθως, ο κ. Γενικός Πρόξενος είπε:

«Σήμερα συμπληρώνονται εκατό χρόνια, από την πρώτη εμπλοκή των ρωσικών στρατευμάτων της 23ης ταξιαρχίας στις μάχες του Μακεδονικού Μετώπου του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό έγινε κοντά στη Φλώρινα με επιτυχία, αλλά και με θύματα, και προχώρησε η ρωσική ταξιαρχία μαζί με τους Γάλλους και τους Σέρβους προς το Μοναστήρι.

Είναι μεγάλη η χαρά μου, που παίρνω μέρος σε αυτή την κοινή μας εκδήλωση, αφού πρόκειται για ένα κομμάτι της κοινής μας ιστορίας και των γεγονότων που διαμόρφωσαν το σημερινό χάρτη των Βαλκανίων σε ένα μεγάλο βαθμό.

Η έκθεση αυτή και οι φωτογραφίες που περιλαμβάνει είναι φωτογραφίες εκείνης της εποχής και είναι από τα στρατιωτικά αρχεία της Ρωσίας και από τα αρχεία της ρωσικής διασποράς και δείχνει χρονολογικά την ιστορία της Ρωσίας και των ρωσικών στρατευμάτων στο μέτωπο.

Ξεκινούν από την άφιξη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και δείχνουν την πορεία των στρατευμάτων στα πεδία των μαχών, αλλά και τις φιλικές σχέσεις και την πολεμική συνεργασία με τους Σέρβους και τους Γάλλους.

Οι φωτογραφίες αυτές, αποτελούν δωρεά προς τον Δήμο Φλώρινας ώστε να υπάρξει μια μόνιμη έκθεση, η οποία θα συμπληρώνει πληροφοριακά το μνημείο, ενώ θα μπορούν και οι μαθητές να μαθαίνουν την ιστορία της περιοχής».